Kosten laadpaal thuis

Kosten laadpaal thuis

Wat kost een laadpaal thuis?

Een laadpaal thuis aanschaffen kost gemiddeld tussen de 800 en 2400 euro inclusief installatie. Het materiaal kost gemiddeld tussen de 500 en 1200 euro en de installatie kan variëren tussen de 300 en 1900 euro. De totale kosten voor de aanschaf en installatie van een laadpaal thuis hangen af van een aantal belangrijke zaken:

 • Laadvermogen
 • Slimme lader
 • Benodigde kabelmeters
 • Extra stroomgroep

Tabel 1: kosten laadpaal thuis

Laadpaal

Prijsindicatie

Aanschaf

€ 500 - € 1200

Installatie

€ 300 - € 1900

Kabel 4 kwadraats

€ 3,50 per meter

Kabel 6 kwadraats

€ 6,50 per meter

Gemiddelde kosten voor een laadpaal met één laadpunt.

Wat kost een eigen laadpaal? | Prijsvoorbeelden [2020]

Prijsopbouw kosten laadpaal thuis

Laadvermogen

Het laadvermogen van de auto bepaalt deels de laadtijd van de auto. Het laden van de auto zal langer duren wanneer je een laadpaal thuis hebt dat minder vermogen kan leveren. Dit geldt overigens niet wanneer het laadpunt meer vermogen heeft dan de boordlader van de auto. De auto bepaalt het maximum vermogen. Stem het vermogen van het laadpunt daarom altijd af op het vermogen van de auto.

Slimme lader

Een slimme lader stemt de afgeleverde energie van de laadpaal af op jouw energieverbruik. Dat betekent dat een slimme lader dan meer stroom aan de laadpaal zal afgeven, wanneer het overige energieverbruik minder is. Dit is meestal ’s nachts. Zo bespaar je op de energierekening, omdat de energietarieven in de nacht voordeliger zijn. Daarnaast geeft de slimme lader ook inzicht in je energieverbruik, dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je een elektrische auto van de zaak hebt.

Benodigde kabelmeters

Voor het opladen van de elektrische auto heb je een kabel nodig die het laadpunt en de auto met elkaar verbindt. Indien deze kabel niet langer dan 25 meter is, kan je gebruik maken van de 4 kwadraats kabel. Wanneer deze kabel langer moet zijn, heb je een 6 kwadraats kabel nodig. Dit merk je direct in de prijs. Voor een kabel van 25 meter kost dit 87,50 euro en een kabel van 35 meter kost 210 euro. Het is van belang om hier niet op te besparen, omdat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan wanneer je een te sterke stroom door een te dunne kabel geleidt. 

Extra stroomgroep

Het laadpaal voor een elektrische auto dient op een aparte groep van minimaal 16A te worden aangesloten. Indien je geen groep meer vrij hebt in je meterkast, zal je deze moeten laten aanleggen. Een extra groep laten aanleggen kost gemiddeld 100 euro inclusief btw, materiaal en montage.

Direct een elektricien inschakelen?

Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600

Wat kost een eigen laadpaal? | Prijsvoorbeelden [2020]

Wat kost elektrisch rijden?

De gemiddelde prijs voor elektrisch rijden is 0,041 euro per kilometer. Deze prijs is gebaseerd op de gemiddelde energieprijs van 0,23 euro per kWh. Het exacte stroomtarief per kWh kan je vinden in het contract van jouw energieleverancier. Bij een openbare laadpaal ligt dit bedrag hoger, daar betaal je tussen de 0,30 en 0,59 euro per kWh. Daarnaast betaal je ook nog abonnementskosten voor het gebruik van publieke laadpalen. Een laadpaal thuis kost eerst een hoop geld, maar op termijn zeker de voordeligste oplossing.

Voordelen van een laadpaal thuis

De belangrijkste voordelen van het hebben van een laadpaal thuis zijn:

 • Voordeliger laden dan bij publieke laadpalen
 • Altijd een beschikbare laadplek
 • Iedere dag een volle accu
 • Laadt tot 10 keer sneller dan via het stopcontact

Bespaartips

Wil je graag zo voordelig mogelijk thuis een laadpaal aanschaffen? Hou dan rekening met de volgende tips:

 • Kijk goed naar de verschillende laadpalen die voor jouw auto geschikt zijn. Bespaar op de aankoopprijs door de benodigde materialen te vergelijken en eventueel gebruik te maken van een mooie aanbieding.
 • Overweeg de aanschaf van zonnepanelen. Daarmee wek je je eigen energie op en bespaar je op je energiekosten.
 • Deel je laadpaal en vraag hier een vergoeding voor.
 • Kies voor een slimme meter. Dit kan schelen in de energiekosten.
 • Neem contact op met je gemeente of je in aanmerking komt voor een subsidie. Sommige gemeentes verstrekken namelijk subsidies voor het plaatsen van een laadpaal.
 • Vind een vakspecialist bij jou in de buurt, deze rekenen soms geen voorrijkosten.
 • Kijk nog eens goed naar de levering en kosten bij jouw huidige energieleverancier en switch indien mogelijk. Dit kan schelen in de algemene energiekosten.

Wat kost een eigen laadpaal? | Prijsvoorbeelden [2020]

Waarmee rekening houden?

Bij het aanschaffen van een laadpaal thuis zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de locatie, een AC of DC lader en een eventuele subsidie. 

Locatie

Allereerst heb je wel de ruimte nodig om een laadpaal te plaatsen. Indien je dit niet hebt, is het niet mogelijk om een laadpaal te plaatsen aan huis en ben je aangewezen op openbare laadpalen. Je kan kiezen tussen een gewone laadpaal of een laadpunt aan de muur (wallbox). Een wallbox is logischerwijs alleen aan een muur te bevestigen en een laadpaal kan je in principe overal neerzetten. Hou ook rekening met de plek waar je de stekker in de auto stopt. Deze kan links- of rechtsachter zitten, maar bijvoorbeeld ook op de neus van de auto. Daarnaast is het van belang om bij de locatie van jouw laadpunt rekening te houden met het aantal auto’s dat je ermee gaat opladen. Indien je er meer dan één auto mee wil opladen is het verstandig om de lader op een centrale plek neer te zetten, zodat je de auto’s niet steeds van plek hoeft te verwisselen.

AC of DC lader?

De meest reguliere lader is de AC lader. De gemiddelde laadtijd bij een AC lader ligt tussen de 6 en 12 uur, afhankelijk van het laadvermogen. Wil je je auto graag zo snel mogelijk opladen? Kies dan voor een DC lader. De laadtijd bedraagt dan gemiddeld 20 tot 30 minuten met een accu van 24 kWh. Hier hangt echter wel een flink prijskaartje aan, reken op ongeveer 5000 euro exclusief btw.

Subsidie

Er zijn gemeentes in Nederland waar je subsidie kan krijgen voor het plaatsen van een laadpaal. Om te kijken of je hier aanspraak op kan maken, kan je het beste contact opnemen met jouw gemeente. Voor ondernemers kan je vaak gebruikmaken van een aftrekpost voor zaken die aan het milieu gerelateerd zijn.

MyGo helpt je graag verder

Elektricien in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.