Terug naar prijzen
Stadsverwarming kosten

Stadsverwarming kosten

Wat kost stadsverwarming?

De kosten van stadsverwarming zijn net zoveel als of minder dan de prijs die je voor gas zou betalen. In 2020 bedragen de kosten van stadsverwarming zo’n 26 euro per gigajoule. Eén gigajoule (GJ) is hetzelfde als zo’n 33 kubieke meter aardgas. Het aansluiten van de stadsverwarming kost meestal zo’n 150 euro voor een gemiddeld huishouden. In dit artikel lees je alles over stadsverwarming en de kosten van stadsverwarming.

Gebruik de MyGo Matchmaker wanneer je een aansluiting op een stadsnetwerk wilt krijgen. Je kunt ons ook bellen op 085 106 1600 voor meer informatie.

Prijsopbouw stadsverwarming

Tabel 1. Kosten stadsverwarming huishouden

Onderdeel stadsverwarming

Kosten per jaar

Afleverset verwarming en warm tapwater

€150

Gebruikersonafhankelijk tarief

€450

Meettarief

€26 per gj

Totaal

€600 + 26 per gj

In tabel 1 vind je de gemiddelde prijzen van stadsverwarming inclusief de aansluiting voor een gemiddeld huishouden. Eén gigajoule staat gelijk aan zo’n 33 kubieke meter aardgas. Als je weet hoeveel aardgas je gemiddeld verbruikt, kun je dus uitrekenen hoeveel gigajoule aan stadsverwarming je nodig hebt. Lijken de kosten hoger te zijn dan de kosten van aardgas? Dat is gelukkig niet zo. De Warmtewet zorgt er namelijk voor dat je voor stadsverwarming nooit meer betaalt dan als je aardgas zou hebben gehad.

Wat is stadsverwarming?

Als je zit aangesloten op stadsverwarming hoef je geen gebruik te maken van gas. Je krijgt namelijk via leidingen warm water waarmee je woning verwarmd wordt en waarmee je kunt douchen. Je hebt dan dus geen eigen cv ketel nodig. Je zit aangesloten op een netwerk van waterleidingen. Aan dit netwerk zitten meerdere woningen bij jou in de buurt aangesloten. Het warme water komt van een warmtebron. Dit kan van alles zijn: een elektriciteitscentrale, een industrieterrein, een afvalverbrandingscentrale of een biomassabedrijf.

Hoe werkt stadsverwarming?

Stadsverwarming bestaat uit een netwerk van waterleidingen. Hieraan zitten vele woningen aangesloten en een warmtebron. Deze bron is vaak een groot productiepand dat veel restwater heeft. Het geeft warm water af aan de leidingen, dat wordt overgedragen aan de woningen. De woningen geven vervolgens weer koud water af aan leidingen, dat naar de warmtebron gebracht wordt. Stadsverwarming is een erg duurzame methode, omdat hetzelfde water opnieuw gebruikt wordt. Uiteraard wordt het water gefilterd, zodat het zuiver is. 

De Warmtewet

Zit je aangesloten bij stadsverwarming? Dan kun je niet overstappen naar een andere leverancier. Daarom bestaat de Warmtewet om je te beschermen tegen hoge tarieven. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je met stadsverwarming meer betaalt dan met een gewone cv ketel. Dat is namelijk niet zo. De Warmtewet regelt namelijk dat een huishouden dat stadsverwarming gebruikt niet meer betaalt dan wanneer het gas zou hebben gehad. Dit wordt het “niet meer dan anders-principe” genoemd. Jaarlijks worden de maximumtarieven van stadsverwarming vastgesteld op basis van de gasprijs.

Bespaartips van MyGo: stadsverwarming

MyGo heeft een aantal handige bespaartips voor je verzameld zodat je een voordelige aansluiting op stadsverwarming kunt vinden:

  1. Lage btw. Omdat stadsverwarming een duurzame keuze is, betaal je voor de aansluiting slechts 9% btw in plaats van 21%.
  2. Locale specialist. Je kunt besparen op de voorrijkosten door een locale specialist te kiezen via onze Matchmaker.
  3. Offertes vergelijken. Je kunt flink besparen op de kosten van de aansluiting door meerdere offertes aan te vragen via de MyGo Matchmaker. Door deze offertes te vergelijken kies je snel de goedkoopste specialist.

Aansluiten op stadsverwarming doe je met MyGo

Aansluiten op de stadsverwarming moet door een geschikte specialist worden gedaan. De beste specialisten bij jou in de buurt vind je met de MyGo Matchmaker. De Matchmaker toont geschikte specialisten voor jouw klus in jouw regio. Je kunt direct één kiezen en een afspraak maken, maar je kunt ook eerst één of meerdere offertes aanvragen. Zo kun je snel en gemakkelijk de voordeligste specialist uitkiezen. Bel je liever? Dat kan, naar 085 106 1600.