Grondverzet bedrijf

Grondverzet bedrijven bij jou in de buurt

Zoek jij een grondverzet bedrijf om grondwerk te laten uitvoeren? Bij de MyGo Matchmaker ben je daarvoor aan het juiste adres. Om een grondverzet bedrijf bij jou in de buurt te vinden, kun je gebruikmaken van de Matchmaker door op de Matchmakerknop te klikken. Geef je de voorkeur aan telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Wat is grondverzet?

De term ‘grondverzet’ is vaktaal voor het uitgraven van verschillende soorten grond, waaronder zand en aarde, waarna die grond wordt verplaatst. Grondverzet is een vorm van grondwerk; vaak worden deze termen door elkaar gebruikt, ook in gevallen waarin specifiek grondverzet wordt bedoeld.

Tuinwerkzaamheden

Redenen voor grondverzet

Voor grondverzet bestaan verschillende redenen, zowel op grote als kleinere schaal. Op grotere schaal worden de grondverzet bedrijven over het algemeen ingezet door de overheid of de gemeente; op kleinere schaal is het echter ook mogelijk om zelf een grondverzet bedrijf in te schakelen.

Grondverzet voor weg- en woningbouw

De voornaamste reden voor grondverzet of grondwerk heeft te maken met weg- of woningbouw. Om te garanderen dat een nieuw aangelegde weg of een nieuwe woning niet inzakt, moet de grond worden verzet. Voor een nieuwe woning moet namelijk standaard beton worden gestort, terwijl een nieuwe weg vereist dat de onderliggende grond solide is. Door middel van grondverzet kan dat worden bewerkstelligd.

Grondverzet in de tuin

Op kleinere schaal is het ook mogelijk om grondverzet in je eigen tuin te laten uitvoeren. Hiervoor kun je een grondverzet bedrijf voor particulieren inschakelen, dat met kleiner materieel werkt dan de grondverzet bedrijven die de overheid en gemeentes inschakelen voor het onderhoud aan wegen en woonwijken.

Grondverzet in de tuin: afgraven

Je kunt ervoor kiezen om je tuin te laten afgraven om vervolgens nieuwe, vruchtbaardere grond te laten storten. Bij deze vorm van grondverzet worden onkruid en oude boomwortels meegenomen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je je nieuwe tuin met een verse bodem kunt aanleggen.

Grondverzet in de tuin: egaliseren

Als je nieuwe bestrating in je tuin wilt aanleggen, zoals een terras of een tuinpad, of als je bijvoorbeeld een prieeltje in je tuin wilt plaatsen, dan zul je je tuin eerst moeten laten egaliseren. Het doel van deze vorm van grondwerk is, net als op grotere schaal, om te voorkomen dat de grond verzakt of dat tegels niet netjes recht kunnen worden gelegd. Bovendien ziet een geëgaliseerde tuin er netter uit, waardoor je er meer plezier van zult hebben.

Grondverzet in de tuin: ophogen

Ook met uitgebreid grondwerk kan een tuin na verloop van tijd alsnog verzakken. Grondwater is hier een grote veroorzaker van. Met grondverzet kun je dergelijke verzakkingen oplossen. Heeft de verzakking bijvoorbeeld onder een tuinpad langs plaatsgevonden, dan zal dat pad eerst afgegraven moeten worden voordat je je tuin weer kunt ophogen.

Graafmachine aan het werk

Voor welke ondergronden wordt grondverzet toegepast?

Grondverzet verwijst naar het verplaatsen van allerlei verschillende soorten ondergronden, waaronder zand en aarde. Echter, afhankelijk van het doel van het grondverzet kan eveneens worden gekozen voor verschillende terugstortmaterialen.

Grondverzet met zand

In de bouw heeft zand vaak de voorkeur als terugstortmateriaal na grondverzet. Dit materiaal is goedkoop en heeft een hoge dichtheid dankzij de fijne korrels, waardoor de kans op verzakken verkleind wordt. Zand is daarom een uitstekende ondergrond voor de weg- of woningbouw of als je tegels in je tuin wilt aanleggen.

Grondverzet met aarde

Bij grondverzet is het ook mogelijk om aarde terug te laten storten, hoewel dit materiaal ietwat duurder is dan zand. Vooral in de tuin kun je het beste kiezen voor aarde, aangezien planten over het algemeen niet goed groeien op een zanderige ondergrond.

Grondverzet met gebroken puin

Tot slot wordt voor grondverzet soms gebruikgemaakt van gebroken puin als ondergrond. Vaak is dit puin afkomstig van een verbouwing en moet dit ergens worden gestort. Met een ondergrond van gebroken puin is het redelijk eenvoudig mogelijk om een heuvel te creëren, bijvoorbeeld als decoratief element in je tuin. Ook verzakt een ondergrond van gebroken puin niet snel in combinatie met bijvoorbeeld zand, dus kun je hier prima een solide fundering van creëren.

Welk materieel wordt gebruikt bij grondverzet?

Afhankelijk van het soort grondverzet kunnen verschillende grondverzetmachines worden ingezet, of voor grondverzet op het allerlaagste niveau zelfs een kruiwagen. Wie een grondverzetbedrijf wil inschakelen, zal waarschijnlijk eerder op zoek zijn naar zwaarder geschut.

Grondverzet met de graafmachine

De graafmachine is de grondverzet machine die het vaakst wordt gebruikt. Als je deze machine huurt, kun je vaak kiezen of je hem zelf wilt besturen of dat je dat aan de grondverzet specialist wilt overlaten. Een groot voordeel van de graafmachine ten opzichte van een schop en kruiwagen is dat je op een comfortabele stoel kunt gaan zitten en weinig fysiek werk hoeft te verrichten. Bovendien verplaatst een graafmachine grote ladingen grond per schep, waardoor je sneller klaar bent met het grondverzet.

Grondverzet met de wiellader

De wiellader is een andere machine die wordt gebruikt bij grondverzet. Hoewel deze grondverzet machine qua uiterlijk lijkt op de graafmachine, kan deze niet lager dan het niveau van de wielen graven. Een wiellader kan dus wel scheppen, maar niet de diepte ingaan. Aan de andere kant is een voordeel van de wiellader dat deze kan worden uitgerust met verscheidene voorzetstukken, waardoor hij een ware allround-machine voor grondverzet is.

Grondverzet met de rupsdumper of wieldumper

Wat rupsdumpers of wieldumpers met elkaar overeen hebben, is dat beide grondverzet machines bedoeld zijn om grond te vervoeren en verderop te dumpen. De bak kan gekanteld of gedraaid worden om de grond niet alleen achter, maar ook naast het werktuig te dumpen. Of je beter voor een rupsdumper of wieldumper kunt kiezen, is afhankelijk van de ondergrond waar je je grondverzet wilt uitvoeren. Met hun rupsbanden zijn rupsdumpers geschikter voor grondverzet op drassig of heuvelachtig terrein, terwijl wieldumpers met hun wielen geschikter zijn voor grondverzet op hardere, egalere ondergronden.

Langs snelweg grond verplaatsen

Kosten grondverzet

Hoeveel je grondverzet gaat kosten, is meestal afhankelijk van vier verschillende factoren:

  1. Het aantal m³ te verzetten grond
  2. Het aantal benodigde containerladingen
  3. De transport- en verwerkingskosten van de grondverzet
  4. De samenstellingen van de te verzetten grond

De kosten van grondverzet per m³ bedragen gemiddeld circa 5 euro, waarbij die prijs wel kan wisselen op basis van de grootte van de bouwput. Bij een grotere bouwput van ongeveer 500 m³ kun je rekenen op een prijs van 3 euro per m³, bij een kleinere bouwpunt van rond de 100 m³ eerder op 8 euro per m³.

Daarnaast rekenen veel grondverzet bedrijven een vaste prijs per containerlading die zij moeten afvoeren. Hierbij kun je uitgaan van circa 500 euro per container vol grondverzet materiaal. Bij een kleine grondverzet klus kan het zijn dat één container al volstaat, maar vaak is de grond bij aanvang nog niet direct klaar voor verzet. Enige planten en bebouwing zullen eerst verwijderd moeten worden, en ook die nemen ruimte in in de container.

Hoewel een grondverzet bedrijf de kosten van het aantal m³ te verzetten grond, het aantal benodigde containerladingen en de transport- en verwerkingskosten van de grondverzet meestal redelijk correct kan inschatten, wordt pas bij het graven duidelijk wat de samenstelling van de ondergrond is. Omdat juist die samenstelling een grote kostenpost kan opleveren, is het vooraf vaak lastig om de prijs van het grondverzet vast te stellen.

De transport- en verwerkingskosten van het grondverzet staan tevens in verband met de samenstelling van de te verzetten grond, alsmede met de totale rijafstand, maar hiervoor kan een schatting worden gedaan van 13 euro per m³.

Een samenvatting van de kosten van het grondverzet zie je in tabel 1.

Tabel 1. Gemiddelde kosten grondverzet

Kosten per m³ te verzetten grond € 3 - € 8
Kosten per containerlading € 500
Transport-/verwerkingskosten per m³ grondverzet € 13 (afhankelijk van afstand en ondergrond)
Kosten afhankelijk van de ondergrond Niet vooraf vast te stellen

Werkzaamheden met de grond

Waarom kiezen voor een specialist bij grondverzet?

Je komt zelf niet voor nare verrassingen te staan. Als je besluit je grondverzet zelf uit te voeren, kan het gebeuren dat je opeens op een waterleiding of een ondoordringbare ondergrond stuit. Een grondverzet specialist heeft hier ervaring mee en zal niet per ongeluk een waterleiding beschadigen.

Het is minder tijdrovend. Grondverzet is een intensieve klus die veel van je vergt, lichamelijk en qua tijd. Als je een grondverzet specialist inschakelt, weet hij exact waar hij mee bezig is en is het werk sneller klaar. Zo kun jij sneller weer genieten van je tuin.

Het werk wordt correct gedaan. Als je zelf weinig ervaring hebt met grondverzet, kan het zijn dat je grond toch net iets minder mooi of egaal wordt dan je zou willen. Daardoor zou je nieuwe tuinpaadje sneller kunnen verzakken. Schakel je een grondverzet specialist in, dan kun je zeker weten dat het werk correct wordt gedaan en dat je later niet voor problemen komt te staan.

Enige problemen worden voor je opgelost. Mocht de grondverzet specialist wél een probleem veroorzaken als gevolg van nalatigheid, dan is hij wettelijk verplicht dat probleem ook weer voor je op te lossen. Voer je je grondverzet zelf uit, dan zou je zelf opdraaien voor de kosten die een dergelijk probleem met zich meebrengt.

De verzette grond wordt voor je afgevoerd. Sommige grondverzet bedrijven laten je uit kostenbesparingsoverwegingen kiezen of je wilt dat de verzette grond wel of niet wordt afgevoerd, maar het is in ieder geval prettig om die optie te hebben. Als je het grondverzet bedrijf de grond laat afvoeren, dan bespaart je dat weer werk en tijd.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een grondverzet bedrijf?

Kijk of het bedrijf goed staat aangeschreven. Als een bepaald grondverzet bedrijf veel positieve recensies heeft, dan kun je ervan uitgaan dat dat bedrijf goed werk levert. Over een bedrijf waarover weinig recensies geschreven zijn, kun je dat minder makkelijk zeggen. Bovendien zijn slechte recensies zeer veelzeggend: met een grondverzet bedrijf dat veel slechte recensies heeft, ga je niet in zee.

Controleer of het een zakelijk of particulier bedrijf is. Niet alle grondverzet bedrijven voeren klussen op een kleinere schaal of voor particulieren uit, dus als je als particulier op zoek bent naar een grondverzet bedrijf, is het handig om hiervan op de hoogte te zijn. Zo voorkom je teleurstelling en verspil je geen tijd met het opvragen van offertes bij deze bedrijven.

Ga na binnen welke regio het bedrijf zijn diensten verleent. De meeste grondverzet bedrijven houden een bepaalde regio aan waarbinnen zij hun diensten verlenen, hoewel sommige bedrijven (tegen betaling) ook bereid zijn een klus buiten die regio aan te nemen. Kies bij voorkeur een bedrijf dat bij jou in de regio zit, dan kun je er zeker van zijn dat het ook daadwerkelijk jouw grond kan komen verzetten, én dat je hopelijk niet teveel reiskosten hoeft te betalen.

De grond verplaatsen

Besparingstips van MyGo bij grondverzet

Kies voor goedkoper materiaal. Bij veel grondverzet klussen in de tuin kun je kiezen of je zand of aarde wilt laten terugstorten. Mocht je je tuin nu willen betegelen, dan volstaat zand als materiaal. Tenslotte hebben tegels de voedingsstoffen uit aarde niet nodig, terwijl aarde wel duurder is. Daarnaast blijft zand beter liggen, dus als je kiest voor dit goedkopere materiaal, is dat een win-winsituatie.

Voer de verzette grond zelf af. Sommige grondverzet bedrijven geven je de keus of je de verzette grond zelf wilt afvoeren en verwerken of dat je het bedrijf dat laat doen. Omdat je anders wel transport- en verwerkingskosten betaalt, is het goedkoper om de verzette grond zelf af te voeren.

Kies een lokaal bedrijf. Zoals aangegeven onder het kopje ‘Waar moet je rekening houden bij het kiezen van een grondverzet bedrijf’ is het verstandig om te kiezen voor een lokaal grondverzet bedrijf, omdat je dan over het algemeen minder voorrij- en transportkosten hoeft te betalen.

Vergelijk offertes met elkaar. Als je zo voordelig mogelijk uit wilt zijn, vraag dan offertes op bij verschillende grondverzet bedrijven zodat je die met elkaar kunt vergelijken. Om offertes eenvoudig met elkaar te vergelijken, kun je gebruikmaken van de MyGo Matchmaker.

MyGo helpt je graag bij het vinden van een grondverzet bedrijf

Wil jij nu een grondverzet bedrijf inschakelen voor jouw particuliere grondverzet klus? Met de MyGo Matchmaker kom je eenvoudig in contact met professionals bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Ook telefonisch kun je een professional inschakelen. Dat kan via 085 106 1600.