Terug naar prijzen
Dakkapel kosten

Dakkapel kosten

Inhoudsopgave

- Gemiddelde prijzen dakkapel
- Dakkapel kosten per meter
- Prijsopbouw van een dakkapel
- Prijsvoorbeelden dakkapel
- Keuzes die de prijs beïnvloeden
- Voordelen dakkapel
- Bespaartips van MyGo
- Wel of geen vergunning?
- Waarmee rekening houden?
- MyGo helpt je graag

Voordat je een nieuw dakkapel laat plaatsen wil je natuurlijk graag weten wat de kosten van een dakkapel zijn. De gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een nieuw dakkapel ligt gemiddeld tussen de 3.000 en 7.000 euro. Een dakkapel plaatsen brengt vele voordelen, waaronder een ruime en lichte slaapkamer, met zich mee. Op deze pagina kun je alle informatie vinden over de kosten van verschillende soorten dakkapellen.

Wil je weten wat een dakkapel plaatsen kost in jouw specifieke situatie? Bel MyGo dan op 085 432 00 32 of maak online vrijblijvend gebruik van de Matchmaker om een geschikte dakkapelspecialist te vinden in jouw regio.

Gemiddelde prijzen dakkapel

De prijs voor een dakkapel ligt tussen de 2.700 en 9.300 euro. De prijs hangt af van het model dakkapel, de dakschuinte, breedte, hoogte en eventuele extra opties. Bij een dakkapel heb je de keuze uit een houten dakkapel, een kunststof dakkapel of een polyester dakkapel. In onderstaand schema zie je de gemiddelde kosten van verschillende typen dakkapel en de mogelijkheden.

Soort dakkapel

Prefab constructie

Maatwerk

Polyester

€ 4.500 - € 5.000

Nvt

Kunststof

€ 3.500 - € 3.800

€ 4.800

Hout

€ 3.000 - € 3.500

€ 4.200

Zoals je in bovenstaand overzicht kunt zien zijn de prijsverschillen afhankelijk van het soort dakkapel maar ook voor welke constructie soort je kiest. Een prefab dakkapel wordt van tevoren in een fabriek gemaakt en is daardoor voordeliger dan wanneer je voor een kiest voor een maatwerk dakkapel.

aanbouw dakkapel kosten

Dakkapel kosten per meter

In onderstaande tabel zie je een overzicht van de gemiddelde kosten van prefab dakkapellen per meter, inclusief btw en plaatsing. Maatwerk dakkapellen kosten doorgaans meer geld, omdat maatwerk meer tijd kost om te maken dan een prefab soort.

Aantal meter

Houten dakkapel

Kunststof dakkapel

Type Kozijnen

1.5

€ 2.700

€ 3.100

1 raam + 1 draaikiep raam

2

€ 3.000

€ 3.500

1 raam + 1 draaikiep raam

3

€ 3.700

€ 4.000

1 raam + 1 draaikiep raam

4

€ 4.600

€ 5.000

2 ramen + 2 draaikiep ramen

4

€ 4.800

€ 5.100

2 ramen + 3 draaikiep ramen

5

€ 5.000

€ 5.500

2 ramen + 2 draaikiep ramen

5

€ 5.200

€ 5.800

2 ramen + 3 draaikiep ramen

6

€ 6.100

€ 6.800

2 ramen + 3 draaikiep ramen

7

€ 7.200

€ 7.900

2 ramen + 3 draaikiep ramen

8

€ 8.500

€ 9.300

2 ramen + 3 draaikiep ramen

Afwerking binnenkant dakkapel kosten

Prijsopbouw van een dakkapel

De prijsopbouw van een dakkapel bestaat uit een aantal verschillende onderdelen; het grootste deel (circa 45 procent) bestaat uit materiaalkosten, opgevolgd door arbeidskosten (circa 30 procent) en kosten voor kozijnen (20 procent), ten slotte zijn er ook nog de afvoerkosten (6 procent).

Prijsvoorbeelden dakkapel

Met bovenstaande informatie krijg je al een redelijk beeld van de gemiddelde kosten voor het laten plaatsen van een dakkapel. Hieronder zullen we een aantal prijsscenario’s schetsen zodat je een nog duidelijker beeld kunt krijgen van de kosten van een dakkapel.

 • De meest voordelige dakkapel is een prefab dakkapel constructie in een standaardformaat. Houd er hierbij wel rekening mee dat je zelf moet zorgen voor de afwerking van de binnenkant van de dakkapel. De prijs hiervoor begint bij circa 3.300 euro.
 • De beste prijs-kwaliteitsverhouding is een prefab dakkapel constructie waarbij een dakkapelspecialist van MyGo de binnenkant van je dakkapel afwerkt. Voor dit scenario begint de prijs rond de 4.500 euro.
 • De grootste en meest luxueuze keuze is een polyester dakkapel die helemaal aan jouw specifieke eisen voldoet en waarbij de dakkapelspecialist het gehele project zal uitvoeren van de plaatsing tot mooie afwerking aan de binnenkant. De vanaf prijs in dit scenario is ongeveer 6.000 euro.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Hieronder zie je de verschillende keuzes die de kostprijs van een dakkapel bepalen:

Type dakkapel

Er is dus een onderscheid tussen een prefab constructie en een constructie op maatwerk. De keuze voor een prefab constructie is financieel een stuk voordeliger. Echter als je zeer specifieke eisen hebt voor je dakkapel dan is het interessanter om te kiezen voor een maatwerk oplossing.

Het materiaal

De tweede keuze die je hebt betreft het materiaal van de dakkapel. Een houten dakkapel is de meest populaire keuze omdat deze ten eerste voordeliger is, maar ook omdat hout een mooie natuurlijk uitstraling geeft aan je woning. Daarnaast is een kunststof dakkapel tevens een populaire keuze in Nederland omdat deze weinig onderhoud behoeft en zeer betaalbaar is. Ten slotte kun je kiezen voor een polyester dakkapel, welke de duurste keuze is. Echter kan dit alleen door een prefab constructie worden gerealiseerd.

Schuin of plat dak?

Je kunt voor je dakkapel tevens kiezen uit een plat of schuin dak. Een plat dak voor een dakkapel is altijd de voordeligste keuze. Vaak wordt hierbij EPDM gebruikt omdat deze zeer duurzaam is. Kies je voor een schuin dak dan moet je rekenen op een meerprijs van 1.000 tot zo’n 1.500 euro.

Extra mogelijkheden

Ook de keuze uit extra opties bepaald de uiteindelijke prijs. In onderstaande tabel zie je de verschillende extra opties voor een dakkapel en gemiddelde prijzen daarvan.

Extra optie

Gemiddelde prijs

Knieschotten

€ 30 - € 50 per stuk

Hangwerk en sluitwerk

€ 50 - € 200 per stuk

Hor

€ 60 - € 120 per stuk

Draaikiepraam

€ 100 - € 250 per stuk

Rolluiken

€ 400 - € 1200 per stuk

Ventilatierooster

€ 6 - € 14 per decimeter.

Kosten Dakkapel afwerking

Voordelen dakkapel

Het laten plaatsen van een dakkapel brengt vele voordelen met zich mee. Je zult meer ruimte en licht creëren in je woning en tevens voegt een dakkapel waarde toe aan je huis. Daarnaast kunnen prefab dakkapellen in een paar uur geplaatst worden waardoor je niet te lang met een open dak zit en geeft het tevens weinig overlast voor de buren en weinig rommel. Daarnaast kun je als je kiest voor dubbel glas of dakkapelisolatie soms ook een subsidie krijgen. Informeer ook bij je eigen gemeente of er lokale subsidies beschikbaar zijn.

Bespaartips van MyGo

Bij het plaatsen van een dakkapel komen veel kosten kijken. Om de kosten te druk kun je daarom letten op de volgende zaken.

 • Vergelijk meerdere offertes van verschillende dakkapelspecialisten
 • Kies voor een lokale vakman om zo voorrijkosten te besparen.
 • Kies voor een prefab dakkapel met een standaardmaat.
 • Een dakkapel van hout is over het algemeen het voordeligst.
 • Doe zelf – indien mogelijk – voorbereidend werk en voer zelf afval of om de kosten te beperken.
 • Houd ook rekening met eventuele hogere energiekosten wanneer je dakkapel niet vakkundig geïsoleerd wordt.
 • Laat vergunningsvrij een dakkapel plaatsen. Meer informatie daarover hieronder.

Wel of geen vergunning?

Een gemiddelde prijs voor een dakkapel vergunning ligt rond de 400 euro. Vraag je dakkapelspecialist of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel in jouw situatie. Of je wel of geen vergunning nodig hebt hangt af van een aantal zaken. Er wordt gekeken naar de specifieke plaats maar ook moet er rekening worden gehouden met de limieten wat betreft afmetingen. De toegestane maten voor een dakkapel vergunningsvrij bouwen zijn:

 • Een dakkapel mag een maximale hoogte van 1.75 meter hebben.
 • De bovenkant moet minimaal 0.5 meter onder de daknok zitten.
 • De onderkant moet tussen 0.5 en 1 meter boven de dakvoet zitten.
 • De zijkanten moeten tenminste een halve meter van de zijkanten van het dakvlak geplaatst worden.
 • Als je een rijwoning hebt moeten de zijkanten zich minstens 0.5 meter van de woning scheidende muur bevinden.

Renovatie Dakkapel

Waarmee rekening houden?

Bij het plaatsen van een dakkapel moet je rekening houden met de volgende zaken.

Heeft de dakkapelspecialist een KOMO-keurmerk of BouwGarant Keurmerk?

Kijk of de specialist beschikt over één van deze keurmerken. Je bent dan gegarandeerd van een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.

Zonnepanelen op je dakkapel?

Je kunt tevens zonnepanelen op je dakkapel laten plaatsen. Echter moet je dan wel een verzwaarde dakplaat voor je dakkapel kiezen zodat de zonnepanelen veilig op je dakkapel kunnen staan.

Wel of geen vergunning?

Zoals eerder genoemd moet je dus ook checken of je een vergunning nodig hebt of niet.

MyGo helpt je graag

Maak online gebruik van de MyGo Matchmaker om gematcht te worden met de meest geschikte dakkapelspecialist voor jouw klus. Ook kun je met de Matchmaker verschillende offertes opvragen en met elkaar vergelijken. Als je liever eerst wilt bellen met MyGo dan kan dat natuurlijk ook op 085 432 00 32, al onze services zijn geheel vrijblijvend en gratis te gebruiken.