Terug naar diensten
Brandbeveiliging

Brandbeveiliging

Wil jij je woning of bedrijfspand graag brandveilig maken? Op deze pagina vind je alle informatie omtrent de installatie en kosten van brandbeveiliging.

Ben je op zoek naar een brandbeveiliging specialist om jouw winkel, bedrijf of woning brandveilig te maken? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde brandveiligheidsspecialist bij jou in de buurt.

Betrouwbare brandbeveiliging

Betrouwbare brandbeveiliging is een noodzaak voor elke winkel, woning of bedrijfspand. Het plaatsen van een rookmelder of koolstofmonoxidemeter kan brandschade voorkomen en levens redden. Je wilt daarom dat het laten plaatsen van brandbeveiliging op een professionele manier gedaan wordt.

Brandbeveiliging

Brandveilig wonen

Het is belangrijk te zorgen voor een goede brandveiligheid in je woning. Bij een brandveilige woning zul je waarschijnlijk in eerste instantie denken aan rookmelders of brandblussers. In eerste instantie kun je blusmiddelen plaatsen of een brandmeldinstallatie en rookmelders laten installeren. Een brandbeveiligingsbedrijf van MyGo kan je advies geven over hoe je je woning brandveilig maakt.

Brandblusmiddelen

Blusmiddelen zijn essentieel om een brand snel en serieus te kunnen blussen. Denk hierbij aan brandblussers of brandblusdekens. Let erop dat een brandblusser een inhoud van 6 liter of 6 kilo heeft, dat is voldoende voor een serieuze bluspoging. Met een brandblusdeken kun je branden blussen die ongeveer zo groot zijn als een voetbal. Een vlam-in-de-pan kun je echter niet met een brandblusdeken blussen! Ook kun je ervoor kiezen om een woningsprinklerinstallatie te laten plaatsen. De gevolgen van de brand blijven hierdoor klein en er zal minder schade en gevaar ontstaan.

Brandbeveiliging

Brandpreventie winkel of bedrijfspand

Wanneer je je eigen winkel, bedrijfspand, kantoor of magazijn hebt is het zaak om te voldoen aan de brandveiligheid wetgeving en brandveiligheidsnormen. Wanneer er brand ontstaat in je winkel of bedrijfspand wil je dat mensen zo snel mogelijk in veiligheid kunnen komen en dat de schade beperkt blijft. Door een ontruimingsalarmsysteem en een brandmeldinstallatie te laten installeren zorg je ervoor dat je tijdig wordt gewaarschuwd en de schade van brand beperkt blijft.

Meest voorkomende brandoorzaken

Uit onderzoek van de brandweer is gebleken dat de top drie brandoorzaken zijn:

 • Stoken/haardvuur. 38 procent van de woningbranden ontstaan door stoken of schoorsteenbrand. Hierbij is een schoorsteenbrand het meest voorkomend. Vooral wanneer je vaak stookt is het zaak de schoorsteen goed schoon te houden.
 • Brand in apparaat. Eén op de acht branden ontstaat in een huishoudelijk apparaat. Dit komt het meeste voor bij een wasdroger.
 • Keukenbrand. Eén op de vijf branden ontstaat in de keuken. De meeste voorkomende brandoorzaken in de keuken zijn; vlam-in-de-pan (50%), apparaat dat in brand gaat (20%) en materiaal dat tegen een hittebron aankomt, zoals kookplaat of gasfornuis (15%).

In de meeste gevallen blijft de brand gelukkig beperkt tot de ruimte waar de brand is ontstaan. Echter verspreidt de rook zich vaak wel verder naar bijvoorbeeld vluchtroutes zoals de gang en de overloop. De rook is dus net zo levensbedreigend als de brand. Rookschade kan er daarnaast tevens voor zorgen dat je woning dagen of weken niet bewoonbaar is. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de brandoorzaken in een woning:

Brandoorzaak woning

Gemiddeld kans (in %)

Stoken (schoorsteenbrand)

38 %

Apparaat in brand (technisch defect)

13 %

Koken/keukenbrand

13 %

Onbekend

12 %

Brandstichting

6 %

Hittebron (zoals lamp of elektrische verwarming)

4 %

Blikseminslag

3 %

Roken

2 %

Elektra/stopcontact

2 %

Werkzaamheden/klussen

2 %

Siervuur (kaarsen)

2 %

Criminaliteit (hennepkweek)

1 %

Overige oorzaken

4 %

Brandbeveiliging

Waar in huis ontstaat brand

Zoals je hierboven kunt zien ontstaan de meeste branden in de keuken of door het stoken. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en brand kan ontstaan in elke kamer van je woning. In onderstaande tabel zie je de kansen op brand per ruimte in je woning.

Brandkans per ruimte

Gemiddelde kans (in %)

Schoorsteenkanaal (haardvuur)

33 %

Woonkamer

7 %

Slaapkamer

6 %

Keuken

22 %

Gang

1 %

Overloop

1 %

Meterkast

2 %

Dak

4 %

Balkon

2 %

Garage

3 %

Berging

3 %

Badkamer

2 %

Werkamer/kantoor

1 %

Zolderkamer

2 %

Brandbeveiliging

Kosten brandveiligheid

Brandbeveiliging installeren is de belangrijkste maatregel om je woning of bedrijf brandveilig te maken. De kosten voor brandveiligheid hangen af van het soort apparatuur dat je wilt aanschaffen. In onderstaande schema zie je een aantal voorbeelden van de gemiddelde kosten van brandbeveiligingsapparatuur.

Soort brandbeveiliging

Gemiddelde prijs

Rookmelder, ionische melder, optische melder

€ 10 - € 30

Blusdekens

€ 10 - € 60

Koolmonoxide melder/gasmelder

€ 20 - € 250

Brandblusser (schuimblusser, Co2 blusser, poederblusser)

€ 30 - € 350

Brandbeveiliging

Brandbeveiliging tips

Er zijn veel zaken waar je op kunt letten om de kans op woningbrand zo klein mogelijk te maken.

 • Jaarlijks schoorsteenvegen. Als je vaak stookt met bijvoorbeeld een gaskachel of open haard. Vooral als stoken je belangrijkste verwarming is, dan is het aan te raden om tenminste één keer per jaar je schoorsteen te laten vegen door een schoorsteenveger.
 • Reinig filters wasdroger. De meeste branden in apparaten komen voor bij wasdroger. Om dit te voorkomen is het aan te raden om na elke droogbeurt de stoffilters te reinigen.
 • Controleer huishoudelijk apparaten. Controleer en reinig regelmatig je huishoudelijke apparaten. Vooral de apparaten die veel worden gebruikt in je woning.
 • Sluit binnendeuren. Door alle binnendeuren in je woning te sluiten kun je veel brandschade en rookschade beperken. Gesloten binnendeuren houden de giftige rook en brand langer tegen. Dit zorgt ervoor dat je meer kans hebt om weg te komen en de brand te overleven.
 • Zorg dat je tijdig wordt gewaarschuwd. Hang rookmelders op in de slaapkamers en in de vluchtroutes. Zo word je op tijd gewaarschuwd voor een brand en kun je sneller wegkomen.
 • Zorg voor een vluchtplan. Wanneer er brand ontstaat heb je weinig tijd om veilig te vluchten. Als je van tevoren hier al over nadenkt en het voorbereid dan vergroot je de vluchtkans wanneer er daadwerkelijk brand ontstaat. Een vluchtplan bestaat uit nadenken over een ontmoetingsplaats buiten, veilige (alternatieve) vluchtroutes, vaste plek huissleutel en een goede taakverdeling (denk hierbij aan kinderen, huisdieren en 112 bellen).
 • Zet apparaten uit. Laat geen apparaten aanstaan als je niet thuis bent of gaat slapen.
 • Stook met droog hout. Stook een houtkachel met hout dat droog is. Het verbranden van nat hout leidt eerder tot schoorsteenbranden.
 • Blijf in de buurt van de pan. Blijf tijdens het koken in de buurt van potten en pannen. Ook kun je een kookwekker gebruiken zodat je niet vergeet dat de pan op het vuur staat.
 • Leg een passende deksel klaar. Zorg ervoor dat er altijd een passende deksel klaarligt tijdens het koken voor het geval vlam-in-de-pan ontstaat.
 • Controleer regelmatig brandblusmiddelen. Laat alle blussers in je woning tenminste eens in de twee jaar keuren en onderhouden door een professional.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende brandveiligheid specialist bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.