Terug naar prijzen
Kosten zonneboiler

Kosten zonneboiler

Wat kost een zonneboiler?

Een zonneboiler kost tussen de 2.000 en de 6.000 euro, inclusief de materialen en de montage. Met een zonneboiler kun je energiezuinig en duurzaam je woning of gebruikswater verwarmen. Zo draag je je steentje bij aan het milieu én kun je flink besparen op de energiekosten. In dit artikel kun je alles vinden over de prijzen en mogelijkheden van zonneboilers.

Voor mogelijkheden bij jou in de buurt kun je in contact komen met specialisten via de MyGo Matchmaker. Je kunt direct een afspraak plannen of eerst offertes aanvragen, zodat je een goed beeld krijgt van de kosten. Telefonisch kun je ons met al je vragen bereiken op 085 106 1600.

Prijsopbouw zonneboiler

In onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen van een zonneboiler.

Onderdeel

Kosten

Materialen zonneboiler

€1.500-5.000

Installatiekosten

€500-1.000

Totaal

€2.000-6.000

Minus subsidie

- €750-2.000

Totaal – subsidie

€1.250-5.250

Wat beïnvloedt de prijs van een zonneboiler?

Het type zonneboiler dat je kiest is een belangrijke beïnvloeder van de prijs van de unit. Er zijn drie types zonneboilers:

 • Standaard zonneboiler. Bij een standaard zonneboiler wordt alleen een boiler, een zonnecollector, en een ketel met het NZ-keurmerk geïnstalleerd. Deze boiler kun je gebruiken voor het verwarmen van water.
 • Compacte zonneboiler. Bij een compacte zonneboiler wordt hetzelfde geïnstalleerd behalve de boiler, omdat deze variant een eigen opslagtank heeft. Deze is geïntegreerd in het systeem, zodat alleen de zonneboiler en de ketel geïnstalleerd hoeven te worden. Ook deze boiler is geschikt voor het warme water.
 • Combi zonneboiler. Een combi zonneboiler werkt hetzelfde als de standaard variant, alleen is deze niet alleen geschikt voor het warme water, maar ook voor de centrale verwarming. Er wordt een zonnecollector en een combi zonneboiler geïnstalleerd.

Wat kost een zonneboiler?

Zonneboiler: kosten van de juiste verwarmingsbron

De zonneboiler werkt in combinatie met een cv ketel of een warmtepomp om het water te kunnen verwarmen. Alleen bij een combi zonneboiler is er geen andere verwarmingsbron nodig. Wel is het bij de combi zonneboiler nodig om, als je dit nog niet hebt, over te stappen op een laagtemperatuur verwarmingssysteem. Dat betekent dat je alleen vloer- en muurverwarming kunt gebruiken, of moet overstappen op laagtemperatuur radiatoren.

De kosten van het vervangen van normale radiatoren met laagtemperatuur radiatoren liggen per woning gemiddeld tussen de 400 en de 1.000 euro. Hieronder kun je de kosten zien per radiator:

Hoeveelheid laagtemperatuur radiatoren

Gemiddelde prijs bij vervanging

1 radiator

€185

2 radiatoren

€275

3 radiatoren

€370

4 radiatoren

€460

5 radiatoren

€550

6 radiatoren

€645

Prijsscenario’s zonneboiler capaciteit + kosten

Hoeveel een zonneboiler precies gaat kosten, hangt af van het aantal collectoren en de capaciteit van de boiler. In onderstaande tabel kun je verschillende prijsscenario’s vinden inclusief de besparing in aardgas én euro’s. Hoe groter je gezin is, hoe meer capaciteit je nodig hebt. Meestal heb je een capaciteit van de boiler van 50 liter per persoon nodig.

Soort zonneboiler

Gemiddelde prijs (inclusief installatiekosten)

Besparing in m3 aardgas per jaar

Besparing in euro’s per jaar

100 liter boiler + 1 collector

€2.300

100 m3

€70

100 liter boiler + 2 collectoren

€3.100

140 m3

€90

200 liter boiler + 2 collectoren

€3.600

190 m3

€125

300 liter boiler + 3 collectoren

€5.100

290 m3

€190

Subsidie zonneboiler

Wanneer je een zonneboiler aanschaft, kun je subsidie krijgen. Deze subsidie ligt op ongeveer 700 tot 2.000 euro per huishouden en wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) genoemd. Hoeveel de ISDE bedraagt, hangt af van het type zonneboiler. Voor de exacte bedragen kun je kijken op de RVO. In het bovenstaande prijsschema kun je zien wat een zonneboiler met een bepaalde capaciteit kost.

Voor een gezin met vier personen heb je meestal een boiler van 200 liter nodig met twee collectoren. Dit kost ongeveer 3.600 euro. De subsidie voor zo’n boiler ligt rond de 1.200 euro. Het is belangrijk dat je de subsidie in ieder geval binnen zes maanden na de installatie van de boiler aanvraagt: anders kan het zijn dat je er geen recht meer op hebt.

Wat kost een zonneboiler?

Terugverdientijd zonneboiler

Stel dat je een gezin van ongeveer vier personen hebt. Dan kun je het beste een boiler van 200 liter met twee collectoren aanschaffen. Dat kost ongeveer 3.600 euro, maar je krijgt waarschijnlijk een subsidie van rond de 1.200 euro. Je bent dan dus 2.400 euro kwijt aan de aanschaf. Je bespaart zo’n 125 euro per jaar aan aardgas (zie de tabel). Dat betekent dat je de zonneboiler in minder dan 20 jaar kunt terugverdienen. In de jaren daarna zul je dus voordeliger uit zijn met de zonneboiler.

Kosten onderhoud zonneboiler

De kosten van het onderhoud van je zonneboiler liggen meestal tussen de 70 en de 130 euro per keer. Het is niet verplicht om je zonneboiler te laten onderhouden, maar het wordt wel aangeraden. Door je zonneboiler af en toe te laten controleren weet je zeker dat deze optimaal blijft werken en dat eventuele beschadigingen of fouten vroegtijdig kunnen worden verholpen. Hiermee kan ergere schade worden voorkomen. Tijdens het onderhoud aan de zonneboiler worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

 • Nakijken systeemdruk.
 • Controle en eventuele verwijdering kalkaanslag.
 • Nakijken anode: de anode staaf zit in de zonneboiler om deze te beschermen tegen spanningen die ontstaan in de boiler (bijvoorbeeld stroom).
 • Controle pomp.
 • Detectie eventuele lekken.

Het is handig om de staat van je zonneboiler bij te houden in het onderhoudsboekje dat je erbij krijgt. Zo kan de vakman direct zien wat er moet gebeuren. Afhankelijk van je type zonneboiler kun je deze één keer per jaar tot één keer per vijf jaar laten onderhouden. Dit kun je het beste afspreken met de vakman. Je kunt een geschikte vakman vinden voor het onderhoud van jouw boiler via de MyGo Matchmaker.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een boiler en een naverwarmer. De zonnecollector wordt op het dak geplaatst en vangt de warmte van de zon op. Meestal is een zonnecollector tussen de 2 en de 6 vierkante meter groot, waarbij de kleinere varianten het voordeligst zijn. Hoe groot de zonnecollector moet zijn hangt af van het huishouden en de capaciteit van de boiler.

De zonnecollector geeft de warmte af aan de boiler, die gevuld is met water. Als de zonnecollector niet genoeg zon vangt om het water warm genoeg te maken, kan de naverwarmer het water het laatste beetje warmte meegeven. Zo weet je zeker dat je altijd beschikt over voldoende warmte, ook wanneer het bewolkt is.

Wat kost een zonneboiler?

4 Tips van MyGo voor een voordelige installatie van je zonneboiler

Hieronder vind je vier tips van MyGo om zo voordelig en efficiënt mogelijk jouw zonneboiler te laten installeren en onderhouden.

 1. Situatieopname door een specialist. Om zeker te weten wat er precies moet gebeuren bij de installatie van je zonneboiler en hoeveel dat gaat kosten, is het verstandig om eerst een situatieopname te laten doen door een specialist. Een geschikte vakman bij jou in de buurt kun je vinden via de MyGo Matchmaker.
 2. Onderhoudscontract. Het kan voordeliger zijn om een onderhoudscontract met de vakman af te sluiten in plaats van steeds voor een losse onderhoudsbeurt te betalen. Zo’n onderhoudscontract kost ongeveer 3 tot 6 euro per maand en daarmee ben je verzekerd van regelmatig onderhoud.
 3. Combineren onderhoud. Om te besparen op de voorrijkosten, kun je de onderhoudsbeurt van je zonneboiler tegelijk plannen met het cv onderhoud. Een geschikte vakman voor jouw cv en zonneboiler onderhoud vind je bij de MyGo Matchmaker.
 4. Offertes vergelijken. Je kunt veel geld besparen door eerst een aantal offertes te vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet teveel betaalt voor een betrouwbare vakman bij jou in de buurt. Je kunt offertes aanvragen via de MyGo Matchmaker.

Voordelen aanschaf zonneboiler

Waarom zou je een zonneboiler aanschaffen? Hieronder vind je een aantal voordelen van het aanschaffen van een zonneboiler.

 • Beter voor het milieu. Een zonneboiler heeft geen CO2-uitstoot, waardoor het een erg milieuvriendelijke keuze is. Ook verbruik je veel minder fossiele brandstoffen.
 • Energie besparen. Je bespaart tot 60% energie wanneer je een zonneboiler gebruikt voor het verwarmen van je water. Je verbruikt tot 35% minder energie wanneer je de zonneboiler gebruikt voor het verwarmen van je woning.
 • Gratis eindeloze energie. Met een zonneboiler beschik je gratis over een eindeloze hoeveelheid energie: namelijk de zon.
 • Integratie huidig systeem. Je zonneboiler kan gewoon worden geïntegreerd met je huidige systeem (cv ketel), dus je hoeft over het algemeen verder niets aan te schaffen.
 • Hoog rendement. Een moderne zonneboiler heeft altijd een hoog rendement, zelfs wanneer het bewolkt is en zelfs in de winter.

MyGo helpt je graag met het installeren van jouw zonneboiler

Uiteraard bepaalt ook de installateur die je kiest de prijs van je zonneboiler. Daarom is het verstandig om de beste installateurs bij jou in de buurt te vergelijken. Dit kun je doen via de MyGo Matchmaker. Als je aangeeft wat je nodig hebt en waar je woont, krijg je een handig overzicht van geschikte specialisten in jouw regio.

Je kunt dan meteen een afspraak maken voor een situatieopname of de plaatsing van de zonneboiler, maar je kunt ook eerst offertes aanvragen. Als je meerdere offertes aanvraagt, kun je de prijzen van verschillende installateurs vergelijken. Hiermee kun je veel geld besparen. Uiteraard zit je nog nergens aan vast en zijn de offertes van de MyGo Matchmaker volledig gratis. Voor meer informatie kun je ook bellen naar 085 106 1600.