Laminaat leggen kosten

Laminaat leggen kosten

Wat kost laminaat leggen?

Laminaat laten leggen kost gemiddeld zo’n 15 tot 50 euro per vierkante meter, inclusief de materialen, de arbeidskosten en de btw. De prijzen van laminaat leggen hangen af van de werkzaamheden die de vloerlegger moet uitvoeren, het oppervlak en het soort laminaat. In dit artikel lees je alles over de werkzaamheden van vloerleggers en de soorten en kosten van laminaat.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Inhoudsopgave

Wat kost laminaat leggen?

Prijsopbouw laminaat laten leggen

De kosten van laminaat laten plaatsen hangen af van de werkzaamheden die de vloerlegger moet uitvoeren. In tabel 1 vind je de kosten van laminaat, de gemiddelde arbeidskosten per vierkante meter van laminaat leggen en aanvullende werkzaamheden. Verderop in het artikel vind je alles over de eigenschappen en keuzemogelijkheden van laminaat.

Tabel 1. Laminaat leggen kosten.

Werkzaamheid

Kosten per vierkante meter

Laminaat (materiaal)

€5-45

Laminaat plaatsen

€6

Laminaat en ondervloer plaatsen

€7

Laminaat, ondervloer en plakplinten plaatsen

€8

Laminaat, ondervloer en overzetplinten plaatsen

€10

Laminaat, ondervloer en hoge MDF plinten plaatsen

€11

Laminaat diagonaal leggen

Meerprijs €4

Oude vloer verwijderen

Meerprijs €1-5

Wat kost laminaat leggen?

Laminaat leggen: werkzaamheden vloerlegger

Zoals in tabel 1 te zien is, kan een vloerlegger verschillende werkzaamheden voor je uitvoeren die gerelateerd zijn aan laminaat leggen.

 • Laminaat leggen. Als je al een geschikte ondervloer hebt, hoef je alleen laminaat te laten plaatsen. Dit is uiteraard de goedkoopste methode en kost ongeveer 6 euro per vierkante meter.
 • Laminaat en ondervloer leggen. Heb je nog geen geschikte ondervloer in je woning? Dan kun je deze tegelijk met het laminaat laten plaatsen voor 7 euro per vierkante meter.
 • Laminaat, ondervloer en plakplinten leggen. Als je ook de plakplinten wilt laten plaatsen, betaal je zo’n 8 euro per vierkante meter. Plakplinten zijn nodig om het laminaat af te werken.
 • Laminaat, ondervloer en overzetplinten leggen. Overzetplinten werken hetzelfde als plakplinten, maar werken ook de kabels langs de rand van de ruimte weg. Je kijkt dan dus niet steeds meer tegen al die kabels aan. Je betaalt dan zo’n 10 euro per vierkante meter vloer.
 • Laminaat, ondervloer en hoge MDF plinten leggen. Ook met MDF plinten kun je je laminaat laten afwerken. MDF plinten zijn hoger en steviger dan gewone plinten en gaan dus minder snel loszitten. Dit kost zo’n 11 euro per vierkante meter.
 • Laminaat diagonaal leggen. Wil je je laminaat diagonaal laten leggen? Dit geeft je woning een ruimtelijke uitstraling, maar heeft een meerprijs van 4 euro per vierkante meter vloer.
 • Oude vloer verwijderen. Wil je je oude vloer laten verwijderen en laten afvoeren door de vakspecialist? Dan betaal je een meerprijs per vierkante meter van 1 tot 5 euro.

Wat kost laminaat leggen?

Prijsscenario’s laminaat laten leggen

Om je een beter beeld te geven van de kosten van laminaat laten leggen, heeft MyGo de volgende prijsscenario’s voor je berekend:

Eenvoudig laminaat leggen. Heb je nog een geschikte ondervloer en wil je simpel laminaat laten leggen? Dit kost voor een woonkamer van 30 vierkante meter zo’n 450 euro, inclusief de arbeidskosten, de materialen en de btw.

Gemiddeld laminaat leggen. Wil je graag een mooie soort laminaat laten leggen en moet de ondervloer worden vervangen? Voor een woonkamer van 30 vierkante meter kost deze klus zo’n 600 euro.

Luxe laminaat leggen. Kies je voor een luxe soort laminaat en wil je ook de ondervloer laten leggen en plinten laten plaatsen? Dan kun je zo’n 750 tot 1.250 euro kwijt zijn voor een woonkamer van 30 vierkante meter. Uiteraard kan deze prijs oplopen op basis van de prijs van het laminaat dat je kiest.

Uiterlijk laminaat: de mogelijkheden

Hoe laminaat eruit komt te zien, hangt af van een aantal factoren, zoals:

 • Patroon en kleur. Uiteraard bepalen vooral het patroon en de kleur hoe je laminaat eruit komt te zien. Je kunt uit allerlei kleuren kiezen, zoals donker hout, licht hout, wit, zwart en grijs. Qua patroon heb je vele verschillende mogelijkheden, zoals visgraat of marmer. Je kunt zelfs laminaat kopen dat het uiterlijk van tegels nabootst.
 • Breedte. Hoe breed je laminaat per plank moet zijn, hangt helemaal af van je eigen voorkeur. Vaak kun je per soort laminaat zowel brede als smalle planken kiezen.
 • Met of zonder V-groef. Bij een V-groef kun je duidelijk zien dat er losse planken liggen, zonder V-groef lijkt het laminaat netjes in elkaar over te gaan. Laminaat zonder V-groef is gemakkelijker schoon te houden, omdat er geen vuil in de groeven kan gaan zitten.

Wat kost laminaat leggen?

Plaatsing laminaat

Laminaat kun je op verschillende manieren laten leggen. Hoeveel elke manier kost, is afhankelijk van de specialist. Dit kun je dus het beste even navragen bij de specialisten via de MyGo Matchmaker.

 • Kliklaminaat. De delen laminaat worden aan elkaar geklikt, zodat ze goed vast zitten. Bij de eerste rij wordt dit met de kopse kant gedaan, vanaf de tweede rij kan het laminaat bij elke kant aan elkaar worden geklikt. Het is niet meer nodig om het laminaat vast te lijmen, omdat het goed vast komt te zitten.
 • Verlijmen. Je kunt het laminaat ook laten lijmen met PVAc-lijm, een soort houtlijm. De eerste delen worden aan de kopse kant gelijmd, daarna wordt het laminaat aan één kant aan de kopse zijde verlijmd en aan de andere kant langs de lange zijde. Er wordt speciaal materiaal gebruikt zodat de lijm kan drogen, namelijk spenners. Deze spenners kunnen pas worden verwijderd als de lijm hard is.
 • Wildverband. Met wildverband worden de planken gewoon gelegd. Als je ergens een te lange plank hebt, zaag je dit af en begin je hiermee op de nieuwe rij. Zo gaat er geen laminaat verloren. Je kunt het laminaat ook in kruisverband of in halfsteenverband laten leggen.

Kwaliteit laminaat

De kwaliteit van het laminaat kan worden gemeten met de AC-waarde. Deze waarde geeft aan hoe slijtvast de toplaag van het laminaat is. Hoe hoger het getal van de AC-waarde, hoe intensiever het laminaat gebruikt kan worden. Uiteraard geldt dat hoe slijtvaster het materiaal is, hoe hoger de kosten worden. De AC-waarde kent de volgende getallen:

 • AC1 (klasse 21). Dit is de minst stevige AC-waarde en is ideaal voor ruimtes die niet vaak gebruikt worden, zoals de zolder of een slaapkamer.
 • AC2 (klasse 22). Dit laminaat is geschikt voor normaal gebruik in een woning, bijvoorbeeld in de gang of de woonkamer.
 • AC3 (klasse 23, 31). Dit type is sterk genoeg voor een commerciële of andere openbare ruimte waar niet heel veel mensen rondlopen.
 • AC4 (klasse 32). Dit laminaat is bedoeld voor openbare ruimtes waar veel mensen rondlopen, bijvoorbeeld de lobby van een bedrijfspand.
 • AC5 (klasse 33). Dit laminaat is bedoeld woor een openbare ruimte die erg veel gebruikt wordt en waar bijvoorbeeld snel wordt gelopen met schoenen aan. Voorbeelden zijn café’s of restaurants.

Wat kost laminaat leggen?

Meer weten over de ondervloer?

Het is belangrijk om een goede ondervloer te hebben voordat je het laminaat laat leggen. Wanneer je je ondervloer laat leggen is het belangrijk om de volgende mogelijkheden in ogenschouw te nemen:

 1. Vochtwerende ondervloer. Het is belangrijk dat de ondervloer vochtwerend is. Anders kan er namelijk vocht in de laminaatvloer trekken en kan deze beschadigen en gaan schimmelen. Zeker op de begane grond is het essentieel dat je een vochtwerende ondervloer hebt.
 2. Vloer egaliseren. Een ondervloer kan ervoor zorgen dat jouw vloer weer helemaal egaal wordt, omdat het oneffenheden wegwerkt. Daarna kan het laminaat strak worden geplaatst.
 3. Isolatie. Om te besparen op de energiekosten kun je kiezen voor een ondervloer met isolatie. Zo gaat er geen warmte meer verloren via de vloer en komt er minder kou binnen. Vloerisolatie combineert ook erg goed met vloerverwarming, omdat de warmte zo niet ontsnapt aan de onderkant.

Waaruit bestaat laminaat?

Laminaat lijkt erg op parket, maar er is nog één materiaal aan toegevoegd: een composietplaat. Laminaat wordt gezien als een voordelige variant van parket. Meestal bestaat laminaat uit de volgende lagen:

 1. Onderlaag van kunststof (melamine).
 2. Drager (High-Density Fibreboard).
 3. Laag bedrukt papier (bijvoorbeeld houtstructuur of vissengraat).
 4. Toplaag van kunststof (melamine en korund of aluminiumoxide).

Er zijn verschillende soorten laminaat die allemaal net weer verschillend worden opgebouwd. Direct Pressed Laminate wordt opgebouwd volgens stap 1 tot en met 4. Bij High Pressured Laminate worden er in plaats van één toplaag meerdere toplagen aangebracht zodat het materiaal steviger wordt. Bij Continuous Pressed Laminate wordt juist een dunnere toplaag aangebracht, en bij Direct Laminate Printing wordt in plaats van stap 3 de drager bedrukt, zonder dat er geen aparte laag papier wordt aangebracht.

Wat kost laminaat leggen?

Voordelen van laminaat ten opzichte van andere vloeren

Het laten leggen van laminaat in plaats van een andere soort vloer heeft vele voordelen:

 1. Voordelig. Laminaat is een hele voordelige optie voor de vloer.
 2. Ondergrond. Laminaat kan gewoon gelegd worden op een ondergrond. Deze ondergrond hoeft dus niet eerst verwijderd te worden.
 3. Onderhoudsvrij. Je hoeft laminaat niet te onderhouden: je hoeft het alleen te stofzuigen. Mocht er een vlek op het laminaat komen, dan is deze vaak met een vochtige doek eenvoudig te verwijderen.
 4. Veel mogelijkheden. Je kunt laminaat in alle kleuren en patronen krijgen, zoals hout, vissengraat, marmer en zelfs tegels.

Bespaartips van MyGo: laminaat leggen

MyGo heeft de volgende bespaartips voor je verzameld voor voordelig laminaat laten leggen:

 • Verlaagd btw tarief. Is je woning ouder dan twee jaar? Dan kom je in aanmerking met een verlaagd btw tarief op de arbeidskosten van verbouwingen. Je kunt meer informatie vinden bij de belastingdienst.
 • Type laminaat. Je hebt soorten laminaat waarbij het patroon doorloopt. Dan is het een stuk meer werk om het laminaat aan te leggen. Je betaalt dan dus ook meer. Wil je zo min mogelijk betalen? Kies dan laminaat waarbij het patroon niet doorloopt.
 • Zelf afvoeren. Wil je besparen op de arbeidskosten? Dan kun je ervoor kiezen om zelf het restmateriaal af te voeren. Hier heb je wel een aanhanger voor nodig.
 • Droog houden. Laminaat is onderhoudsvrij en gaat lang mee. Je moet echter wel oppassen met water. Als laminaat lang nat wordt, kan het gaan opkrullen en zijn vorm verliezen. Houd laminaat daarom zoveel mogelijk droog.
 • Meenemen. Als je gaat verhuizen, kun je je laminaat meenemen naar de nieuwe woning. Dit kan je een hoop geld besparen omdat je geen nieuwe vloer hoeft te kopen.

De beste vloerleggers vind je met MyGo

Je kunt je laminaat zelf aanleggen, maar dit is een tijdrovende klus waar niet iedereen tijd voor of zin in heeft. Bovendien is het belangrijk dat laminaat perfect wordt aangelegd, omdat het anders kan krullen of los kan raken. Daarom is het verstandig om voor deze klus een professionele vloerlegger in te schakelen. De beste vloerleggers bij jou in de buurt vind je met de MyGo Matchmaker.

Vloerenspecialist in jouw omgeving nodig?
Gebruik de MyGo Matchmaker, of bel gratis met 085 106 1600.
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!