Dakkapel kosten

Dakkapel kosten

Inhoudsopgave

- Gemiddelde prijzen dakkapel
- Dakkapel kosten per meter
- Prijsopbouw van een dakkapel
- Prijsvoorbeelden dakkapel
- Keuzes die de prijs beïnvloeden
- Voordelen dakkapel
- Bespaartips van MyGo
- Wel of geen vergunning?
- Waarmee rekening houden?
- MyGo helpt je graag

Dakkapel kosten

Voordat je een nieuw dakkapel laat plaatsen wil je natuurlijk graag weten wat de kosten van een dakkapel zijn. De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een nieuw dakkapel ligt gemiddeld tussen de 3.000 en 7.000 euro. Een dakkapel plaatsen brengt vele voordelen, waaronder een ruime en lichte slaapkamer, met zich mee. Op deze pagina kun je alle informatie vinden over de kosten van verschillende soorten dakkapellen.

Wil je weten wat een dakkapel plaatsen kost in jouw specifieke situatie? Bel MyGo dan op 085 106 1600 of maak online vrijblijvend gebruik van de Matchmaker om een geschikte dakkapelspecialist te vinden in jouw regio.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Dakkapel kosten

Gemiddelde prijzen dakkapel

De gemiddelde kosten voor een dakkapel liggen tussen de 3.500 en 10.000 euro. De prijs hangt af van het model dakkapel, de dakschuinte, breedte, hoogte en eventuele extra opties. Bij een dakkapel heb je de keuze uit een houten dakkapel, een kunststof dakkapel of een polyester dakkapel. In onderstaand schema zie je de gemiddelde kosten van verschillende typen dakkapel en de mogelijkheden.

Soort dakkapel

Prefab constructie

Maatwerk

Polyester

€ 5.500 - € 6.000

Nvt

Kunststof

€ 4.500 - € 5.000

€ 6.000

Hout

€ 4.500 - € 6.000

€ 6.500

Zoals je in bovenstaand overzicht kunt zien zijn de prijsverschillen afhankelijk van het soort dakkapel maar ook voor welke constructie soort je kiest. Een prefab dakkapel wordt van tevoren in een fabriek gemaakt en is daardoor voordeliger dan wanneer je voor een kiest voor een maatwerk dakkapel.

Dakkapel kosten per meter

In onderstaande tabel zie je een overzicht van de gemiddelde kosten van prefab dakkapellen per meter, inclusief btw en plaatsing. Maatwerk dakkapellen kosten doorgaans meer geld, omdat maatwerk meer tijd kost om te maken dan een prefab soort.

Aantal meter

Houten dakkapel

Kunststof dakkapel

Type Kozijnen

1.5

€ 3.500

€ 3.200

1 raam + 1 draaikiep raam

2

€ 3.800

€ 3.500

1 raam + 1 draaikiep raam

3

€ 4.200

€ 4.000

1 raam + 1 draaikiep raam

4

€ 5.200

€ 5.000

2 ramen + 2 draaikiep ramen

4

€ 5.400

€ 5.200

2 ramen + 3 draaikiep ramen

5

€ 5.500

€ 5.300

2 ramen + 2 draaikiep ramen

5

€ 6.000

€ 5.800

2 ramen + 3 draaikiep ramen

6

€ 7.000

€ 6.500

2 ramen + 3 draaikiep ramen

7

€ 8.000

€ 7.900

2 ramen + 3 draaikiep ramen

8

€ 10.000

€ 9.300

2 ramen + 3 draaikiep ramen

Prijsopbouw van een dakkapel

De prijs van een dakkapel wordt bepaald door het optellen van vier elementen:

 • De arbeidskosten
 • De materiaalsoort
 • De kozijnen
 • Afvoer van materialen en puin

Daarnaast is het tevens de vraag of je liever een plat of schuin dak hebt en of je extra opties zoals bijvoorbeeld een ventilatierooster wenst.

Materiaalkosten

Dit onderdeel is de grootste kostenpost van het plaatsen van een dakkapel. Ongeveer 40 tot 45% van de kosten bestaan namelijk uit materiaalkosten. Daarin is onderscheid te maken tussen een dakkapel van kunststof en een van hout. Zoals eerder beschreven is kunststof iets voordeliger dan hout.

Arbeidskosten

De kosten van een dakkapel bestaan voor ongeveer 30% uit arbeidskosten. Deze kosten verschillen nogal eens per vakspecialist. Als je wilt, kun je via MyGo inzicht verkrijgen in de prijzen die verschillende vakbedrijven vragen. Dat kan door bijvoorbeeld door offertes van verschillende dakkapel specialisten op te vragen.

Kozijnen

De kosten van kozijnen omvatten ongeveer 20 tot 25% van de totale kosten van je dakkapel, waarbij kunststof kozijnen het meest worden toegepast. Die zijn namelijk onderhoudsarm en erg duurzaam. Ook hoeven kunststof kozijnen niet periodiek geschilderd te worden, wat kosten bespaart. Daarnaast kost het laten schilderen van dakkapelkozijnen meer dan normaal schilderwerk, omdat ze lastiger te bereiken zijn en op die hoogte meer risico met zich meedragen.

Afvoerkosten

Tenslotte bestaat circa 5 à 6% van de kosten van de aanleg van een dakkapel uit de afvoerkosten. Bij afvoerkosten moet je denken aan het vervoer van het materiaal en het opruimen van de puinhoop na het plaatsen van de dakkapel.

Dakkapel kosten

Prijsvoorbeelden dakkapel

Met bovenstaande informatie krijg je al een redelijk beeld van de gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een dakkapel. Hieronder zullen we een aantal prijsscenario’s schetsen zodat je een nog duidelijker beeld kunt krijgen van de kosten van een dakkapel.

 • De meest voordelige dakkapel is een prefab dakkapel constructie in een standaardformaat. Houd er hierbij wel rekening mee dat je zelf moet zorgen voor de afwerking van de binnenkant van de dakkapel. De prijs hiervoor begint bij circa 3.500 euro.
 • De beste prijs-kwaliteitsverhouding is een prefab dakkapel constructie waarbij een dakkapelspecialist van MyGo de binnenkant van je dakkapel afwerkt. Voor dit scenario begint de prijs rond de 4.500 euro.
 • De grootste en meest luxueuze keuze is een polyester dakkapel die helemaal aan jouw specifieke eisen voldoet en waarbij de dakkapelspecialist het gehele project zal uitvoeren van de plaatsing tot aan een mooie afwerking van de binnenkant. De vanaf prijs in dit scenario is ongeveer 6.500 euro.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Hieronder zie je de verschillende keuzes die de kostprijs van een dakkapel bepalen:

Type dakkapel

Er is dus een onderscheid tussen een prefab constructie en een constructie op maatwerk. De keuze voor een prefab constructie is financieel een stuk voordeliger. Echter, als je zeer specifieke eisen hebt voor je dakkapel dan is het interessanter om te kiezen voor een maatwerk oplossing.

Materiaal dakkapel

De tweede keuze die je hebt betreft het materiaal van de dakkapel. Een houten dakkapel is de meest populaire keuze omdat deze ten eerste voordeliger is, maar ook omdat hout een mooie natuurlijk uitstraling geeft aan je woning. Daarnaast is een kunststof dakkapel tevens een populaire keuze in Nederland omdat deze weinig onderhoud behoeft en zeer betaalbaar is. Ten slotte kun je kiezen voor een polyester dakkapel, welke de duurste keuze is. Echter kan dit alleen door een prefab constructie worden gerealiseerd.

Schuin of plat dak?

Je kunt voor je dakkapel tevens kiezen uit een plat of schuin dak. Een plat dak voor een dakkapel is altijd de voordeligste keuze. Vaak wordt hierbij EPDM gebruikt omdat deze zeer duurzaam is. Kies je voor een schuin dak dan moet je rekenen op een meerprijs van 1.000 tot zo’n 1.500 euro.

Extra opties dakkapel

Ook de keuze uit extra opties bepaald de uiteindelijke prijs. In onderstaande tabel zie je de verschillende extra opties voor een dakkapel en gemiddelde prijzen daarvan.

Extra optie

Gemiddelde prijs

Knieschotten

€ 40 - € 50 per stuk

Hangwerk en sluitwerk

€ 70 - € 220 per stuk

Hor

€ 80 - € 120 per stuk

Draaikiepraam

€ 150 - € 300 per stuk

Rolluiken

€ 500 - € 1.300 per stuk

Ventilatierooster

€ 8 - € 15 per decimeter.

Dakkapel kosten

Voordelen dakkapel

Het laten plaatsen van een dakkapel brengt vele voordelen met zich mee. Je zult meer ruimte en licht creëren in je woning en tevens voegt een dakkapel waarde toe aan je huis. Daarnaast kunnen prefab dakkapellen in een paar uur geplaatst worden waardoor je niet te lang met een open dak zit en geeft het tevens weinig overlast voor de buren en weinig rommel. Tevens kun je als je kiest voor dubbel glas of dakkapelisolatie soms ook een subsidie krijgen. Informeer ook bij je eigen gemeente of er lokale subsidies beschikbaar zijn. Hieronder hebben we de belangrijkste voordelen van een dakkapel voor je op een rijtje gezet:

 • Je creëert meer ruimte en licht in je huis.
 • Een dakkapel zorgt voor een waardevermeerdering van je woning.
 • Je krijgt een groter woonoppervlakte.
 • Doordat je meer ruimte hebt vergroot je tevens je wooncomfort.
 • Je krijgt meer en een beter uitzicht met een dakkapel.
 • Een prefab dakkapel is veelal in één dag geplaatst, zodat je weinig last ondervindt van de verbouwing.

Bespaartips van MyGo

Bij het plaatsen van een dakkapel komen veel kosten kijken. Om de kosten te druk kun je daarom letten op de volgende zaken.

 • Vergelijk meerdere offertes van verschillende dakkapelspecialisten.
 • Kies voor een lokale vakman om zo voorrijkosten te besparen.
 • Een kunststof dakkapel vereist – in tegenstelling tot hout – minder onderhoud. Deze kunnen wat duurder zijn maar op de lange termijn zul je geld besparen op onderhoudskosten.
 • Kies voor een prefab dakkapel met een standaardmaat.
 • Doe zelf – indien mogelijk – voorbereidend werk en voer zelf afval af om de kosten te beperken.
 • Houd ook rekening met eventuele hogere energiekosten wanneer je dakkapel niet vakkundig geïsoleerd wordt.
 • Laat vergunningsvrij een dakkapel plaatsen. Meer informatie daarover hieronder.

Dakkapel kosten

Wel of geen vergunning?

Een gemiddelde prijs voor een dakkapel vergunning ligt rond de 400 euro. Vraag je dakkapelspecialist of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel in jouw situatie. Of je wel of geen vergunning nodig hebt hangt af van een aantal zaken. Er wordt gekeken naar de specifieke plaats maar ook moet er rekening worden gehouden met de limieten wat betreft afmetingen. De toegestane maten voor een dakkapel vergunningsvrij bouwen zijn:

 • Een dakkapel mag een maximale hoogte van 1.75 meter hebben.
 • De bovenkant moet minimaal 0.5 meter onder de daknok zitten.
 • De onderkant moet tussen 0.5 en 1 meter boven de dakvoet zitten.
 • De zijkanten moeten tenminste een halve meter van de zijkanten van het dakvlak geplaatst worden.
 • Als je een rijwoning hebt moeten de zijkanten zich minstens 0.5 meter van de woning scheidende muur bevinden.

Waarmee rekening houden?

Bij het plaatsen van een dakkapel moet je rekening houden met de volgende zaken.

Heeft de dakkapelspecialist een KOMO-keurmerk of BouwGarant Keurmerk?

Kijk of de specialist beschikt over één van deze keurmerken. Je bent dan gegarandeerd van een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.

Zonnepanelen op je dakkapel?

Je kunt tevens zonnepanelen op je dakkapel laten plaatsen. Echter moet je dan wel een verzwaarde dakplaat voor je dakkapel kiezen zodat de zonnepanelen veilig op je dakkapel kunnen staan.

Wel of geen vergunning?

Zoals eerder genoemd moet je dus ook controleren of je een vergunning nodig hebt of niet. Doorgaans heb je voor het plaatsen van een dakkapel aan de zijkant of achterkant van je woning geen vergunning nodig. Het moet dan wel een dakkapel met een plat dak zijn. Ligt de zijkant van je huis aan openbaar gebied zoals een weg of een park? Dan heb je wel een vergunning nodig. Vraag na bij je gemeente welke vergunning je nodig hebt voor jouw specifieke situatie.

Prefab dakkapel of dakkapel of maat?

Controleer of een prefab dakkapel mogelijk is in jouw woning. Anders moet je wellicht een dakkapel op maat laten maken. Een standaard dakkapel komt veelal met een plat dak, echter kun je er ook voor kiezen om een schuin dak te laten plaatsen.

Dakkapel met balkon

Ook kun je ervoor kiezen om een dakkapel met Frans balkon te nemen of een balkonvenster. Een balkonvenster opent zowel boven als onder waardoor je je dakraam omtovert tot balkon.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

MyGo helpt je graag

Maak online gebruik van de 24/7 MyGo Matchmaker om gematcht te worden met de meest geschikte dakkapelspecialist voor jouw klus. Ook kun je met de Matchmaker verschillende offertes opvragen en met elkaar vergelijken. Als je liever eerst wilt bellen met MyGo dan kan dat natuurlijk ook op 085 106 1600, al onze services zijn geheel vrijblijvend en gratis te gebruiken.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!