Kosten dakpannen vervangen

Kosten dakpannen vervangen

Wat kost dakpannen vervangen?

Dakpannen vervangen kost gemiddeld tussen de 50 en de 60 euro per vierkante meter, inclusief de materialen, de montage en de btw. Dakpannen zijn de meest gekozen soort dak in Nederland, omdat ze een lange levensduur hebben en een goede prijs-kwaliteitsverhouding. In dit artikel vind je alles over de mogelijkheden en de prijzen van dakpannen vervangen. Wil je direct weten hoeveel deze klus voor jou gaat kosten? Vraag dan één of meerdere gratis offertes aan via de MyGo Matchmaker. Via de Matchmaker kun je ook direct een afspraak maken met een dakspecialist bij jou in de buurt. Bel je liever? Dat kan, naar 085 106 1600.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Prijsopbouw dakpannen vervangen

In tabel 1 vind je de gemiddelde kosten van dakpannen vervangen per vierkante meter, inclusief de materialen, de arbeidskosten en de btw. Ook vind je de gemiddelde levensduur. Wanneer dakpannen goed worden onderhouden, gaan ze meestal echter veel langer mee. Daarom is het belangrijk om je dak regelmatig te laten controleren. Voor een gemiddeld dak van 100 vierkante meter betaal je zo’n 5.500 euro aan dakpannen.

Tabel 1. Kosten dakpannen

Soort dakpannen

Kosten per m2

Levensduur

Beton

€50

30 jaar

Keramisch

€60

50 jaar

Mogelijkheden dakpannen vervangen

Zoals in tabel 1 te zien is, zijn de meest gekozen soorten dakpannen betonnen en keramische dakpannen. Beide soorten beschermen uitstekend tegen het weer. Toch hebben ze een aantal verschillen en bieden ze elk hun eigen voordelen:

 • Betonnen dakpannen. Betonnen dakpannen worden in een mal gegoten en uitgehard. Vervolgens worden ze afgewerkt met een coating die het materiaal beschermt tegen mossen en algen en die het materiaal een kleur kan geven. Betonnen dakpannen hebben de volgende voordelen:
  • Minder arbeidskosten. Betonnen dakpannen zijn groter dan keramische en kunnen daarom sneller worden geplaatst. Hierdoor bespaar je op de arbeidskosten.
  • Minder materiaalkosten. Ook de aanschaf van betonnen dakpannen is goedkoper dan die van keramische.
  • Maatvast. Betonnen dakpannen zetten niet uit bij temperatuurswisselingen en krimpen ook niet. Ze zijn zwaar en daarom erg stabiel.
 • Keramische dakpannen. Keramische dakpannen worden gemaakt van klei, bijvoorbeeld uit de Rijn of de Maas. De klei wordt gesneden en in mallen in de oven gedaan tot het materiaal hard is. Vervolgens kan er een beschermende glazuurlaag op worden geplaatst zodat vuil er afglijdt en er geen algen of mossen gaan groeien. Keramische dakpannen hebben de volgende voordelen:
  • Geschikt voor bijzondere daken. Keramische dakpannen kunnen in alle vormen en maten worden gemaakt. Daarom zijn ze geschikt voor daken met een complexe vorm.
  • Lange levensduur. Keramische daken gaan erg lang mee. Gemiddeld is de levensduur 50 jaar, maar dit loopt vaak op tot 100 jaar.

Onderhoud dakpannen

Dakpannen hebben als voordeel dat ze onderhoudsarm zijn. Je kunt het beste even aan de specialist vragen hoe vaak jouw dakpannen moeten worden onderhouden. Vaak kun je een specialist inschakelen om dit onderhoud te doen. Meestal volstaat een jaarlijkse controle van de dakpannen om wat onkruid te verwijderen. Tijdens dakonderhoud worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

 1. Onkruid verwijderen. De specialist zal handmatig eventueel onkruid, zoals mossen en algen, verwijderen.
 2. Vuil wegspuiten. Vervolgens spuit de specialist vuil weg met een hogedrukspuit. Hiervoor kan zowel koud of warm water worden gebruikt.
 3. Sprayen Biomos. Als het nodig is, sprayt de specialist de dakpannen in met Biomos. Dit is een spray die mossen en algen afbreekt op een natuurlijke wijze, waarna ze wegspoelen wanneer het regent.
 4. Impregneren. Tot slot impregneert de dakspecialist de dakpannen. Hierdoor gaan de dakpannen water afstoten, zodat er minder kans is op mos- en algengroei.

Voordelen dakpannen

Dakpannen kennen meerdere eigenschappen die voordelen zijn ten opzichte van andere soorten daken:

 1. Onderhoudsarm. Dakpannen hebben vrijwel geen onderhoud nodig. Je hoeft slechts één keer per jaar of twee jaar de mossen en algen te laten verwijderen.
 2. Lange levensduur. Dakpannen gaan erg lang mee. Hoewel de fabrikant meestal 30 of 50 jaar vermeldt, gaan dakpannen vaak tot wel 100 jaar mee.
 3. Snelle plaatsing. Dakpannen kunnen snel geplaatst worden, zodat de plaatsing erg voordelig is.
 4. Bestand tegen het weer. Dakpannen zijn bestand tegen alle weersomstandigheden, zelfs zware stormen.
 5. Brandveilig. Dakpannen kunnen niet verbranden en zijn daarom brandveilig.

Bespaartips van MyGo: dakpannen vervangen

MyGo heeft een aantal handige bespaartips voor je verzameld zodat je voordelig je dakpannen kunt vervangen:

 1. Opruimen. Een dakspecialist moet goed bij het dak kunnen. Je kunt op de arbeidskosten besparen door te zorgen dat het dak en de ruimte om het dak goed zijn opgeruimd en dat er geen spullen in de weg staan.
 2. Zelf afvoeren. De dakspecialist zal restmaterialen en de oude dakpannen moeten afvoeren. Je kunt besparen op de kosten door dit materiaal zelf weg te brengen. Wel heb je hiervoor een aanhanger nodig.
 3. Erkende specialist. Het is verstandig om je dakpannen te laten vervangen door een erkende vakspecialist. Via organisaties als KOMO en VEBIDAK vind je een erkende specialist.
 4. Onderhoudscontract. Vaak is het voordeliger om een onderhoudscontract aan te gaan met een dakspecialist dan om steeds te betalen voor een eenmalige onderhoudsbeurt. Vraag dit daarom na bij de specialist.

Voordelig dakpannen vervangen met MyGo

Het is verstandig om je dakpannen te laten vervangen door een dakspecialist. Dat komt omdat daken erg precies moeten worden geplaatst, anders kan er tocht en vocht naar binnen komen. Ook kan de constructie niet stevig genoeg wanneer je de dakpannen niet perfect plaatst. Je kunt snel en gemakkelijk een geschikte dakspecialist in jouw regio vinden met de MyGo Matchmaker. Met de Matchmaker ontvang je de contactgegevens van de beste dakspecialisten bij jou in de buurt. Je kunt er direct één kiezen voor een afspraak of een situatieopname, maar je kunt ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo vind je niet alleen de beste, maar ook de voordeligste dakspecialist in jouw regio. Je kunt ook bellen naar 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!