Terug naar prijzen
Septic tank legen kosten

Septic tank legen kosten

Wat kost een septic tank legen?

Het legen van een septic tank kost meestal tussen de 100 en de 300 euro. Dit is afhankelijk van de grootte van de put en de complexiteit van de klus. Wil je met spoed je septic tank laten legen? Bel dan nu een specialist via de MyGo Matchmaker. In dit artikel vind je alles over de kosten van een septic tank legen en de factoren die deze kosten beïnvloeden.

Via de MyGo Matchmaker kun je niet alleen direct een afspraak maken met een specialist, maar ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo vind je een goede en voordelige specialist voor jouw klus. Je kunt ons ook telefonisch bereiken op 085 106 1600.

Inhoudsopgave

Prijsopbouw septic tank legen

De prijzen van een septic tank legen vind je in tabel 1. Deze kosten bedragen de arbeidskosten, de btw en eventuele materialen die bij de klus komen kijken. Een septische put legen duurt meestal een half uur, maar kan langer duren bij grote putten of septic tanks die verstopt zijn. Is er meer tijd nodig voor het legen van je septische put? Dan kunnen de kosten oplopen.

Tabel 1. Kosten septic tank legen

Inhoud septic tank

Kosten legen

1 tot 2 m3

€100-200

2 tot 3 m3

€230-270

Groter dan 3 m3

€300 of meer

Afvoer grond per m3

€50-100

Prijsscenario’s septic tank legen

MyGo heeft een aantal prijsscenario’s voor je verzameld om een beter beeld te krijgen hoeveel het legen van jouw septische put gaat kosten:

 1. Kleine septic tank. Een kleine septic tank heeft een inhoud van 1 tot 2 kubieke meter. Deze septic tank is geschikt voor een klein huishouden van één tot drie personen. Het legen van deze put kost zo’n 150 euro.
 2. Gemiddelde septic tank. Een gemiddelde septic tank heeft een inhoud van 2 tot 3 kubieke meter. Deze septische put is geschikt voor huishoudens van vier tot vijf personen. Het legen van deze put kost zo’n 250 euro.
 3. Grote septic tank. Een grote septische put is groter dan drie kubieke meter en is geschikt voor huishoudens van zes personen of meer. Het legen van een grote septic tank kost vanaf 300 euro.
 4. Afvoer grond. Bovenstaande prijzen gelden voor klussen die gemakkelijk uit te voeren zijn. Het kan echter zijn dat er aarde in de put terecht is gekomen. Deze grond is dan vervuild en moet afgevoerd worden. Dit kost zo’n 50 tot 100 euro per kubieke meter grond.

Overige factoren kosten septic tank legen

De kosten van het legen van een septic tank kunnen oplopen op basis van de complexiteit van de klus. Hoe langer een klus duurt, hoe meer je betaalt. De volgende factoren kunnen de kostprijs van een septic tank legen beïnvloeden:

 1. Verstopping. Is de septic tank verstopt, dan duurt de klus langer en kan er speciale apparatuur nodig zijn. De kosten lopen hierdoor op.
 2. Moeilijk bereikbaar. Is de septic tank moeilijk bereikbaar omdat er bomen of gebouwen omheen staan? Dan betaal je vaak meer.
 3. Vervuilde grond. Heeft de septische put aarde vervuild? Dan moet deze aarde afgevoerd worden. Dit kost zo’n 50 tot 100 euro per kubieke meter aarde.
 4. Afgelegen woning. Voor afgelegen woningen betaal je vaak hogere voorrij- en afvoerkosten.
 5. Spoedafspraak. Heb je dringende problemen met je septische put en moet de specialist met spoed komen? Hiervoor kunnen de kosten oplopen.
 6. Hoge druk. Soms kan vuil aankoeken aan de randen van de put. Voor het verwijderen van aangekoekt vuil betaal je vaak meer.

Wat zijn de kosten voor het legen van je septic tank?

Hoe vaak een septic tank legen?

Het regelmatig legen van de put kun je zien als een onderhoudsbeurt van de septische put. Een septic tank moet je uiteraard legen wanneer deze verstopt zit, maar om verstopping te voorkomen is het verstandiger om de put regelmatig te legen. Hoe vaak een septic tank geleegd moet worden, vind je in tabel 2. Zoals je ziet moet een septic tank vaker geleegd worden bij gebruik door grote huishoudens.

Tabel 2. Hoevaak een septic tank legen (Mancl, 1984)

Inhoud tank

1 persoon

2 personen

4 personen

6 personen

8 personen

3,5 m3

11 jaar

5 jaar

2 jaar

1 jaar

<1 jaar

4 m3

12 jaar

6 jaar

3 jaar

2 jaar

1 jaar

5 m3

16 jaar

8 jaar

3 jaar

2 jaar

1 jaar

6 m3

19 jaar

9 jaar

4 jaar

3 jaar

2 jaar

Bespaartips van MyGo

MyGo heeft een aantal tips voor je verzameld zodat je kunt voorkomen dat een septic tank verstopt raakt en kunt besparen op het legen van de tank:

 1. Biologische reiniging. Gebruik biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen voor het toilet in plaats van andere producten. Spoel geen azijn of zepen door.
 2. Makkelijk afbreekbare producten. Spoel alleen licht toiletpapier door en geen producten als maandverband of vochtige doekjes.
 3. Afvalwater. Zit ook het afvalwater aangesloten op de septic tank? Spoel dan geen haren en zeepresten door het putje van de douche en laat geen etensresten liggen in het putje van de badkamer.
 4. Bereikbaarheid. Wanneer de specialist de put komt legen, zorg er dan voor dat hij of zij er makkelijk bij kan. Haal eventuele meubels uit de weg of snoei de planten in de buurt.
 5. Lokale specialist. Kies een lokale specialist via de MyGo Matchmaker om te besparen op de voorrijkosten.
 6. Offertes vergelijken. Vergelijk eerst offertes via de MyGo Matchmaker voordat je een specialist kiest, zodat je de voordeligste kunt kiezen.

MyGo helpt je aan de beste septic tank specialist

Het legen van een septic tank laat je doen door een specialist, omdat hiervoor speciale apparatuur voor nodig is. Heb je met spoed een specialist nodig? Bel dan direct een specialist via de MyGo Matchmaker. Wil je liever even de tijd nemen om de voordeligste specialist te kiezen? Dan kun je via de Matchmaker ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo weet je van tevoren precies wat je betaalt en weet je zeker dat je een lage prijs te pakken hebt. Je kunt ons ook telefonisch bereiken op 085 106 1600.