Kosten airco vervangen

Kosten airco vervangen

Wat kost airco vervangen?

Het vervangen van een airco kost gemiddeld tussen de 1.200 en de 1.800 euro. De meeste mensen betalen zo’n 1.500 euro voor het vervangen van de airco. De minimale kosten van airco vervangen bedragen 800 euro en de maximale kosten zo’n 4.300 euro. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en de prijzen van airco vervangen. Wil je direct weten hoeveel deze klus voor jou gaat kosten? Vraag dan een offerte aan of maak direct een afspraak met een specialist via de MyGo Matchmaker. Je kunt ook bellen naar 085 106 1600.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Prijsopbouw airco vervangen

De prijs van airco vervangen hangt af van het type airco en de ruimte waarin de airco geplaatst moet worden. Voor verschillende ruimtes zijn namelijk andere vermogens nodig. In tabel 1 vind je de gemiddelde kosten van airco voor bepaalde oppervlaktes. Deze kosten zijn inclusief de installatie, de materialen en de btw. De kosten zijn berekend voor een split airco, omdat dat de meest standaard airconditioning is. Om zeker te weten wat voor vermogen je nodig hebt, kun je het beste een deskundige raadplegen via de Matchmaker.

Tabel 1. Kosten airco vervangen

Vermogen

Oppervlakte ruimte

Prijs airco

2.5 kw

Tot 70 m3

€1.100

3.5 kw

Tot 120 m3

€1.500

5.0 kw

170 m3

€1.800

7.0 kw

240 m3

€2.500

Kosten soorten airconditioning

De kosten van airconditioning vervangen hangen af van het type airco dat je hebt en kiest. In tabel 2 vind je de gemiddelde aanschafskosten van vier soorten airconditioning inclusief de installatie, de materialen en de btw.

Tabel 2. Kosten airco soorten

Soort airconditioning

Gemiddelde prijs airco

Mobiele arico

€350-650

Split airco

€1.200-2.000

Airco zonder buitenunit

€1.450-2.250

Multi split airco

€2.150-2.800

Airconditioning soorten

Zoals in tabel 2 te zien is, zijn er meerdere soorten airco:

 • Mobiele airco. Deze airco is te verplaatsen en kun je daarom in verschillende ruimtes gebruiken. De unit heeft geen afvoerslang en is erg voordelig omdat er geen plaatsingskosten worden berekend. Een nadeel van een mobiele airco is dat het meer geluid maakt dan een gewone airco.
 • Split airco. Deze airco is geschikt voor één ruimte en wordt geplaatst aan de muur. Het heeft een binnendeel, dat de ruimte koelt, en een buitendeel, dat de lucht af- en aanvoert.
 • Airco zonder buitenunit. Deze airco wordt de monoblock airco genoemd en heeft alleen een buitendeel, waardoor er geen buis naar buiten gepaatst hoeft te worden. De airco koelt één ruimte en voert lucht af en aan via een leiding in de muur.
 • Multi split airco. Deze airco heeft één buitenunit, maar heeft meerdere binnendelen zodat het meerdere ruimtes kan koelen. Verder werkt het hetzelfde als de split airco.

Meer informative over airconditioning

Airconditioning bestaat uit een apparaat waar de lucht uit je woning in wordt gezogen. Dit apparaat zorgt ervoor dat het vocht verdampt. Vervolgens wordt de warme lucht doorgevoerd naar buiten. Tegelijkertijd voert de airco koele, frisse lucht van buiten naar binnen. Daarom kun je genieten van een heleboel voordelen van airco:

 1. Frisse lucht. Met een airco kun je ook binnen altijd genieten van frisse lucht. Een airco voorkomt dus dat het in je woning muf wordt.
 2. Gezond. Frisse lucht in een woning heeft vele voordelen voor de gezondheid, omdat je altijd gezonde lucht inademt.
 3. Koel. Airco regelt de temperatuur in je woning en zorgt ervoor dat het niet te warm wordt.
 4. Temperatuur zelf regelen. Je kunt de temperatuur van de airco zelf regelen, zodat het nooit te koud wordt.
 5. Werkt snel. Nadat je een airco aan hebt gezet, begint deze snel te werken. Je hoeft dus nooit lang te wachten op resultaat.
 6. Waarde woning. Door een goede airco stijgt de waarde van je woning.
 7. Nieuwe airco. Bij het vervangen van een airco zul je een nieuw model airco krijgen. Deze airco’s verbruiken minder energie dan oudere. Ze zijn dus milieuvriendelijker en voordeliger.
 8. Nadelen van airco zijn dat de zuigende unit wat geluid kan maken. Daarom kan het fijn zijn om in de slaapkamer juist geen airco te installeren. Bovendien moeten er tijdens de installatie arbeidsintensieve aanpassingen aan de woning worden gemaakt, wat hoge kosten met zich mee kan brengen.

Plaatsing en onderhoud airco

Bij de plaatsing van een airco kan eerst een inspectie van de woning plaatsvinden. Hierbij bepaalt de airco specialist hoe en waar de airconditioning het beste geplaatst kan worden. Wil je de airco slechts vervangen, dan komt deze uiteraard op dezelfde plek. Dan wordt er een buis naar buiten geplaatst, zodat de lucht aan- en afgevoerd kan worden. Vervolgens wordt de unit binnen opgehangen. Het is verstandig om de airco jaarlijks of één keer per twee jaar te laten onderhouden. Tijdens het airco onderhoud wordt het koelsysteem gevacumeerd en de airco bijgevuld. Uiteraard controleert de specialist ook de werking van de airco. Door regelmatig onderhoud gaan airco’s langer mee. Je kunt besparen op het onderhoud door een onderhoudscontract aan te gaan met een specialist. Je betaalt dan maandelijks een paar euro, wat uiteindelijk minder is dan wanneer je steeds voor een losse onderhoudsbeurt betaalt.

Tips van MyGo: airco vervangen

MyGo heeft de volgende tips voor je verzameld zodat je voordelig je airco kunt vervangen:

 • Vermogen. Prijzen van airco’s hangen af van het vermogen. Overleg daarom met de airco specialist wat voor vermogen jouw ruimte nodig heeft, zodat je niet teveel betaalt voor een airco met een te groot vermogen.
 • Geluid. Heb je snel last van geluiden? Kies dan een stille airco of een airconditioning die zo weinig mogelijk geluid maakt.
 • Energiezuinigheid. Je kunt besparen op de energiekosten van de airco door een energiezuinige airconditioning te kiezen. Hierbij kijk je naar het EPDB keurmerk. Bij dit energielabel is A het zuinigst en G het minst zuinig. Om te besparen op de energiekosten kies je dus de milieuvriendelijkste airco met label A.
 • Offertes vergelijken. Je kunt de voordeligste airco specialist bij jou in de buurt vinden door meerdere offertes te vergelijken via de MyGo Matchmaker.

De beste airco specialist vind je met MyGo

Je kunt een airco laten vervangen en installeren door een deskundige airco specialist. Vraag daarbij van tevoren even welk vermogen je nodig hebt en naar het energielabel van de airco. De beste airco specialisten bij jou in de buurt vind je met de MyGo Matchmaker. Je ontvangt via de Matchmaker de gegevens van geschikte specialisten in jouw regio. Je kunt direct een afspraak maken voor een situatieopname of eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo kun je snel en gemakkelijk de voordeligste specialist kiezen. Bel je liever? Dat kan, naar 085 106 1600.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!