Psycholoog

Psychologen bij jou in de buurt

Vind eenvoudig de beste psycholoog

Ben je op zoek naar een psycholoog die perfect op je wensen aansluit? Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerd psycholoog bij jou in de buurt. Je kunt de Matchmaker online gebruiken door op de Matchmakerknop te klikken. Wil je liever telefonisch contact? Bel dan naar 085 106 1600.

Advies die gegeven wordt door een psycholoog

Veelgestelde vragen

Wat is een psycholoog?

Een psycholoog ondersteunt mensen bij het vinden van een oplossing voor psychische problemen. Hij/zij is gespecialiseerd in het bestuderen van de gevoelens, de gedachten, het gedrag en de geestelijke gezondheid van de mens. Psychologen proberen te begrijpen hoe het menselijk denken werkt en hoe er verandering kan worden aangebracht in bepaalde denkpatronen.

Hoewel psychologen breed worden opgeleid, kunnen ze zich binnen de opleiding specialiseren in de behandeling van een bepaald soort klacht. Enkele voorbeelden van specialisaties binnen de psychologie zijn:

 • Klinisch psycholoog
 • Kinderpsycholoog
 • Seksuoloog
 • Neuropsycholoog
 • Studentenpsycholoog
 • Jeugdpsycholoog
 • Gezondheidspsycholoog
 • Sociaal psycholoog

De psycholoog geeft water aan persoon

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog helpt je met het formuleren van je hulpvraag en stelt tijdens een intakegesprek een diagnose. Er is dan vastgesteld wat je probleem is en hoe je tijdens de daaropvolgende sessies een oplossing voor dat probleem kunt vinden. Op basis daarvan wordt een behandelplan voor je opgesteld.

De problemen of aandoeningen waarvoor je bij een psycholoog terecht kunt, zijn zeer divers. In de tabel hieronder hebben we een alfabetisch overzicht gemaakt van veelvoorkomende problemen en aandoeningen.

Problemen waarvoor je bij een

psycholoog terecht kunt

Aanpassingsstoornis

Insomnia

Angststoornis

Kleptomanie

Autisme

Lusteloosheid

Attention Deficit Disorder (ADD)

Narcisme

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

Narcolepsie

Bindingsangst

Negatief zelfbeeld

Bipolaire stoornis

Obsessief compulsieve stoornis (OCD)

Burn-out

Onzekerheid

Coaching

Paniekaanvallen

Cyclothyme stoornis

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Depersonalisatie

Premenstrueel syndroom (PMS)

Depressie

Rouwverwerking

Derealisatie

Schizofrenie

Dissociatie

Smetvrees

Dysthymie

Somberheid

Eenzaamheid

Stress

Eetproblemen

Trauma

Emetofobie

Verslaving

Hoogsensitiviteit (HSP)

Vliegangst

Hypersomnia

Ziektevrees

Hypochondrie

Zingevingsvragen

Man op stoel met schrijfblok in de hand

Wat is het verschil tussen een psycholoog, een psychiater en een psychotherapeut?

Er wordt vaak gedacht dat psychologen, psychotherapeuten en psychiaters hetzelfde doen, maar dat is niet het geval. Psychologen worden ingeschakeld wanneer iemand korter dan zes maanden last heeft van psychische klachten. De behandeling is doorgaans kort en er mogen geen medicijnen worden voorgeschreven. Bij complexe problemen wordt er doorverwezen naar een psychotherapeut of een psychiater.

Psychotherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van cliënten wiens psychische klachten complex en langere tijd aanwezig zijn. De behandeling duurt langer dan die bij een psycholoog en kan zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden (bijvoorbeeld met het gezin of met iemands partner). Een psychotherapeut mag geen medicijnen voorschrijven.

Psychiaters zijn artsen die zich na de studie geneeskunde in psychiatrie hebben gespecialiseerd. Net als een psychotherapeut behandelt een psychiater mensen met complexe psychische klachten. Die behandelingen zijn vaak intensief en langdurig. Het grote verschil met een psychotherapeut is dat een psychiater bevoegd is om medicatie voor te schrijven.

Binnen elk van deze drie beroepen wordt er therapie ingezet om cliënten te helpen bij het verlichten van mentale klachten. Er zijn veel verschillende soorten therapie, waaronder schematherapie, cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie. Zowel psychologen als psychiaters zijn dus ook werkzaam als therapeut.

Wat kost een psycholoog?

Psycholoog kosten liggen tussen de 70 en 100 euro per sessie, afhankelijk van hoe lang de sessie duurt. Vaak is het mogelijk om te kiezen voor een pakket met een vast aantal sessies.

De hulp van een psycholoog is in veel gevallen opgenomen in de basisverzekering. Je betaalt dan alleen het eigen risico. Daarvoor moet echter wel aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

 • Er is een verwijzing van de huisarts, jeugdarts, bedrijfsarts of een andere medisch specialist
 • In de verwijsbrief is duidelijk wie er is doorverwezen en wat daarvoor de reden is
 • Er is sprake van een diagnose volgens de DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, een handboek voor psychologie)
 • Er is duidelijk aangegeven of er basis- of specialistische zorg moet worden geboden

Voor sommige problemen, waaronder klachten zonder heldere diagnose, heb je geen recht op dekking vanuit de basiszorgverzekering. Je kunt daarvoor in veel gevallen een aanvullende verzekering afsluiten. Het gaat daarbij om onder meer de volgende problemen en aandoeningen:

 • Aanpassingsstoornissen
 • Fobieën
 • Seksuele stoornissen
 • Burn-out klachten
 • Rouwverwerking
 • Relatieproblemen
 • Slaapstoornissen

Voor psychologen in de geestelijke gezondheidszorg gelden vaste tarieven en vergoedingen. Is een psycholoog niet werkzaam in die sector, dan mag hij of zij zelf diens tarieven bepalen.

Psycholoog doet een interview

Hoe vergelijk je eenvoudig prijzen van psychologen?

Ga je een psycholoog inschakelen die niet werkzaam is in de geestelijke gezondheidszorg en die dus eigen tarieven hanteert? Dan loont het om eerst prijzen van verschillende psychologen met elkaar te vergelijken. In de MyGo Matchmaker kun je verschillende contactopties aanklikken, waaronder het aanvragen van offertes of prijsopgaven bij meerdere psychologen.

Wil je liever direct iemand spreken die je meer kan vertellen over tarieven van psychologen? Je kunt in de Matchmaker invullen dat je telefonisch wilt worden doorverbonden met een psycholoog en vervolgens ons nummer 085 106 1600 bellen. Ook kun je een terugbelverzoek plaatsen, zodat je wordt teruggebeld op een moment dat jou uitkomt.

Welke voordelen biedt een psycholoog?           

Het inschakelen van psychologische hulp biedt verschillende voordelen. We hebben enkele van die voordelen hieronder voor je op een rij gezet en lichten ze stuk voor stuk kort toe.

Verstand van zaken

Een psycholoog beschikt over de juiste kennis om te constateren wat precies je probleem is en wat daaraan gedaan moet worden. Met hulp van een psycholoog kom je sneller tot verbetering van je mentale gezondheid dan wanneer je er in je eentje mee aan de slag gaat.

Verfrissend perspectief

Tijdens sessies bij een psycholoog word je geconfronteerd met een nieuwe kijk op je probleem. Je leert afstand van je probleem te nemen en het vanuit een breder perspectief te bekijken, wat nieuwe inzichten kan opleveren.

Geen oordeel

Een psycholoog bekijkt jouw situatie puur vanuit een specialistisch perspectief en geeft geen persoonlijk oordeel. Hij of zij zorgt er alleen voor dat je wordt geconfronteerd met je eigen oordeel, waarna je leert daarmee om te gaan.

Jezelf beter leren kennen

Door een psycholoog in te schakelen, kom je dingen over jezelf te weten waar je nooit over had nagedacht. Je leert je eigen emotionele en geestelijke gezondheid betere begrijpen. Daardoor weet je in toekomstige situaties waar je op moet letten om mentale problemen voor te zijn.

Kind bij een kinderpsycholoog

Waar moet je op letten bij het kiezen van een psycholoog?

Als je besluit om naar een psycholoog te gaan, is het handig om een aantal dingen voor jezelf op een rijtje te hebben. Stel jezelf daarom de volgende vragen voor je een behandelovereenkomst bij een psycholoog tekent:

 • Heeft de psycholoog het benodigde diploma en de juiste kwalificaties?
 • Is de psycholoog  lid van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen)?
 • Heeft de psycholoog aantoonbare ervaring met het specifieke probleem waarvoor je in therapie wilt?
 • Heb je een klik met de psycholoog en voel je je bij hem/haar op je gemak?
 • Is voor beide partijen helder hoe het behandeltraject eruit komt te zien?
 • Is duidelijk welke kosten er gemaakt gaan worden en welk deel daarvan kan worden vergoed door de verzekering?
 • Indien de psycholoog in de geestelijke gezondheidszorg werkt: past hij/zij de wettelijke vastgelegde tarieven toe?
 • Zijn er online positieve ervaringen van anderen met de psycholoog te vinden?

Hoe vind je direct een psycholoog die bij jouw wensen past?

MyGo kan je helpen bij de zoektocht naar de best passende psycholoog voor jouw situatie. Via de MyGo Matchmaker koppelen we je aan een gekwalificeerd psycholoog bij jou in de buurt die aan al je wensen voldoet. Je kunt op de Matchmakerknop klikken om de Matchmaker online te gebruiken. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons bereiken op het nummer 085 106 1600.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!