Direct hulp
Terug naar prijzen
Kosten accountant

Kosten accountant

Een accountant kost gemiddeld tussen de 60 en 300 euro per uur. De prijzen worden met name bepaald door het type opdracht, de complexiteit van je onderneming, je behoefte aan advies en de ervaring van de betreffende accountant.

Wil jij je salarisadministratie ook graag uitbesteden zodat je meer tijd overhoudt om te ondernemen? Of zoek je een ervaren accountant voor het controleren van de jaarrekening? MyGo brengt je graag in contact met een vakkundige accountant uit de regio die deze taken voor je uit kan voeren. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de accountant die het beste aansluit bij jouw opdracht.

Ook bieden we je de mogelijkheid om via de Matchmaker meerdere offertes aan te vragen. Zo kun je gemakkelijk en snel verschillende accountants vergelijken. Wordt je liever telefonisch te woord gestaan, maak dan gebruik van de optie om teruggebeld te worden of bel zelf naar 085 106 1600. Dan helpen we je direct met het vinden van de ideale accountant.

Inhoud

Prijzen accountant

De kosten voor een accountant kunnen erg uiteen lopen. Meestal betaal je meer voor een ervaren accountant dan voor een beginnende accountant. Toch is het belangrijk om verder te kijken dan de prijs alleen. Kies vooral voor kwaliteit en zoek een accountant die jou een goed gevoel geeft.

Dat je meer betaalt voor iemand met veel ervaring is niet voor niets. Een ervaren accountant is door zijn kennis en ervaring vaak in staat je beter te adviseren bij complexe fiscale vraagstukken.

Een paar tientjes besparen op een accountant is dan ook geen goed idee. Meestal verdient een goede accountant zichzelf terug door het treffen van de juiste regeling of door zijn financiële advies. Dat je wellicht honderd euro bespaart op het uurtarief maakt in de uiteindelijke kosten dan geen verschil.

Tabel 1: Prijzen in uurtarief naar ervaring accountant

Soort accountant

Uurtarief

Beginnende accountant

€ 60 - € 75

Accountant met enkele jaren ervaring

€ 70 - € 100

Ervaren accountant

€ 150 - € 300

Prijzen accountant per opdracht

Uiteraard maakt het verschil voor de prijs welke werkzaamheden je door een accountant laat uitvoeren. Gaat het om wat simpelere administratieve taken voor een klein bedrijf dan kun je het tarief zwaarder laten meewegen bij de keuze voor een accountant. Heb je echter een grote onderneming die ook internationaal actief is en gaat het je vooral om de adviezen en kennis op het gebied van regelgeving, dan kun je beter op ervaring selecteren.

Om je een indicatie te geven wat een accountant gemiddeld per opdracht rekent hebben we hieronder een paar veelvoorkomende werkzaamheden met de bijbehorende kosten op een rij gezet.

Tabel 2: Gemiddelde prijzen voor een accountant per opdracht

Opdracht

Gemiddelde kosten

Financiële administratie

€ 300 - € 750

Financieel advies

€ 100 - € 275

Boekhouding

€ 60 - € 220

Salaris- en personeelsadministratie

€ 150 - € 325

Jaarrekening

€ 250 - € 600

Controleverklaring

€ 150 - € 375

Jaarstukken

€ 100 - € 250

Financiële rapportage

€ 50 - € 250

Aangifte belastingen

€ 50 - € 200

Uurtarief of vaste kosten?

Sommige accountants bieden je de mogelijkheid om vaste prijzen af te spreken. Omdat een accountant voor meerdere partijen hetzelfde type werkzaamheden uitvoert kunnen ze bij benadering van te voren inschatten wat een opdracht ongeveer zal kosten.

Deze vaste kosten kunnen op basis van een specifieke opdracht of voor een bepaalde periode (een maand of jaar) worden vastgesteld. Doe je veel zelf en besteed je alleen kleine of hele specifieke klusjes uit aan een accountant dan is het vaak voordeliger om een uurtarief aan te houden.

Prijsbepalende factoren bij het inschakelen van een accountant

Eerder in het artikel heb je kunnen lezen dat de ervaring van een accountant en het type opdracht invloed hebben op de kosten. Er zijn echter nog drie belangrijke prijsbepalende factoren die we hier even kort zullen bespreken.

De rechtsvorm van de onderneming

De rechtsvorm van je onderneming bepaalt in grote mate het type werkzaamheden en de complexiteit hiervan. Een controleverklaring voor een jaarrekening of een belasting aangifte voor een BV met miljoenen omzet die internationaal opereert vraagt om andere aanpak dan de financiële administratie van een eenmanszaak.

De complexiteit van de klus en het feit dat er meer variabelen in het spel zijn komt tot uiting in de prijs. Zo worden accountants die werken voor grote ondernemingen ook steeds vaker ingezet voor het verkrijgen van niet-financiële data. Bijvoorbeeld voor het beoordelen van de maatschappelijke en ecologische consequenties van het handelen van de organisatie.

De sector waarin de onderneming actief is

Verder speelt ook de sector waarin de onderneming actief is een bepalende rol in de kosten. Het werk van een accountant is erg divers en beslaat een groot speelveld. Om specifiekere diensten te kunnen leveren richten sommige accountants zich daarom op een bepaalde branche. Door zo’n specialiteit kunnen ze binnen hun eigen branche meer kwaliteit leveren en betere resultaten boeken.

Nu is de ene branche de andere niet en bestaan er ook hier verschillen in de complexiteit van de regelgeving. Zo vergen de elektronicabranche en de voedselbranche bijvoorbeeld een hele andere aanpak. Kijk bij het zoeken dus niet alleen naar de kosten en de hoeveelheid ervaring maar ook of die ervaring relevant is voor jouw branche.

Hoeveel geef je uit handen?

Het maakt nog al een verschil of je alleen bepaalde taken door een accountant laat doen of dat je alles uitbesteed. Op het eerste gezicht lijkt het misschien voordeliger om zelf het grootste gedeelte van je boekhouding te doen. Dan bespaar je op de extra kosten voor een accountant. Besef je echter wel dat een accountant jouw financiële boekhouding waarschijnlijk vele malen sneller en accurater kan doen dan jijzelf.

In de tijd die je kwijt bent aan je boekhouding zou je ook geld kunnen verdienen met de werkzaamheden waar jij in uitblinkt. In het ideale scenario kun je met dat extra geld vervolgens je accountant betalen en houd je ook nog wat over. Bovendien kan een accountant je bijstaan met adviezen en wijzen op fiscale voordelen waar je nog niet van op de hoogte bent.

Prijsvoorbeelden accountant

Om je een idee te geven wat je in een specifieke situatie ongeveer kwijt bent aan een accountant geven we hier twee concrete prijsvoorbeelden. Het gaat in deze fictieve voorbeelden om een eenmanszaak.

Situatie 1: zelf het meeste werk doen

Als kleine ondernemer ben je graag betrokken bij je eigen financiële huishouding. Je doet dan ook het meeste zelf. Wel wil je graag eens per jaar een adviesgesprek en wil je de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting door je accountant laten indienen. In dat geval betaal je jaarlijks tussen de 150 en 475 euro voor de diensten van een accountant.

Situatie 2: het meeste werk uitbesteden

Hoewel je het niet erg vind om zelf met je boekhouding bezig te zijn besteed je het toch liever uit zodat je je met andere zaken kunt bezighouden. Dat betekent dat je de gehele financiële administratie uit handen geeft, eens per kwartaal de aangifte omzetbelasting door een accountant laat doen, de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting ook uitbesteed en twee keer per jaar een adviesgesprek zou willen voeren. In deze situatie ben je jaarlijks tussen de 800 en 2.100 euro kwijt aan een accountant.

Voordelen accountant

Wanneer je twijfelt of je wel of geen accountant zult inschakelen voor de financiële administratie van je bedrijf kunnen we je misschien overtuigen met enkele voordelen waar je van kunt profiteren als je een accountant in de arm neemt.

Je houd zelf meer tijd over

Door je financiële administratie uit te besteden aan een accountant houd je zelf meer tijd over om te ondernemen. En vanwege zijn expertise is een accountant er waarschijnlijk ook veel sneller mee klaar.

In financieel opzicht haal je meer uit je onderneming

Een accountant is uitstekend op de hoogte van alle subsidiemogelijkheden, aftrekposten en andere regelgeving op financieel en economische gebied. Hierdoor kan hij je op verschillende terreinen adviseren en is hij in staat je maximaal te laten profiteren van de bestaande mogelijkheden.

Een accountant is breed inzetbaar

Een account wordt breed opgeleid. Dat heeft als voordeel dat je een accountant voor verschillende taken kunt inzetten. Ze beschikken over kennis op het gebied van administratie, belastingen, kunnen een jaarrekening controleren en kunnen fungeren als sparringpartner bij bedrijfseconomische kwesties.

Een accountant is altijd up-to-date

Vanwege een permanente educatieverplichting is een accountant altijd goed op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van wet- en regelgeving. Met een accountant ben je dus altijd in staat om in te spelen op de actualiteit.

Een accountant is betrouwbaar en onafhankelijk

Accountant is een beschermde beroepstitel. Een accountant zal zich ten allen tijde aan de geldende beroeps- en gedragsregels moeten houden. Daardoor ben je er als ondernemer zeker van dat je met een integere, deskundige, objectieve en discrete partij te maken hebt.

Bespaartips MyGo

Hoewel kostenbesparing niet de hoogste prioriteit zou moeten krijgen bij het kiezen van een accountant geven we je hier toch enkele bespaartips. Deze kunnen handig zijn wanneer je een klein bedrijf hebt en maar een klein deel van je financiële administratie uit handen wilt geven.

Doe het meeste voorbereidende werk zelf

Door het voorbereidende werk zelf te doen spaar je tijd uit waardoor de kosten voor een accountant lager worden. Je kunt bijvoorbeeld de uitgaande- en inkoop facturen op datum sorteren, onduidelijke banktransacties verzamelen en toelichten en contante inkomsten en uitgaven bijhouden in een kasboek. Dat scheelt veel uitzoekwerk voor een accountant.

Vraag naar toegang voor de software waar je accountant gebruik van maakt

Wanneer je toegang hebt tot de programma’s waar je accountant mee werkt kun je zelf meekijken. Handig wanneer je graag nauw betrokken blijft. Bovendien kun je zelf relevante data uploaden wat correspondentie en manuren bespaart.

Vergelijk verschillende accountants

Wanneer je op zoek gaat naar een accountant zul je merken dat er onderling toch prijsverschillen bestaan. Dat heeft deels met ervaring te maken maar de prijzen kunnen ook per regio of per kantoor verschillen. Door bij verschillende accountants een offerte aan te vragen kun je onderling prijzen vergelijken en kun je deze informatie meenemen in je afweging.

Rekening houden met

Bij het kiezen van een accountant zijn er allerlei zaken om rekening mee te houden. Hoewel ze misschien voor de hand liggen noemen we hier toch een aantal dingen waar je misschien nog niet bij hebt stilgestaan.

Een controleverplichting

Het inschakelen van een accountant is voor de meeste ondernemers vrijblijvend. Alleen voor middelgrote en grote bedrijven geldt een controleverplichting. Dat wil zeggen dat je verplicht bent om je jaarrekening door een accountant te laten controleren. De criteria voor zo’n controleverplichting zijn:

  • Een balanstotaal van minimaal zes miljoen euro
  • Een netto omzet van twaalf miljoen euro of hoger
  • Vijftig werknemers of meer in dienst

Voldoe je aan twee van de drie voorwaarden voor twee achtereenvolgende boekjaren dan ben je verplicht tot een controle. Dat betekent overigens niet dat je de jaarrekening niet zou moeten laten controleren wanneer je niet aan de voorwaarden voldoet. Ook kleinere ondernemers kunnen in sommige situaties baat hebben bij een controleverklaring.

Minder inzicht in eigen processen

Een nadeel van het uit handen geven van je financiële administratie is dat je minder zicht hebt op de geldstromen binnen je organisatie. Dat kun je oplossen door zelf een deel van de werkzaamheden te blijven doen of door goede afspraken te maken hoe de accountant je in de werkzaamheden kan betrekken.

Vind een geschikte accountant met MyGo

Er zijn veel accountants die je kunnen helpen met financiële dienstverlening op verschillende gebieden. Om de meest geschikte accountant voor jouw branche te vinden kun je gebruik maken van de MyGo Matchmaker. Hiermee vergelijk je gemakkelijk verschillende accountants bij jouw uit de buurt.

Je hebt de mogelijkheid om vrijblijvend meerdere offertes aan te vragen, een belafspraak in te laten plannen of direct telefonisch contact op te nemen. Daarvoor kun je het telefoonnummer 085 106 1600 gebruiken. Dan brengen we je snel in contact met de meeste geschikte accountant uit de regio.