Terug naar prijzen
Pelletkachel installeren prijs

Pelletkachel installeren prijs

Wat kost het om een palletkachel te laten installeren?

De kosten voor de installatie van een pelletkachel liggen tussen 150 en 950 euro. De prijs wordt met name bepaald door de aan- of afwezigheid van een bestaand rookkanaal.

Een pelletkachel is een milieuvriendelijk alternatief voor een houtkachel of open haard. Een pelletkachel creëert warmte door de verbranding van pellets (samengeperste houtkorrels) uit de houtverwerkingsindustrie. Zo help je met de verwerking van een afvalproduct door gebruik te maken van een pelletkachel. Wil je meer weten over de kosten van de installatie van een palletkachel? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Inhoud

Wil jij ook een pelletkachel ter vervanging van je houtkachel of open haard en zoek je een specialist om de kachtel te installeren? MyGo helpt je daarbij. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de vakman die het beste aansluit op jouw wensen. Om meer te weten te komen over de vakmensen uit jouw regio kun je op onze website profielen en reviews bekijken. Voor meer inzicht in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Bellen kan ook bij MyGo. Bel gratis 085 106 1600. Onze klantenservice brengt je graag in contact met een vakman uit de buurt.

Kosten installatie pelletkachel

Je kunt je pelletkachel op twee manieren laten installeren: als ingebouwde pelletkachel en als vrijstaande pelletkachel. Bij een bestaand rookkanaal wordt de vrijstaande pelletkachel doormiddel van een pijp met het rookkanaal verbonden. Een ingebouwde pelletkachel kan direct in een bestaande haard worden geplaatst. De installatie van deze tweede optie is voordeliger omdat er geen extra afvoerbuis naar het rookkanaal aangelegd hoeft te worden.

Tabel 1: Gemiddelde kosten plaatsen pelletkachel

Kostenpost

Gem. prijzen incl. btw

Pelletkachel

€ 1.500 - € 6.000

Installatie ingebouwde pelletkachel

€ 150 - € 450

Installatie vrijstaande pelletkachel

€ 550 - € 950

Wat beïnvloedt de prijs van een pelletkachel?

Het materiaal van de kachel

Het materiaal waar de kachel van is gemaakt speelt een grote rol in de prijs. De meest voordelige kachels zijn gemaakt van gietijzer met plaatstaal en zijn al verkrijgbaar vanaf 800 euro. Hoewel ze aantrekkelijk zijn geprijsd houden ze minder lang warmte vast dan kachels van aardewerk. Daardoor is deze kachel minder effectief en liggen de stookkosten wat hoger.

Een kachel van vuurvast klei houdt de warmte langer vast dan de gietijzeren variant. Daardoor is het rendement van deze kachel een stuk hoger (het rendement wordt bepaald op basis van de hoeveelheid warmte per kg pellets). Dat zie je terug in de prijs. Voor een pelletkachel van vuurvast klei betaal je gemiddeld 3.000 euro.

De meest prijzige en tegelijk de meest energiezuinige pelletkachel is gemaakt van klei en vermiculiet. Vermiculiet is een mineraal dat zich onder grote hitte opblaast waardoor een isolerende laag ontstaat. Deze isolerende laag heeft de capaciteit om de warmte op te slaan en af te geven tot uren na het moment dat de kachel is uitgeschakeld. Dat maakt deze kachel de meest efficiënte van de besproken opties. Voor een pelletkachel van klei en vermiculiet betaal je gemiddeld 5.000 euro.

Is er een rookkanaal aanwezig?

De prijs voor de installatie van een pelletkachel wordt in grote mate bepaald door de aanwezigheid van een rookkanaal. Voor de luchtkwaliteit in de woning is het van levensbelang dat er een goed rookkanaal aanwezig is voor de afvoer van de CO2 en fijnstof die vrij komt bij de verbranding van de pellets.

Heb je een rookkanaal maar is deze al langer niet in gebruik dan is het verstandig om eerst een inspectie te laten uitvoeren. Dan kan een specialist beoordelen of het bestaande rookkanaal in de huidige staat gebruikt kan worden als afvoerkanaal voor de pelletkachel. Een inspectie van een bestaand rookkanaal kost tussen de 125 en 150 euro.

Is er geen rookkanaal aanwezig dan kun je een rookkanaal laten aanleggen. Voor een pelletkachel volstaat een geïsoleerde afvoerbuis van 80 mm breed. De buis zal verticaal door het plafond worden geplaatst. Het is de bedoeling dat de afvoer ten minste tot boven de dakrand uitkomt. Bij een huis dat bestaat uit meerdere verdiepingen betekent dit dat het kanaal door verschillende verdiepingen komt te lopen. De prijzen voor het aanleggen van een rookkanaal liggen tussen de 500 en 1.000 euro. De prijs is afhankelijk van:

  • De lengte van het rookkanaal
  • Het aantal verdiepingen waar het kanaal doorheen moet (vanwege het boren)
  • Het materiaal (isolatiemateriaal, hout, gips) waar doorheen geboord moet worden

Installatie pelletkachel: 3 prijsvoorbeelden

Pelletkachel van gietijzer

Wanneer je kiest voor gietijzer ben je het meest voordelig uit. Met een bestaand rookkanaal kan de kachel bovendien gemakkelijk geïnstalleerd worden. Je kunt al een gietijzeren pelletkachel kopen en laten installeren voor een gemiddelde prijs van 1.000 tot 1.500 euro.

Pelletkachel van vuurvast klei

Met een pelletkachel van vuurvast klei kies je voor een gemiddelde kachel. Zowel in prijs als in rendement. Doordat de klei de warmte lang vasthoudt heeft deze kachel een hoger rendement dan een gietijzeren kachel. Klei geeft de warmte bovendien langzamer af waardoor je huis langer aangenaam warm blijft. Een ingebouwde pelletkachel van vuurvast klei, inclusief de installatie kost tussen de 3.200 en 3.700 euro

Pelletkachel van klei met vermiculiet

Vermiculiet is in staat de warmte te absorberen. De combinatie van vermiculiet en klei maakt deze kachel de meest efficiënte van de drie. Dat betekent dat je dezelfde warmte genereert met minder brandstof. Voor een vrijstaande pelletkachel van klei met vermiculiet betaal je, inclusief de installatie ongeveer 5.500 tot 6.000 euro.

Hoe werkt een pelletkachel?

Met een pelletkachel verwarm je met name de ruimte waarin de kachel is geplaatst. Al verspreid de warmte zich ook over aangrenzende vertrekken. De kachel hoeft niet constant bijgevuld te worden. De pellets gaan in een voorraadbak en worden door de kachel zelf vanuit de voorraadbak naar het verbrandingsdeel gevoerd. Zolang de voorraadbak is bijgevuld hoeft je dus geen pellets toe te voegen.

De pelletkachel is uitgerust met meerdere ventilatoren. Deze ventilatoren voeren de vrijgekomen rook af en blazen de warmte van de kachel de leefruimte in. De temperatuur van de kachel kun je instellen met een thermostaat. Zo kun je zelf bepalen wanneer de kachel in- en uitschakelt.

Grootste voordeel pelletkachel

Het belangrijkste voordeel van een pelletkachel is dat deze kachel energiezuiniger is dan andere houtkachels. Zo zet een pelletkachtel tot wel 85 procent van de brandstof om in warmte. Dit percentage ligt een stuk hoger dan het rendement van een houtkachel (60 – 80 procent) of van een open haard (10 procent).

Bespaartips van MyGo

  1. Zelf de pelletkachel installeren. Je kunt besparen op de arbeidskosten voor een vakman door zelf de pelletkachel te installeren. Dat is goed te doen wanneer er al een rookkanaal aanwezig is. De afstelling voor een optimaal rendement van de kachel is lastiger. Mocht dat niet lukken kun je altijd nog een specialist inschakelen.
  2. Investeringssubsidie duurzame energie. Met de aanschaf van een pelletkachel kom je in aanmerking voor een investeringssubsidie duurzame energie. Daarmee kun je tot 50 euro per KW vermogen terugkrijgen met een minimum van 500 euro. Hoewel de subsidie per kachel verschil loont het zeker de moeite deze aan te vragen.
  3. Vraag meerdere offertes aan. Verwarmingsspecialisten rekenen verschillende tarieven. Je kunt ze met elkaar vergelijken door meerdere offertes aan te vragen. Zo krijg je een goed overzicht van de mogelijke kosten.
  4. Koop een tweedehands kachel. De grootste uitgave bij de aanschaf van een pelletkachel is de kachel zelf. Je kunt besparen op de aanschaf van een pelletkachel door een tweedehands exemplaar te kopen. Deze kun je vervolgens gewoon door een specialist laten installeren. Houd er wel rekening mee dat je niet langer in aanmerking komt voor subsidie wanneer je een tweedehands kachel koopt.

Waar rekening mee houden

Niet alle pellets voor een pelletkachel zijn van dezelfde kwaliteit. Milieuvriendelijke pellets hebben een keurmerk. Voorbeelden van keurmerken zijn EDIN+ en N+/A1. Deze keurmerken garanderen een goede kwaliteit van verbranding. Het PEFC keurmerk staat voor de duurzaamheid van het bosbeheer van het gebied waar het houtproduct vandaan komt en het better-biomas keurmerk voor de duurzaamheid van de houtpellets.

Vind een vakman met MyGo

Wil je graag een pelletkachel laten installeren en zoek je een specialist om de klus uit te voeren? MyGo helpt je daarbij. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen. Om meer te weten te komen over verschillende vakmensen in de regio kun je op de website profielen en reviews bekijken. Om meer inzicht te krijgen in de mogelijke kosten kun je gratis en vrijblijvend één of meerdere offertes aanvragen. Wanneer je de vakman liever telefonisch benaderd kan dat ook. Bel gratis 085 106 1600. Onze collega’s van de klantenservice brengen je graag in contact met een specialist uit de buurt.