Kosten plat dak vervangen

Kosten plat dak vervangen

Wat kost een plat dak vervangen?

Het vervangen van een plat dak kost gemiddeld tussen de 75 en de 100 euro per vierkante meter, inclusief materialen en arbeidskosten. Wil je het dak ook nog laten isoleren, dan komt daar 75 tot 120 euro per vierkante meter bij. Deze kosten van een plat dak vervangen kunnen verschillen op basis van het materiaal van de dakbedekking en de soort isolatie. In dit artikel kun je alles lezen over de mogelijkheden en de kosten van dakbedekking en dakisolatie voor een plat dak. Wil je weten wat de klus precies voor jou gaat kosten? Dan kun je gratis een offerte aanvragen via de MyGo Matchmaker. Met de Matchmaker kom je gemakkelijk in contact met de beste specialisten bij jou in de buurt. Voor meer informatie kun je bellen naar 085 106 1600.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Prijsopbouw: kostenbepalende factoren

Werkzaamheid

Gemiddelde kosten per m2

Plat dak vervangen

€75-100

Isolatie plat dak

€70-110

De kosten van een plat dak vervangen in de bovenstaande tabel zijn inclusief de arbeidskosten, de afwerking en de materiaalkosten. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal van de dakbedekking en de soort isolatie die je kiest. Verderop in dit artikel worden deze mogelijkheden inclusief de kosten van het vervangen en isoleren van een plat dak uitgelegd.

Wat kost het vervangen van een plat dak?

Verschillende materialen kosten

Er zijn vier verschillende materialen die je kunt gebruiken voor de dakbedekking van een plat dak. De kosten in onderstaande tabel zijn inclusief de plaatsing en de materialen:

Dakbedekking plat dak

Gemiddelde levensduur

Gemiddelde kosten per m2

Bitumen

20-30 jaar

€25-70

PVC

15-30 jaar

€50-80

EPDM

35-50 jaar

€35-85

Groendak

50-100 jaar

€50-200

Deze materialen hebben de volgende eigenschappen:

Bitumen. Bitumen heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en heeft weinig onderhoud nodig. Je hoeft het slechts jaarlijks te ontmossen. Je kunt kiezen voor SBS bitumen, wat een beschermende bovenlaag heeft, en APP bitumen, zonder deze laag. Bitumen wordt geplaatst met een gasbrander, waardoor het goed kan hechten aan het dak. Je kunt bitumen verkrijgen in vele kleuren en het laten afwerken met leislag.

PVC. PVC is een waterdichte kunststof en is verkrijgbaar in meerdere kleuren. Het is een lichtgewicht materiaal en daarom aan te brengen met lijm. PVC kun je combineren met een glasvezelbewapeningslaag omdat het wortelbestendig is, en is daarom geschikt voor groendaken. PVC kan het beste twee keer per jaar worden onderhouden om vuil te verwijderen. De witte variant van PVC is zonwerend.

EPDM. EPDM is een kunststof van synthetisch rubber dat soepel en extra stevig is. Het materiaal is onderhoudsvrij en bestand tegen uv-straling. Het beschermt goed tegen het weer en je kunt het combineren met een groendak. Ook EPDM wordt met lijm bevestigd.

Groendak. Als je PVC of EPDM hebt gebruikt, kun je ervoor kiezen om hier een groendak op aan te leggen. Het dak wordt dan geschikt gemaakt voor vegetatie, oftewel plantgroei. Regenwater wordt snel afgevoerd en planten kunnen goed groeien door de drainage- en begroeiingslagen op het groendak. De voordelen van een groendak zijn dat het akoestisch isoleert, warmte binnenhoudt, en goed beschermt tegen het weer. Ook zijn groendaken duurzaam en milieuvriendelijk, omdat ze schadelijke stoffen weghalen uit de lucht.

Wat kost het vervangen van een plat dak?

Manieren om een plat dak te isoleren

Als er zich een woonruimte direct onder het platte dak bevindt, is het verstandig om tijdens de vervanging van dit platte dak meteen te kijken naar mogelijkheden tot isolatie. Het aanbrengen van isolatie is verstandig om tijdens de vervanging van je dak te doen omdat het isolatiemateriaal het beste onder de dakbedekking kan worden geplaatst. Tijdens de vervanging gaat dit gemakkelijk en hoeft de dakbedekking niet speciaal voor de isolatie te worden opengebroken. Deze mogelijkheid inclusief de andere mogelijkheden voor dakisolatie voor een plat dak zijn als volgt:

Soort isolatie

Gemiddelde kosten per m2

Isolatie plat dak via buiten

€75-120

Isolatie omgekeerd plat dak

€50-75

Isolatie plat dak via binnen

€30-45

Warm plat dak

Bij deze methode wordt de oude dakbedekking verwijderd en wordt de isolatie geplaatst tussen de nieuwe dakbedekking en de dakconstructie. Onder de isolatie komt nog een dampscherm om eventuele beschadigingen door condensvocht te voorkomen. Dit is de meest gebruikte methode voor platte daken, omdat het goed beschermt en het hoogste rendement heeft.

Omgekeerd plat dak

Als je dakbedekking niet wordt weggehaald maar blijft liggen, kan de vakman het dak alsnog isoleren met de omgekeerd plat dak methode. De isolatie wordt dan op het dakmateriaal geplaatst. Er wordt grind, ballast of een kiezellaag op het isolatiemateriaal geplaatst zodat het niet gaat verschuiven. Deze manier van isolatie heeft een iets lager rendement, maar zorgt alsnog voor veel extra warmte in de winter.

Koud plat dak

Bij een koud plat dak wordt de isolatie onder de dakconstructie geplaatst. Het dak wordt dan zelf niet meeverwarmd, waardoor het beschadigd kan raken door temperatuurschommelingen. Ook kan het gaan rotten omdat vocht niet goed kan ontsnappen. Wel is deze methode een voordelige manier om je dak te isoleren, en bij regelmatige controle kan de isolatie lang meegaan.

Wat kost het vervangen van een plat dak?

Waarmee rekening houden bij het vervangen van een plat dak?

Soms kan een dak worden vervangen zonder dat de oude dakbedekking verwijderd moet worden. Het is echter op lange termijn wel verstandiger om de oude dakbedekking weg te laten halen, want hoe meer lagen het dak heeft, hoe zwaarder het wordt. Op een gegeven moment kan het dak het gewicht niet meer dragen en moeten al deze lagen er alsnog af worden gehaald. Als je EPDM of PVC wilt vervangen door bitumen, of PVC wilt vervangen door EPDM, moet de oude dakbedekking altijd worden verwijderd. Wanneer de oude dakbedekking moet worden verwijderd, kost dit gemiddeld zo’n 30 euro per vierkante meter meer dan wanneer de nieuwe dakbedekking gewoonweg op de oude dakbedekking kan worden geplaatst. Het kostenverschil bij een plat dak van 20 vierkante meter ligt op ongeveer 700 euro.

Belangrijke vragen en antwoorden van MyGo over het vervangen van een plat dak

Wanneer is een dak aan vervanging toe?

De levensduur van de meeste platte daken kan variëren tussen de 25 en de 40 jaar. Een dakbedekking met groendak kan zelfs wel zo’n 60 jaar meegaan. Als jouw dak al lang meegaat, is het slim om even een controle te laten doen op beschadigingen en scheuren. Zo kun je vervelende lekkages voorkomen. Wanneer je last hebt van lekkage of beschadigingen, is je dak waarschijnlijk aan vervanging toe.

Heb je een vergunning nodig voor een plat dak vervangen?

Als je een plat dak wilt vervangen, hoef je meestal geen vergunning te hebben. Wanneer de dikte van je dak verandert of je de kleur van het dak aanpast, is het verstandig om dit door te geven aan de gemeente. Het kan namelijk zijn dat als de gemeente hier later achter komt, je de renovatie weer ongedaan moet maken. Als je een dak wilt vervangen van een beschermd dorps- of stadsgezicht of van een gemeentemonument, is het vanzelfsprekend wel nodig om een vergunning te hebben.

Hoe gaat een dakspecialist te werk?

 Eerst wordt eventueel de oude dakbedekking verwijderd. Een dakspecialist zal dan de ondergrond van het dak goed reinigen en de dakbedekking die jij hebt gekozen op maat maken. Vervolgens plaatst de vakman de nieuwe dakbedekking op het dak. Hiervoor kan hij of zij een gasbrander, een mechanische föhn of lijm gebruiken, afhankelijk van het materiaal. Als afwerking wordt de dakbedekking stevig aangedrukt en werkt de specialist de dakranden af.

Bespaartips van MyGo: plat dak vervangen

Hieronder vind je een aantal handige bespaartips van MyGo voor het vervangen van een plat dak:

  • Groendak. Na dakrenovatie een groendak aanleggen zorgt voor een langere levensduur. Je hebt dan EPDM of PVC nodig. Een groendak werkt als isolatie tegen kou én geluid en ziet er mooi uit.
  • Isoleren. Met dakisolatie bespaar je ’s winters tot 30% warmte en bovendien blijft je woning beter koel in de zomer.
  • Wit dak. Als het ’s zomers vaak erg warm wordt in je woning, kun je het beste wit materiaal kiezen (zoals witte PVC). Wit weerkaatst namelijk de zon en zorgt zo voor meer verkoeling in je woning.
  • Slijtage. Een dak van bitumen slijt sneller dan de andere materialen, omdat het minder goed bestend is tegen uv-straling. Ook kan de beschuttingslaag beschadigd raken door erosie. Controleer daarom je dak van bitumen regelmatig: slijtage kan namelijk worden voorkomen door het dak af en toe te laten instrooien.
  • Zelf afvoeren. Om te besparen op de kosten van een plat dak vervangen, kun je zelf alvast eventueel oud grind of losliggende materialen afvoeren. Dit bespaart de dakspecialist tijd, waardoor jij minder hoeft te betalen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

MyGo helpt je graag aan de beste dakspecialist

Het vervangen van een plat dak kun je het beste laten doen door een professionele dakspecialist. Zo weet je zeker dat het dak veilig wordt en dat er geen risico is op lekkage. De beste dakspecialisten bij jou in de buurt kun je vinden via de MyGo Matchmaker. Via deze Matchmaker ontvang je de contactgegevens van geschikte specialisten in jouw regio. Je kunt hen direct bellen voor een afspraak, maar je kunt ook eerst een offerte aanvragen. Via de Matchmaker kun je zelfs meerdere offertes aanvragen zodat je de prijzen van verschillende specialisten kunt vergelijken. Met de Matchmaker weet je dus zeker dat je de beste én de voordeligste specialist te pakken hebt. Bel je liever? Dan kun je terecht op 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!