Terug naar prijzen
Extra groep aanleggen in meterkast prijs

Extra groep aanleggen in meterkast prijs

We gebruiken steeds meer elektronische apparaten in onze huishoudens. Denk bijvoorbeeld aan een inductie kookplaat, vaatwasser, wasmachine, droger of zonnepanelen. Wanneer je meerdere elektronische apparaten tegelijkertijd gebruikt kan een groep in je meterkast overbelast raken. Het is in dat geval aan te raden een extra groep aan te laten leggen door een gecertificeerd elektricien.

Wat kost het aanleggen van een extra groep in de meterkast?

De gemiddelde prijs voor het laten aanleggen van een extra groep in de meterkast ligt rond de 100 euro. Wil je meerdere nieuwe groepen laten aanleggen dan ligt de prijs voor de volgende groepen tussen de 60 en 70 euro.

De prijs voor een extra groep wordt ook bepaald door het uurloon van een elektricien, dit ligt ongeveer tussen de 25 en 50 euro. Ook de omvang en de lastigheid van de klus zijn van invloed op de prijs. Op deze pagina vind je alle informatie over de gemiddelde prijs voor het aanleggen van een extra groep in de meterkast.

Ben je op zoek naar de meest geschikte elektricien voor het aansluiten van een extra groep in jouw meterkast? MyGo matcht je met de elektricien die het beste past bij jouw situatie en wensen. Met de MyGo Matchmaker krijg je een overzicht van de beste elektriciens bij jou in de buurt. Je kunt meerdere offertes aanvragen en vergelijken, en telefonisch contact opnemen via 085-432 00 32, wij brengen je vervolgens in contact met een vakman uit de buurt.

Inhoud

Kosten extra groep aanleggen

Hoeveel het kost om een extra groep aan te laten leggen is afhankelijk van het aantal extra groepen dat moet worden aangesloten. In onderstaande tabel vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen en arbeidskosten voor het aanleggen van een extra groep in de meterkast:

Diensten elektricien

Gemiddelde prijs

Uurloon elektricien

€ 25 – € 50

Installeren eerste extra groep

€ 100 – € 125

Installeren per volgende groep

€ 60 – € 75

Aardlekschakelaar plaatsen

€ 115  – € 165

Krachtgroep aanleggen

€ 125

Draden trekken per meter

€ 2 – €5

Veiligheidskeuring NEN1010, inclusief verzekeringsrapport

€ 350 – € 500

Prijsopbouw extra groep aansluiten

De kosten voor een elektricien bestaan voor ongeveer 70 procent uit arbeidskosten, voor 25 procent uit materiaalkosten en voor ongeveer 5 procent uit voorrijkosten. De prijzen voor elektriciens liggen soms wat hoger. Om met elektra te mogen werken heb je namelijk de juiste scholing en papieren nodig. Hoe lang de elektricien bezig is hangt af van zijn ervaring en de lastigheid van de klus.

Zelf extra groep aanleggen

Werken met elektra kan gevaarlijk zijn. Daarom wordt het sterk afgeraden zelf een extra groep aan te leggen. Wanneer je toch besluit het zelf te doen en er ontstaat kortsluiting of brand, dan heeft de verzekering goede gronden om niet uit te keren. Zorg er daarom altijd voor dat je werk wordt goedgekeurd door een gecertificeerd elektricien. En zorg ervoor dat je hier een verzekeringsrapport van ontvangt.

                                      Elektricien legt een extra groep aan in de meterkast

                                Afbeelding 1: Laat een electricien een extra groep aanleggen. 

Factoren die de prijs beïnvloeden

Het laten aanleggen van een extra groep in de meterkast kan al vanaf 100 euro en kan veel problemen voorkomen. De uiteindelijke prijs hangt af van de volgende zaken:

 • Omvang van de klus
 • Uurloon van de elektricien
 • Moeilijkheid van de klus
 • Spoedklus

Uurloon elektricien

Een beginnend elektricien zal rond de 25 euro per uur rekenen inclusief btw. Een meer ervaren elektricien zal tussen de 35 en 50 euro per uur kosten.

Het uurtarief hangt ook af van de omvang van de klus. Een kleinere klus zal gemiddeld wat duurder zijn dan een grotere klus. Daarbij komt dat de moeilijkheidsgraad van de klus ook van invloed is op de prijs. Spreek dus – bij grotere klussen – van tevoren een vaste prijs af zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Ook wanneer je met spoed een elektricien nodig hebt gaat het uurtarief omhoog. Let op: bij een uurloon onder de 25 euro kun je te maken hebben met een ongecertificeerde elektricien. Mochten er dan later complicaties optreden dan kan het zijn dat de verzekering de schade niet dekt.

Aardlekschakelaar plaatsen of vervangen?

Een aardlekschakelaar beveiligt je groepenkast door te zorgen dat bij kortsluiting je systeem op tijd wordt uitgeschakeld. Tegenwoordig moeten groepenkasten verplicht beveiligd worden door een aardlekschakelaar. Het plaatsen van een aardlekschakelaar kost tussen de 120 en 180 euro inclusief btw en materiaal.

Wanneer een extra groep laten aanleggen?

Wanneer je meerdere groepen in je groepenkast hebt zorgt dit voor een betere stroomverdeling en voorkom je overbelasting van je elektriciteitsnetwerk. 1 groep is normaal afgezekerd op 16 ampère. 16 ampère x 230 volt = 3680 watt. Dit is de maximale belasting van 1 groep.

Wanneer je meerdere elektrische apparaten hebt die veel stroom gebruiken kun je een extra groep laten aanleggen. Zijn er van de volgende apparaten meerdere op dezelfde groep aangesloten dan zou je een extra groep kunnen overwegen:

 • Wasmachine
 • Droger
 • Inductie kookplaat
 • Oven
 • Magnetron
 • Zonnebank
 • Buitenverlichting

MyGo bespaartips:

Kies een vakman uit de buurt

Om te besparen op de voorrijkosten is het voordeliger om een vakman uit de buurt te kiezen. Vooral als jouw klus enkele dagen kost kun je flink besparen met een elektricien uit de regio.

Onderhandel over de prijsopbouw

Wanneer je een grotere klus hebt kun je onderhandelen over de prijs. Wellicht heb je meerdere klussen van de elektricien of willen de buren ook iets laten doen. In dat geval kun je de voorrijkosten delen.

Vind een elektricien via MyGo

Bespaar op de kosten door meerdere offertes aan te vragen en te vergelijken via de MyGo Matchmaker. MyGo beschikt over gedetailleerde informatie van erkende elektriciens bij jou in de buurt. Zo kan je precies zien welke elektricien geschikt is voor jouw klus. Wil je graag telefonisch contact met een elektricien bij jou in de buurt? Ook dat is mogelijk. Bel gratis 0845-432 00 32.