Boiler installeren kosten

Boiler installeren kosten

Wat kost een boiler installeren?

Een boiler installeren kost gemiddeld tussen de 1000 en de 1750 euro. Minimaal kost dit project 300 euro en maximaal 2.500 euro, afhankelijk van de soort boiler en de complexiteit van de klus. Met een nieuwe boiler kun je besparen op de energiekosten, omdat nieuwe boilers energiezuinig zijn. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en de kosten van een boiler installeren.

Wil je direct een afspraak maken met een monteur? Gebruik dan onze Matchmaker om in contact te komen met een geschikte specialist. Je kunt ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Bel je liever? Dat kan, naar 085 106 1600.

Prijsopbouw boiler installeren

In tabel 1 vind je de prijsopbouw van een boiler installeren, inclusief de materialen en de plaatsing.

Tabel 1. Boiler installeren kosten

Soort boiler

Vermogen

Prijs

Elektrisch

10 liter

€175-285

150 liter

€1.300-1.600

Gas

10 liter

€300-450

150 liter

€1.500-2.500

Zonneboiler + collectoren

100 liter

€2.000-2.550

300 liter

€4.750-5.600

Soorten boiler

Zoals in tabel 1 te zien is, zijn er verschillende soorten boilers. Je hebt de elektrische boiler, de boiler op gas en de zonneboiler:

 • Elektrische boiler. Een elektrische boiler werkt uiteraard op elektriciteit en is makkelijk te installeren. Dit zorgt ervoor dat de elektrische boiler het voordeligst is in de aanschaf.
 • Boiler op gas. Een boiler op gas heeft een lager verbruik dan een elektrische boiler, zodat je op de energiekosten kunt besparen. Een voordeel van de boiler op gas is dat het snel verwarmt. De boiler hoeft dus niet steeds een constante temperatuur te behouden.
 • Zonneboiler. Een zonneboiler maakt gebruik van de warmte van de zon, zodat je geen energiekosten hebt. Op lange termijn bespaar je dus flink met deze boiler. De plaatsing van de collectoren zit al bij de prijs in tabel 1 in. Bovendien kun je een subsidie krijgen voor de aanschaf van een zonneboiler.

Vermogen boiler

In tabel 1 zie je ook dat het vermogen van de boiler de prijs beïnvloedt. Het vermogen dat je nodig hebt hangt af van de ruimte waarvoor de boiler wordt gebruikt:

 • Keuken. Een boiler die alleen in de keuken wordt gebruikt heeft een vermogen nodig van tien liter. Hiermee kun je het benodigde water in de keuken gemakkelijk verwarmen.
 • Badkamer. Een boiler in de badkamer moet een hoger vermogen hebben, omdat hier veel meer warm water gebruikt wordt dan in de keuken. Een vermogen van 150 liter is geschikt voor de badkamer.

Boiler installeren | Kosten & Opbrengsten | Bespaar nu

Afbeelding 1: Een geïnstalleerde boiler hangend aan de muur

Prijsscenario’s boiler installeren

 • Goedkope boiler installeren. Voor in de keuken heb je een boiler nodig. Je kiest voor de voordeligste variant, namelijk de elektrische boiler. Een vermogen van tien liter is meer dan voldoende. Voor de boiler zelf en de installatie daarvan betaal je zo’n 200 euro, inclusief de btw.
 • Luxe boiler installeren. Je wilt een boiler in de badkamer laten plaatsen. Je vindt het belangrijk dat het water snel opwarmt, zodat het hele gezin vlak achter elkaar kan douchen. Daarom kies je voor een boiler op gas met een vermogen van 150 liter. Hiervoor betaal je zo’n 1.550 euro, inclusief de boiler, de plaatsing en de btw.
 • Zuinige boiler installeren. Je zoekt een geschikte boiler voor in de badkamer en wilt zo energiezuinig mogelijk leven. Daarom kies je voor een zonneboiler om op de energiekosten te besparen. Een vermogen van 100 liter is ruim voldoende voor een gezin van twee of drie personen. De boiler en de collectoren inclusief de plaatsing daarvan en de btw kost samen zo’n 2.000 euro.

Terugverdientijd zonneboiler en subsidies

Hoewel de aanschafskosten van een zonneboiler hoger zijn dan die van een boiler op gas of een elektrische boiler, kun je dit extra bedrag snel terugverdienen:

 • Aanschaf zonneboiler. Stel dat je een zonneboiler met flink vermogen wilt aanschaffen. Je betaalt zo’n 4.750 euro voor de plaatsing van de boiler van 300 liter en de collectoren.
 • Subsidie overheid. Voor de aanschaf van een zonneboiler kun je de Investeringssubsidie Duurzame Energie krijgen. Dit bedrag start al vanaf 500 euro en dit krijg je van de overheid.
 • Subsidie gemeente. In sommige gemeentes is het ook nog mogelijk om een extra subsidie te krijgen. Hierbij kun je nogmaals rekenen op zo’n 500 euro.
 • Energiebesparing. Met een zonneboiler van 300 liter die flink gebruikt wordt kun je jaarlijks zo’n 250 euro aan energie besparen.

De aanschafskosten van de boiler inclusief de collectoren bedragen 4.750 euro – 500 euro overheidssubsidie – 500 euro gemeentesubsidie = 3.750 euro. Je bespaart jaarlijks 250 euro aan energie, dus 3.750 / 250 = 15 jaar. Je kunt de aanschaf van een zonneboiler van 300 liter dus al in 15 jaar terugverdienen. Daarna maak je winst op de zonneboiler.

Boiler installeren | Kosten & Opbrengsten | Bespaar nu

Afbeelding 2: Een monteur voert werkzaamheden uit aan de boiler

Meer weten over boilers?

Een boiler is geschikt om water op te warmen. Dit geldt alleen voor gebruikswater, zoals water voor in de douche of water uit de kraan om mee af te wassen. Een boiler is dus niet geschikt voor het verwarmen van het water in de centrale verwarming. Een boiler is één compacte unit die in de keuken of in de badkamer zelf wordt geplaatst. Je hoeft niet per se twee verschillende boilers aan te schaffen als je de boiler wilt gebruiken voor de badkamer én de keuken. Indien er leidingen tussen de badkamer en de keuken kunnen worden gelegd of al aanwezig zijn, is het voldoende om één boiler van 150 liter te installeren. Mocht het een keer gebeuren dat het water van de boiler op is, omdat er gasten blijven slapen die allemaal ’s ochtends willen douchen, dan kun je de boiler gemakkelijk opnieuw “aanzetten”. Na een korte periode heb je dan weer opnieuw warm water.

Bespaartips van MyGo: boiler installeren

MyGo heeft een aantal handige bespaartips samengesteld voor de beste boiler:

 1. Kwaliteitsboiler. Vraag goed na bij de specialist wat een kwalitatief goede boiler is. Een goede boiler is namelijk goed geïsoleerd, zodat de warmte van het water niet verdwijnt. Hiermee bespaar je veel op de energiekosten.
 2. Locale specialist. Door een locale specialist te kiezen bespaar je op de voorrijkosten. Een locale specialist vind je met de MyGo Matchmaker.
 3. Offertes vergelijken. Door offertes van meerdere specialisten te vergelijken kun je flink besparen op de kosten van deze klus. Via onze Matchmaker kun je gemakkelijk en snel offertes aanvragen – gratis en vrijblijvend.
 4. Zonneboiler. Hoewel de aanschaf van een zonneboiler meer kost dan van een elektrische boiler of een boiler op gas, kun je dit op lange termijn eenvoudig terugverdienen. Met een zonneboiler wek je immers zelf je energie op, zodat je geen energiekosten aan de boiler kwijt bent. Bovendien kun je voor de aanschaf van een zonneboiler subsidie krijgen.

MyGo helpt je aan de beste cv monteur

Je kunt je boiler het beste laten installeren door een professionele cv monteur. Zo weet je zeker dat de aansluitingen moervast zitten en dat er geen kans is op lekken. Vraag altijd even na of de boiler een goede isolatiewaarde heeft, zodat er geen warmte ontsnapt. De beste cv monteurs bij jou in de buurt vind je met onze Matchmaker. De MyGo Matchmaker biedt een handig overzicht van geschikte specialisten bij jou in de buurt. Je kunt direct een specialist uitkiezen voor een afspraak of eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo vind je niet alleen de beste, maar ook de voordeligste cv monteur in jouw regio. Je kunt ons ook telefonisch bereiken op 085 106 1600.