Kinderopvang

Kinderopvang bij jou in de buurt

Vind eenvoudig het beste kinderdagverblijf

Ben je op zoek naar kinderopvang die perfect op je wensen aansluit? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerd kinderdagverblijf bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Kind aan het spelen bij de kinderopvang

Veelgestelde vragen

Wat is kinderopvang?

De term kinderopvang is een verzamelnaam voor mogelijkheden om kinderen op te vangen. Van welke vorm van kinderopvang er gebruik wordt gemaakt, is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de tijden waarop de opvang nodig is. Kinderopvang kent de volgende vormen:

 • Dagopvang
 • Peuteropvang
 • Buitenschoolse opvang (voor-/na-/tussenschoolse opvang)
 • Tieneropvang
 • Gastouderopvang

Binnen kinderopvang bestaan twee soorten leeftijdsgroepen, namelijk horizontale en verticale groepen. Bij een horizontale groepsindeling hebben de kinderen in een groep allemaal dezelfde leeftijd, waardoor er meer leeftijdsgerichte activiteiten plaats kunnen vinden. Bij een verticale groepsindeling worden kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar in een groep geplaatst, waardoor de jongere kinderen van de oudere kinderen kunnen leren.

De overheid stelt verschillende kwaliteitseisen aan kinderopvang, onder andere op het gebied van de groepssamenstelling, de veiligheid van de locatie en de diploma’s van de medewerkers. De naleving van die regels wordt door de GGD gecontroleerd. Een regel waar extra aandacht aan wordt besteed, is het vier-ogenprincipe dat stelt dat medewerkers nooit alleen verantwoordelijk mogen zijn voor een groep kinderen.

Wat is VVE-kinderopvang?

VVE staat voor Voor- en Vroegschoolse Educatie en wordt aangeboden aan kinderen die een grote kans hebben om een achterstand in het onderwijs op te lopen. Aan de hand van extra programma’s worden die kinderen spelenderwijs bijgespijkerd. VVE kan zowel thuis als op de opvang of school worden aangeboden, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Door VVE nemen de achterstanden af en kunnen kinderen een betere start maken op de basisschool.

Samenspelende kinderen

Welke werkzaamheden horen bij kinderopvang?

Medewerkers binnen de kinderopvang worden pedagogisch medewerkers genoemd en werken aan de hand van een pedagogisch beleid. Ze zorgen ervoor dat kinderen in een huiselijke sfeer terechtkomen en dat er gedurende de opvanguren genoeg afwisseling is tussen activiteiten en rust. Het takenpakket van pedagogisch medewerkers bevat de volgende punten:

 • Kinderen begeleiden bij de dagelijkse gang van zaken (eten, slapen, wassen, spelen, naar de wc gaan)
 • Toezicht houden, zowel bij spelen als bij rusten
 • Maaltijden voor de kinderen klaarmaken
 • Activiteiten inplannen en voorbereiden
 • Het gedrag van kinderen in de gaten houden, zowel in groepsverband als op individueel niveau
 • Maatregelen toepassen om het gedrag van kinderen te sturen
 • Dossiers van kinderen aanleggen en bijhouden, zodat ouders een inkijkje in de ontwikkeling van hun kind krijgen
 • Overleggen met ouders/voogden over de ontwikkeling van hun kind en de stappen die moeten worden gezet

Wat kost kinderopvang?

Het verschilt per soort kinderopvang wat je ervoor betaalt, maar de prijzen van kinderopvang liggen altijd tussen de 5 en 10 euro per uur. In de tabel hieronder hebben we de uurtarieven van de drie meest voorkomende soorten kinderopvang voor je op een rij gezet.

Soort kinderopvang

Gemiddelde prijs

Gastouderopvang

€ 6,50 per uur

Buitenschoolse opvang

€ 7 per uur

Dagopvang

€ 8 per uur

In veel gevallen kun je bij de gemeente of bij de Belastingdienst subsidie aanvragen, zodat je de kosten van kinderopvang niet zelf hoeft te betalen. Voorbeelden van die subsidie zijn kinderopvangtoeslag, en gemeentelijke toeslagen. Wil je meer weten over de kosten van kinderopvang en de mogelijke compensatie? Kijk dan op onze pagina kosten kinderopvang.

Kindjes aan het eten

Welke factoren bepalen de prijs van kinderopvang?

De kosten die je voor kinderopvang betaalt, zijn afhankelijk van je situatie en van de keuzes die je in het kader van de opvang moet maken. De volgende factoren hebben invloed op de prijs die je uiteindelijk voor kinderopvang betaalt:

 • Het soort opvang
 • De locatie van de opvang (in grote steden kost kinderopvang vaak meer)
 • De grootte van de organisatie die de opvang regelt
 • Voor hoeveel uur opvang je je kind(eren) hebt aangemeld
 • Welke toeslagen je krijgt
 • De vraag naar kinderopvang bij jou in de buurt

Hoe vergelijk je eenvoudig prijzen van verschillende kinderopvangcentra?

Wil je prijzen van verschillende kinderopvangcentra vergelijken om het kinderdagverblijf te vinden dat het beste binnen je budget past? Dan ben je bij MyGo aan het juiste adres. In de MyGo Matchmaker is het mogelijk om verschillende contactopties aan te klikken, waaronder de optie voor het aanvragen van offertes of prijsopgaven bij meerdere kinderdagverblijven.

Wil je liever direct iemand spreken die je meer kan vertellen over de tarieven van kinderopvangcentra? Je kunt in de Matchmaker invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een kinderopvang en vervolgens ons nummer 085 106 1600 bellen. Ook kun je een terugbelverzoek plaatsen, zodat je door een medewerker van een kinderdagverblijf wordt teruggebeld op een moment dat jou uitkomt.

Kinderen tekenen op de kinderopvang

Welke voordelen biedt kinderopvang?

Kinderopvang biedt meerdere voordelen, zowel voor je kind als voor jezelf. Hieronder hebben we de voordelen van een kinderdagverblijf voor je op een rij gezet en lichten we ze kort toe.

Ontwikkeling sociale vaardigheden

Kinderopvang zorgt ervoor dat kinderen sociale kennis opdoen buiten hun vertrouwde omgeving. De pedagogisch medewerkers stimuleren het contact tussen kinderen aan de hand van verschillende activiteiten. Kinderen leren vrienden te maken en sociale vaardigheden toe te passen die ze tijdens de rest van hun leven nodig zullen hebben.

Kinderen worden zelfstandig

In het begin zal het niet altijd even makkelijk zijn, maar kinderen leren na verloop van tijd dat ze door hun ouders worden weggebracht en zich op de opvang zelf moeten redden. Door die realisatie en door contact met andere kinderen leren ze voor zichzelf op te komen en duidelijk te maken wat ze willen.

Spelenderwijs ontwikkelen

Niet alleen op sociaal gebied, maar ook verschillende andere gebieden doen kinderen bij een kinderdagverblijf belangrijke vaardigheden op. Pedagogisch medewerkers stimuleren kinderen onder andere aan de hand van muziek, dans en voorlezen om behendig te worden op motoriek en creatief gebied.

Goede aansluiting op de basisschool

Kinderopvang speelt een belangrijke rol in de voorbereiding op de basisschool: de vaardigheden die kinderen op de opvang aangeleerd krijgen, komen van pas tijdens hun begintijd op school. Er ontstaat dan een doorgaande lijn, waardoor de overgang naar de basisschool zo klein mogelijk wordt.

Kinderspeelgoed

Waar moet je op letten bij het kiezen van een kinderopvang?

Voor je de knoop doorhakt en je kind bij een bepaald kinderdagverblijf inschrijft, is het handig om een aantal dingen helder te hebben. Stel jezelf de volgende vragen voor je met een kinderdagverblijf in zee gaat:

 • Voldoet het kinderdagverblijf aan de richtlijnen waarop de GGD controleert en heeft het een HKZ-certificaat?
 • Spreekt het pedagogisch beleid van het kinderdagverblijf je aan? Ben je het eens met de manier waarop groepen worden samengesteld en de manier waarop er door de medewerkers met de kinderen wordt gecommuniceerd?
 • Heeft het kinderdagverblijf een oudercommissie waar je bij terecht kunt met vragen?
 • Communiceren de pedagogisch medewerkers met jou (en eventueel met je partner) op een manier die je bevalt?
 • Spreken het voedingsplan, de dagindeling, de aangeboden activiteiten en de hoeveelheid speelmaterialen van het kinderdagverblijf je aan?
 • Zijn de locatie van het kinderdagverblijf en de regelingen wendagen, haal- en brenguren, vakantieperiodes en ziekte gunstig voor jou?
 • Is duidelijk wat voor kosten je bij het kinderdagverblijf maakt en waar die kosten uit zijn opgebouwd?

Belangrijk bij de keuze voor het kinderdagverblijf is het gevoel dat je erbij krijgt. Daarom wordt er bij de zoektocht naar een kinderdagverblijf vaak aanbevolen om bij meerdere kinderdagverblijven langs te gaan en met de medewerkers in gesprek te gaan. Ook wordt er vaak de tip gegeven om andere ouders naar hun ervaringen met een bepaald kinderdagverblijf te vragen.

Hoe vind je direct het meest geschikte kinderdagverblijf?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar het best passende kinderdagverblijf voor jouw situatie. Wij koppelen je via de MyGo Matchmaker aan een gekwalificeerd kinderdagverblijf bij jou in de buurt dat aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken. Wil je liever telefonisch contact? Dat kan ook! Je kunt ons bereiken op het nummer 085 106 1600.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!