Huis schilderen kosten

Huis schilderen kosten

Wat kost een huis schilderen?

Een huis schilderen kost gemiddeld tussen de 2.400 euro en de 3.500 euro. De meeste mensen betalen zo’n 3.000 euro voor het schilderen van hun huis, afhankelijk van de grootte van het huis en wat er allemaal geschilderd moet worden. De minimale kosten van een huis schilderen zijn 400 euro en de kosten kunnen oplopen tot maximaal 12.000 euro. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en de kosten van een huis schilderen. Wil je precies weten wat deze klus voor jou gaat kosten? Vraag dan direct een offerte aan via de MyGo Matchmaker. Zo kom je snel en gemakkelijk in contact met de beste schilders bij jou in de buurt. Bel je liever? Dat kan, naar 085 106 1600.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Prijsopbouw huis schilderen: de buitenkant

Bij het schilderen van de buitenkant van een huis komen vele onderdelen kijken. Laat je alleen de kozijnen en deuren schilderen, of is de hele buitenkant van de woning aan de beurt? In het tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten van de verschillende onderdelen van een huis schilderen. Deze prijzen van een huis schilderen zijn inclusief de arbeidskosten, de materialen en de btw.

Werkzaamheid buiten

Kosten minimaal

Kosten maximaal

Buitenmuren schilderen

€1.000

€6.000

Dakkapel schilderen

€400

€1.000

Gevel schilderen

€2.100

€2.400

Kozijnen schilderen

€400

€1.800

Deuren schilderen

€300

€1.000

Totaal bij compleet huis schilderen

€4.400

€12.200

Wat kost een huis schilderen?

Prijsopbouw huis schilderen: de binnenkant

Uiteraard kun je ook de binnenkant van je woning laten schilderen. Ook dan zijn de kosten afhankelijk van welke onderdelen je precies laat schilderen. In het tabel hieronder vind je de gemiddelde prijs van een huis schilderen wat betreft de verschillende onderdelen. Deze kosten zijn inclusief de materialen, de arbeidskosten en de btw.

Werkzaamheid binnen

Kosten minimaal

Kosten maximaal

Plafond schilderen

€200

€1.500

Kozijnen schilderen

€400

€2.000

Deuren schilderen

€300

€1.000

Trap schilderen

€300

€700

Dakkapel schilderen

€500

€1.000

Muren schilderen

€300

€2.000

Totaal bij compleet huis schilderen

€2.000

€8.200

Soorten verf kosten

De kosten van een huis schilderen hangen af van de prijs van verf. In het volgende tabel vind je verschillende soorten verf met de bijbehorende prijs per liter.

Soort verf

Prijs per liter

Grondverf

€25-45

Beits en lak

€25-55

Acrylverf

€30-50

Alkydverf

€20-40

Latex binnen

€5-10

Latex buiten

€15-20

Wat kost een huis schilderen?

Soorten verf eigenschappen

Zoals in het vorige tabel te zien is, zijn er verschillende soorten verf:

 • Grondverf. Grondverf wordt gebruikt als eerste laag verf om de ondergrond te prepareren. Zo blijft de dekkende verf goed zitten, omdat de ondergrond egaler wordt.
 • Beits en lak. Beits en lak wordt juist gebruikt om de verflaag af te werken, bijvoorbeeld om het een andere look te geven of om het te beschermen tegen krassen. Beits en lak bestaat op acrylbasis en op alkydbasis.
 • Acrylverf. Acrylverf is op basis van water. Dit is geschikt voor binnen.
 • Alkydverf. Alkydverf is op basis van terpentine. Dit wordt vaak voor buiten gebruikt.
 • Latex. Latex is één van de meest gebruikte soorten muurverf. De verf is van goede kwaliteit en werkt isolerend. Het kan binnen én buiten gebruikt worden; zorg wel dat je voor buitenschilderwerk speciale latex buitenverf kiest. Latex droogt snel en is goed overschilderbaar.

Speciale verf voor binnen

Er is een aantal soorten speciale verf waarmee je een bijzonder effect kan creëren. Deze verfsoorten kun je binnen gebruiken, bijvoorbeeld krijtbord- of magneetverf in de keuken of metalic verf in een kinderkamer. In het volgende tabel vind je de kosten van speciaalverf.

Soort verf

Kosten per liter

Metalic of glitterverf

€20-35

Magneetverf

€35-50

Krijtbord- of schoolverf

€35-60

Meer weten over huis schilderen?

Een huis schilderen is ingewikkelder dan het klinkt. Vaak is het namelijk niet genoeg om simpelweg een nieuwe verflaag op de woning te smeren. Wanneer je gewoonweg begint met schilderen, kan het zijn dat de verf gaat afgeven of gaat bladeren. Dat komt omdat de ondergrond eerst geprepareerd moet worden. Ook heb je de juiste soort verf voor de juiste ondergrond nodig. Een deskundige schilder weet gelukkig precies welke verfsoorten hij of zij kan gebruiken en hoe de ondergrond klaargemaakt kan worden. Meestal komen bij de voorbereiding verschillende werkzaamheden kijken:

 • Repareren ondergrond wanneer deze is beschadigd
 • Verwijderen oude laag verf
 • Ontvetten en eventueel schuren ondergrond

Een schilder doet dus meer dan alleen schilderen. De arbeidskosten van een schilder zijn als volgt:

Schilder

Kosten per uur

Binnen

€35-40

Buiten

€40-50

Wat kost een huis schilderen?

Prijsscenario’s schilderwerk huis

De prijzen van een huis schilderen verschillen dus erg per woning. Daarom is het vrijwel onmogelijk om zelf te berekenen hoeveel geld je precies kwijt gaat zijn aan deze klus voor jouw woning. Daarom is het verstandig om een offerte aan te vragen via de MyGo Matchmaker als je benieuwd bent hoeveel jouw klus gaat kosten. Om je een indicatie te geven hebben wij de komende prijsscenario’s van een huis schilderen voor je verzameld:

 • Klein schilderwerk. Is de verf aan de buitenkant van je woning wat gaan blakeren en wil je de deuren en kozijnen opnieuw laten schilderen? Bij een woning van gemiddelde grootte betaal je dan zo’n 1.500 euro voor het schilderwerk.
 • Gemiddeld schilderwerk. Wil je je woning van buiten graag volledig opnieuw laten schilderen, met alles erop en eraan? Voor een gemiddelde woning zijn de kosten van dit schilderwerk ongeveer 6.000 euro.
 • Groot schilderwerk. Is je woning niet alleen van buiten aan een opknapbeurt toe, maar wil je de woning ook van binnen volledig opnieuw laten schilderen? Voor een gemiddelde woning bedragen de kosten hiervan zo’n 10.000 euro.

Bespaartips van MyGo: huis schilderen

MyGo heeft een aantal tips voor je verzameld zodat je voordelig je huis kunt schilderen:

 1. Schilder in de winter. In de winter hebben schilders vaak minder klussen dan in andere jaargetijden. Daarom rekenen ze in de winter soms met kortingsprijzen. Je kunt dus besparen op het schilderwerk door dit in de winter te laten uitvoeren.
 2. Onderhoudsabonnement. Het is belangrijk dat schilderwerk regelmatig wordt onderhouden, vooral het buitenschilderwerk dat wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden. Het is vaak voordeliger om een onderhoudsabonnement te nemen met een schilder dan om steeds voor een losse onderhoudsbeurt te kiezen. Via onze Matchmaker kom je erachter hoeveel een onderhoudsabonnement voor jou zal kosten.
 3. Locale schilder. Je kunt besparen op de voorrijkosten door te kiezen voor een locale schilder via de Matchmaker.
 4. Offertes aanvragen. Je kunt flink besparen op de kosten van schilderwerk door van tevoren meerdere offertes aan te vragen. Zo kun je gemakkelijk de voordeligste schilder kiezen.
 5. Lage btw. Voor schilderwerk voor woningen wordt vaak een lager btw percentage gerekend. Je betaalt daarom voor schilderwerk slechts 9% btw in plaats van 21%.

De beste schilder vind je met MyGo

Voor vlot schilderwerk met een perfect resultaat kun je en deskundige schilder inschakelen via de MyGo Matchmaker. De Matchmaker van MyGo biedt een handig overzicht met de beste schilders bij jou in de buurt. Je kunt direct één bellen voor een afspraak, maar je kunt ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo weet je van tevoren al precies hoeveel de klus gaat kosten én kun je de goedkoopste schilder uitkiezen. Onze offertes zijn uiteraard geheel gratis en vrijblijvend. Je kunt ook bellen naar 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!