Terug naar diensten
Aanleg aardlekschakelaar

Aanleg aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is onmisbaar in elke groepenkast. Het is tegenwoordig zelfs zo dat een aardlekschakelaar verplicht is in Nederland. Maar wat is een aardlekschakelaar precies, hoe werkt de aardlekschakelaar en wat komt er kijken bij de aanleg van de aardlekschakelaar? Je leest het hier!

Wat is een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een apparaat die aangesloten apparaten spanningsloos kan maken. Dit gebeurt automatisch wanneer er teveel lekstroom is. Lekstroom is de elektrische stroom die wordt doorgelaten wanneer de stroomkring wordt doorbroken. In een goedwerkende stroomkring met een nuldraad en een fasedraad wordt de stroom via de fasedraad vervoert en via de nuldraad retour vervoert wanneer deze niet verbruikt wordt.

Bij elektrische apparaten die niet goed geaard  zijn of apparaten waarvan het isolatiemateriaal beschadigd is zal er sprake zijn van een grotere hoeveelheid lekstroom. Daarnaast is het zo dat de kans op lekstroom groter wordt wanneer meerdere apparaten zijn aangesloten op het lichtnet.

Hoe werkt een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar zorgt er voor dat de groepenkast uitgaat wanneer er teveel lekstroom is. Alle groepen in de groepenkast die op een bepaalde aardlekschakelaar zitten zullen worden uitgeschakeld wanneer er in een groep sprake is van teveel lekstroom. Hiermee wordt de kans op elektrocutie voorkomen. Het voornaamste doel van een aardlekschakelaar is dan ook om veiligheid te bevorderen en bescherming te bieden.   

Aanleg aardlekschakelaar

De aanleg van een aardlekschakelaar is iets wat vakkundig en veilig moet gebeuren. Daarnaast dekt de verzekering het niet wanneer er brandschade ontstaat als je de aardlekschakelaar zelf hebt aangelegd. Gelukkig kun je via MyGo eenvoudig in contact komen met een elekticien bij jou in de regio. De kosten van het aansluiten van een aardlekschakelaar komen gemiddeld neer tussen de 115 en 165 euro. Jouw MyGo-vakman zal je van een passende prijsopgave kunnen voorzien. Bel daarvoor direct naar: 085 106 1600.