Terug naar prijzen
Kosten houten vloer

Kosten houten vloer

Een houten vloer past in bijna elk interieur en draagt bij aan de warme en gezellige uitstraling van je woning. Daarnaast is het eenvoudig te leggen en is hout van nature isolerend. Ben je op zoek naar de kosten van een houten vloer inclusief leggen?

Direct een vloerenspecialist inschakelen?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Inhoudsopgave

Wat kost een houten vloer leggen?

De kosten van een houten vloer leggen ligt tussen de 8 en 21 euro exclusief de vloer zelf. De prijzen van houten vloeren kunnen namelijk erg uiteenlopen. Dit hangt af van het soort hout, het soort plint, en de legwijze. Ook het uurloon van de vakman bepaalt de prijs. Echter wordt het wel aangeraden om je houten vloer te laten leggen door een vakkundig parketteur. Vooral wanneer je kiest voor legpatronen zoals een visgraat vloer of een versailles patroon. Om een duidelijker beeld te krijgen van de verschillende kosten van het leggen van een houten vloer hieronder een overzicht van een aantal verschillende houtsoorten en de gemiddelde prijs exclusief leggen.

Houtsoort

Gemiddelde prijs per m2

Laminaat

€ 12,50 - € 35

Fineerparket

€ 35 - € 45

Standaard hout

€ 35 - € 125

Lamelparket (3-laags)

€ 30 - € 65

Massief parket

€ 35 - € 65

Wat kost een houten vloer?

Prijs legwijze houten vloeren per m2 inclusief leggen

Hieronder een overzicht van de kosten van een houten vloer, de verschillende legwijzes en de gemiddelde prijs per vierkante meter inclusief leggen en btw.

Legwijze

Gemiddelde prijs per m2 (incl. leggen en btw)

Planken

€ 110 - € 130

Visgraat

€ 140 - € 160

Hongaarse punt

€ 175 - € 210

Versailles patroon

€ 350 - € 380

Welke factoren bepalen de prijs voor het leggen van een houten vloer?

De prijs die je betaalt voor een houten vloer hangt af van het type hout, de dikte en de breedte, type plint en de uiteindelijke afwerking. Ook hangt de prijs af van de omvang en moeilijkheid van jouw specifieke klus, denk hierbij aan de legwijze en de bereikbaarheid van de specifieke kamer. Hieronder een tabel van de prijzen van verschillende klussen omtrent het leggen van een houten vloer.

Soort klus

Gemiddelde prijs

Zwevend leggen houten vloer

€ 8 - € 14 per m2

Verlijmd leggen houten vloer

€ 14 - € 21 per m2

Platte plint

€ 2 - € 5 per meter

Hoge plint

€ 6 - € 8 per meter

Wat kost een houten vloer?

Kwaliteit van het hout

Een van de aspecten die de kosten beïnvloedt is de keuze van de houtsoort. Iedere houtsoort is verschillend  en uiteindelijk hangt de keuze af van je budget, smaak en toepassing van de houten vloer. Europese houtsoorten, zoals Franse eiken, zijn vaak goedkoper dan tropisch hardhout zoals, zwarte kabbels en jatoba.

Verschillende houtsoorten hebben verschillende sterkteklassen. De sterkteklasse geeft aan wat de maximale belasting van dat type hout is en geeft tevens een indicatie voor welke constructies dit type hout geschikt is. Er zijn 5 duurzaamheidsklassen van hout vloeren. De duurzaamheidsklasse geeft de weerstand van de houten vloer tegen aantastingen aan. Hierbij is één erg duurzaam en vijf het minst duurzaam.

Voor een veelgebruikte vloer, in bijvoorbeeld je woonkamer, kan het verstandiger zijn om voor duurzaam hout te kiezen. Duurzaamheid zegt overigens alleen iets over de kwaliteit van de houten vloer en heeft niks te maken met de prijs of de sterkte van het hout. Kiezen voor duurzaam hout in een druk belopen ruimte is van groot belang, omdat deze vloeren sneller vatbaar zijn voor slijtage en beschadigingen. Als je voor een goedkope houten vloer kiest kan het zijn dat je deze binnen de kortste keren moet vervangen.

Herkomst houten vloer

De laatste jaren komen er steeds meer parketvloeren uit China voor een veel lagere prijs oplopend tot wel 35 procent goedkoper dan Europese vloeren. Deze lage prijs komt voornamelijk door de manier waarop de vloeren in China geproduceerd worden.

Het parket uit China wordt vaak samengesteld uit verschillende soorten eikenhout die ze importeren van over de hele wereld. Hierbij gebruiken ze voor de toplaag van het parket niet het kernhout maar vaak het spinthout. Het spinthout is het zachtere hout tussen de boomschors en de stam. Dit hout is gevoeliger voor beschadigingen en schimmels. Door de enorme tijdsdruk wordt de droogtijd verkort waardoor de duurzaamheid en kwaliteit van de houten vloer in zeer sterke mate verminderen. Ook is vaak de authentieke houttekening van het soort hout minder duidelijk zichtbaar. Vraag daarom de parketteur wat de herkomst van je houten vloer is voordat je deze aanschaft.

Wat kost een houten vloer?

Soort houten vloer

Houten vloeren kunnen worden geleverd als lamelparket of als een massief houten vloer. De verschillen tussen lamelparket en massief houten vloeren is dat lamelparket bestaat uit meerdere lagen met een type hout als toplaag. Ook is lamelparket geschikt voor vloerverwarming en kan deze zwevend gelegd worden. Vooral een eiken lamelparket is het beste geschikt voor vloerverwarming qua prijs en kwaliteit. Een massief houten vloer is vaak duurder dan lamelparket. Een massief houten vloer bestaat uit één dikke houtlaag die wordt verlijmd met de ondervloer. Hieronder meer informatie over de verschillende legwijzes.

Legwijze

Een vloer kan op verschillende manieren gelegd worden. Een vloer kan zwevend gelegd worden of je kunt je vloer laten verlijmen. Een zwevende houten vloer leggen is meestal goedkoper dan verlijmd leggen van een houten vloer. Een ondervloer van bijvoorbeeld folie is namelijk goedkoper dan de hele vloer laten lijmen. Voor een verlijmde vloer betaal je een meerprijs ten opzichte van een zwevende vloer van gemiddeld 11 euro per vierkante meter. Ook wanneer je een vloerverwarming hebt dient de vloer verlijmd te worden op de dekvloer voor het beste rendement.

Een zwevende houten vloer leggen

Een zwevende legtechniek wordt meestal gedaan wanneer er geen vloerverwarming aanwezig is. Ook bij huurwoningen wordt dit vaak gedaan; zo kun je de vloer weer meenemen als je gaat verhuizen. De houten vloer wordt bij zwevend leggen alleen verlijmd in de mes en groef. Hierdoor blijven de houten planken mooi tegen elkaar aanliggen. Deze ondervloer is ook dempend. De ondervloer wordt gelegd op de bestaande dekvloer. Het type ondervloer hangt af van de dekvloer. Als een vloer zwevend wordt gelegd, dan ligt de vloer veelal op een ondervloer van hardboardplaten, alupate of rubbersound. De kosten van deze ondervloeren liggen tussen de 2 en 7 euro per vierkante meter.

De zwevende legtechniek werkt het beste bij een lamelparket. Lamelparket is stabiel en heeft minimale werking. Wanneer de vloer zwevend wordt gelegd dan is het tevens niet nodig om deze te egaliseren. Oneffenheden worden namelijk door het folie opgevangen. De gemiddelde prijs voor het zwevend leggen is tussen de 8 en 15 euro per vierkante meter. Voor zowel de vloer als het zwevende leggen zit je op een gemiddeld bedrag van tussen de 15 en 25 euro per vierkante meter inclusief btw.

Wat kost een houten vloer?

Een verlijmde houten vloer leggen

Wanneer je vloerverwarming hebt is het verlijmen van een vloer verstandig. Wanneer je kiest voor een patroonvloer zoals de Hongaarse Punt of een visgraat dan is verlijmen zelfs de enige manier van leggen. Het voordeel van je vloer verlijmen is dat het een minder hol geluid geeft. Het is met deze legtechniek alleen wat lastiger om de vloer egaal te krijgen. Eventuele oneffenheden in de ondervloer moeten eerst geschuurd of geëgaliseerd worden.

Ook door middel van epoxy primer kun je de ondervloer egaliseren. Epoxy is de perfecte oplossing wanneer de ondervloer nog onvoldoende droog of hard is of wanneer je last van vochtdoorslag hebt. Verlijmen is altijd duurder dan zwevend leggen. Dit komt doordat het meer werk is om een houten vloer te verlijmen plus de extra kosten voor de lijm. De gemiddelde prijs voor het verlijmen van een houten vloer ligt tussen de 14 en 22 euro per vierkante meter.

Massief houten vloer leggen

Een massieve houten vloer leggen, doe je met lijm. Dit breng je aan in de groef van de korte zijde. Als je te maken hebt met zacht hout dan lijm je de kopse kanten van de vloerdelen aan elkaar. Gebruik hiervoor een watervaste lijm die transparant zal opdrogen. Schuif dan de lange zijden zonder lijm aan elkaar. Dit zal stevig blijven liggen omdat de planken niet los naast elkaar liggen, maar ze worden in elkaar geschoven. Nu heb je de eerste baan gelegd. 

Vorm van je kamer

Als de kamer waarin je de vloer wil leggen rare hoekjes en nisjes heeft dan verhoogt dit de prijs per vierkante meter. De vakman heeft in dit geval meer tijd nodig om de houten vloer aan te passen en te leggen.

Bereikbaarheid en moeilijkheidsgraad

Als de ruimte waarin een houten vloer gelegd moet worden makkelijk bereikbaar is, dan bespaar je op de kosten. Makkelijker bereikbaar betekent ook dat de vakman minder tijd kwijt is en dus minder geld kost. Moet de vloer gelegd worden op de begane grond of op de derde verdieping? Denk hierbij ook aan een parkeermogelijkheid voor de deur. Als hij voor de deur kan parkeren kan de vakman sneller in- en uitladen en sneller bij zijn gereedschap komen. Misschien kun je een parkeerplaats voor de vakman reserveren of wellicht kan hij bij de buren parkeren.

Wat kost een houten vloer?

Afwerking houten vloer

De afwerking van de houten vloer is een belangrijke, noodzakelijke laatste stap van het leggen. Een vakman kan de houten vloer lakken, oliën of roken. Hierdoor wordt een beschermingslaag aangebracht op het hout. Dit voorkomt vochtplekken door vloeistoffen en vervuiling. Ook kun je ervoor je kiezen de vloer te laten kleuren. Afhankelijk van de donkerheid gebeurt dit in drie tot zeven stappen.

Voordelen dikke houtlaag

Hoe dikker de houtlaag des te beter is de kwaliteit, maar ook de prijs gaat hierdoor omhoog. Ook de breedte en lengte bepalen de totaalprijs van je houten vloer. Lange, brede planken staan mooi in grote open ruimtes, zoals in je woonkamer. Voor het maken van brede houten planken heb je logischerwijs wel grotere bomen nodig. Het voordeel van een vloer met een dikke houtlaag is dat die na 5 tot 10 jaar opnieuw geschuurd en afgewerkt kan worden. Hierdoor kun je nog langer van je houten vloer genieten. Het kan daarom de investering waard zijn.

Waarmee rekening houden?

Voorinspectie

Doorgaans zal een parketteur langskomen om te controleren of de ondervloer geschikt is voor het leggen van de houten vloer. Denk hierbij aan de vochtigheid van de ruimte en de vlakheid van de ondervloer.

Onderhoud

Houd er rekening mee dat houten vloeren ook onderhoud nodig hebben. Laat je adviseren door de parketteur over welke onderhoudsolie en reiniger het beste geschikt is voor jouw vloer.

Legkosten

Meestal brengt de vakman aparte legkosten in rekening per vierkante meter. Houd hier rekening.

Ondervloer

Het is belangrijk dat je ondervloer egaal, droog, schoon en goed dragend zijn. Wanneer je geen, of geen geschikte, ondervloer hebt. Dan moet deze geplaatst, vervangen of bewerkt worden.

Wat kost een houten vloer?

Lijmkosten

Als je de vloer verlijmd laat leggen komen hier nog lijm- en voorstrijk kosten bij.

Plinten

Kosten van de gekozen plint soort inclusief de arbeidskosten.

Overige zaken

Zijn de prijzen inclusief bezorgkosten en garantie? Zijn de kosten van alle materiaal en legkosten inclusief btw?

Manier van leggen

Laat je adviseren door de parketteur over op welke manier jouw vloer het beste gelegd kan worden. Een groot deel van de uitstraling van een vloer wordt namelijk bepaald door de manier van leggen.

Bespaartips van MyGo

  1. Eigen legservice. Vaak heeft bedrijf waar je de vloeren van koopt zijn eigen legservice. Het bedrijf waarvan je de vloer koopt biedt vaak een korting aan als je het tevens door hun laat leggen. De prijs voor het leggen is dan doorgaans iets goedkoper dan normaal.
  2. Vakman uit de buurt. Kies een vakman uit de buurt om op de voorrijkosten te besparen.
  3. Zelf voorbereidend werk doen. Verwijder zelf je oude vloer en maak - zo mogelijk - de vloer egaal en ruimte makkelijk bereikbaar.

MyGo helpt je graag

Vloerenspecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.