Terug naar diensten
Uitvaart regelen

Uitvaart regelen

Bij het overlijden van een naaste zijn er veel dingen die plots moeten gebeuren. Een uitvaart regelen is vaak lastig als je in een rouwperiode zit. De meeste mensen kiezen ervoor om een uitvaart geheel uit te besteden zodat je zo weinig mogelijk aan je hoofd hebt, maar je kunt ook een aantal zaken zelf regelen. Op deze pagina vind je alle informatie omtrent het regelen van een uitvaart.

Ben je op zoek naar een uitvaartverzorger voor jouw uitvaart? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde uitvaartverzorger bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.
Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmaker knop

Begrafenis regelen

Een begrafenis moet plaatsvinden binnen zes werkdagen na het overlijden. In deze korte tijd moeten er veel zaken geregeld worden. Een begrafenisondernemer kan alles voor je regelen zodat je je geen zorgen hoeft te maken. Het is echter ook mogelijk om veel zaken zelf te regelen; zo kun je flink besparen op de kosten voor de begrafenis.

 • Begrafenis verplichtingen. Met een begrafenis komen ook een aantal wettelijke verplichtingen. Je hebt een uiterlijke termijn van 6 dagen en een minimumtermijn van 36 uur; de begrafenis mag niet binnen 36 uur plaatsvinden. Daarnaast moet er aangifte worden gedaan bij de Burgerlijke Stand, een uitvaartondernemer kan dit voor je doen, maar je kunt dit ook zelf doen. Je krijgt vervolgens het bewijs van overlijden en het verlof tot cremeren of begraven. Dit verlof heb je nodig voor een begrafenis of crematie.
 • Begrafenisondernemer. Zodra iemand overleden is kun je een begrafenisondernemer inschakelen. De begrafenisondernemer helpt je met alle praktische zaken rondom de begrafenis zoals het soort kist en het soort graf, wat voor bloemen? Wanneer de overledene een uitvaartverzekering had dan staat in sommige gevallen de begrafenisondernemer op de polis vermeld en ben je verplicht deze in te schakelen zodat de kosten gedekt worden door de verzekering. Het is dus verstandig dat te controleren voordat je zelf een begrafenisondernemer uitzoekt.
 • Invulling begrafenis. De invulling van een begrafenis kan erg lastig zijn. Wat waren de wensen van de overledene? Wat voor bloemen wilde hij of zij graag? En wil je de overledene thuis opbaren, in een uitvaartcentrum of ergens anders? En is er ook catering gewenst? Wil je alleen koffie en cake of ook een lunch en een borrel?

Uitvaart regelen

Begrafenis op zondag

Vroeger was het niet mogelijk om iemand op een zondag te begraven maar vandaag de dag zijn er steeds meer begraafplaatsen waar een begrafenis op zaterdag of zondag wel mogelijk is. Een begrafenis op een zondag brengt veel voordelen met zich mee. Let wel dat er minder begraafplaatsen een begrafenis op zondag aanbieden en dat een begrafenis op zondag vaak duurder is dan andere dagen.

Voordelen begrafenis op zondag

 • Mensen hoeven geen vrij te nemen
 • Er is vaak genoeg plek omdat niet veel mensen kiezen voor een begrafenis op zondag
 • Familie of vrienden van ver kunnen ook aanwezig zijn

Crematie regelen

Een crematie kan tevens op veel verschillende manieren ingevuld worden. Maar je hebt, net als bij een begrafenis, de wettelijke verplichting om iemand binnen zes dagen na overlijden te cremeren, en de crematie mag niet binnen 36 uur plaatsvinden. Voor een crematie heb je eerst een verlof tot cremeren nodig van de gemeente, om dit verlof te verkrijgen moet je eerst aangifte van overlijden doen. Dit verlof heb je nodig voor een crematie.

 • Uitvaartverzorger. Zodra het overlijden van iemand door een arts is vastgesteld kun je een uitvaartverzorger regelen. De uitvaartverzorger helpt je met alle praktische zaken omtrent de crematie zodat je alleen maar na hoeft te denken over de invulling.
 • Invulling crematie. In overleg met de uitvaartverzorger kun je bespreken hoe de crematie gaat verlopen. Wellicht had de overledene zelf wensen voor bepaalde bloemen of muziek bijvoorbeeld. Bij een crematie is het mogelijk een mooie kist te huren (welke niet mee gecremeerd wordt), maar je kunt ook kiezen voor een simpele, voordelige kist. Daarnaast komt bij een crematie eigenlijk hetzelfde kijken als bij een begrafenis. Welke bloemen kies je? En wat voor rouwvervoer? Wil je een high-tea na afloop of alleen koffie en cake? Het crematorium mag de as van de overledene pas na een maand vrijgeven waarna je het kunt bewaren in een urn of uitstrooien op een mooie plek. Let er wel op dat het niet overal toegestaan is om as uit te strooien. Overleg met de uitvaartverzorger wat de mogelijkheden zijn.

Uitvaart regelen

Crematie op zaterdag

Een crematieplechtigheid op zaterdag is doorgaans duurder dan op een doordeweekse dag. Houdt er rekening mee dat zowel het crematorium als de uitvaartondernemer een meerprijs in rekening zullen brengen voor een crematie op zaterdag.

Crematie op zondag

Een crematie op zondag is niet in alle gemeentes mogelijk. In sommige gemeentes heb je toestemming van de burgemeester nodig om een crematie op zondag te houden. Gemeentelijke crematoria zijn geopend van maandag tot en met zaterdag en hoeven niet open te zijn op zondagen of feestdagen. Overleg met het desgewenste crematorium of een crematie op zondag mogelijk is. Vaak betekent een crematie op zondag ook een verdubbeling van het gebruikelijke crematietarief.

Kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart kunnen dus enorm variëren; kies je voor een crematie of begrafenis? Wil je een uitgebreide plechtigheid met een hapje en een drankje na of kies je voor een besloten en simpele uitvaart? Kijk voor uitgebreide informatie over de kosten op mygo.nl/wat-kost-een-uitvaart.

Waarmee rekening houden?

Houdt er wel rekening mee dat sommige uitvaartondernemers alleen gehele pakketten aanbieden en er niet voor open staan dat je eventueel dingen zelf doet om de kosten te drukken. Overleg daarom goed met de uitvaartverzorger wat wel en niet mogelijk is. Ben je niet tevreden of is er geen klik met de uitvaartverzorger? Dan kun je altijd nog kiezen voor een andere uitvaartverzorger.

Uitvaart regelen

Bespaartips van MyGo

Er zijn veel manieren om geld te besparen op een uitvaart:

 • Vergelijk offertes. Je kunt verschillende offertes vergelijken van meerdere uitvaartverzorgers. Zo kun je de meeste geschikte uitvaartverzorger vinden binnen jouw budget.
 • Koop zelf bloemen. Een rouwboeket kan behoorlijk prijzig zijn. Schaf daarom zelf bloemen aan om zo de kosten te drukken.
 • Geen catering. Een uitvaartcentrum kan ook catering, zoals koffie, lunch en een borrel regelen. Hiervoor rekenen ze vaak wel hoge prijzen. Je kunt er daarom ook voor kiezen om direct na de ceremonie naar iemands huis te gaan.

Kijk voor uitgebreide informatie over een voordelige uitvaart op mygo.nl/goedkope-uitvaart.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende uitvaartverzorger bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.