Terug naar prijzen
Traprenovatie kosten

Traprenovatie kosten

Traprenovatie kan een aanrader zijn als jouw trap is verouderd of toe is aan een opknapbeurt. Daarnaast is een traprenovatie is een stuk voordeliger dan een complete nieuwe trap aanschaffen, maar het geeft je trap wel een nieuw en fris uiterlijk. De prijs van een traprenovatie hangt af van een aantal factoren. Op deze pagina vind je alle informatie over de kosten van traprenovatie, de verschillende soorten traprenovatie plus alle mogelijkheden die er zijn omtrent traprenovatie zodat je van tevoren weet waar je aan toe bent.

MyGo helpt je snel en geheel vrijblijvend. Gebruik de MyGo Matchmaker of bel ons op 085 106 1600 om meer te weten te komen over de kosten van traprenovatie. 

Kosten traprenovatie

De gemiddelde kosten voor een traprenovatie kost rond de 1.800 euro voor een rechte trap met 14 traptreden. De prijs van een traprenovatie hangt uiteraard af van het soort trap dat je hebt; heb je een gesloten trap of open trap, een rechte trap of een trap met een kwartdraai of een trap met veel treden dan loopt de gemiddelde prijs op tot ongeveer 3.200 euro. Daarnaast heb je de keuze uit veel verschillende soorten trapbekleding zoals tapijt, laminaat of natuursteen. Tevens kun je bijvoorbeeld led verlichting onder je trap treden laten plaatsen wat ook weer invloed op de prijs heeft. Meer informatie over de prijsopbouw vind je hieronder.

Traprenovatie kosten

Prijsopbouw traprenovatie

Verschillende keuzes bepalen de totaalkosten voor traprenovatie

Soort trap

De vorm van je trap en het soort trap dat je hebt is bepalend voor de prijs. De volgende zaken bepalen de totaalprijs voor traprenovatie:

 • Open of gesloten trap
 • Rechte trap, een trap met één of twee kwarten of een gedraaide trap
 • Wel of geen trapwangen / Trapwang bekleding
 • Het aantal treden
 • Het aantal trappen
 • Extra traponderdelen en trapaccessoires
 • Soort trapbekleding
 • Plaatsing, montage, afwerking en garantie

Soort materiaal

De tweede keuze die je moet maken is het soort afwerking. Meestal is een trap van hout gemaakt en kun je deze laten afwerken, bekleden en renoveren met verschillende materialen. Het materiaal dat vaak gekozen wordt voor traprenovatie is vinyl of laminaat, maar ook het schilderen van een trap kan je trap een geheel nieuw en fris uiterlijk geven. Voor het verven van je trap betaal je doorgaans tussen de 400 en 1.000 euro. De uiteindelijke prijs hangt af van de werkzaamheden die moeten gebeuren (schuren, schoonmaken, meerdere keren schilderen). In onderstaande tabel zie je een prijsoverzicht van de verschillende materialen waarmee je overzettreden op je trap kan laten plaatsen:

Soort trapbekleding

Gemiddelde prijs per overzettrede (incl. btw)

Eikenhout

€ 65

Vinyl

€ 50

Tapijt

€ 45

Laminaat

€ 35

Extra opties

Ten slotte heb je nog de keuze uit verschillende extra opties om je trap mooi af te werken

Extra opties

Gemiddelde prijs (incl. btw)

Trapleuning

€ 40 - € 150 (voor hele trap)

Anti-slip strips

€ 3 - € 15 per meter

Trapmatten

€ 3 - € 15 per mat

Verlichting (LED strip of spot)

€ 10 - € 40 (per LED strip of spot)

Balustrade

€ 50 - € 75 per meter

Overloop

€ 60 - 80 per vierkante meter

Trapwangen

€ 400 - € 600 per trap

Neuslijsten

€ 10 - € 15 per trede

Kleur olie en hardwax

€ 40 - € 80 per trap

Traphekje

€ 30 - € 60 per stuk

Traprenovatie kosten

Prijsvoorbeelden traprenovatie

Hieronder een aantal prijsvoorbeelden van verschillende soorten traprenovatie.

Goedkope traprenovatie

Een traprenovatie is het goedkoopst als je een open en rechte trap hebt. Een rechte trap renoveren met overzettreden van bijvoorbeeld laminaat is het goedkoopst en kost gemiddeld 1.750 euro voor een trap met 14 treden. Het voordeel van laminaat is dat er heel veel mogelijkheden zijn waardoor je het makkelijk kan matchen met de rest van je interieur.

Trap met één kwart renoveren

De meeste trappen hebben een trap met een bocht, oftewel één kwart. Een trap met één kwart heeft wat meer oppervlakte en een traprenovatie is daardoor doorgaans wat duurder. De gemiddelde kosten voor een traprenovatie voor een trap met één kwart liggen rond de 2.300 euro, bij deze prijs zit vaak trapwang renovatie inbegrepen.

Eikenhouten trap renovatie

Je betaalt de hoofdprijs als je je trap laat renoveren met eikenhouten overzettreden. Een gesloten trap laten renoveren met eikenhouten overzettreden kost gemiddeld 3.200 euro, voor een open trap renoveren met eikenhout betaal je gemiddeld 2.800 euro.

Soorten traprenovatie

Er zijn verschillende soorten traprenovatie, de gemiddelde kosten hangen af van het aantal treden en of je een open of dichte trap hebt.

Traprenovatie open trap

Een open trap geeft een open en ruimtelijk gevoel en heeft een mooie uitstraling. Echter is het renoveren van een open trap vaak wel iets duurder dan een gesloten trap renovatie. De treden moeten immers helemaal rondom netjes worden bekleed en afgewerkt, hierdoor is er meer materiaal nodig dan bij een gesloten trap. Je hebt de volgende mogelijkheden als je een open trap laat renoveren:

 • Soort bekleding
 • Vorm van de trap
 • Laat je trap dichtmaken?
 • Aantal treden

Voordelen dichtmaken trap

Het laten dichtmaken van je open trap brengt een aantal voordelen met zich mee, zoals bijvoorbeeld:

 • Extra veiligheid
 • Geluiddempend
 • Gezellig aanzicht
 • Vermindering van warmteverlies

Gesloten trap renovatie

Voor de renovatie van een gesloten trap ben je gemiddeld minder geld kwijt omdat je minder materiaal nodig hebt, immers hoeft alleen de optrede en het stootbord worden bekleed. Hierdoor hoeft er minder worden afgewerkt bij een gesloten trap.

Traprenovatie kosten

Traprenovatie mogelijkheden en materialen

Een traprenovatie kan je op veel verschillende manieren laten doen, afhankelijk van jouw stijl en voorkeuren kun je een trap laten bekleden met tapijt, overzettreden van verschillende materialen laten plaatsen over je oude treden heen of je trap een schilderbeurt laten geven. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per soort renovatie.

Type traprenovatie

Gemiddelde prijs per trede (incl. montage)

Trap schilderen

€ 30

Traprenovatie met eikenhout

€ 125

Traprenovatie met laminaat of HPL

€ 80

Traprenovatie met PVC of vinyl

€ 95

Traprenovatie met linoleum

€ 100

Traprenovatie met tapijt

€ 45

HPL in de tabel hierboven staat voor ‘High Pressure Laminate’, dit is een zeer duurzaam materiaal wat heel lang mooi zal blijven. Naast deze bovenstaande opties kun je bijvoorbeeld ook nog een traploper laten leggen na het schilderen of kiezen voor een betonlook bij je traprenovatie, dan worden overzettreden van laminaat met een betonlook geplaatst over je oude treden.

Hoe werkt traprenovatie met overzettreden?

Kies je voor het laten plaatsen van mooie, nieuwe overzettreden op je trap? Vaak kan een specialist dit al binnen één dag voor je doen. Je kunt de ideale look zelf, of in overleg met een specialist, samenstellen. Denk hierbij ook aan trapwangen (zijkanten van de trap), een trapleuning en eventuele trapverlichting en vraag de specialist wat allemaal mogelijk is in jouw geval.

De specialist zal je oude trap trede voor trede op gaan meten en de nieuwe overzettreden perfect op maat zagen. Dit zal hij buiten doen zodat je geen stof en vuil binnenshuis krijgt. Vervolgens worden de overzettreden met een speciale geluiddempende bruislijm op de bestaande trap vastgelijmd. Naast een eventuele trapleuning of trapverlichting hoeven er verder geen werkzaamheden aan je huidige trap worden uitgevoerd.

Traprenovatie kosten

Voordelen van traprenovatie

Als huizenbezitter biedt een traprenovatie zeker voordelen. Voorals als het fundament van je trap nog veilig en stevig is is renovatie de perfecte, en voordeligste optie. Hieronder een overzicht van alle voordelen van traprenovatie.

 • Waardevermeerdering van je woning
 • Een nieuw fris uiterlijk van je huis
 • Goedkoper dan een compleet nieuwe trap
 • Traprenovatie is makkelijk en snel
 • Een frisse, nieuwe traploper of tapijt zorgt voor meer comfort aan je voeten bij het traplopen

MyGo helpt je graag

MyGo helpt je op de manier die jij wilt. Je kunt online de 24/7 MyGo Matchmaker gebruiken om snel de meest geschikte trap specialist bij jou in de buurt te vinden. Liever bellen? MyGo is tijdens openingstijden te bereiken op 085 106 1600. We kunnen dan een afspraak voor je maken, je kunt worden teruggebeld met een terugbelverzoek of meteen door worden verbonden met een vakman als je nog vragen hebt.