Inductiekookplaat aansluiten kosten

Inductiekookplaat aansluiten kosten

Wil je binnenkort gaan koken op inductie en ben je benieuwd naar de prijzen en de mogelijkheden? In dit artikel vertellen we je alles over de volgende zaken die belangrijk zijn bij de aanschaf en het laten installeren van een inductiekookplaat.

Wil je graag direct en persoonlijk contact met een vakman, neem dan vrijblijvend contact op via 085 106 1600 of probeer de MyGo Matchmaker. Daar krijg je bijvoorbeeld overzicht van de vakspecialisten bij jou in de buurt die met zekerheid gespecialiseerd zijn in het aansluiten van inductiekookplaten. Ook kun je via de matchmaker offertes opvragen van meerdere elektriciens. MyGo helpt je graag, gratis en vrijblijvend verder met het uitvoeren van je klus!

Wat kost het aansluiten van een inductiekookplaat?

Type klus

Prijsindicatie

Inductie kookplaat aansluiten

€ 70 - € 140

Extra groep(en) aanleggen groepenkast

€ 99 - € 450

Frezen keukenblad

€ 50

Aansluitsnoer

€ 10 - € 20

Perilex stekker

€ 10 - € 20

Perilex stopcontact plaatsen

€ 85

Verzwaring aansluiting stroomnet

€ 225

Dit zijn de gemiddelde totaalprijzen (excl. voorrijkosten) voor het aansluiten van een inductiekookplaat. Deze kosten betreffen dus alleen het installeren van de kookplaat. De kookplaat zelf kost gemiddeld 600 euro en varieert tussen de € 200 en € 2.400, afhankelijk van onder andere het merk, de functies en de grootte.

Welke factoren bepalen de prijs van een inductiekookplaat?

Er zijn drie belangrijke factoren die invloed hebben op de kosten voor het installeren van een inductiekookplaat in jouw keuken:

 1. Kook je nog op gas of al elektrisch?
 2. Hoeveel vermogen heeft de inductiekookplaat nodig?
 3. Perilex stekker

Kook je nog op gas of al elektrisch?

Wanneer je van het gas overstapt naar elektrisch heb je wellicht te maken met twee verschillende klussen: 1)het installeren van jouw kookplaat en 2)eventueel het aanpassen van de elektra in jouw woning. Wanneer je een extra groep moet laten aanleggen, zal je dit ook merken in de prijs. Zie de tabel hierboven voor een prijsindicatie van het aanleggen van een extra groep.

Wil je je huidige inductiekookplaat vervangen? Dan zijn de aansluitingen in je woning al in orde en hoef je alleen maar de installatie te regelen. Wanneer je nieuwe inductiekookplaat niet precies dezelfde maat heeft als je huidige, kun je hierbij wel te maken krijgen met extra kosten voor het frezen van je keukenblad. Zie de tabel hierboven voor een prijsindicatie voor het frezen.

Hoeveel vermogen heeft de inductiekookplaat nodig?

Het vermogen van een inductiekookplaat is afhankelijk van de grootte, het aantal pitten en het model. Voor het aansluiten van een inductiekookplaat heb je vaak een aparte groep in de groepenkast nodig. Met een 3-fase aansluiting heb je de beste aansluiting, omdat deze het meeste stroom kan leveren. Het is mogelijk om de kookplaat aan te sluiten op een 1-fase aansluiting, maar  deze levert minder stroom waardoor je langer aan het koken bent. Wanneer je in een oud huis woont, kan het zijn dat je een verzwaring van jouw aansluiting nodig hebt. Dit kan de elektricien voor je aanvragen bij jouw netbeheerder.

Perilex stekker

Voor de aansluiting van een inductiekookplaat heb je een perilex stekker nodig. Deze wordt meestal niet bij de kookplaat geleverd, omdat de stekker aansluitingen verschillen per woning. Deze dien je daarom apart aan te schaffen. Het kan voorkomen dat er geen perilex stopcontact aanwezig is in jouw keuken, in dit geval zal je deze moeten (laten) installeren. Een perilex stekker kost gemiddeld tussen de 10 en 20 euro. Voor het aansluiten van een perilex stopcontact zit je gemiddeld op 40 euro excl. voorrijkosten.

Wat zijn de voordelen van een inductiekookplaat?

Er zijn zeker vijf belangrijke voordelen van het koken op een inductiekookplaat t.o.v. het koken op gas:

 1. Minder energieverbruik
 2. Sneller koken
 3. Veiliger
 4. Makkelijk en snel schoon te maken
 5. Timer functie

Minder energieverbruik

Wanneer je kookt op gas verlies je ongeveer de helft van de warmte, doordat deze langs de pan verdwijnt. Bij het koken op inductie is de pan zelf het verwarmingselement, waardoor je slechts 10 procent van de warmte verliest. Met andere woorden: 90 procent van alle energie wordt omgezet in warmte. Je gaat dus veel efficiënter met je energiegebruik om en het is een stuk beter voor het milieu.

Sneller koken

Doordat je aanzienlijk minder energie verliest bij het koken op een inductiekookplaat, kan het eten veel sneller opwarmen. Ten opzichte van het koken op gas, kan dit zelfs de helft van de tijd schelen!

Veiliger

Logischerwijs gebruik je bij het koken met een inductiekookplaat geen vuur en geen gas. Dit zorgt ervoor dat er veel minder kans is op brandgevaar en/of een gasexplosie. De kookplaat detecteert wanneer er een pan op staat en wordt alleen maar heet onder de pan. Tevens koelt de kookplaat snel af nadat de pan eraf is.

Makkelijk en snel schoon te maken

De kookplaat is gemaakt van keramisch glas, waardoor het meestal voldoende is om deze snel en gemakkelijk schoon te vegen met een vochtig doekje.

Timer functie

Inductiekookplaten werken heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Je kunt door middel van een timer zelf aangeven hoe lang en op welke stand er verwarmd moet worden. De kookplaat stopt daarna vanzelf met verwarmen. Heel handig dus wanneer je tijdens het koken bijvoorbeeld nog snel een boodschap moet doen, of de hond wilt uitlaten.

Wat kost het laten aansluiten van een inductiekookplaat?

Hoe sluit je een inductiekookplaat aan? 

Voor het aansluiten van een inductiekookplaat is het belangrijk dat je weet welke aansluiting je hebt in jouw woning, of je voldoende stroom kan leveren aan de kookplaat en of je beschikt over een perilex stopcontact in de keuken.

Een inductiekookplaat kan je vervolgens op drie manieren aansluiten:

3 fase aansluiting
Bruine draad: P1 (fase 1)
Zwarte draad: P2 (fase 2)
Grijze draad: P3 (fase 3)
Blauwe draad: N (nuldraad)
Geel/groene draad: PE

2 fase aansluiting inclusief twee nuldraden
Zwarte draad: P1
Grijze draad: P2
Bruine draad: N1
Blauwe draad: N2
Geel/groene draad: PE

De zwarte en de grijze dienen hier vaak als toevoer. Om deze af te kunnen sluiten moet je dit eerst meten met een spanningzoeker of kijken hoe dit is aangesloten in het perilex stopcontact.

1 fase aansluiting

De 1 fase aansluiting wordt vrijwel alleen maar gebruikt bij tijdelijke kookplaten, zoals bijvoorbeeld een showroommodel.

Bruine draad: P1, P2, P3
Blauwe draad: N
Geel/groene draad: PE 

Indien je hier geen verstand van hebt, kan je deze klus het beste door een vakspecialist laten doen. Het werken met elektra kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. Tevens weet je dan zeker dat de klus goed en veilig uitgevoerd wordt. 

Bespaartips van MyGo

Wil je graag zo voordelig mogelijk jouw inductiekookplaat aansluiten? Hou dan rekening met de volgende bespaartips:

 • Stem de eigenschappen van de te kopen kookplaat goed af op je eigen wensen en situatie.
 • Indien je een kookplaat vervangt, kun je extra kosten voor frezen voorkomen door dezelfde maat te kiezen als je huidige.
 • Vind een vakman bij jou in de buurt, deze rekenen vaak geen voorrijkosten.
 • Laat alles in een keer doen. Dit scheelt eventuele extra voorrijkosten en arbeidsloon, omdat de vakman sneller en efficiënter kan doorwerken. 
 • Kijk nog eens goed naar de levering en kosten bij jouw huidige energieleverancier en switch indien mogelijk. Dit kan schelen in de algemene energiekosten en eventuele kosten voor een verzwaring van jouw aansluiting.
 • Je kunt tevens flink besparen op de kosten van elektriciteit door zonnepanelen te overwegen. Dat kost op korte termijn geld, maar levert op langere termijn geld op.

Inductiekookplaat laten installeren door een vakman van MyGo

Omdat je voor het vervangen of installeren van een nieuwe inductiekookplaat iemand nodig hebt die verstand heeft van elektrawerkzaamheden, wordt het sterk aanbevolen om hiervoor een erkende specialist in te schakelen. MyGo brengt je graag, gratis en vrijblijvend in contact met de best bij jouw klus passende vakman bij jou in de buurt. MyGo laat je zelf kiezen wat je wilt. Wil je bijvoorbeeld eerst offertes van elektriciens opvragen? Of wil je vooral gewoon een overzicht van welke vakmannen bij jou in de buurt hierin gespecialiseerd zijn? Wil je een vakman bellen om je te orienteren? Of wil je direct ook graag een afsrpaak maken? Dat kan allemaal, waarbij je ook zelf kunt kiezen of je dit liever online of telefonisch doet, via 085 106 1600.