Direct hulp
Terug naar prijzen
Raam vervangen kosten

Raam vervangen kosten

Wat kost een raam vervangen?

Een raam vervangen kost gemiddeld zo’n 150 euro per vierkante meter. Deze kosten kunnen schommelen tussen 90 en 200 euro per vierkante meter glas. De prijzen hangen af van het soort glas dat je kiest: enkelglas is uiteraard het goedkoopst, terwijl HR+++ glas de hoogste kosten met zich meebrengt. Je kunt met dit hoogrendementsglas echter jaarlijks flink besparen op de energiekosten. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en de kosten van ramen vervangen. Je leest welke ramen het beste isoleren, wat de voordelen daarvan zijn en hoeveel energiekosten je kunt besparen.

Voor een precieze offerte voor het vervangen van de ramen in jouw woning kun je terecht bij professionele raamzetters via de MyGo Matchmaker. Voor meer informatie over de Matchmaker kun je bellen naar 085 106 1600 of doorscrollen naar het einde van dit artikel.

Prijsopbouw kosten raam vervangen

De prijzen van een raam vervangen verschillen op basis van de oppervlakte van het glas en het soort materiaal. In onderstaande tabel kun je vinden wat verschillende glassoorten per vierkante meter kosten.

Tabel 1: Raam vervangen gemiddelde kosten per m2

Glassoort

Gemiddelde kosten per m2

Isolatiewaarde (U-waarde)

Kostenbesparing per jaar bij 20 m2 aan glas

Dubbelglas

€115

2.7

€140

HR

€120

1.7-2.0

€180

HR+

€125

1.3-1.6

€220

HR++

€130

1.2

€260

HR+++

€170

0.5-0.9

€280

De kosten voor een raam vervangen in de bovenstaande tabel zijn inclusief materialen, installatiekosten en BTW, maar exclusief kozijnen. Verder vind je de isolatiewaarde, oftewel U-waarde. Deze geeft aan hoeveel warmte er ontsnapt per graad temperatuur verschil en per vierkante meter. Een lagere U-waarde betekent dus betere isolatie. Als laatste geeft de tabel ook aan hoeveel energiekosten er jaarlijks kunnen worden bespaard met 20 vierkante meter glas ten opzichte van enkel glas.

Materialen raam vervangen inclusief kosten

Zoals in de bovenstaande tabel te zien is, zijn er verschillende soorten isolatieglas. Bij dubbelglas worden er in plaats van een enkele glasplaat, twee glasplaten gebruikt. Bij HR glas (hoogrendementsglas) is dit net zo, maar dan is de ruimte tussen deze platen gevuld met edelgas. Doordat dit edelgas stilstaat, biedt het een hoge weerstand tegen warmte en zorgt het voor een extra goede isolatie. De plusjes achter HR geven aan hoe goed de kwaliteit van de isolatie is. HR isoleert dus het minst en HR+++ het meest. De kwaliteit van HR glas kun je zien aan het KIWA-keurmerk. Wanneer je niet alleen het glas, maar ook het kozijn wilt vervangen, gelden de volgende gemiddelde prijzen inclusief plaatsing, btw en isolatieglas:

Tabel 2: Ramen vervangen kosten inclusief kozijn

Oppervlakte / materiaal

PVC

Hout

Aluminium

1 m2

€200-400

€300-500

€600-800

20 m2

€6.000

€8.000

€14.000

40 m2

€12.000

€16.000

€28.000

Soorten ramen inclusief kosten

De kosten die in de bovenstaande tabel worden gehanteerd gaan over vaste ramen. Deze ramen kunnen dus niet open en zitten vast in het kozijn. Wil je een raam dat wel open kan? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. In onderstaande tabel kun je zien hoeveel de extra kosten bedragen wanneer je in plaats van een vast raam een ander soort raam wilt plaatsen. In dit kostenvoorbeeld wordt gerekend met de prijzen van ramen exclusief de montage maar inclusief het isolatieglas.

Tabel 3: Raam vervangen kosten inclusief isolatieglas.

Soort raam / prijs

PVC

Hout

Aluminium

Vast raam

(1 bij 1 meter)

€100-200

€150-250

€250-350

Draai-kiepraam

(1 bij 1 meter)

€150-250

€250-350

€400-500

Valraam

(1 bij 1 meter)

€180-280

€280-380

€430-530

Schuifraam

(1 bij 1 meter)

€700-800

€800-900

€1.100-1.300

Een draai-kiepraam kun je naar buiten opendraaien én kiepen. Je kunt ze gebruiken voor het doorluchten van je woning in de zomer, maar ook voor het ventileren van je woning in de winter zonder dat het te koud wordt binnen.

Een valraam gaat naar binnen open en is ideaal wanneer je het raam alleen nodig hebt voor ventilatie. Valramen worden daarom vooral toegepast in het toilet en de badkamer.

Een schuifraam schuift naar de zijkant open, wat veel ruimte bespaart omdat je zo geen last hebt van gordijnen of spullen die op de vensterbank staan.

Prijsvoorbeeld kosten plaatsen HR++ glas

Om je een beeld te geven van de kosten van het vervangen van je ramen voor een bepaald type woning, biedt MyGo het volgende prijsvoorbeeld aan. Dit prijsvoorbeeld is berekend voor de aanschaf van HR++ glas, het meest gebruikte glas in Nederland. Dat komt omdat het een uitstekende isolatiewaarde heeft in verhouding tot de kostprijs en je er dus veel energiekosten mee kunt besparen. Onderstaande kosten zijn inclusief de plaatsing, de materialen en de btw.

Tabel 4: Prijsvoorbeeld ramen vervangen met HR++ glas

HR++ glas oppervlakte

Gemiddelde kosten incl. plaatsing

Energiebesparing per jaar

5 m2

€650

€80

10 m2

€1.300

€140

20 m2

€2.600

€260

30 m2

€4.000

€320

40 m2

€5.200

€430

50 m2

€6.500

€500

Bepaalde soorten woningen beschikken over het algemeen over een vergelijkbare oppervlakte aan ramen. Vandaar dat wij de volgende richtlijnen voor je hebben samengesteld voor het raamoppervlakte van de woning:

Tabel 5: Gemiddelde oppervlakte aan ramen per type woning

Type woning

Gemiddelde oppervlakte aan ramen

Flat

15 m2

Tussenwoning

20 m2

Hoekwoning

30 m2

2 onder 1 kap

35 m2

Vrijstaande woning

50 m2

Terugverdientijd isolatieglas: prijsvoorbeeld

Het aanschaffen van isolatieglas lijkt een flinke investering. Gelukkig kun je met deze investering jaarlijks veel besparen op de energiekosten. Na een aantal jaar verdien je hiermee de aanschafkosten terug. Dit wordt de terugverdienperiode genoemd. Na deze periode maak je winst met je isolatieglas. De terugverdienperiode bij de verschillende soorten glazen is als volgt, bij een gemiddelde woning met 20 vierkante meter glas:

Tabel 6: Terugverdientijd raam vervangen per glassoort

Soort glas

Aanschaf bij 20 m2

Energiebesparing per 20 m2 per jaar

Terugverdienperiode

Dubbelglas

€2.300

€140

16,5 jaar

HR

€2.400

€180

13,3 jaar

HR+

€2.500

€220

11,4 jaar

HR++

€2.600

€260

10 jaar

HR+++

€3.400

€280

12,1 jaar

Zoals je ziet is de terugverdienperiode van HR++ glas het kortst. Dat komt omdat HR++ glas de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Om deze reden is HR++ glas het meest gekozen isolatieglas in Nederland.

Extra mogelijkheden bij je nieuwe raam inclusief kosten

Je kunt bij je nieuwe raam uiteraard een aantal extra opties kiezen, zoals een hor om je te beschermen tegen insecten of een handig rolluik tegen de zon. In onderstaande tabel kun je de prijzen vinden van deze extra opties voor een raam van 1 vierkante meter:

Tabel 7: Raam vervangen kosten extra opties

Extra optie

Prijs exclusief montage

Hor (vliegenraam)

€40-80

Ventilatierooster

€80-130

Handmatig rolluik

€50-150

Elektrisch rolluik

€250-350

7 Voordelen raam vervangen met isolatieglas

 1. Isolatiewaarde. De belangrijkste reden om je ramen te vervangen is om een betere isolatiewaarde te verkrijgen. Als je ramen goed isoleren, zal er geen tocht of kou meer naar binnen komen via de ramen. Ook zal er geen warmte meer ontsnappen naar buiten.
 2. Energie besparen. Omdat er met isolatieglas geen warmte meer ontsnapt naar buiten, kun je flink besparen op de stookkosten. Je verbruikt minder energie en hebt dus een lagere energierekening.
 3. Milieuvriendelijk. Met isolatieglas verbruik je minder energie en gaat er geen energie meer overbodig verloren. Isolatieglas is daarom een duurzame keuze en goed voor het milieu.
 4. Veiligheid. Als je je ramen laat vervangen door isolatieglas, kun je ervoor kiezen om veiligheidsglas te nemen. Dit is extra stevig glas dat een inbraakwerende werking heeft.
 5. Wooncomfort. Met goed isolerende ramen blijft je woning behaaglijk en heb je geen last meer van tocht of kou bij de ramen. Dit verhoogt het wooncomfort aanzienlijk.
 6. Zonwerend. Je kunt op je isolatieglas een zonwerende coating laten aanbrengen. Zo heb je minder last van de felle zon die ’s zomers naar binnen schijnt.
 7. Brandveilig. Tot slot is het mogelijk om glas te kiezen met een brandvertragende werking. Dit brandwerende glas verhoogt de brandveiligheid van je woning enorm.

Isolatieglas kosten besparen: tips van MyGo

MyGo heeft een aantal handige tips voor je verzameld waarmee je kunt besparen op de kosten van je isolatieglas:

 • Subsidie. In veel gemeentes is een subsidie beschikbaar voor het plaatsen van isolatieglas. Dat komt omdat deze klus energiezuinig is en de meeste gemeentes bieden dan een energiesubsidie aan. Je kunt op de website van de Energiesubsidiewijzer vinden of jij in aanmerking komt voor deze subsidie. Ook kun je de website van je gemeente raadplegen.
 • Montagekosten. Je kunt je isolatieglas het beste laten plaatsen door een professionele glaszetter, omdat dit een precisieklus is waarbij veel vakmanschap komt kijken. Je kunt besparen op de montagekosten door veel glas in één keer te laten vervangen. Vaak rekent de vakman dan een lagere prijs dan wanneer hij of zij vaker langs moet komen voor kleine klussen.
 • Offertes vergelijken. Via de MyGo Matchmaker kun je offertes vergelijken van meerdere glaszetters. Zo kun je gemakkelijk de voordeligste vakman bij jou in de buurt vinden.
 • Garantie. Het is verstandig om een vakspecialist te kiezen die werkt met een garantieperiode. De meeste glaszetters hanteren een garantieperiode van tien jaar. Mocht het glas beschadigd raken door een installatiefout, dan wordt de reparatie of vervanging volledig vergoed.

De beste glaszetter vinden met MyGo

Omdat werken met glas een precisieklus is waarbij gemakkelijk beschadigingen kunnen worden opgelopen, is het verstandig om voor deze klus een deskundige glaszetter in te schakelen. Dit kun je doen via de MyGo Matchmaker. Met de Matchmaker ontvang je snel en gemakkelijk de contactgegevens van de beste glaszetters bij jou in de buurt. Je kunt hen direct bellen of mailen voor een afspraak, maar je kunt ook eerst een offerte aanvragen voor jouw klus. Zo weet je precies wat de klus gaat kosten. Bij MyGo kun je zelfs meerdere offertes aanvragen zodat je de prijzen van verschillende glaszetters kunt vergelijken. Met MyGo weet je dus zeker dat je de voordeligste vakspecialist kiest. Heb je vragen over de Matchmaker? Dan kun je bellen naar 085 106 1600.