Terug naar prijzen
Kosten kogelwerend glas

Kosten kogelwerend glas

Kogelwerend glas is een speciaal soort glas, dat in staat is om kogels tegen te houden. Omdat het glas vrij specialistisch en relatief duur is, wordt het meestal enkel gebruikt in belangrijke (overheids)gebouwen of auto’s, waar personen in rijden die beschermd moeten worden, mocht er op hen geschoten worden. Toch wordt kogelwerend glas ook wel particulier toegepast. In dit artikel kun je meer lezen over de eigenschappen en de kosten van het zetten of vervangen van kogelwerend en de specifieke kenmerken.

Direct een glaszetter nodig?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Kogelwerend glas zetten

Een andere, veelgebruikte naam voor kogelwerend glas is kogelvrij glas. Het glas wordt onder hoge druk samengesteld uit minstens drie glasplaten. Tussen deze glasplaten bevindt zich een zogenaamde ‘bindtussenlaag’, die ervoor zorgt dat de platen onmogelijk los kunnen raken. Hierdoor is het samengestelde glas zo sterk, dat er geen kogels doorheen kunnen boren. Omdat de maximale dikte en het gewicht van het glas vaak worden bepaald door de raamkozijnen, kan het voorkomen dat de gewenste kogelwerende beglazing niet in bestaande sponningen kan worden geplaatst. Glasproducenten kunnen echter in veel gevallen ook kogelvrij glas ontwikkelen, dat expliciet past bij het gebouw. Om er helemaal zeker van te zijn of het mogelijk is om kogelwerende beglazing te zetten, is het verstandig om een specialist in te schakelen die de omstandigheden ter plaatse eerst zorgvuldig in kaart brengt.

Kosten kogelwerend glas

Kogelwerend glas vervangen

Kogelvrij glas kan ook in een bestaand gebouw worden geplaatst, of worden vervangen voor nieuwe glazen, bijvoorbeeld wanneer het beschadigd is, na kogelinslag. Kogelvrij glas bestaat bijna altijd uit vaste beglazing; dat is beglazing, die niet geopend kan worden. Dit soort ramen zijn meestal gemakkelijker te vervangen dan draai- of kiepramen, omdat juist het draai- of kiepmechanisme voor een bepaalde maximale belasting is geconstrueerd, waardoor het toelaatbare gewicht van de kogelwerende ruit wordt beperkt. Er bestaat echter ook kogelvrij glas dat zo licht is dat er maar zelden bouwtechnische aanpassingen nodig zijn. Let op, als enkel de ruit door kogelwerend glas wordt vervangen, verandert dit natuurlijk niets aan de kwetsbaarheid van de kozijnen bij een beschieting.

Met de MyGo Matchmaker vind je direct een glaszetter in jouw omgeving.

Klik op de Matchmaker of bel gratis 085 106 1600

Kogelwerend glas kosten

Wie zich wil beschermen in het geval van een schietpartij, kan ervoor kiezen om kogelwerend glas te laten plaatsen. De kosten hiervoor liggen doorgaans een stuk hoger dan voor normaal glas of HR-glas. De volgende tabel geeft de gemiddelde prijzen weer, exclusief installatie, maar inclusief BTW.

Soort veiligheidsglas Gemiddelde prijs per vierkante meter
Kogelwerend glas €500 - €550
Kogelwerend glas extra dun €750 - €800
Snel een Glaszetter in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.

De voordelen van kogelwerend glas

Het belangrijkste voordeel van kogelwerend glas is natuurlijk dat het een kogel zal tegenhouden, wanneer er op geschoten wordt. Er zijn echter ook andere positieve bijkomstigheden aan kogelwerend glas. Zo houdt kogelvrij glas door zijn gelaagdheid veel geluiden van buitenaf tegen. Bovendien is het ook warmte-isolerend. Door kogelwerend glas naar buiten kijken, is daarnaast een stuk rustiger voor de ogen, vergeleken met wanneer je door normaal glas kijkt. Kogelwerend glas houdt ten slotte ook alle UV-stralen tegen, waardoor meubilair of foto’s die in het zonlicht staan niet kunnen verkleuren.