Terug naar prijzen
Kosten nieuw dak

Kosten nieuw dak

Overweeg je jouw dak te vervangen? Dan weet je ongetwijfeld dat dit kosten met zich meebrengt. Voordat je de knoop doorhakt ben je vast benieuwd naar de kosten voor een nieuw dak. Hieronder vertellen wij je wat een nieuw dak jou gaat kosten. Naast de kosten duiken we hier ook in op de verschillende mogelijkheden met betrekking tot een nieuw dak.

Een nieuw dak of dakrenovatie?

Is je dakbedekking hevig beschadigd? Dan denk je mogelijk dat je niet ontkomt aan een nieuw dak. Je hoeft echter niet altijd een nieuw dak te plaatsen. Soms volstaat het ook om een nieuwe laag dakbedekking aan te brengen. Twijfel je over de beste keuze? Laat dan een expert langskomen om een beslissing te nemen. In dat geval weet je namelijk zeker of er een nieuw dak nodig is of dat dakrenovatie voldoende is.

Wat kost een nieuw dak?

Moet je dak (gedeeltelijk) vervangen worden? Dan ben je vast en zeker benieuwd naar de kosten. De kosten voor een nieuw dak verschillen. Dit heeft allereerst met het soort dak te maken. Daarbij komt dat ook het oppervlak van het dak meespeelt bij de prijs. Hieronder volgt een tabel met een inschatting van de kosten voor een nieuw dak.

Wat?

Richtprijs (incl. btw)

Nieuw hellend dak

€75 - €130 per m2

Nieuw plat dak

€75 - €100 per m2

Nieuw dakbeschot

€90 - €150 per meter

Nieuwe dakisolatie

€50 per meter

Wat kost een nieuw dak?

Kosten dakrenovatie

Is slechts een gedeelte van je dakbedekking beschadigd? Dan is het niet altijd nodig om voor een compleet nieuw dak te kiezen. Dit scheelt je doorgaans behoorlijk in de kosten. Zo is het oppervlak vaak een stuk kleiner, waardoor er minder tijd in gaat zitten. Er is minder materiaal nodig en ook het aantal arbeidsuren ligt lager. Maar wat ben je ongeveer kwijt aan een dakrenovatie?

Wanneer is een nieuw dak nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin een nieuw dak nodig is. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er ongedierte in de houten balken (gordingen) van het dak zit. Zo zijn de houten balken van een dakconstructie geliefd onder houtwormen. Dit omdat het hout vaak niet bewerkt is. Zij graven kleine gangen in de balken, waardoor de draagkracht van de constructie afneemt. In het ergste geval kan jouw dak hierdoor instorten. Naast de aanwezigheid van houtworm is het ook in het geval van houtrot vaak noodzaak om een nieuw dak te plaatsen. De draagkracht van rot hout is fors minder, waardoor het dak (gedeeltelijk) in kan storten.

Wat kost een nieuw dak?

Keuzemogelijkheden bij een nieuw dak?

Bij het vernieuwen van je dak heb je natuurlijk niet slechts één optie. Het hangt er namelijk maar net vanaf wat er vernieuwd moet worden. Zo kun je allereerst kiezen voor verschillende soorten dakbedekking. Daarnaast kun je natuurlijk nog allerlei andere aanpassingen aan jouw dak doen. Om wat meer duidelijkheid te geven lichten we hieronder de volgende vijf keuzemogelijkheden uit:

  1. Soort dakbedekking
  2. Dakisolatie
  3. Dakraam
  4. Dakkapel
  5. Zonnepanelen

Soort dakbedekking

Allereerst maken we onderscheid in het soort dakbedekking. Dit onderscheid wordt het beste duidelijk aan de hand van de splitsing tussen een plat dak en een hellend dak. Voor beide daktypen kun je kiezen uit verschillende soorten dakbedekking. Hieronder lichten we de mogelijkheden per daktype toe met daarbij een inschatting van de kosten.

Plat dak

Wil je een nieuw plat dak op je woning of schuur? Dan kun je kiezen uit vier soorten dakbedekking, te weten bitumen (dakleer), pvc, EPDM en een groendak. In de onderstaande tabel zie je direct wat een nieuw dak en dakrenovatie jou ongeveer gaat kosten. Ook zie je hoe lang de verschillende soorten dakbedekking ongeveer meegaan.

Soort dakbedekking

Kosten nieuwe dakbedekking, inclusief montage en btw

Levensduur in jaren (schatting)

Bitumen (dakleer)

Circa €45 per m2

25

Pvc

Circa  €55 per m2

25

EPDM

Circa  €50 per m2

40

Groendak

Circa €55 per m2

60

Wil je een groendak realiseren? Dan moet je altijd eerst pvc of EPDM als onderlaag plaatsen. Het groendak wordt hier vervolgens bovenop aangelegd. Dit betekent automatisch ook dat de kosten voor een groendak bovenop de kosten voor pvc- of EPDM-dakbedekking komen.

Wat kost een nieuw dak?

Hellend dak

Ben je van plan om de dakbedekking op jouw hellende dak te vervangen? Dan kun je kiezen uit dakpannen, leien, metaal en riet. De richtprijs voor de kosten voor een nieuw hellend dak zie je in onderstaande tabel, evenals een schatting van de levensduur.

Soort dakbedekking

Kosten nieuwe dakbedekking, inclusief montage en btw

Levensduur in jaren (schatting)

Dakpannen

€85 per m2

50

Leien

€70 per m2

40

Metaal

€75 - €120 m2

50 - 100

Riet

€85 per m2

25

Dakisolatie

Kies je voor een nieuw dak op jouw woning? Kijk dan meteen ook even naar de dakisolatie. Is je dak niet of nauwelijks geïsoleerd? Overweeg dan om dit direct mee te nemen wanneer je een nieuw dak neemt. Aangezien het dak dan toch al van je huis is, is de isolatie makkelijk aan te brengen. Wat je bereikt met goede isolatie van jouw nieuwe dak? Dat de warmte beter behouden blijft. Hierdoor hoef je in de winter minder te stoken. Een nieuw dak voorzien van isolatie kost je dus geld, maar op termijn verdien je dit zeker terug.

Dakraam

Ben je van plan om binnenkort werk aan je dak uit te laten voeren? Denk dan eventueel ook na over een dakraam. Dankzij zo’n raam krijg je namelijk extra licht in de ruimte direct onder het dak. En hoe meer licht er in een ruimte komt, hoe groter deze lijkt. Bovendien wordt het met een dakraam ineens interessant om bijvoorbeeld een extra (slaap)kamer te creëren op een zolder. Bij het plaatsen van een dakraam doe je er ook goed aan te overwegen om je dak te isoleren. Op deze manier is het ’s winters warm en zomers een stuk koeler in de ruimte onder je dak.

Wat kost een nieuw dak?

Dakkapel

Bij een nieuw dak kijken veel mensen ook naar de mogelijkheid om een dakkapel te plaatsen. Dit kan natuurlijk alleen op een hellend dak. Door het plaatsen van een dakkapel ontstaat er meer lichtinval. Hier blijft het niet bij, want er komt ook flink wat meer ruimte onder een hellend dak. Zo’n dakkapel is bijvoorbeeld interessant wanneer je een extra kamer wilt realiseren. Om een dakkapel te plaatsen, moet er een opening in jouw dak gecreëerd worden. Is de dakbedekking al behoorlijk oud? Kijk dan vooral ook naar de kosten van een nieuw dak. Mogelijk kun je alles in één keer aanpakken. Dat scheelt je over het algemeen behoorlijk wat geld.

Zonnepanelen

Steeds meer mensen plaatsen zonnepanelen op hun dak. Speel je met het idee om een nieuw dak te plaatsen? Vergeet dan vooral niet te kijken naar de mogelijkheid van zonnepanelen. Wanneer je het dak aanpakt, kun je de constructie namelijk direct geschikt maken voor de panelen. Zo weet je bijvoorbeeld zeker dat de constructie sterk genoeg is. Je kunt er zelfs voor kiezen om direct zonnepanelen op een nieuw dak te laten plaatsen. De kosten voor een nieuw dak worden zo weliswaar hoger, maar je verdient je investering weer terug. Je neemt immers minder energie af, omdat je zelf stroom opwekt met behulp van de zonnepanelen.

Prijsvoordeel mogelijk bij een nieuw dak?

De kosten voor een nieuw dak zijn afhankelijk van een aantal factoren. Desondanks is het eigenlijk altijd een flinke investering. Het is daarom prettig wanneer je kunt besparen op de kosten voor een nieuw dak. In een aantal gevallen is dat mogelijk. Wij vertellen je hieronder wat je kunt doen om de kosten voor een nieuw dak enigszins te drukken.

Wat kost een nieuw dak?

Subsidie op een nieuw dak?

In sommige gevallen is het mogelijk om subsidie voor een nieuw dak te krijgen. Denk nu niet direct dat dit voor jouw dak ook zo is, want of je subsidie voor een nieuw dak krijgt, hangt namelijk af van een aantal factoren. Ten eerste is het afhankelijk van de gemeente waarin je woont. De ene gemeente geeft wel subsidie voor een nieuw dak, de andere niet. Daarnaast speelt ook het soort dak dat je plaatst mee. Kies je bijvoorbeeld voor een groendak? Dan is de kans op subsidie voor een nieuw dak een stuk groter dan wanneer je uitsluitend dakpannen gaat vervangen.

Zelf dakpannen verwijderen?

Krijg je een nieuw dak en is jouw huidige dak bedekt met dakpannen? Dan kun je de pannen eventueel zelf verwijderen om de kosten voor een nieuw dak laag te houden. Begin hier nooit aan zonder dat je dit eerst met een dakdekker afgesproken hebt. Je wilt immers niet dat je straks zonder dak boven je hoofd zit. Dit kan wel gebeuren wanneer je niet goed afspreekt met een vakman wanneer ze aan de slag gaan met jouw dak.

Hergebruik huidige dakpannen

Dakpannen hebben over het algemeen een behoorlijk lange levensduur. Moet jouw dak vernieuwd worden, maar zijn de dakpannen nog in goede staat? Dan is het zonde om de pannen ook te vernieuwen. Gelukkig kun je ook alleen het dak zelf vernieuwen. Als de dakpannen nog goed zijn, kun je deze namelijk hergebruiken. Zijn er een aantal pannen kapot? Vervang dan enkel deze pannen. Op deze manier worden de kosten voor een nieuw dak behoorlijk gedrukt. Je kunt de dakpannen in dat geval ook zelf verwijderen om de prijs nog verder omlaag te halen.

Een overzetdak

Is jouw huidige dak bedekt met bitumen (dakleer), golfplaten of leien? Dan kan een overzetdak de kosten voor een nieuw dak omlaag halen. Hoe dit komt? Doordat de huidige dakbedekking kan blijven liggen. Er wordt namelijk een nieuw dak overheen geplaatst. Je bespaart zo op de kosten van het verwijderen van de dakbedekking. Bovendien kost het plaatsen van een overzetdak aanzienlijk minder tijd, wat natuurlijk ook van invloed is op de prijs.

Wat kost een nieuw dak?

Nog twee aandachtspunten bij een nieuw dak

Hierboven las je reeds dat er behoorlijk wat komt kijken bij het plaatsen van een nieuw dak. Er zijn echter nog meer zaken waar je rekening mee moet houden. Deze aandachtspunten kunnen ook betrekking hebben op de kosten voor een nieuw dak. We zetten hieronder nog twee laatste aandachtspunten voor je op een rijtje.

Vergunning voor een nieuw dak?

De kosten voor een nieuw dak kunnen onder meer beïnvloed worden door een vergunning. Bij aanpassingen aan jouw dak heb je soms een vergunning nodig. Dit is echter niet altijd het geval. Wanneer moet je een vergunning hebben voor een nieuw dak? Dat verschilt per gemeente. Vaak is dit verplicht wanneer je nieuw dak een andere vorm aanneemt. Denk hierbij aan veranderingen in hoogte, dikte of breedte. Ook voor het aanpassen van de draagconstructie is vaak een vergunning vereist. Ben je van plan dakisolatie aan te brengen? Zelfs dan moet je soms over een vergunning beschikken. Wil je zeker weten of je al dan niet een vergunning moet hebben? Informeer dan altijd vroegtijdig bij de gemeente alvorens je begint met werkzaamheden aan jouw dak.

Je buren en je nieuwe dak

In Nederland staan veel twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeshuizen. Woon je in zo’n huis? Dan grenst het dak van jouw huis aan het dak van je buren. Zijn er plannen om het dak te vervangen? Overleg in dat geval altijd eerst met de buren. Mogelijk willen zij ook een nieuw dak en kunnen jullie de klus tegelijkertijd uit laten voeren. De kosten voor een nieuw dak vallen op deze manier vaak lager uit dan wanneer je uitsluitend het dak van je eigen woning aanpakt. Materiaal kan zo in grotere aantallen ingekocht worden, wat de prijs drukt. Ook draai je niet alleen op voor bijvoorbeeld de voorrijkosten en de huur van machines.

MyGo matching en bespaarhulp

Wil je je dak vervangen? Dan zoek je daar ongetwijfeld een betrouwbare dakdekker voor. Dat is niet altijd even makkelijk. MyGo helpt mensen aan dié dakdekker, die het beste past bij hun situatie, locatie en wensen. Dit doet MyGo door middel van een geavanceerd en uniek matchmakingsysteem. Op de pagina Over MyGo lees je meer over hoe dat werkt. Je kunt de matchmaker zowel online als telefonisch gebruiken. Online door op de knop Matchmaker te klikken, en telefonisch, door te bellen met 085 106 1600.