Terug naar prijzen
Wat kost een uitvaart

Wat kost een uitvaart

Een crematie of begrafenis kost al gauw een paar duizend euro. Voor een begrafenis betaal je gemiddeld tussen de 9.000 en 12.000 euro. Een crematie kost gemiddeld tussen de 5.000 en 11.000 euro. De totaalkosten van een uitvaart worden bepaald door je specifieke wensen en eventuele grafkosten in jouw gemeente.

Ben je op zoek naar een uitvaartondernemer voor een crematie of begrafenis? MyGo helpt je graag. Met de MyGo Matchmaker vind je direct een gekwalificeerde uitvaartondernemer bij jou in de buurt.

Je kunt de MyGo Matchmaker zowel telefonisch als online gebruiken.
Voor telefonisch, bel 085 106 1600. Voor online, klik op de Matchmaker knop

Uitvaart kosten

Een uitvaart is erg persoonlijk en er komt veel bij kijken. De kosten voor een uitvaart verschillen op basis van de specifieke keuzes die je maakt en wensen die je hebt. Verschillende kostenposten voor een uitvaart zetten we hieronder voor je op een rij. Let wel dat dit gemiddelde prijzen zijn, de prijzen kunnen verschillen per gemeente. Vraag daarom altijd van tevoren voor de totaalprijs en laat alles zwart op wit zetten.

Gemiddelde kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart hangen af van de wensen van de overledene of de nabestaande. In onderstaande tabel zie je een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een uitvaart.

Onderdeel uitvaart

Gemiddelde kosten

Standaardtarief uitvaartverzorger

€ 1.800

Meerprijs voor weekenden of ‘s avonds

€ 200 - € 300

Thuis opbaren

€ 700 - € 800

Opbaren uitvaartcentrum (6 dagen)

€ 700 - € 900

Koelruimte uitvaartcentrum (niet opbaren)

€ 400 - € 500

Verzorging overledene

€ 200 - € 300

Vervoer naar woonhuis of uitvaartcentrum

€ 250 - € 350

Laatste vervoer overledene

€ 300

Kistdragers (4)

€ 350 - € 400

Massief eiken kist

€ 1.100

Eikenfineer kist

€ 600

Lijkwade

€ 200 - € 1.000

Koffie en cake (50 personen)

€ 300

Uitgebreide catering (50 personen)

€ 800

Extra tijd condoleanceruimte (30 minuten)

€ 250

Uitvaart filmen of fotograferen

€ 600

Afscheidsdienst opnemen (beeld of geluid)

€ 50

Grafsteen

€ 2.000

Grafrechten

€ 850

Graf delven

€ 300

Wat kost een uitvaart

Extra opties uitvaart

Naast deze basiskosten kun je ook nog kiezen voor eventuele extra opties:

Extra optie

Gemiddelde kosten

Rouwbloemstuk (standaard)

€ 120

Condoleanceregister

€ 40

Rouwkaarten (100 stuks)

€ 280

Rouwadvertentie lokale krant

€ 600 - € 900

Rouwadvertentie landelijke krant

€ 1600 - € 2.000

Wat kost een begrafenis?

De kosten voor een begrafenis kunnen sterk uiteenlopen. De gemiddelde prijs voor een begrafenis ligt tussen de 9.000 en 11.000 euro. Een groot deel van deze kosten bestaat uit grafkosten.

Grafkosten

Als je kiest voor een begrafenis dan krijg je te maken met grafkosten. Dit zijn de kosten voor een graf en het onderhoud ervan. Je betaalt dit bedrag vak van tevoren in één keer. De gemiddelde kosten voor een gemeentelijk graf liggen rond de 3.300 euro. De looptijd verschilt per gemeente, maar vaak ligt dit tussen de 20 en 40 jaar. Houd er dus rekening mee dat deze grafrechten eventueel verlengt moeten worden in de toekomst wat weer extra kosten met zich meebrengt. Daarnaast bepaalt ook het soort graf de uiteindelijke prijs:

 • Familiegraf. Een familiegraf, ook wel eigen graf of huurgraf genoemd, is een graf waarin twee of drie familieleden komen te liggen. De rechthebbende bepaalt wie er in het graf komt te liggen
 • Algemeen graf. In een algemeen graf liggen vaak drie of personen bij elkaar. Deze personen zijn vaak onbekenden en worden gescheiden door een laag zand van ongeveer een halve meter.
 • Bijzondere begraafplaats. Een bijzondere – kerkelijke of particuliere – begraafplaats is ook een optie. Dit is een begraafplaats die gesticht en beheerd kan worden door een bedrijf, een geloofsgemeenschap of een particulier persoon. Deze begraafplaatsen zijn vaak veel goedkoper dan gemeentelijke begraafplaatsen. Een begraafplaats dat wordt beheerd door een geloofsgemeenschap verwelkomt vaak ook niet-gelovigen.
 • Natuurbegraafplaats. Ook zijn er begraafplaatsen in monumentale parken of historische begraafplaatsen in een mooi natuurgebied. Een natuurbegraafplaats is een stuk natuur wat is opgekocht door een beheerder. Je hoeft voor dit soort graven geen grafrechten te betalen en het graf blijft vaak voor altijd bestaan. De gemiddelde kosten voor een natuurbegraafplaats liggen tussen de 4.000 en 6.000 euro.

Wat kost een grafkist?

Op het gebied van grafkisten zijn er heel veel mogelijkheden. De meest populaire grafkist voor een begrafenis is een massief houten grafkist. Voor een crematie wordt doorgaans een eenvoudige kist met een fineerlaag van hout gekozen. Ook kun je kiezen voor een wade of wikkelkleed. Hieronder een overzicht van de gemiddelde kosten van grafkisten:

Soort kist / wade

Gemiddelde prijs

Basiskist hout

€ 300

Luxe grafkist

€ 4.000 - € 5.000

Kartonnen kist

€ 150 - € 400

Lijkwade / wikkelkleed

€ 300 - € 1.200

Massief eiken kist

€ 1.100

Eikenfineer kist

€ 600

Wat kost een uitvaart

Begrafenis op zondag

Wil je een begrafenis op zondag houden? Vroeger was het niet mogelijk om iemand te begraven op een zondag maar vandaag de dag zijn er steeds meer begraafplaatsen die een begrafenis op zondag of zaterdag aanbieden. Echter zijn er niet heel veel begraafplaatsen op. Een gemeentelijke begraafplaats is open van maandag tot en met vrijdag en is niet verplicht open te zijn op een zondag. Overleg daarom met de begraafplaats of een begrafenis op zondag mogelijk is. Voordeel van een begrafenis op zondag is dat mensen geen vrij hoeven te vragen. Tevens is makkelijker om aanwezig te zijn voor mensen die van ver moeten komen. Houd er wel rekening mee dat een begrafenis op zondag een stuk duurder is dan een begrafenis op een andere dag.

Wat kost een crematie?

De gemiddelde kosten voor een crematie liggen tussen de 5.000 en 11.000 euro. De kosten verschillen per crematorium en hangen af van jouw wensen. Kijk voor uitgebreide informatie over de kosten van een crematie op mygo.nl/wat-kost-een-crematie.

Crematie op zaterdag

Will je de crematie graag houden op een zaterdag? Een crematorium en de uitvaartondernemer zullen voor een crematieplechtigheid op zondag extra kosten in rekening brengen. Een crematorium rekent een meerprijs van zo’n 1000 voor een crematie op zaterdag. Een uitvaartondernemer rekent een toeslag van zo’n 300 euro.

Crematie op zondag

Een crematie op zondag is niet in elke gemeente mogelijk. Soms is het pas mogelijk als je toestemming van de burgemeester hebt gekregen. Houd ook rekening met een eventuele verdubbeling van het crematietarief voor een crematie op zondag. Ook zal de uitvaartondernemer een meerprijs rekenen.

Wat kost een uitvaart

Bespaartips van MyGo

Een uitvaartondernemer kan alles voor je regelen zodat je je geen zorgen hoeft te maken. Echter kun je ook een aantal zaken zelf regelen om de te besparen op de kosten:

 • Regel veel dingen zelf. Je kunt zelf rouwkaarten versturen, bloemen kopen, een ruimte regelen voor de afscheidsdienst (bijvoorbeeld bij iemand thuis), zelf een kist maken of aanschaffen.
 • Kies een lokale uitvaartondernemer. Een lokale uitvaartverzorger kent de regels van de gemeente en alle mogelijkheden die er zijn in de buurt. Tevens zal hij minder voorrijkosten berekenen als de uitvaartverzorger dichtbij woont.
 • Geen catering. Ga na de dienst na iemands huis, een restaurant of bijvoorbeeld de favoriete kroeg van de overledene.
 • Kies voor een technische crematie. Kies voor een eenvoudige, technische crematie zonder dienst.
 • Laat alle diensten en prijzen op papier zetten.
 • Vraag een vriend of iemand die enige afstand heeft helpen met de uitvaart of de uitvaart regelen. Zo kan hij goed letten op de prijzen en eventuele onverwachte aanpassingen, zonder dat diegene al te veel emotioneel betrokken is.
 • Vergelijk meerdere offertes. Vraag bij verschillende uitvaartondernemers offertes op. Zo kun je de meest geschikte uitvaartondernemer binnen jouw specifieke budget vinden.

Waarmee rekening houden?

Controleer altijd of iemand een uitvaartverzekering heeft. Soms staat er zelfs op de polis van de verzekering welke uitvaartondernemer gebruikt moet worden om de uitvaart vergoed te krijgen. Controleer dit dus goed voordat je een uitvaartondernemer inschakelt.

MyGo helpt je graag

Met de Matchmaker van MyGo vind je zonder zoeken direct de best passende uitvaartondernemer bij jou in de buurt. De Matchmaker is 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar. Telefonisch contact kan ook! Je kunt ons tijdens openingstijden bellen op 085 106 1600.