Terug naar prijzen
Hybride warmtepomp kosten

Hybride warmtepomp kosten

Wat kost een hybride warmtepomp?

De prijzen voor een hybride warmtepomp liggen tussen 5.000 en 7.000 euro. Deze prijs is inclusief de installatiekosten. Gemiddeld bespaart een warmtepomp zo’n 200 euro per jaar op de energierekening. Een hybride warmtepomp is betaalbaar en erg efficiënt. Een warmtepomp is geschikt om woningen die matig tot goed geïsoleerd zijn te verwarmen. Voor informatie over lokale prijzen kun je gratis en vrijbijvend terecht bij MyGo. zo kun je via de matchmaker bijvoorbdeeld eenvoudig in contact komen met de installateurs bij jou in de buurt, die het best passen bij jouw wensen. Je kunt direct contact met hen opnemen of eerst offertes aanvragen en vergelijken. Bij alle mogelijkheden van MyGo kun je kiezen uit telefonisch of online gebruik van de matchmaker. Wil je telefonisch? dan kun je bellen naar 085 106 1600.

Prijsopbouw hybride warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de omgeving om een ruimte of water te verwarmen. Omdat hiervoor geen nieuwe warmte hoeft te worden opgewerkt, is het een erg duurzame manier van verwarmen. Een hybride warmtepomp bestaat uit een gasketel en een warmtepomp. Je hebt alleen een gasaansluiting nodig om de warmtepomp te laten plaatsen. De hybride warmtepomp gebruikt de ventilatie of de buitenlucht als warmtebron. Wanneer het hiervoor te koud is, wordt de gasketel gebruikt. Het is een efficiënte pomp die een stuk goedkoper is dan andere pompen, en kost tussen de 5.000 en de 7.000 euro. Hieronder vind je de prijsopbouw van een hybride warmtepomp:

Onderdeel

Prijs

Hybride warmtepomp + installatie

€4.000-€5.000

Cv-ketel + installatie

€1.000-€2.000

Totaal

€5.000-€7.000

Minus eventuele subsidie

€1.500-€1.800

Totaal minus subsidie

€3.200-€5.500

Wat kost een hybride warmtepomp? | MyGo

Beïnvloeders prijzen hybride warmtepomp

Er is een aantal factoren dat de kosten van een hybride warmtepomp kan beïnvloeden:

 • Aanwezigheid cv ketel. Een warmtepomp werkt samen met de cv ketel. Als je nog geen cv ketel hebt, zul je deze dus ook moeten aanschaffen, wat de kosten zo’n 1.000 tot 2.000 euro hoger zal maken.
 • Isolatie. Om een hybride warmtepomp rendabel te laten zijn, moet je beschikken over minstens matige isolatie. Dit houdt in vloer, gevel én dakisolatie van ten minste 5 centimeter dik. Ook moet je woning voorzien zijn van dubbel glas. Als je niet over matige isolatie beschikt, gaat een hybride warmtepomp waarschijnlijk meer kosten dan dat het oplevert.
 • Geschikte radiatoren. Niet alle radiatoren zijn geschikt voor een warmtepomp, omdat een warmtepomp met een lagere temperatuur (ongeveer 50 graden) werkt dan een cv ketel (ongeveer 70 graden). Radiatoren in oudere woning hebben vaak een grote capaciteit en zijn erg geschikt voor een warmtepomp, maar het wordt aangeraden om dit even te laten controleren. Het kan namelijk zijn dat je de radiatoren beter kunt vervangen door speciale laagtemperatuurradiatoren. Dit kost meestal ongeveer 2.500 euro extra.
 • Subsidie. Het is mogelijk dat je in jouw gemeente een subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van een warmtepomp. Dit kun je zien op de EnergieSubsidieWijzer. Deze subsidie heet de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE) en bedraagt tussen de 1.500 en de 1.800 euro. Hier zit een aantal voorwaarden aan verbonden: de pomp moet bijvoorbeeld verbonden zitten aan een verwarmingstoestel dat een vermogen van maximaal 70 kW mag hebben.

Besparen met de hybride warmtepomp: prijsscenario

Wanneer je een hybride warmtepomp hebt, stoot je huishouden ongeveer 25% minder CO2 uit. Je verbruikt een stuk minder gas, waardoor de pomp erg milieuvriendelijk is. Je verbruikt wel meer elektriciteit. In dit prijsscenario wordt het prijspeil van gas en energie in 2019 gebruikt. Het volgende voorbeeld gaat over een gezin van vier personen met een gemiddeld energieverbruik. In de onderstaande tabel zie je hoeveel het gezin kan besparen wanneer ze van alleen een cv ketel overstappen op een hybride warmtepomp met een cv ketel.

(Alles per jaar)

Alleen cv ketel

Hybride warmtepomp + cv ketel

Gasverbruik

1.750 m3

900 m3

CO2-uitstoot

3.300 m3

2.500 kilo

Elektriciteit

0 (aan warmte)

1.900 kWh (aan warmte)

Energiekosten

1.400 euro

1.200 euro

Wat kost een hybride warmtepomp? | MyGo

Terugverdientijd hybride warmtepomp

In een huishouden met gemiddeld energieverbruik kun je dus zo’n 200 euro per jaar besparen op de energierekening wanneer je een hybride warmtepomp aanschaft. Dit scenario is berekend voor een woning met matige isolatie. Voor woningen met goede isolatie kan zelfs nog meer bespaard worden. Stel dat je zo’n 200 euro per jaar bespaart aan energie en je hebt 3.200 euro uitgegeven aan de warmtepomp met subsidie, dan is de terugverdientijd van deze warmtepomp dus 16 jaar.

Kosten onderhoud hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp heeft weinig onderhoud nodig. Toch is het verstandig om de warmtepomp regelmatig even te laten controleren om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken. Het wordt aangeraden om je warmtepomp één keer per twee jaar te laten onderhouden. Dit zorgt voor een langere levensduur van de warmtepomp en voorkomt eventuele storingen. Ook blijft een warmtepomp veiliger werken en bespaart het op stookkosten wanneer deze regelmatig wordt onderhouden. Dit maakt de warmtepomp energiezuiniger. Het onderhoud van een hybride warmtepomp kost meestal eenmalig zo’n 150 euro.

Bespaartips van MyGo: hybride warmtepomp laten installeren

Om ervoor te zorgen dat jij zo voordelig mogelijk een geschikte warmtepomp kunt laten installeren, heeft MyGo een aantal handige tips voor je verzameld:

 1. Isolatie. Meestal zijn warmtepompen alleen in de nieuwbouw rendabel. Dat komt omdat wat oudere woning meestal niet over goede isolatie beschikken. Dan gaat er veel warmte verloren. Als je een wat oudere woning hebt, kun je daarom beter eerst je woning goed laten isoleren. Zo weet je zeker dat er geen energie overbodig verloren gaat.
 2. Slimme thermostaat. Een slimme thermostaat kan erg handig zijn bij je hybride warmtepomp. Hiermee wordt de beste verwarmingsstrategie bepaald om ervoor te zorgen dat er niet teveel of te weinig wordt verbruikt. Ook kun je de gas- en elektriciteitsprijs programmeren, zodat het systeem kan berekenen welke manier van verwarmen het voordeligst is. Met een slimme thermostaat kun je dus energie én geld besparen.
 3. Situatieopname door een expert. Het is verstandig om eerst een situatieopname te laten doen door een professional. Zo kan de expert precies zien wat er allemaal nodig is voor de installatie van jouw warmtepomp en weet je waar je aan toe bent. Je kunt een geschikte expert vinden met de MyGo Matchmaker.
 4. Offertes aanvragen. Wij raden je aan om eerst één of meerdere offertes van installateurs bij jou in de buurt aan te vragen. Je kunt namelijk geld besparen door meerdere prijzen te vergelijken. Het aanvragen van offertes kun je doen via de MyGo Matchmaker.
 5. Onderhoudscontract. Vaak kun je besparen op het onderhoud door een onderhoudscontract aan te gaan. Dit kost tussen de 5 en de 10 euro per maand en je ontvangt dan meestal één keer per twee jaar een onderhoudsbeurt voor de warmtepomp. Bij een storing aan je warmtepomp kun je vaak 24/7 terecht bij het bedrijf waarmee je een onderhoudscontract hebt en word je nog dezelfde dag geholpen.

Voordelen aanschaf hybride warmtepomp

Het aanschaffen van een hybride warmtepomp heeft een aantal voordelen:

 1. Betaalbare warmtepomp. De hybride warmtepomp is een stuk goedkoper dan andere warmtepompen en is daarmee een hele betaalbare warmtepomp.
 2. Bespaar op de energiekosten. Met een hybride warmtepomp kun je jaarlijks flink besparen op de energiekosten: bij een huishouden met gemiddeld energieverbruik is dat zo’n 200 euro per jaar.
 3. Geschikt voor centrale verwarming én water. Een hybride warmtepomp kan meestal worden gebruikt voor zowel het verwarmen van de woning als het water in de woning en is dus multifunctioneel.
 4. Meestal geen nieuwe radiatoren nodig. Over het algemeen kun je je huidige radiatoren behouden bij het aanschaffen van een warmtepomp. Voor de zekerheid is het wel verstandig om dit even na te vragen.
 5. Relatief gemakkelijke installatie. Bij een installatie van een hybride warmtepomp hoeft de installateur in principe geen graaf- of breekwerk uit te voeren, wat zorgt voor een eenvoudige en vlotte installatie.

MyGo helpt je graag aan de beste installateur voor jouw hybride warmtepomp

Ook de installateur die jij kiest kan de prijs van jouw hybride warmtepomp beïnvloeden. Daarom is het verstandig om een overzicht te hebben van meerdere installateurs. Een overzicht van de beste installateurs bij jou in de buurt ontvang je via de MyGo Matchmaker. Ook kun je hier één of meerdere offertes aanvragen, zodat je een beeld krijgt van de kosten van jouw klus. Je kunt een installateur inhuren voor een situatieopname en voor het plaatsen van de warmtepomp. Zo ontvang je snel en eenvoudig informatie over de beste én voordeligste installateurs van warmtepompen bij jou in de buurt. Uiteraard kun je ook bellen naar 085 106 1600.