Terug naar prijzen
Groepenkast vervangen kosten

Groepenkast vervangen kosten

Moet je groepenkast binnenkort vervangen worden en wil je graag meer informatie over de mogelijkheden en de bijbehorende prijzen? In dit artikel vind je antwoord op de volgende vragen:

 • Wat kost het vervangen van een groepenkast?
 • Prijsopbouw van een groepenkast
 • Wanneer moet een groepenkast vervangen worden?
 • Waarmee rekening houden bij het vervangen van een groepenkast?
 • Zelf de groepenkast vervangen
 • Bespaartips van MyGo
 • De groepenkast laten vervangen door een specialist van MyGo

Wil je graag snel en persoonlijk geholpen worden? Maak dan eens gebruik van de MyGo Matchmaker. Daar krijg je een overzicht van de beste vakspecialisten bij jou in de buurt. Je kunt vervolgens gratis offertes opvragen en/of telefonisch contact opnemen via 085-432 00 32.

Wat kost het vervangen van een groepenkast?

De prijs voor het vervangen van een groepenkast varieert tussen de 350 en 870 euro (incl. materiaal, montage & btw), afhankelijk van het aantal groepen dat je nodig hebt in jouw huis. Daarnaast is het belangrijk om te weten of je een 1-fase (220V) of een 3-fase (380V) groepenkast nodig hebt. Indien er twee draden onderaan je groepenkast hangen, heb je te maken met een 1-fase groepenkast. Een 3-fase groepenkast is te herkennen aan vier draden. De eerstgenoemde is de meest voorkomende en vaak voldoende voor de meeste huishoudens. Wil je gebruik maken van apparaten met een hoog vermogen zoals bijvoorbeeld een laadpunt voor een elektrische auto, grotere compressoren of een inductiekookplaat? Dan is de kans groot dat je een 3-fase groepenkast nodig hebt. 

In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten incl. materiaal, montage & btw voor het vervangen van een groepenkast op basis van een 1-fase of 3-fase stoppenkast en het aantal groepen:
 

Aantal groepen

Gemiddelde kosten 1-fase groepenkast

Gemiddelde kosten 3-fase groepenkast

4

€ 350 - € 550

€ 530 - € 550

5

€ 480 - € 550

€ 560 - € 615

6

€ 510 - € 585

€ 580 - € 670

7

€ 545 - € 615

€ 600 - € 680

8

€ 560 - € 640

€ 620 - € 715

9

€ 660 - € 755

€ 670 - € 770

10

€ 690 - € 780

€ 705 - € 795

11

€ 690 - € 810

€ 725 - € 820

12

€ 740 - € 840

€ 750 - € 870

Een gemiddeld huishouden zit vaak tussen de 6 en 10 groepen. Oudere woningen hebben meestal 4 groepen en in nieuwbouw woningen vind je gemiddeld 8 groepen.

Prijsopbouw vervanging groepenkast

De prijs voor vervanging van een groepenkast is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Materiaal
 • Arbeidskosten
 • Extra opties  

Materiaal

Het materiaal beslaat ongeveer 75% van de totale kosten voor het vervangen van de groepenkast. Je kunt kiezen tussen A-merken en B-merken. De gerenommeerde vakmannen maken bijna altijd gebruik van A-merken zoals Hager, ABB, Eaton en Attema. Het prijsverschil tussen een A- en een B-merk is gemiddeld € 200. De meeste mensen kiezen doorgaans voor een A-merk. Enerzijds omdat veel mensen bij zoiets belangrijks als een meterkast geen risico’s willen lopen. En anderzijds omdat er ook B-merken op de markt zijn die niet voldoen aan de Europese richtlijnen.

Arbeidskosten

De overige 25% van de kosten bestaat voornamelijk uit de arbeidskosten. De specialisten kunnen variëren in werkwijze. De ene berekent een uurloon en de ander werkt liever met een totaalprijs incl. montage en materiaal. Voor een grotere klus zoals het vervangen van een groepenkast is het aan te raden om te werken met een totaalprijs.

Gemiddelde uurlonen van een elektricien:  

Gerenommeerde elektricien

25 - 35 (incl. btw, excl. voorrijkosten)

ZZP’er

25 - 35 (incl. btw, excl. voorrijkosten)

Elektra bedrijf

40 - 60 (incl. btw, excl. voorrijkosten)

De voorrijkosten worden vaak op twee manieren berekend. Men kan een vast bedrag hanteren (bijvoorbeeld 15 euro voor een vakman binnen een straal van 30km) of een vaste prijs per kilometer. Deze ligt gemiddeld tussen de € 0.20 en € 0.40 cent per kilometer. Er zijn ook elektriciens uit de buurt die geen voorrijkosten rekenen.

Extra opties

Het is mogelijk om extra opties toe te voegen bij de installatie van je groepenkast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van een kookgroep voor een elektrische kookplaat (gemiddeld € 55,- incl. montage, materiaal en btw) of een beltrafo (gemiddeld € 35,- incl. montage, materiaal en btw).

Wanneer moet je een groepenkast vervangen?

Het vervangen van een groepenkast is doorgaans nodig bij een ingrijpende verbouwing of het moderniseren van een oudere woning. Zeker bij deze laatstgenoemde is vervanging van belang, omdat een sterk verouderde groepenkast onveilig kan zijn, doordat de normen in de loop der jaren aangepast zijn. In echt oude woningen vind je vaak nog een stoppenkast (te herkennen aan grote zwarte stoppen). Deze voldoen vaak helemaal niet meer aan  de huidige normen.

Verder zijn er nog een aantal belangrijke situaties waarbij een vervanging een verstandige keuze is:

 • Aanschaf van kookplaat of andere grootverbruikers
 • Gebruik van krachtstroom
 • Het plaatsen van zonnepanelen
 • Overstap naar een 3-fase aansluiting (voor bijvoorbeeld de aanleg van een kookgroep, een laadpunt voor een elektrische auto of het plaatsen van zonnepanelen)
 • Toekomstige uitbreidingen of verbouwingen (het is verstandig om alles in een keer te laten doen met oog op het kostenplaatje)

Waarmee rekening te houden bij het vervangen van een groepenkast?

Benodigd aantal groepen

Het maximale vermogen op 1 groep is meestal 3680 Watt. Dit is opgebouwd doordat een groep 230V bevat en een zekering heeft doorgaans 16 ampère. De berekening is dan als volgt: 230 x 16 = 3680.

Op de apparaten staat vrijwel altijd het benodigd aantal Watt beschreven, dus dit kan je van jouw apparaten bij elkaar optellen, deel dit door 3680 en dan weet je hoeveel groepen je nodig hebt.

LET OP: Voor apparatuur boven de 2000 Watt wordt geadviseerd om deze op een aparte groep aan te sluiten. Denk hierbij aan de wasmachine, de vaatwasser, de wasdroger, de combimagnetron, de oven of de elektrische kookplaat.

3-fase groepenkast

Bij het vervangen van je groepenkast is het allereerst belangrijk om te weten welke aansluiting je nu hebt. Meestal is dit tegenwoordig nog een 1-fase aansluiting, maar in de toekomst zal iedereen overgaan op een 3-fase aansluiting. Dit komt met name vanuit het gegeven dat in 2050, en liefst eerder, de overheid wil dat iedereen van het gas af is. We zullen dus steeds meer apparatuur op elektra gaan gebruiken. Het is daarom verstandig om dit mee te nemen in je huidige beslissing.

Kwaliteit

Voor de veiligheid is het belangrijk om kwalitatief materiaal aan te schaffen. Let daarbij op de certificaten van het product en/of merk. A-merken zoals Hager, ABBEaton en Attema worden het meest gebruikt. Het is verplicht om een groepenkast te hebben die een hoofdschakelaar en 2 aardlekschakelaars bevat.

Erkend specialist

Het installeren van een nieuwe groepenkast vergt de nodige kennis en ervaring. Het is daarom van belang jouw groepenkast te laten installeren door een specialist die zijn vak verstaat. Dan weet je zeker dat de installatie aan de geldende veiligheidsnormen voldoet.

Zelf vervangen van de groepenkast

Het vervangen van de groepenkast wordt vrijwel altijd gedaan door een erkend specialist. Je moet namelijk de juiste kennis in huis hebben om deze klus uit te voeren. Indien je dit niet hebt is het levensgevaarlijk, omdat je bijvoorbeeld een enorme elektrische schok kan krijgen. Wil je toch zelf aan de slag? Dit mag, maar wordt om veiligheidsredenen sterk afgeraden. Indien er een zegel doorbroken moet worden, dan mag dit alleen door een erkende vakspecialist gedaan worden.

Bespaartips van MyGo

 • Vergelijk verschillende uur- en totaalprijzen via de Mygo Matchmaker
 • Verdiep je in de mogelijkheden van een kwalitatief B-merk
 • Denk na over eventuele toekomstige uitbreidingen en neem deze mee in je huidige beslissing. Alles in een keer laten doen is voordeliger
 • Kies een vakman uit de buurt. Deze berekenen meestal geen voorrijkosten 

De groepenkast laten vervangen door een specialist van MyGo

Omdat het vervangen van een groepenkast een specialistische klus is waarbij vakkennis van groot belang is, wordt het sterk aanbevolen daarvoor een erkend installateur in te schakelen. Wil je graag in contact komen met een elektricien bij jou in de buurt en wil je dit zo vakkundig en goedkoop mogelijk laten uitvoeren? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker.

MyGo brengt je snel en gemakkelijk in verbinding met de vakman die het beste past bij jouw situatie en wensen. En doet dat op de door jou gewenste manier. Wil je graag eerst offertes ontvangen van verschillende elektriciens? Dat kan. Of wil je graag telefonisch in contact komen met een of meerdere elektriciens bij jou in de buurt? Ook dat kan. Wil je graag direct een afspraak maken met een elektricien? MyGo helpt je graag, gratis en vrijblijvend. Gebruik de MyGo matchmaker online, of telefonisch via 085-432 00 32. Je spreekt dan overigens niet met een bandje of computer, maar gewoon met échte mensen. Ons doel is immers om je écht te helpen.