Terug naar prijzen
Schilderwerk prijzen

Schilderwerk prijzen

Wat kost een schilder?

De gemiddelde prijzen van een schilder liggen gemiddeld tussen de € 30 en € 40 per m2 of tussen de € 30 en € 50 per uur. Deze prijzen zijn inclusief verf, materiaal, arbeidsloon en btw. Voor een groot oppervlak hanteert een schilder meestal een prijs per m2. Voor kleinere en ingewikkeldere klussen rekenen ze meestal een prijs per uur.

Soort schilderwerk

Prijs per uur

Binnenschilder

€ 35 - € 40

Buitenschilder

€ 35 - € 50

 

 

Soort schilderwerk

Prijs per m2

Binnenschilder

€ 30 - € 35

Buitenschilder

€ 35 - € 40

Spuitwerk

€ 5 - € 10

Gemiddelde prijzen schilder incl. verf, materiaal, arbeidsloon en btw.

Ben je van plan je huis te laten schilderen en wil je je graag eerst goed oriënteren voordat je een schilder inhuurt? In dit artikel vind je alle informatie en handige tips over de prijzen van een schilder en meer:

 • Prijsvoorbeelden; binnen en buitenschilderwerk
 • Welke factoren bepalen de prijs van een schilder?
 • Bespaartips van MyGo
 • In contact komen met een schilder via MyGo

Wil je graag snel, persoonlijk en vakkundig geholpen worden? Maak dan gebruik van de MyGo Matchmaker. Daar krijg je een overzicht van de beste vakspecialisten bij jou in de buurt. Je kunt via de MyGo Matchmaker gratis offertes opvragen bij één of meerdere schilders om je te oriënteren. Daarnaast is het ook mogelijk om direct in contact te komen met een specialist bij jou uit de buurt via 085 106 1600.

Prijsvoorbeelden schilderwerk

Zitten er scheurtjes en oneffenheden in het schilderwerk op de muren of het plafond? Is de verf verkleurd of is het schilderwerk om een andere reden aan vervanging toe? Dan is het verstandig om je eerst goed te oriënteren op de mogelijke kosten voor het laten schilderen van jouw woning. De prijzen voor het laten schilderen van een gedeelte van jouw woning kan nogal verschillen, afhankelijk van de locatie, oppervlakte en het soort schilderwerk. Wil je bijvoorbeeld binnen of buiten schilderwerk laten doen? Kozijnen of het plafond? Hieronder vind je een indicatie van gemiddelde prijzen voor een aantal schilderklussen, verdeeld over binnen- en buitenschilderwerk.

Prijsvoorbeelden binnen schilderwerk

Het schilderen binnenshuis varieert nogal in het type klus en is sterk afhankelijk van de locatie en de huidige staat van het schilderwerk. Het is daarom moeilijk om goed aan te geven wat de kosten voor jouw klus zullen zijn, maar voor de beeldvorming vind je hieronder een overzicht met prijsindicaties van de meest voorkomende schilderklussen in huis.

Locatie schilderwerk

Gemiddelde prijzen incl. verf, materiaal, arbeidsloon en btw

Plafond (1 -2 laags)

€ 6 - € 15 per m2

Muren (1 – 3 laags)

€ 5 - € 15 per m2

Kozijnen (3 stuks)

€ 600 - € 700

Deur schilderen

€ 70 - € 130

Deurkozijn schilderen

€ 40 - € 60

Dakkapel schilderen

€ 700 - € 900

Trap schilderen

€ 450 - € 900

Gemiddelde prijsindicaties meest voorkomende schilderwerk binnenshuis.

Prijsvoorbeelden buiten schilderwerk

Het is belangrijk om het buiten schilderwerk goed te onderhouden om schade aan je woning te voorkomen. Het schilderwerk dient namelijk niet alleen voor een mooie uitstraling van jouw woning, maar biedt ook de nodige bescherming tegen de uiteenlopende weersomstandigheden. Bij veel regen en slecht schilderwerk kan het hout bijvoorbeeld gaan rotten wat je vervolgens dient te vervangen of te herstellen. Dat kan aardig oplopen in de kosten. Het is daarom verstandig om snel te schakelen indien je ziet dat het buiten schilderwerk niet meer de nodige bescherming biedt.

Voor buitenschilderwerk rekenen schilders meestal een totaalprijs. Hieronder vind je een indicatie van totaalprijzen, afhankelijk van het soort woning dat je bezit. TIP: Indien je meerdere schilderklussen combineert en in één keer laat uitvoeren, kan je meestal wel een speciale totaalprijs afspreken.

Soort woning

Totaalprijs indicatie excl. verf, materiaal en btw

Appartement

€ 900 - € 2400

Tussenwoning

€ 1400 - 2800

Twee onder één kap/hoekwoning

€ 2400 - € 5000

Vrijstaande woning

€ 5000 - € 7500

Gemiddelde prijsindicaties schilderwerk buitenshuis excl. verf, materiaal en btw.

Wanneer buiten schilderen?

De meeste schilders raden aan om eens in de 5 tot 10 jaar een woning opnieuw te schilderen. De beste periode om dit te laten doen is tussen april en oktober, dan ligt de temperatuur meestal rond de 10 – 20 graden en kan de verf niet bevriezen of te snel opdrogen waardoor je strepen krijgt. 

Wat kost een schilder?

Welke factoren bepalen de prijs van een schilder?

Er zijn vier belangrijke factoren die de kosten van een schilder bepalen, namelijk:

 • Tarieven van de schilder per uur of per m2.
 • De huidige staat van het te schilderen object
 • Kwaliteit van het gekozen materiaal

Tarieven van de schilder per uur of per m2.

Logischerwijs geldt dat hoe slechter het houtwerk, de muur of het plafond eraan toe is, hoe langer de schilder erover doet om de klus te klaren en hoe duurder de opdracht. Indien je een prijs per m2 afspreekt geldt meestal de regel; hoe meer m2 de klus bevat, hoe voordeliger de prijs per m2 wordt. 

De huidige staat van het te schilderen object

De huidige staat van het houtwerk, muur, kozijn, deur of plafond bepaalt voor een groot deel de prijs van het schilderwerk. Hoe meer werk de schilder ervan heeft om alle scheuren en gaten te dichten of bijvoorbeeld houtrot te herstellen, hoe duurder de opdracht.

Kwaliteit van het gekozen materiaal

De kosten voor het verf en de kwasten verschillen per schilder en bepalen voor een deel de prijs van het schilderwerk. Hoe beter de kwaliteit van het materiaal en het soort verf, hoe duurder de opdracht zal zijn. Ook de hoeveelheid benodigde verf en materiaal zijn hierin bepalend. Hieronder een prijsindicatie van de kosten voor verschillende verfsoorten.

Soort verf

Gemiddelde kosten per liter (incl. btw)

Grondverf (onderlaag)

€ 15 – € 40

Dekkende verf (voor binnen en buiten)

€ 20 - € 45

Beits en lak (beschermingslaag)

€ 20 - € 50

Latex (sauswerk)

€ 5 - € 20

Bespaartips van MyGo

Wanneer je het liefst zo voordelig mogelijk een schilder wil inhuren, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hieronder vind je belangrijke bespaartips van MyGo:

 • Doe alvast voorbereidend werk voor de schilder. Zet de meubels bijvoorbeeld opzij, leg het zeil klaar, plak de randen af etc. Alles wat de schilder tijd bespaart, scheelt jou weer centen.
 • Koop zelf het verf. Het kan voordeliger zijn om zelf verf te kopen, indien je bijvoorbeeld gebruik kan maken van een mooie aanbieding of toevallig nog verf van iemand uit jouw sociale kring kan overnemen. Het is verstandig om dit wel eerst te overleggen met de schilder. Zij hebben de kennis en ervaring om je de juiste soort verf te adviseren.
 • Is jouw huis 2 jaar of ouder? Dan geldt het verlaagde btw tarief voor schilderwerk van 9% btw, in plaats van 21%.
 • Sluit een onderhoudscontract af. Met een onderhoudscontract checkt de schilder jaarlijks jouw schilderwerk. Indien nodig voert hij direct onderhoudswerk uit. Daarnaast wordt al het schilderwerk eens in de 5 tot 8 jaar vervangen. Je kan hiermee op de lange termijn gemiddeld tot 20% besparen op de totale kosten.
 • Kies een schilder bij jou uit de buurt. Dit scheelt vaak in de voorrijkkosten.

MyGo helpt je graag bij het uitvoeren van jouw schilderklus

Wil je graag jouw woning laten schilderen door een vakman? Dat kan snel en gemakkelijk geregeld worden via de MyGo Matchmaker. Bij MyGo wordt je in contact gebracht met een schilder bij jou in de buurt. Je kan via de MyGo Matchmaker direct een afspraak maken of offertes aanvragen. Wil je graag eerst meer informatie? Dan kan je ook altijd vrijblijvend telefonisch contact opnemen met MyGo via 085 106 1600. Daar wordt je snel geholpen met al je vragen en in contact gebracht met de juiste schilder voor jouw klus.