Terug naar prijzen
Extra groep aanleggen kosten

Extra groep aanleggen kosten

Een extra groep aanleggen in de meterkast is tegenwoordig vaak geen overbodige luxe. Op deze pagina kun je alles vinden over hoe dit in zijn werk gaat en de bijbehorende kosten.

Direct een elektricien inschakelen?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat kost een extra groep aanleggen in de meterkast?

Een extra groep aanleggen kost gemiddeld rond de 100 euro. Wil je meerdere nieuwe groepen laten aanleggen dan ligt de prijs voor de volgende groepen tussen de 60 en 70 euro.

De kosten voor een extra groep worden onder anderen bepaald door het uurloon van een elektricien, dit ligt ongeveer tussen de 25 en 50 euro. Ook de omvang en de lastigheid van de klus zijn van invloed op de prijs. Op deze pagina vind je alle informatie over de gemiddelde kosten voor het aanleggen van een extra groep in de meterkast.

Inhoud

Kosten extra groep aanleggen

De kosten van een extra groep aanleggen zijn afhankelijk van het aantal extra groepen dat moet worden aangesloten. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen en arbeidskosten voor een extra groep aanleggen in de meterkast:

Tabel 1: Extra groep aanleggen kosten

Diensten elektricien

Gemiddelde kosten

Uurloon elektricien

€ 25 – € 50

Installeren eerste extra groep

€ 100 – € 125

Installeren per volgende groep

€ 60 – € 75

Aardlekschakelaar plaatsen

€ 115  – € 165

Krachtgroep aanleggen

€ 125

Draden trekken per meter

€ 2 – €5

Veiligheidskeuring NEN1010, inclusief verzekeringsrapport

€ 350 – € 500

Prijsopbouw extra groep aanleggen kosten

De kosten voor een extra groep aanleggen bestaan voor ongeveer 70 procent uit arbeidskosten, voor 25 procent uit materiaalkosten en voor ongeveer 5 procent uit voorrijkosten. De kosten voor een elektricien vallen soms wat hoger uit. Hoe lang de elektricien bezig is hangt af van zijn ervaring en de lastigheid van de klus en bepaalt een groot gedeelte van de uiteindelijke prijs.

Zelf extra groep aanleggen

Werken met elektra kan gevaarlijk zijn. Daarom wordt het sterk aangeraden een extra groep aan te laten leggen door een professional. Wanneer je toch besluit het zelf te doen en er ontstaat kortsluiting of brand, dan heeft de verzekering goede gronden om geen vergoeding uit te keren. Zorg er daarom altijd voor dat je werk wordt goedgekeurd door een gecertificeerd elektricien. En zorg ervoor dat je hier een verzekeringsrapport van ontvangt.

Factoren extra groep aanleggen kosten

Een extra groep laten aanleggen in de meterkast kost gemiddeld zo'n 100 euro en kan veel problemen voorkomen. De uiteindelijke prijs hangt af van de volgende zaken:

 • Omvang van de klus
 • Uurloon van de elektricien
 • Moeilijkheid van de klus
 • Wel of geen spoedtarief
Direct een extra groep laten aanleggen?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.

Uurloon elektricien

Een beginnend elektricien zal rond de 25 euro per uur rekenen inclusief btw. Een meer ervaren elektricien zal tussen de 35 en 50 euro per uur kosten. Gemiddeld gezien zijn ervaren elektriciens ook sneller klaar met de klus. In de totale kosten van een extra groep aanleggen zal het dus minder verschil maken.

Het uurtarief hangt ook af van de omvang van de klus. Een kleinere klus zal gemiddeld wat duurder zijn dan een grotere klus. Spreek dus – bij grotere klussen – van tevoren een vaste prijs af zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ook wanneer je met spoed een elektricien nodig hebt gaat het uurtarief omhoog.

Let op: bij een uurloon onder de 25 euro kun je te maken hebben met een ongecertificeerde elektricien. Mochten er dan later complicaties optreden dan kan het zijn dat de verzekering de schade niet dekt. Vraag de elektricien bij twijfel om zijn behaalde certificeringen.

Aardlekschakelaar plaatsen of vervangen?

Een aardlekschakelaar beveiligt je groepenkast door te zorgen dat bij kortsluiting je systeem op tijd wordt uitgeschakeld. Tegenwoordig moeten groepenkasten verplicht beveiligd worden door met aardlekschakelaar. Het aanleggen van een aardlekschakelaar kost tussen de 120 en 180 euro inclusief btw en materiaal.

Wanneer een extra groep aanleggen?

Wanneer je extra groepen in je groepenkast hebt zorgt dit voor een betere stroomverdeling en voorkom je overbelasting van je elektriciteitsnetwerk. 1 groep is normaal afgezekerd op 16 ampère. 16 ampère x 230 volt = 3680 watt. Dit is de maximale belasting van 1 groep.

Wanneer je meerdere elektrische apparaten hebt die veel stroom gebruiken kun je een extra groep laten aanleggen. Zijn er van de volgende apparaten meerdere op dezelfde groep aangesloten dan zou je een extra groep kunnen overwegen:

 • Wasmachine
 • Droger
 • Inductie kookplaat
 • Oven
 • Magnetron
 • Zonnebank
 • Buitenverlichting

Bij zware apparaten zoals hierboven genoemd wordt er over het algemeen aangeraden deze op een aparte groep aan te sluiten. Zo weet je zeker dat die groepen niet overbelast raken wanneer je nietvermoedend een kleiner apparaat in het stopcontact steekt.

MyGo bespaartips:

 • Kies een vakman uit de buurt. Om te besparen op de voorrijkosten is het voordeliger om een vakman uit de buurt te kiezen. Vooral als jouw klus enkele dagen kost kun je flink besparen met een elektricien uit de regio.
 • Onderhandel over een vaste prijs. Wanneer je een grotere klus hebt kun je onderhandelen over de prijs. Wellicht heb je meerdere klussen voor de elektricien of willen de buren ook iets laten doen. In dat geval kun je ook de voorrijkosten delen.

Vind een elektricien via MyGo

Elektricien in de regio nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel naar 085 106 1600.