Terug naar prijzen
Wat kost een huis bouwen

Wat kost een huis bouwen

Een nieuwbouwwoning bouwen kost gemiddeld rond de 200.000 euro, een prefab nieuwbouwwoning kost gemiddeld tussen de 80.000 en 600.000 euro. Als je een nieuw huis wilt laten bouwen dan is het belangrijk te weten wat de gemiddelde kosten voor een huis bouwen zijn. Met de MyGo Matchmaker vind je zonder zoeken de beste aannemer in jouw buurt. Liever bellen? Bel ons dan op 085 106 1600.

Kosten huis bouwen

Als je een huis wilt gaan bouwen is ten eerste belangrijk te bepalen wat je budget is en alle bouwkosten op een rijtje te zetten. Vanaf 80.000 euro kun je al een simpele prefab woning laten bouwen, maar de kosten kunnen ook oplopen tot meer dan 800.000 euro. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor een kavel en andere overige kosten. De prijs van een kavel wordt met name bepaald door de locatie waar je woont. In Groningen betaal je bijvoorbeeld stuk minder dan in de Randstad voor een kavel van gelijke oppervlakte.

Wat kost het bouwen van een huis?

Een enigszins een inschatting te kunnen maken van de kosten voor jouw droomhuis kun je kijken naar wat een huis bouwen kost per m3. Een huis bouwen kost gemiddeld tussen de 300 euro en 600 euro per m3. De uiteindelijke prijs is natuurlijk afhankelijk van de specifieke wensen die jij. Kies je een huis met duurdere materialen? Dan kunnen deze kost hoger uitvallen per m3. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde prijs per m3 voor huis bouwen.

Soort afwerking

Gemiddelde prijs per m3 (incl. btw)

Basis afwerking (casco bouwen)

€ 300 - € 400

Gemiddelde afwerking (standaard afwerkingsniveau)

€ 400 - € 500

Luxe afwerking (hoogwaardig afwerkingsniveau)

€ 500 - € 600

Bovenstaande prijzen zijn dus slechts indicaties en tevens hangt het af van de grootte van je woning. Laat je een grote villa bouwen dan betaal je waarschijnlijk minder per m3 maar veel meer in totaal.  Ook de hoogte van je plafond en het soort huis dat je laat bouwen zijn bepalend voor de prijs.

Wat kost een huis bouwen

Scandinavisch huis bouwen kosten

De prijs voor een Scandinavische, houten woning ligt gemiddeld rond de 600 euro per m3. De uiteindelijke prijs hangt natuurlijk vooral af van jouw specifieke wensen. Dit wordt onder bepaald door de volgende aspecten:

 • Wat wordt de grootte van je woning?
 • Welke houtsoort wil je?
 • Wil je een deel zelf doen (casco oplevering) of laat je alles mooi en netjes afwerken?
 • Wil je een standaard ontwerp of een geheel uniek ontwerp?
 • De prijs van de kavel
 • Het aantal kamers
 • Laat je ook tuin en schilderwerk doen of doe je dit liever zelf?

Over het algemeen kost het bouwen van een houten woning minder dan traditionele woningen. Het bouwen van een Scandinavisch huis is korter en de energiebesparing is op de lange termijn aantrekkelijker.

2 onder 1 kap bouwen prijzen

Wil je samen met buren, of vrienden, een 2 onder 1 kap woning laten bouwen? Een 2 onder 1 kap woning brengt veel voordelen met zich mee. Je hebt vaak net zoveel ruimte als een gemiddelde vrijstaande woning voor een voordeligere prijs. Ook hier zijn weer de prijs van je kavel, de grootte van de woningen en de afwerking van invloed op de totaalprijs. De kosten voor een 2 onder 1 kap woning liggen gemiddeld rond de 500 euro per m3.

Kosten vrijstaande woning bouwen

Een vrijstaande woning bouwen kost gemiddeld zo rond de 200.000 euro, los van de prijs van de kavel en overige kosten. De grootste invloeden op de totaalprijs zijn:

 • Wil je een casco oplevering of volledig afgewerkte woning?
 • Wil je een standaard prefab huis of een eigen uniek ontwerp?
 • Wil je een moderne of landelijke Scandinavische stijl woning?
 • Wat is de oppervlakte van je woning?

Naast deze bovenstaande factoren zijn ook de prijs voor een architect van invloed op de prijs.

Wat kost een huis bouwen

Prijsopbouw huis laten bouwen

De kosten van het laten bouwen van een nieuwbouwwoning hangt onder andere af van de volgende factoren:

 • Kwaliteit van je woning
 • De mate van afwerking
 • De bouwmethode
 • De grootte van je huis (meer m3 betekent ook vaak dat je goedkoper uit bent per m3)
 • De kosten van de kavel
 • Architect kosten

Prijsscenario’s huis bouwen

Zoals we hierboven besproken hangt de prijs van een nieuw huis laten bouwen voornamelijk af van jouw smaak, wensen en de grootte van je woning. Hieronder zetten we een aantal gemiddelde prijsscenario’s voor het bouwen van een nieuwbouw woning voor je op een rijtje.

Huis bouwen onder 100.000 euro

Wil je een huis bouwen voor minder dan 100.000 euro? Je kunt dan denken aan een prefab woning, echter zit je dan wel al gauw tegen de 100.000 euro aan. Meestal betreffen de vanaf prijzen van prefab woning een cascowoning, hier moet je dan zelf nog alle afwerking verzorgen. Casco bouw betekent dat je muren, ramen en een dak hebt, het voordeel is dat je dus in alle tijd zelf de afwerking kunt doen. Ook kun je denken aan het laten bouwen van een tiny house of containerwoning voor onder 100.000 euro. Ook is het een optie om tweedehands bouwmaterialen aan te schaffen en hiervan een huis te laten bouwen. Hiermee kan je veel voordeliger uit zijn maar dit vergt echter wel veel tijd en zoekwerk.

Huis bouwen voor 150.000 euro

Een huis bouwen voor 150.000 euro is mogelijk, alleen moet je dan geen luxe verwachten. Voor dit budget kun je denken aan een rijtjeswoning, geschakelde woning of kleine bungalow. Een groot vrijstaande luxe woning kun je voor dit bedrag niet verwachten.

Huis bouwen voor 250.000 euro

Een huis bouwen voor 250.000 euro is zeker mogelijk. Houd er wel rekening mee dat dit vaak slechts haalbaar is als je kiest voor een cataloguswoning. Dit zijn woningen die vaker gebouwd worden waardoor de architect kosten gedeeld worden en daardoor lager zijn. Tevens is het een woning die een aannemer vaker gebouwd heeft, hierdoor kan hij efficiënter te werk kan gaan. Een huis bouwen voor 250.000 is dus mogelijk, alleen heb je dan veelal wel beperkte mogelijkheden.

Wat kost een huis bouwen

Bespaartips van MyGo

Om te besparen op de kosten van je het laten bouwen van een nieuw huis kun je een aantal dingen doen:

 • Kies een standaard/ catalogus woning. Als je kiest voor een standaard woning of catalogus woning ben je veelal voordeliger uit dan wanneer je een uniek ontwerp voor ogen hebt.
 • Kies voor casco bouw. Als je zelf handig bent kun je ervoor kiezen om de woning casco te laten bouwen zodat je zelf de afwerking moet verrichten.
 • Kies voor een lokale aannemer. Kies een aannemer uit de buurt om voorrijkosten te besparen.
 • Vergelijk offertes. Vraag bij meerdere aannemers prijsopgaven of offertes op en vergelijk deze met elkaar. Zo kun je de beste aannemer binnen jouw budget vinden.

Waarmee rekening houden?

Het is verstandig altijd rekening te houden met de volgende zaken bij het laten bouwen van een nieuw huis:

 • Budget. Houd er rekening mee dat je vaak altijd meer geld kwijt bent dan je denkt. Daarom is het verstandig altijd een bepaald percentage van de totaalkosten opzij te zetten voor onverwachte kosten. Een aannemer zal dit vaak ook aangeven.
 • Vergunningen. Voor het bouwen van een huis heb je een bouwvergunning nodig en soms heb je ook vergunningen nodig voor andere zaken, zoals het kappen van bomen of aanleggen van een uitrit. Vraag daarom na bij de gemeente welke vergunningen je allemaal nodig hebt.
 • Kosten architect. Een architect kan je gehele bouwproject voor je begeleiden. Ze vragen dan wel vaak een architecten honorarium; een percentage van de totaalkosten van de bouw.

MyGo helpt je graag

MyGo helpt je graag met het vinden van de beste aannemer voor het bouwen van jouw droomhuis. Je kunt 24/7 gebruikmaken van de online Matchmaker om direct gematcht te worden met de meest geschikte aannemer voor jou. Liever bellen? Bel dan naar 085 106 1600.