Direct hulp
Terug naar prijzen
Rijles kosten

Rijles kosten

Ga je binnenkort beginnen met je rijles? De prijzen kunnen nogal verschillen per rijschool. Op deze pagina vind je de gemiddelde kosten van rijlessen, praktijkexamens en theorie-examens.

Ben je op zoek naar een rijschool voor rijlessen? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde rijschool bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken. Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de matchmakerknop.

Wat kost een rijles

Een rijles kost gemiddeld zo’n 42 euro per uur. De kosten kunnen per rijschool nogal verschillen. Dit kan afhankelijk zijn van de plek waar je woont, hoelang een rijles duurt of wat voor soort lesauto het is.

Rijles kosten

Wat kost een rijbewijs gemiddeld?

Je betaalt voor je gehele rijbewijs in totaal zo’n 2.460 euro. Dit is een gemiddeld bedrag, gebasseerd op het gemiddelde aantal uren, het gemiddelde aantal theorie- en rijexamens, hoe vaak iemand de tussentijdse toets doet plus het aanvragen van een gezondheidsverklaring en het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente.

Rijbewijs onderdeel

Gemiddelde kosten

Rijlessen (gemiddeld 40 uur)

€ 1.680

Theorie-examen auto (gemiddeld 2.4 keer)

€ 83

Rijexamen (gemiddeld 2 keer)

€ 522

Tussentijdse toets (ruim 40% doet deze toets)

€ 85

Rijbewijs aanvragen (gemiddelde van alle gemeentes)

€ 40

Gezondheidsverklaring CBR

€ 38

Pasfoto’s rijbewijs

€ 10

Totaal

€ 2.458

In bovenstaande tabel zie je de prijzen van de gemiddelde aantallen keren dat iemand bijvoorbeeld ene rijexamen doet of het gemiddelde aantal rijlessen dat hij of zij nodig heeft. In onderstaande tabel zie je de kosten per onderdeel. Onderstaande kosten zijn als je direct bij het CBR boekt. Wanneer je het via een rijschool doet kunnen er extra administratiekosten en servicekosten bijkomen.

Onderdeel

Kosten

Theorie-examen auto

€ 34.50

Gezondheidsverklaring

€ 37.80

Tussentijdse toets

€ 112.75

Rijexamen

€ 112.75

Rijbewijs aanvragen + pasfoto’s

€ 49.75

Gemiddelde meerprijs spoedaanvraag rijbewijs

€ 35

Rijles kosten

Kosten rijles per uur

Een rijles kost per uur gemiddeld dus rond de 42. Echter moet je er wel op letten wat jouw rijschool onder een uur verstaat. Bij sommige rijscholen hebben een rijles van daadwerkelijk één uur, bij andere rijscholen kan dit 50 minuten, of zelfs anderhalf uur zijn. Let hier dus goed op wanneer je een rijles of rijlespakket boekt bij een rijschool.

Kosten theorie-examen auto

De kosten voor een theorie-examen zoals je kunt zien in bovenstaande tabel is dus de prijs als je direct bij het CBR boekt. Vaak als je een pakket koopt bij een rijschool zullen zij dit voor je reserveren waardoor er weer extra kosten bij kunnen komen. Denk hierbij aan extra service en administratiekosten. Wil je graag een individueel begeleid theorie-examen? Of een theorie-examen in het Engels aanvragen, of ‘s avonds of in het weekend? Of heb je vanwege dyslexie extra tijd nodig? Dan moet je rekenen op een meerprijs.

Gezondheidsverklaring rijbewijs

Een gezondheidsverklaring is altijd nodig voor je rijbewijs. Je moet lichamelijk en geestelijk in goede gezondheid zijn om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer. De gezondheidsverklaring moet je bij het CBR indienen voordat je gaat beginnen met de lessen. Het CBR beoordeelt vervolgens op basis van deze verklaring of gezond genoeg bent om je rijbewijs te halen. Je kunt online met je DigiD zelf de gezondheidsverklaring invullen. Let er wel op dat je deze eerlijk invult. Je bent als autorijder namelijk zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf en van anderen. Voor je scooterrijbewijs of bromfietsrijbewijs heb je geen gezondheidsverklaring nodig.

Rijles kosten

Kosten voor het rijexamen

Je betaalt bij het CBR 112.75 euro voor je rijexamen. Echter omdat je via een rijschool afrijdt en de lesauto gebruikt en hoogstwaarschijnlijk de instructeur erbij aanwezig zal zijn moet je hier ook nog voor betalen. De instructeur rekent hiervoor doorgaans hetzelfde als de prijs voor een rijles. Je betaalt hiernaast ook nog administratiekosten aan je rijschool.

Bespaartips van MyGo

Je kunt op de volgende manieren de kosten drukken voor je rijbewijs halen:

  • Vergelijk rijscholen. Vergelijk de prijzen van meerdere rijscholen. Zo kun je een rijschool kiezen waar jij je het beste bij voelt en welke past binnen jouw budget.
  • Kijk goed naar het lespakket. Kijk goed naar wat een rijschool aanbiedt. Bieden ze een heel voordelig pakket aan? Vaak is dit dan te mooi om waar te zijn. Let bijvoorbeeld op hoeveel lessen er in het pakket zitten, hoelang duurt één rijles? Je kunt bijvoorbeeld een voordelig pakket hebben met examengarantie, echter zitten hier weinig lessen in en moet je luisteren naar het advies voor extra lessen van de rijinstructeur. Lees daarom altijd goed de kleine lettertjes voordat je in zee gaat met een rijschool of rijlespakket.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende rijschool bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.