Groepenkast vervangen kosten

Groepenkast vervangen kosten

Moet je groepenkast binnenkort vervangen worden en wil je graag meer informatie over de mogelijkheden en de bijbehorende prijzen? In dit artikel vind je antwoord op de volgende vragen:

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Wat een groepenkast vervangen kost

De groepenkast vervangen kost gemiddeld tussen de 350 en 870 euro (incl. materiaal, montage & btw), afhankelijk van het aantal groepen dat je nodig hebt in jouw huis. Daarnaast is het belangrijk om te weten of je de groepenkast wilt vervangen met een 1-fase (220V) of een 3-fase (380V) groepenkast. Indien er twee draden onderaan je groepenkast hangen, heb je te maken met een 1-fase groepenkast. Een 3-fase groepenkast is te herkennen aan vier draden. De eerstgenoemde is de meest voorkomende en vaak voldoende voor de meeste huishoudens. Wil je gebruik maken van apparaten met een hoog vermogen zoals bijvoorbeeld een laadpunt voor een elektrische auto, grotere compressoren of een inductiekookplaat? Dan is de kans groot dat je een 3-fase groepenkast nodig hebt. 

In onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten incl. materiaal, montage & btw voor een groepenkast vervangen, op basis van een 1-fase of 3-fase stoppenkast en het aantal groepen

Aantal groepen

Gemiddelde kosten 1-fase groepenkast

Gemiddelde kosten 3-fase groepenkast

4

€ 350 - € 550

€ 530 - € 550

5

€ 480 - € 550

€ 560 - € 615

6

€ 510 - € 585

€ 580 - € 670

7

€ 545 - € 615

€ 600 - € 680

8

€ 560 - € 640

€ 620 - € 715

9

€ 660 - € 755

€ 670 - € 770

10

€ 690 - € 780

€ 705 - € 795

11

€ 690 - € 810

€ 725 - € 820

12

€ 740 - € 840

€ 750 - € 870

Een gemiddeld huishouden zit vaak tussen de 6 en 10 groepen. Oudere woningen hebben meestal 4 groepen en in nieuwbouw woningen vind je gemiddeld 8 groepen. Hier kun je rekening mee houden bij het uitzoeken van een nieuwe groepenkast.

Wat kost het vervangen van een groepenkast?

Prijsopbouw kosten nieuwe groepenkast

Materiaal

Het materiaal beslaat ongeveer 75% van de totale kosten voor de groepenkast vervangen. Je kunt kiezen tussen A-merken en B-merken. De gerenommeerde vakmannen maken bijna altijd gebruik van A-merken zoals Hager, ABB, Eaton en Attema. Het prijsverschil tussen een A- en een B-merk is gemiddeld €200. De meeste mensen kiezen doorgaans voor een A-merk. Enerzijds omdat veel mensen bij zoiets belangrijks als een nieuwe meterkast geen risico’s willen lopen ondanks de kosten. En anderzijds omdat er ook B-merken op de markt zijn die niet voldoen aan de Europese richtlijnen.

Arbeidskosten

De overige 25% van de kosten van een groepenkast vervangen bestaan voornamelijk uit de arbeidskosten. De specialisten kunnen variëren in werkwijze. De ene berekent een uurloon en de ander werkt liever met een totaalprijs incl. montage en materiaal. Voor een grotere klus zoals een meterkast vervangen kun je de kosten het beste van te voren afspreken.

Gerenommeerde elektricien

€ 25 - € 35 (incl. btw, excl. voorrijkosten)

ZZP’er

€ 25 - € 35 (incl. btw, excl. voorrijkosten)

Elektra bedrijf

€ 40 - € 60 (incl. btw, excl. voorrijkosten)

De voorrijkosten worden vaak op twee manieren berekend. Men kan een vast bedrag hanteren (bijvoorbeeld 15 euro voor een vakman binnen een straal van 30km) of een vaste prijs per kilometer. Deze ligt gemiddeld tussen de € 0.20 en € 0.40 cent per kilometer. Er zijn ook elektriciens uit de buurt die geen voorrijkosten rekenen.

Extra opties

Het is mogelijk om extra opties toe te voegen bij de installatie van je groepenkast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van een kookgroep voor een elektrische kookplaat (gemiddeld € 55,- incl. montage, materiaal en btw) of een beltrafo (gemiddeld € 35,- incl. montage, materiaal en btw).

Wat kost het vervangen van een groepenkast?

Groepenkast vervangen, wanneer is dit nodig?

De groepenkast vervangen is doorgaans nodig bij een ingrijpende verbouwing of het moderniseren van een oudere woning. Zeker bij deze laatstgenoemde is vervanging van belang, omdat een sterk verouderde groepenkast onveilig kan zijn, doordat de normen in de loop der jaren aangepast zijn. In echt oude woningen vind je vaak nog een stoppenkast (te herkennen aan grote zwarte stoppen). Deze voldoen vaak helemaal niet meer aan  de huidige normen.

Verder zijn er nog een aantal belangrijke situaties waarbij een groepenkast vervangen een verstandige keuze is:

  • Aanschaf van kookplaat of andere grootverbruikers
  • Gebruik van krachtstroom
  • Het plaatsen van zonnepanelen
  • Overstap naar een 3-fase aansluiting (voor bijvoorbeeld de aanleg van een kookgroep, een laadpunt voor een elektrische auto of het plaatsen van zonnepanelen)
  • Toekomstige uitbreidingen of verbouwingen (het is verstandig om alles in een keer te laten doen met oog op het kostenplaatje)

Waarmee rekening te houden bij het vervangen van een groepenkast?

Benodigd aantal groepen

Het maximale vermogen op 1 groep is meestal 3680 Watt. Dit is opgebouwd doordat een groep 230V bevat en een zekering heeft doorgaans 16 ampère. De berekening is dan als volgt: 230 x 16 = 3680.

Op de apparaten staat vrijwel altijd het benodigd aantal Watt beschreven, dus dit kan je van jouw apparaten bij elkaar optellen, deel dit door 3680 en dan weet je hoeveel groepen je nodig hebt.

LET OP: Voor apparatuur boven de 2000 Watt wordt geadviseerd om deze op een aparte groep aan te sluiten. Denk hierbij aan de wasmachine, de vaatwasser, de wasdroger, de combimagnetron, de oven of de elektrische kookplaat.

3-fase groepenkast

Bij het vervangen van je groepenkast is het allereerst belangrijk om te weten welke aansluiting je nu hebt. Meestal is dit tegenwoordig nog een 1-fase aansluiting, maar in de toekomst zal iedereen overgaan op een 3-fase aansluiting. Dit komt met name vanuit het gegeven dat in 2050, en liefst eerder, de overheid wil dat iedereen van het gas af is. We zullen dus steeds meer apparatuur op elektra gaan gebruiken. Het is daarom verstandig om dit mee te nemen in je huidige beslissing.

Kwaliteit

Voor de veiligheid is het belangrijk om kwalitatief materiaal aan te schaffen. Let daarbij op de certificaten van het product en/of merk. A-merken zoals Hager, ABBEaton en Attema worden het meest gebruikt. Het is verplicht om een nieuwe groepenkast te plaatsen die een hoofdschakelaar en 2 aardlekschakelaars bevat.

Erkend specialist

Het installeren van een nieuwe groepenkast vergt de nodige kennis en ervaring. Het is daarom van belang jouw groepenkast te laten installeren door een specialist die zijn vak verstaat. Dan weet je zeker dat de installatie aan de geldende veiligheidsnormen voldoet.

Wat kost het vervangen van een groepenkast?

Zelf vervangen van de groepenkast

Het vervangen van de groepenkast wordt vrijwel altijd gedaan door een erkend specialist. Je moet namelijk de juiste kennis in huis hebben om deze klus uit te voeren. Indien je dit niet hebt is het levensgevaarlijk, omdat je bijvoorbeeld een enorme elektrische schok kan krijgen. Wil je toch zelf aan de slag? Dit mag, maar wordt om veiligheidsredenen sterk afgeraden. Indien er een zegel doorbroken moet worden, dan mag dit alleen door een erkende vakspecialist gedaan worden.

Bespaartips van MyGo

  • Vergelijk verschillende uur- en totaalprijzen via de MyGo Matchmaker
  • Verdiep je in de mogelijkheden van een kwalitatief B-merk
  • Denk na over eventuele toekomstige uitbreidingen en neem deze mee in je huidige beslissing. Alles in een keer laten doen is voordeliger
  • Kies een vakman uit de buurt. Deze berekenen meestal geen voorrijkosten 

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

De groepenkast laten vervangen door een specialist van MyGo

Omdat het vervangen van een groepenkast een specialistische klus is waarbij vakkennis van groot belang is, wordt het sterk aanbevolen daarvoor een erkend installateur in te schakelen. Wil je graag in contact komen met een elektricien bij jou in de buurt en wil je dit zo vakkundig en goedkoop mogelijk laten uitvoeren? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker.

Elektricien in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!