Terug naar prijzen
Wat kost een architect

Wat kost een architect

Een architect kan je helpen met het bouwen van een nieuwe woning of verbouwing van je huidige woning. De architect kosten hangen af van je wensen en de omvang van je project. Op deze pagina vind je alle informatie over de tarieven van architecten. Met de MyGo Matchmaker vind je snel een architect bij jou in de buurt. Liever bellen? Bel ons dan op 085 106 1600.

Uurtarief architect

Het uurtarief van een architect kost gemiddeld tussen de 80 en 160 euro per uur. Doorgaans is het echter gebruikelijker dat een architect een bedrag rekent voor het gehele project. Wat een architect per uur kost hangt met name af van de moeilijkheid en omvang van je project. Een verbouwing kost uiteraard minder dan het bouwen van een compleet nieuwe woning.

Kosten architect verbouwing

Wat een architect kost voor een verbouwing van je woning hangt af van het soort project dat er gedaan moet worden. In onderstaande tabel zie je de gemiddelde prijzen van verschillende werkzaamheden van een architect.

Werkzaamheid architect

Gemiddelde prijs (per opdracht, inclusief btw)

Aanbouw uittekenen

Vanaf € 600

Renovatie volledige woning

€ 40.000 - € 60.000

Uitbreiding woning (begeleiding gehele project)

€ 15.000 - € 20.000

Begane grond uitbouw (inclusief ontwerp + bouwaanvraag)

Vanaf € 3.000

Aanbouw woning (Inclusief ontwerp, bestek en bouwaanvraag)

Vanaf € 10.000

Naast bovenstaande algemene werkzaamheden kan een architect ook onderstaande werkzaamheden voor je verrichten in plaats van je te begeleiden gedurende het hele project.

Wat kost een architect

Werkzaamheid architect

Gemiddelde prijs (per opdracht, inclusief btw)

Inkoopproces managen (contacten onderhouden + producten inkopen)

€ 5.000 - € 8.000

Begeleiding aannemersselectie + contractvorming

€ 1.300 - € 2.300

3D ontwerp interieurarchitect

€ 400 - € 500

Quickscan + schetsen van ideeën

€ 600

Kosten architect nieuwbouw

Wat een architect kost voor nieuwbouw zal doorgaans hoger zijn dan voor een verbouwing. Het bouwen van een nieuwe woning is iets bijzonders, vaak doe je dit slechts één keer in je leven. Daarom is het belangrijk dat je een professionele architect inschakelt die past bij jouw stijl en waar je je goed bij voelt. Veelal hanteren architecten of architectenbureaus een tarief van tussen de 8 en 16 procent van de casco bouwsom, dit wordt het honorarium van een architect genoemd. Een architectenhonorarium is dus een vast percentage van de totale bouwkosten. Maar een architect kan echter ook een vast bedrag hanteren of een uurloon rekenen. Een bekende of heel goede architect kan tussen de 15.000 en 35.000 euro rekenen voor het tekenwerk van een nieuwbouwwoning. Voor een huis tot zo’n 250 vierkante meter kun je rekenen op een prijs van 7.000 tot zo’n 8.000 euro voor het ontwerpen en uittekenen van een nieuwbouwwoning.

Wat kost een architect

Goedkope architect

Zoek je een goedkope architect? De gemiddelde kosten van een architect hangen met namen af van de werkzaamheden die een architect voor jou uitvoert. De kosten van een architect worden bepaald door de moeilijkheidsgraad en omvang van de klus. Wil je een goedkope architect? Voer dan zelf een aantal werkzaamheden uit zoals contractvorming of bouwbegeleiding om de kosten te drukken.

Kosten architect aftrekbaar?

De architect kosten zijn helaas meestal niet aftrekbaar. Echter kun je wel de architect kosten meefinancieren met je woning. Laat je een nieuwbouwhuis bouwen? Dan kun je de kosten van een architect betalen vanuit je bouwdepot. Wanneer je woning laat verbouwen kun je door middel van een (tweede) hypotheek de tarieven van een architect betalen. De hypotheekkosten zijn namelijk wel aftrekbaar bij de belastingdienst.

Prijsopbouw architect

De kosten van een architect hangen af van de volgende factoren:

 • De bekendheid en ervaring van de architect
 • De omvang en moeilijkheidsgraad van je project
 • De specifieke werkzaamheden die een architect uitvoert
 • Nieuwbouw of renovatieproject

De tarieven van een architect kunnen dus enorm uiteenlopen. Let er tevens op dat bovengenoemde prijzen slechts indicaties zijn. Wanneer je een ingewikkeld nieuwbouwproject hebt met ingewikkelde ontwerpen en veel luxe dan zul je uiteraard meer kwijt zijn dan wanneer je kiest voor een standaard woning.

Wat kost een architect

Prijsvoorbeelden architect inhuren

Zoals genoemd lopen de kosten van een architect nogal uiteen. Om je een duidelijker beeld te geven hebben we hieronder drie prijsvoorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Basis advies architect

Wil je graag advies over een aanbouw aan je woning? Voor basisadvies over je aanbouw plus een tekening betaal je een gemiddelde vanaf prijs van 500 euro. Hierbij zit dus geen kostenindicatie, ontwerp of planning bij inbegrepen. Je moet dus vervolgens zelf een aannemer vinden voor de bouwbegeleiding.

Gemiddeld advies architect

Kies voor een breed adviespakket als je de keuze wilt hebben uit verschillende ontwerpmogelijkheden. Dit adviespakket is inclusief omschrijving bouwwerk plus bijbehorende werkzaamheden en de begeleiding van de bouwaanvraag bij de gemeente. Hiervoor ben je gemiddeld tussen de 9.000 en 13.000 euro kwijt.

Uitgebreid advies architect

Wil je een complete nieuwe vrijstaande woning laten bouwen of een mooi oud historisch pand laten renoveren? Dan kun je ervoor kiezen het gehele project van begin tot eind te laten begeleiden door de architect. De architect maakt een definitief ontwerp geheel naar jouw wensen, dient de bouwaanvraag bij de gemeente in maakt een technische omschrijving. De bouwbegeleiding en aanbesteding behoren tevens tot de werkzaamheden van de architect. De prijs voor een architect bij zo’n project liggen gemiddeld tussen de 40.000 en 60.000 euro.

Wat kost een architect

Voordelen architect inhuren

Het inschakelen van een professionele en ervaren architect brengt veel voordelen met zich mee:

 • Geen zorgen. Als je wilt kan een architect je gehele project begeleiden en onder handen nemen. Hij weet immers alle bouwregels en kent de beste aannemers uit de buurt. Jij hoeft je hier dan dus helemaal geen zorgen over te maken.
 • Je woonwensen komen uit. Een architect kan al jouw wensen omtrent je nieuwe huis of verbouwing precies vertalen naar een ontwerp. Denk hierbij aan de stijl van je huis maar ook wat voor interieur hier het beste bij past en wat de ideale inrichting is van jouw woning.
 • Architect heeft expertise. Een architect weet precies welke vergunningen er allemaal nodig zijn en welke administratieve zaken verricht moeten worden.
 • Voorkom onverwachte problemen. Bij het bouwen van een nieuwe woning stuit je bijna altijd wel op onverwachte situaties. Een architect neemt dit daarom van tevoren al op in het budget en de ervaring van de architect zorgt ervoor dat veel onvoorziene problemen voorkomen worden.

Bespaartips van MyGo

Er zijn een aantal manieren waarop je geld kunt besparen bij het inhuren van een architect:

 • Voer zelf aantal werkzaamheden uit. Je kunt ervoor kiezen om zelf bijvoorbeeld de contractvorming en bouwbegeleiding uit te voeren. Door zelf een aantal werkzaamheden uit te voeren kun je flink wat geld besparen.
 • Gratis introductiegesprek. Veelal biedt een architect een gratis verkennend introductiegesprek aan. In dit gesprek kan de architect je vertellen wat hij allemaal voor jou kan doen.
 • Vergelijk offertes. Vraag bij meerdere architecten offertes of prijsopgaven op. Deze kun je vervolgens met elkaar vergelijken om zo de beste architect binnen jouw specifieke budget te vinden.
 • Kies een lokale architect. Kies een architect uit de buurt om te besparen op de voorrijkosten.

Waarmee rekening houden?

Bij het kiezen van een architect zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden:

 • Een architect moet aansluiten bij jouw stijl en jouw specifieke woonwensen.
 • Let erop dat de architect de werkzaamheden binnen jouw specifieke budget kan uitvoeren.
 • Bekijk van tevoren het portfolio van de architect. Zo krijg je een idee van zijn werk en kun je kijken of zijn stijl overeenkomt met jouw wensen.

MyGo helpt je graag

MyGo helpt je graag met het vinden van de beste architect voor jouw project. Maak 24/7 gebruik van de online Matchmaker om direct gematcht te worden met een architect bij jou in de buurt. Wil je liever bellen met de architect? Dat kan! Bel ons op 085 106 1600, dan verbinden wij jou meteen door.