Mechanische ventilatie reinigen kosten

Mechanische ventilatie reinigen kosten

Wat kost het reinigen van een mechanische ventilatie?

Voor het eenmalig laten onderhouden van je mechanische ventilatie bedragen de kosten gemiddeld ongeveer 180 euro. De kosten voor een kleiner onderhoud liggen meestal rond de 90 euro. Het is belangrijk om je mechanische ventilatie regelmatig te laten reinigen, omdat het systeem na verloop van tijd verstopt kan raken door vuil. Hierdoor zal de ventilatie minder goed werken en kun je ongezonde lucht in de woning krijgen. In dit artikel vertellen we je alles over het reinigen van je mechanische ventilatie. Als je geïnteresseerd bent in mogelijkheden en de kosten bij jou in de buurt, kun je eens bij de MyGo Matchmaker kijken. Je krijgt dan een overzicht met de beste ventilatie specialisten voor jouw klus, en kunt ook gratis en vrijblijvende offertes aanvragen. Uiteraard kun je ook bellen naar 085 106 1600.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Werkzaamheden en kosten reiniging mechanische ventilatie: prijsopbouw

Soort onderhoud

Werkzaamheden

Kosten

Klein onderhoud

Controle + onderhoud ventilatiebox; reiniging afzuigunit

€90

Groot onderhoud

Klein onderhoud + reiniging inwendige kanalen + afzuigpunten; evt. afstelling systeem

€180

Vervangen systeem

Vervangen mechanische ventilatie

€350

Vervangen systeem + reinigen kanalen

Vervangen mechanische ventilatie + groot onderhoud

€440

Wat kost het reinigen van mechanische ventilatie?

Waarmee rekening houden bij reiniging mechanische ventilatie?

Zoals in bovenstaande tabel te zien is, zijn er verschillende mogelijkheden voor het onderhoud van je mechanische ventilatie. Daarbij is het relevant wanneer er voor het laatst onderhoud is toegepast. Hoe vaker je een systeem laat onderhouden, hoe sneller het gereinigd kan worden, waardoor de reiniging minder zal kosten. In Nederland voert slechts 10% van de huishoudens regelmatig onderhoud uit aan het ventilatiesysteem. Als je twijfelt wanneer je systeem voor het laatst is onderhouden, kun je het beste een specialist vragen voor een inspectie. Tijdens deze inspectie kan ter plekke worden vastgesteld of je een volledige reiniging of een klein onderhoud nodig hebt. Uiteraard kan er dan ook direct een afspraak worden gemaakt.

Soorten onderhoud mechanische ventilatie

Als je wel weet wanneer het systeem voor het laatst is onderhouden, gelden de onderstaande normen:

 • Klein onderhoud nodig à 1-5 jaar zonder onderhoud

Klein onderhoud is geschikt wanneer het ventilatiesysteem in de afgelopen 5 jaar nog is gereinigd. Bij klein onderhoud wordt de ventilatiebox gecontroleerd en onderhouden. Ook worden de afzuigpunten gereinigd, waardoor je woning weer lekker fris wordt.

 • Groot onderhoud nodig à 5+ jaar zonder onderhoud

Groot onderhoud aan het mechanische ventilatiesysteem is nodig wanneer het systeem al meer dan 5 jaar niet onderhouden is. Het systeem wordt dan volledig gereinigd, waarbij verschillende werkzaamheden komen kijken. De ventilatiebox zal worden gecontroleerd en de afzuigunit gereinigd. Tevens worden de inwendige kanalen gereinigd en de afzuigpunten goed schoongemaakt. Als het nodig is, kan je ventilatiesysteem ook opnieuw worden afgesteld, zodat deze weer optimaal gaat werken.

 • Vervanging systeem nodig à  15+ jaar oud

Ventilatiesystemen worden na verloop van tijd minder goed. Ook komen er steeds betere, nieuwe varianten uit, waardoor het slim kan zijn om je ventilatiesysteem te vervangen. Dit wordt aangeraden wanneer je huidige systeem al meer dan 15 jaar oud is. Het is verstandig om tijdens deze vervanging ook meteen de kanalen te laten reinigen. Zo weet je zeker dat het nieuwe ventilatiesysteem optimaal werkt.

Wat kost het reinigen van mechanische ventilatie?

Waarom is een mechanische ventilatie reinigen zo belangrijk?

Veel van het vocht en de stof die dagelijks ontstaat wordt afgevoerd via de ventilatie. Denk bijvoorbeeld aan vuil dat vrij komt tijdens het koken, douchen of het onderhouden van huisdieren. Een deel van dit vuil blijft achter in het ventilatiesysteem, waardoor het systeem erg vervuild raakt wanneer je deze niet regelmatig laat reinigen. Dit brengt veel nadelen met zich mee:

 • Er kunnen bacteriën en schimmels ontstaan. Hierdoor wordt de luchtkwaliteit in je woning slechter en kun je last krijgen van allergieën.
 • Vuil in de ventilatie heeft een negatief effect op de longen en kan luchtwegklachten veroorzaken.  Als iemand in je gezin last heeft van asthma, is het verstandig om het ventilatiesysteem vaker te laten reinigen. Dit kun je het beste overleggen met een specialist.
 • Naast luchtwegklachten kun je door vuile lucht ook last krijgen van huidklachten, slaapproblemen, en hoofdpijn.Onvoldoende onderhoud aan de ventilatie kan er ook voor zorgen dat het systeem meer lawaai gaat maken en meer energie gaat verbruiken. Met regelmatig onderhoud kun je dit overbodige energieverbruik en lawaai voorkomen.

Tips van MyGo: slim je mechanische ventilatie laten onderhouden

Voor de beste luchtkwaliteit in jouw woning wordt het aangeraden om sowieso iedere twee jaar klein onderhoud uit te laten voeren aan jouw ventilatiesysteem. Daarnaast wordt het aangeraden om in ieder geval elke vijf of zes jaar groot onderhoud uit te voeren. Tijdens dit onderhoud kun je aan de specialist vragen wanneer het ventilatiesysteem aan vervanging toe zal zijn. Een tip van MyGo is dat het vaak op lange termijn goedkoper is om een contract aan te gaan voor regelmatig onderhoud. Je betaalt dan bijvoorbeeld 5 euro per maand zodat de specialist 2-jaarlijks langskomt voor het nodige kleine of grote onderhoud. Zo weet je zeker dat je altijd van een goede luchtkwaliteit kunt genieten én zo min mogelijk betaalt.

De beste ventilatie specialist vinden met MyGo

Omdat er speciale technieken te pas komen bij het reinigen van je mechanische ventilatie, is het sterk aanbevolen deze klus te laten uitvoeren door een specialist. Als je je ventilatiesysteem graag zo goedkoop mogelijk wilt laten onderhouden, kun je de MyGo Matchmaker gebruiken, of telefonisch contact opnemen via 085 106 1600. Via de Matchmaker krijg je een overzicht van specialisten bij jou in de buurt die het beste matchen met jouw klus. Je kunt een specialist rechtstreeks bellen of mailen, maar je kunt ook eerst offertes aanvragen. Je kunt kiezen uit een exclusieve offerte of meerdere offertes, om specialisten te vergelijken. Zo vind je gemakkelijk de goedkoopste ventilatie specialist bij jou in de buurt. Je kunt direct een afspraak maken, zowel voor onderhoud als voor een inspectie. Uiteraard zijn de offertes van MyGo volledig vrijblijvend en gratis.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!