Elektricien

Hier op de pagina vind je alles over de werkzaamheden die het meest voorkomen in het vakgebied elektricien.

Voor elke werkzaamheid vind je hier een uitgebreide beschrijving van:

  • Hoe jij je hierop het best kunt voorbereiden
  • Hoe de klus in zijn werk gaat
  • De voor- en nadelen van de klus
  • Wat er verder bij komt kijken

Daarnaast kan je met onze matchmaker heel eenvoudig een elektricien door heel Nederland. Een elektricien die het beste past bij jouw klus en jouw situatie.

Om gemakkelijk te vinden wat je zoekt kun je één van de onderwerpen aanklikken die staan genoemd in de inhoudsopgave.

In elk stukje tekst vind je bovendien handige aanklikbare links die jouw brengen naar teksten en pagina’s die relevant kunnen zijn voor jouw klus.

We wensen je een goede ervaring en hopen dat je snel en gemakkelijk vindt wat je zoekt!

Extra groep aanleggen

Extra groep aanleggen

Tegenwoordig zijn de meeste woningen in bezit van een groepenkast, in plaats van de oude stoppenkasten. Deze groepenkast verdeeld de stroomtoevoer over verschillende 'groepen' in huis waar elektriciteit heen moet. Denk bijvoorbeeld aan een groep voor de badkamer, een voor de keuken en een groep voor de slaapkamers. Deze groepen hebben echter een beperkt vermogen van maximaal 3500 watt. Als een groep in totaal meer vermogen trekt dan dit ontstaat kortsluiting en valt de groep uit.

Aanleggen extra groep, waarom?

Dit uitvallen van een groep gebeurt dus als een groep teveel vermogen trekt, oftewel, er staan teveel of te grote apparaten aangesloten op de groep. Stroom gaat echter een steeds grotere rol spelen in het Nederlandse huishouden. Als je dus teveel elektrische apparaten hebt kan het nodig zijn hier een extra groep voor aan te leggen. Bovendien zijn er apparaten die op zichzelf meer dan 2000 watt aan vermogen nodig hebben. Het wordt aangeraden deze apparaten op een aparte groep aan te sluiten. Dit zijn bijvoorbeeld apparaten als een (af)wasmachine, een droger of een inductie kookplaat.

Aanleggen extra groep, hoe?

Het aanleggen van een extra groep is een ingewikkeld klusje waar de nodige dosis technisch vernuft zeker wel bij is aan te raden. Aangezien je klust met elektriciteit kan een klein foutje grote gevolgen hebben, van stroomuitval in de betreffende groep tot zelfs brandgevaar of een schok op zeer hoog voltage. Bovendien vervalt in veel gevallen de verzekering ook wanneer je zelf klust aan de groepenkast. Het is dus aan te raden om de klus door een erkend elektricien te laten uitvoeren.

Als je een extra groep laat aanleggen voor een zwaar huishoudelijk apparaat kan het ook het overwegen waard zijn om krachtstroom aan te sluiten. Krachtstroom is, zoals de naam al doet vermoeden, een krachtigere stroomtoevoer. Dit is heel geschikt voor zwaardere apparaten en soms zelfs vereist, zoals bij een laadpaal voor de elektrische auto.

Voor het aanleggen van een extra groep in de groepenkast kan je altijd terecht bij de elektriciens van MyGo. Via de matchmaker vind je eenvoudig een elektricien in jouw regio en vergelijk je gratis offertes, profielen en recensies. Onze klantenservice is ook telefonisch bereikbaar om te helpen met het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Stopcontact laten aanleggen

Stopcontact laten aanleggen

Om de meeste elektrische apparaten te kunnen gebruiken moeten deze eerst worden aangesloten op een stopcontact. Tegenwoordig gebruiken veel mensen echter zo veel elektrische apparaten dat je soms gewoon stopcontacten te kort komt. Gelukkig is het aanleggen van een extra stopcontact niet super veel werk.

Stopcontact aansluiten, waar?

Het aansluiten van een stopcontact kan in principe overal waar je deze nodig hebt. Er zijn echter drie plekken te onderscheiden waar het net even iets anders werkt. Allereerst kan je natuurlijk gewoon in huis een stopcontact aanleggen. Dit kan in de badkamer, keuken of huiskamer, en over het algemeen op elke handige hoogte en hoek. Het kan ook zijn dat je een stopcontact nodig hebt in de meterkast. Stopcontacten worden daar bijvoorbeeld veel gebruikt voor het modem of de router voor de internetverbinding.

Bij het aanleggen van een stopcontact in de meterkast is het sterk aangeraden dit door een elektricien te laten doen. Met voldoende techisch inzicht kan je dit ook wel zelf doen, maar als er iets mis gaat zal eventuele schade niet worden vergoed door de verzekering. Aangezien je echter met elektriciteit werkt is de kans op brandgevaar bijvoorbeeld relatief groot. Het kan ook zijn dat je een stopcontact wilt hebben aan de buitenkant van de woning. Dit wordt tegenwoordig veel gebruikt voor tuinverlichting, fonteintjes of elektrische BBQ's.

Het aanleggen van een stopcontact gaat buiten in principe hetzelfde in zijn werk als binnen. Er moeten echter wel elektriciteitskabels worden doorgetrokken zodat deze helemaal bij het buitenstopcontact kunnen komen. Ook is het belangrijk dat een buitenstopcontact onder bijvoorbeeld een afdakje wordt geplaatst zodat deze droog blijft wanneer het regent. Ook moet de contactdoos minstens 20 centimeter boven de grond hangen om opspattend water te weren.

Stopcontact aansluiten, hoe?

Om een stopcontact aan te sluiten moet je werken met elektriciteit. Aangezien elektriciteit aardig gevaarlijk kan zijn is het verstandig hier alleen zelf aan te klussen als je beschikt over een flinke dosis technisch inzicht. Is dit niet het geval dan is het aan te raden gewoon een elektricien te raadplegen om de veiligheid in het huis te waarborgen. Als je van plan bent het zelf te gaan doen let er dan op dat de installatiedraden op de juiste manier zijn aangesloten. De verschillende draden kan je herkennen aan de kleur van het draad.

Voor het aanleggen van een stopcontact kan je altijd terecht bij de elektricitens van MyGo. Via onze matchmaker kom je eenvoudig in contact met vakmannen bij jou in de regio. Vergelijk offertes, profielen en recensies en kies de vakman die past bij jouw klus. Onze klantenservice helpt ook telefonisch graag bij het vinden van de juiste vakman.

Binnen verlichting aanleggen

Binnen verlichting aanleggen

Verlichting, een van de belangrijkste toevoegingen die je een huis kunt geven. De hoeveelheid licht, het soort licht en het design van de lampen bepalen een heel groot gedeelte van de sfeer. Om verlichting in huis te kunnen hebben moet de bedrading echter wel goed zijn. Het aanleggen van verlichting in huis is dus nog een aardige klus, waarbij technisch vernuft goed van pas komt.

Verlichting aanleggen, hoe?

Het aanleggen van verlichting is een klus die af hangt van een aantal dingen. De plek waar je de verlichting wilt plaatsen is bijvoorbeeld heel belangrijk. In de keuken kunnen spotjes in het plafond of de afzuigkap soms al volstaan. In de woonkamer heb je al gauw een groter licht nodig.

Uiteindelijk heeft elke lamp wel bedrading nodig voor deze licht kan geven. Het aanleggen van die bedrading gaat gemakkelijk wanneer er hiervoor in de muren uitsparingen zijn aangebracht. Als dit nog niet is gebeurd zal een elektricien dit moeten aanleggen door middel van frezen. Nadat dit is gebeurt kan je de bedrading doortrekken. Let er wel op dat er een schakelaar tussen de verlichting en de groepenkast wordt geplaatst.

Verlichting aanleggen: dimmer

Aangezien verlichting vaak aan de felle kant is moet dit gereguleerd kunnen worden. Om met de verlichting de perfect passende sfeer te kunnen creëren kan je gebruik maken van een dimmer. Met een dimmer kan je zelf bepalen hoe fel het licht is. Deze dimmers werken echter niet op elke soort verlichting. Klassieke dimmers doen hun werk bijvoorbeeld niet bij LED-verlichting en kunnen daarbij zelfs kortsluiting veroorzaken.

Voor het aanbrengen van verlichting in de woning kan je altijd terecht bij de elektriciens van MyGo. Via de matchmaker vind je eenvoudig een vakman die past bij jouw klus. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes, profielen en ervaringen van anderen om de juiste vakman te kiezen. Onze klantenservice helpt ook telefonisch graag met het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Tuinverlichting laten aanleggen

Tuinverlichting laten aanleggen

Het aanleggen van tuinverlichting is een klusje dat een hoop sfeer toe kan voegen in de tuin. Aangezien er voor tuinverlichting echter wel elektriciteit aangelegd moet worden in de tuin is het niet een klusje dat zo is gebeurt. Om tuinverlichting aan te kunnen leggen moet je de nodige dosis technisch inzicht hebben omdat er in elektriciteitsaansluitingen geen fouten mogen worden gemaakt.

Mogelijkheden tuinverlichting aanleggen

Bij het aanleggen van tuinverlichting heb je een aantal mogelijkheden. Zo kan je natuurlijk altijd kiezen voor de goedkoper LED-verlichting. Als je echter wat meet sfeer en uitstraling wilt in de tuin dan kunnen sfeerlampjes ook een leuke mogelijkheid zijn. Er zijn veel verschillende soorten designs, met feller of juist minder fel licht en verschillende vormen. Zo is er altijd een lamp die jouw tuin de uitstraling geeft waar je naar zoekt.

Tuinverlichting aanleggen, hoe?

Voor het aanleggen van tuinverlichting moet je allereerst zorgen dat er stroomkabes zijn doorgetrokken naar de gewenste plek. Als er geen stroom kan komen heeft een lamp plaatsen immers niet zo heel veel nut. Ook is het belangrijk dat de lamp beschikt over een schakelaar of timer zodat deze niet constant aan staat. Dit zou namelijk erg jammer zijn van de gebruikte stroom. Met een timer kan je instellen dat de lamp aan gaat om de tijd dat het meestal donker wordt en weer uit springt om een geselecteerde tijd.

Ook is het belangrijk om te kijken waar de lampen het best kunnen staan en welke verlichting het meeste effect zal hebben. Ook moet de aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk anders, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een nieuwe groep in de groepenkast. Een elektricien kan samen met jou een lichtplan opstellen waarmeer je een volledig overzicht hebt van wat er moet gebeuren en waar. Hij kan zelfs helpen met de uitvoering van dit plan en alles wat daarbij komt kijken.

Voor het plaatsen van verlichting in of om huis kan je altijd terecht bij een elektricien uit jouw regio. Via de MyGo matchmaker vind je eenvoudig een vakman die bij jou past. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk profielen en recensies. Onze klantenservice helpt ook telefonisch graag met het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Perilex aansluiten

Perilex aansluiten

Als je een nieuw zwaar elektrisch apparaat wilt aansluiten kan het heel goed zijn dat je hier een perilex aansluiting voor nodig hebt. Een perilex aansluiting is net een gewoon stopcontact, maar dan een stuk krachtiger.

Perilex aansluiting, waarom?

Het aansluiten van een perilex aansluiting heeft uiteindelijk één hoofdreden; een apparaat dat je wilt aansluiten heeft meer stroom nodig dan gewone apparatuur. Perilex is vaak nodig om bijvoorbeeld een inductie kookplaat, elektrische oven of een laadpaal voor de elektrische auto te kunnen plaatsen. Een perilex aansluiting is in dat geval nodig om gebruik te kunnen maken van krachtstroom. Veel zware elektrische apparaten hebben meer stroom nodig dan uit een gewoon stopcontact komt. Als je deze dan op een gewoon stopcontact aansluit krijg je kortsluiting.

Perilex aansluiting, hoe werkt het?

Een perilex aansluiting wordt net iets anders aangesloten dan een gewoon stopcontact. Voor deze aansluiting heb je namelijk 2- of 3-faseaansluiting nodig. Een gewoon stopcontact heeft een 1-fase aansluiting. Ook is het belangrijk dat je voldoende vermogen binnen krijgt in de woning. Als je dit nog niet krijgt kan je dat regelen met de netwerkbeheerder. Omdat de apparaten die je aansluit op een perilex aansluiting zo veel stroom trekken moet je voor de aansluiting een aparte groep aanleggen in de groepenkast. Het is dus wel iets meer dan alleen een groot stopcontact plaatsen. Het voordeel hiervan is echter wel dat veel apparaten die op een perilex aansluiting moeten zuiniger zijn in gebruik of het gasverbruik kunnen verminderen.

Voor het plaatsen van een perilex aansluiting en andere klussen met elektra kan je altijd terecht bij de elektriciens van MyGo. Via de matchmaker vind je eenvoudig een vakman bij jou in de regio. Vergelijk offertes, profielen en ervaringen van anderen en kies de vakman die bij jou past. Onze klantenservice helpt ook telefonisch graag met het vinden van dè vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Elektriciteit aanleggen

Elektriciteit aanleggen

Wanneer je een nieuw apparaat, nieuwe lamp of een complete nieuwe keuken wilt plaatsen kan het soms nodig zijn hiervoor elektriciteit aan te leggen. Het aanleggen van elektriciteit is een heel precies klusje en alles moet goed worden aangesloten. Om dit zelf te doen is het dus sterk aan te raden dat je het nodige technisch inzicht hebt. Als er iets verkeerd is aangelegd vergroot dat de kans op gevaarlijke situaties namelijk aanzienlijk. Het is aan te raden zulke klussen dan ook zo veel mogelijk door een ervaren elektricien te laten doen.

Nieuwe groep aanleggen

Wanneer je meer stroom gaat gebruiken dan voorheen kan het gebeuren dat er te veel stroom wordt getrokken uit een bepaalde groep door een van de extra apparaten. Als dit het geval is zal de stroom er steeds gedeeltelijk uitvallen wanneer je dit extra apparaat inschakelt. Als de groepen allemaal te vol zitten of als je een zwaar apparaat zoals een inductie kookplaat wilt aansluiten, kan het nodig zijn een extra groep aan te leggen. Bij zware apparaten kan dit ook nodig zijn voor het gebruiken van krachtstroom. Het aanleggen van een neiuwe groep gebeurt in de groepenkast en is een ingewikkelde klus. Omdat de groepenkast een belangrijk onderdeel is van de elektriciteitsvoorziening in huis is het verstandig om hier alleen mensen met veel ervaring aan te laten werken. Wanneer er iets fout gaat kan het gehele huis zonder stroom komen te zitten.

Stopcontacten plaatsen

Als je extra stopcontacten nodig hebt in huis zal hier eerst elektriciteit voor moeten worden aangelegd naar de beoogde plek van het stopcontact. Ook hier geldt dat je enig technisch vernuft nodig hebt om dit goed te kunnen doen. Stopcontacten worden meestal geleverd met een complete inbouwdoos, waardoor het klus in principe wel zelf is te klaren. Uiteraard wil een elektricien ook graag helpen als je er zelf niet uit komt of liever niet aan de elektriciteit sleutelt.

Verlichting aansluiten

Het aansluiten van verlichting is een soortgelijke klus als het plaatsen van een stopcontact. Het grootste verschil is dat als het gaat om hangende verlichting dat de kabels dan door het plafond moeten worden getrokken in plaats van de muur. Dit maakt het klusje wel wat meer werk, maar er is niet meer kennis voor nodig dan het aanleggen van een stopcontact. Ook moet je er op letten dat je bij het aansluiten van verlichting ook een schakelaar plaatst tussen de verlichting en de groepenkast. De elektriciteitsdraden moeten hier ook langs lopen zodat je de lamp aan en uit kunt schakelen.

Voor het aanleggen van elektriciteit kan je altijd terecht bij een gekwalificeerde elektricien. Via de MyGo matchmaker vergelijk je eenvoudig vakmannen en kies je de elektricien die past bij jouw klus. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan, bekijk profielen en lees recensies van anderen. Onze klantenservice is ook telefonisch bereikbaar voor het vinden van de ideale vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Lamp knippert

Lamp knippert

Soms kan het voorkomen dat een lamp begint te knipperen. Veel mensen zullen direct geneigd zijn te denken dat de verlichting kapot is, maar dat is niet altijd het geval.

Oorzaken knipperende lamp

Wanneer je lamp knippert kan dit een aantal oorzaken hebben. Als dit bijvoorbeeld gebeurt tijdens een zware storm dan kan dit heel goed het gevolg zijn van harde wind. Bij harde wind gaan de elektriciteitskabels aan de masten bewegen en dat kan zorgen dat lampen gaan knipperen. In dit geval is het gewoon zaak om te wachten tot de storm is gaan liggen, de lampen zouden dan moeten stoppen met knipperen. Een tweede oorzaak is dat je LED-lampen probeert te dimmen met een dimmer die niet aansluit op LED-lampen. De dimmer moet het wattage van een LED-lamp aankunnen om deze te kunnen dimmen, en veel dimmers kunnen dat niet. Een oplossing ligt dan bij het aanschaffen van lampen die bij de dimmer passen of andersom. Een dimmer die het wattage van de LED-lamp niet kan bijbenen kan ook kortsluiting in de lamp tot gevolg hebben.

Wanneer de lamp knippert maar er is geen storm en geen verkeerde dimmer aangesloten op de lampen, dan is de verlichting waarschijnlijk inderdaad kapot. In dit geval kan het soms helpen door gewoon een nieuwe lamp te plaatsen. Als het probleem ligt bij de elektriciteitstoevoer dan kan een elektricien helpen om het probleem te verhelpen.

Voor het oplossen van problemen in de verlichting staat een elektricien altijd voor je klaar. Via de MyGo matchmaker vind je eenvoudig een vakman uit jouw regio. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en ervaringen van anderen om de vakman te kiezen die bij jou past. Onze klantenservice is ook telefonisch bereikbaar om de juiste vakman te vinden voor jou. Bel 085 432 00 32

Alles over elektriciens

Alles over elektriciens

Het klussen aan elektra is een heel precies werk. Hoewel je met een beetje technisch inzicht veel dingen ook wel zelf kunt doen, kan het in veel gevallen toch verstandig zijn om een elektricien in te schakelen. Dit hoeft niet persé alleen voor de klus. Als je namelijk zelf hebt geklust aan de elektriciteit in huis en je wilt dit nog even laten controleren kan je ook bij een elektricien terecht.

Werkzaamheden elektricien

Een elektricien kan worden ingeschakeld voor vrijwel alles wat met elektriciteit te maken heeft. Soms is dit echter een aardig dunne lijn, en daarom zet MyGo de belangrijkste werkzaamheden van een elektricien even voor je op een rij.

Keurmerken elektriciens

Wanneer je een elektricien binnen laat voor een klus is het natuurlijk wel zo prettig zeker te weten dat deze ook weet wat hij doet. Om zeker te zijn van een erkende vakman voor jouw klus kan je onder andere letten op de keurmerken van het bedrijf. Een bekend bewijs voor de expertise van een elektricien is dat deze is aangesloten bij de Uneto-VNI. Ook het keurmerk KvlNL toont dat je te maken hebt met een erkende installateur.

Inschakelen elektricien

Een elektricien kan je dus inschakelen voor de bovenstaande werkzaamheden en nog een hoop andere werkzaamheden op het gebied van elektra in huis. Voor het inschakelen van een elektricien hangen de kosten af van een aantal dingen. Zo bestaat de totaalprijs uit materiaal- en arbeidskosten plus een BTW bedrag. Ook kan, afhankelijk van de afstand die de vakman moet afleggen, een voorrijbedrag worden gerekend.

Voor het inschakelen van een elektricien ben je bij MyGo bij het juiste adres. MyGo brengt alleen erkende vakmannen samen op een plek. Via de matchmaker vindt je eenvoudig een vakman die bij jou past, en vergelijk je gemakkelijk offertes, profielen en recensies. Onze klantenservice helpt ook telefonisch graag met het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Zonder stroom

Zonder stroom

Over het algemeen komt een stroomstoring altijd slecht uit. Je merkt hem immers pas op als je juist net gebruik wilt maken van elektriciteit. Het is dan ook vaak zaak om deze zo snel mogelijk te verhelpen zodat je er minder hinder van hebt.

Stroomstoring achterhalen

Om een stroomstoring op te kunnen lossen is het handig om eerst te weten waar de storing aan ligt. De eerste stap in deze richting is kijken of de buren ook last hebben van een stroomstoring. Als dat het geval is dan is er hoogstwaarschijnlijk een stroomstoring in het netwerk zelf en is er niks wat jij kunt doen. Deze stroomstoringen worden vaak snel verholpen door de netwerkbeheerder. Als de stroomstoring zich alleen beperkt tot je eigen huis dan ligt het probleem hoogstwaarschijnlijk ook binnen je eigen huis. Het is nu zaak om te controleren of het gaat om een gedeeltelijke storing of een complete storing. Dit is van groot belang omdat een gedeeltelijke storing meestal ligt aan de stoppen- of groepenkast. Hier kan je dan dus zelf even controleren of de stoppen zijn gesprongen en of de schakelaars van de groepen omhoog staan. Ligt het probleem hier voer dan een stekkerproef uit. Schakel alle aangesloten apparaten uit en trek de stekkers eruit. Zet daarna de schakelaar om en schakel de apparaten één voor één weer in om erachter te komen welk apparaat het probleem veroorzaakt. Schiet de groep of stop er direct weer uit? Schakel dan een elektricien in om het probleem te verhelpen.

Wanneer er wel sprake is van een complete stroomstoring kan dit liggen aan de aardlekschakelaar. Voor de aardlekschakelaar geldt eigenlijk hetzelfde als voor een uitgevallen groep. Het uitvoeren van een stekkertest kan helpen om erachter te komen welk apparaat de problemen heeft veroorzaakt. Ook hier geldt weer dat als de schakelaar er al uit schiet voor er een apparaat is aangesloten dat je het beste een elektricien kunt raadplegen.

Voor hulp bij een stroomstoring staan elektriciens altijd voor je klaar. Via de MyGo matchmaker kom je eenvoudig in contact met een vakman bij jou in de regio. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes, profielen en recensies en kies de vakman die bij jou past. Onze klantenservice is ook telefonisch bereikbaar om te helpen zoeken naar de juiste vakman voor jouw klus. Bel 085 432 00 32

Groep uitgevallen

Groep uitgevallen

Als de elektriciteit in een gedeelte van de woning uit valt, zoals bijvoorbeeld de keuken of de badkamer, dan is er waarschijnlijk een groep uitgevallen in de groepenkast. In dit geval is er waarschijnlijk sprake geweest van overbelasting door te veel apparaten of een te zwaar apparaat dat in het stopcontact is gestoken. Om erachter te komen welk apparaat dit is kan je een stekkerproef uitvoeren.

Groep zelf herstellen

Bij een oude stoppenkast en in een nieuwere groepenkast kan je in veel gevallen de stroom zelf wel terug brengen als deze is uitgevallen. Zet alle aangesloten apparaten uit en trek de stekkers er uit. Zet hierna de schakelaar om of vervang de gesprongen zekering. Doe hierna een voor een de stekkers terug in de stopcontacten, bij een van de apparaten zou de stroom er weer uit moeten springen. Als dit het geval is weet je dat het laatste aangsloten apparaat de boosdoener is en je hier een oplossing voor moet vinden. Deze oplossing kan liggen in het aansluiten van het apparaat op een andere bestaande of een compleet nieuwe groep. Een nieuwe groep moet je wel eerst laten aanleggen. Als het probleem niet ligt aan een van de apparaten, bijvoorbeeld wanneer de stroom er direct weer uit springt, zonder stekkers in de stopcontacten, is het raadzaam een elektricien te raadplegen.

Groep met aardlekschakelaar

Tegenwoordig is het verplicht om een aardlekschakelaar te hebben in een nieuwe groepenkast. De aardlekschakelaar is een systeem dat de veiligheid van de elektriciteit in je huis ten goede komt. Als er lekkende stroom wordt gedetecteerd zal de aardlekschakelaar de stroom naar dit apparaat automatisch uitschakelen. Op deze manier bescherm je de installatie zelf en verklein je het risico dat er metalen delen in de woning onder stroom komen te staan. Ook bij de aardlekschakelaar geldt dat je met een stekkerproef kunt testen aan welk apparaat de stroomstoring ligt. Ligt het niet aan een specifiek apparaat? Raadpleeg dan een elektricien.

Voor problemen in de stoppen- of groepenkast kan je altijd terecht bij een gekwalificeerde elektricien van MyGo. Via de MyGo matchmaker kom je eenvoudig in contact met vakmannen uit jouw regio. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk profielen en recensies. Onze klantenservice helpt ook telefonisch graag met het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

De groepenkast vervangen

De groepenkast vervangen

De elektriciteit in een gebouw wordt altijd geregeld vanuit een centraal punt. In oudere gebouwen is dit centrale punt vaak een stoppenkast, tegenwoordig worden er echter voornamelijk groepenkasten geplaatst. Bij het vervangen van een stoppenkast zal je hier waarschijnlijk dus ook een groepenkast voor in de plaats krijgen.

Verschillen groepenkast en stoppenkast

Een stoppenkast werkt door verschillende 'stoppen' die de stroomtoevoer naar een bepaalde groep apparaten reguleert. In de groepenkasten wordt dit gereguleert door 'groepen' en werkt dit met een aantal schakelaars in plaats van stoppen. Deze schakelaars kan je gemakkelijk uit en aanzetten wat een stuk gemakkelijker is dan een doorgeslagen stop vervangen elke keer als er een kortsluiting plaats vindt. Groepenkasten worden over het algemeen beschouwd als veiliger dan een stoppenkast. Tegenwoordig is het ook verplicht om een groepenkast uit te rusten met een aardlekschakelaar, waarmee stroom dat weglekt naar de aarde gemakkelijk automatisch wordt afgesloten. Een ander voordeel van een groepenkast is dat er vrij gemakkelijk extra groepen kunnen worden toegevoegd. Zo kan je meer apparaten aansluiten in huis zonder dat je hiervoor overcapaciteit gebruikt en kortsluiting veroorzaakt.

Waarom een groepenkast vervangen

Er zijn een antal redenen waarom je je groepenkast zou willen vervangen. Allereerst is het een slimme investering als je een verouderde groepenkast, of een stoppenkast, in huis hebt. Deze kasten zijn namelijk niet meer zo goed in staat om aan de steeds groeiende vraag naar stroom te voldoen. Het plaatsen van een nieuwe groepenkast kan het gebruik van stroom dan een stuk veiliger en effectiever maken. Als je de meterkast wilt verplaatsen is het ook aan te raden een groepenkast aan te schaffen. Als laatste vergt het overstappen op elektrisch koken of het plaatsen van een laadpaal voor een (deels) elektrische auto een hoop stroom. Dit kan je bijna niet aansluiten zonder een aparte groep hiervoor in een groepenkast. Als je dus geen groepenkast hebt of deze is verouderd kan het verstandig zijn een nieuwe te laten plaatsen.

Voor klussen in of om de groepenkast is het verstandig een elektricien te raadplegen. Via de MyGo matchmaker vind je eenvoudig een vakman in jouw regio. Vergelijk offertes en ervaringen van anderen en kies de vakman die past bij jouw klus. Onze klantenservice helpt ook telefonisch graag met het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Intercom systeem plaatsen

Intercom systeem plaatsen

In plaats van een gewone deurbel kan je kiezen voor het plaatsen van een intercom. Een intercom zorgt dat je kunt praten met de persoon die bij je aan belt zonder daarvoor naar de deur te moeten. Intercoms worden niet alleen gebruikt bij deuren, daarom komen ze in twee verschillende systemen.

Systemen intercom

Intercoms met een point-2-point-systeem kunnen communiceren tussen twee punten. Dit systeem wordt het meeste gebruikt bij deuren en toegangshekken. Je kunt praten en luisteren vanaf je eigen intercom en dit komt dan alleen terecht bij de intercom die bij de ingang is geplaatst. Het andere systeem is het partyline-systeem. Dit intercom systeem wordt meer gebruikt om bijvoorbeeld te vergaderen over afstand. Bij het partyline-systeem kan je met de intercom communiceren met alle andere aangesloten intercoms tegelijkertijd. Zo kan je in een groep met elkaar spreken zonder persé bij elkaar te moeten zijn.

Mogelijkheden intercom

Bij de aanschaf van een intercom heb je een aantal verschillende mogelijkheden. Naast het systeem waaruit je kan kiezen kan je bijvoorbeeld ook kiezen of je de intercom wel of niet wilt voorzien van een camera. Met de camera is het mogelijk om degene die voor de deur staat ook nog eens te zien. Dit bevordert de veiligheid in huis en maakt het een stuk gemakkelijker. Bovendien kan je bij uitgebreide intercoms op deze manier bijvoorbeeld ook via je telefoon zien wie er aan je deur komt wanneer je op vakantie bent. Als laatste heb je ook de keuze tussen een bedrade of een draadloze intercom. Bij de bedrade versie moet je de kabels doortrekken naar een stopconact, hierna is de intercom echter wel altijd klaar voor gebruik. Bij het plaatsen van een draadloze intercom wordt deze aangesloten op het draadloze netwerk in de woning. Dit is heel gemakkelijk geïnstalleerd, maar als het draadloze netwerk er uit ligt werkt je intercom dus ook niet.

Bij de keuze voor een intercom en bij problemen met het installeren hiervan kan je altijd terecht bij een van de elektriciens van MyGo. Via de MyGo matchmaker vind je eenvoudig een vakman bij jou in de buurt. Vergelijk offertes, profielen en ervaringen van anderen om de vakman te vinden die bij jou past. Onze klantenservice helpt ook telefonisch graag met het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Kortsluiting Stopcontact

Kortsluiting Stopcontact

Soms kan het plotseling gebeuren dat de stroom uitvalt in een gedeelte van het huis. Dit is natuurlijk nooit prettig en wil je zo snel mogelijk hebben opgelost en zo veel mogelijk voorkomen. Er zijn een paar mogelijke oorzaken voor dergelijke ongemakken.

Kortsluiting door apparatuur

De meest voorkomende oorzaken voor kortsluiting in de stopcontacten is de aangesloten apparatuur. Elke gedeelte van het huis staat aangesloten op een groep in de groepenkast waar een bepaalde hoeveelheid stroom aan kan worden onttrokken. Als je te veel apparaten op dezelfde groep hebt aangesloten springt de stroom er uit. Je kunt vrij gemakkelijk controleren of dit de oorzaak is van het probleem met behulp van de stekkerproef. trek alle stekkers in de betreffende groep eruit en schakel de groep weer in met de schakelaar in de groepenkast. Plaats ze hierna een voor een terug in de stopcontacten. De eerste apparaten zouden het dan als het goed is moeten doen. Uiteindelijk zal de stroom er weer uit springen als je er een stekker in steekt. Nu weet je dat die stekker te veel vermogen trekt om bij de groep in te komen. Het aanleggen van een extra groep kan hier uitkomst bieden.

Stopcontact doorgebrand

Het kan ook voorkomen dat er bij het uittrekken van een apparaat dat net veel stroom trok uit het stopcontact een vonk ontstaat. In de meeste gevallen is deze vonk volledig ongevaarlijk zolang deze niet in aanraking komt met de huid. Wanneer de contactdoos bijvoorbeeld niet meer goed geaard is kan dit vonkje echter wel degelijk problemen veroorzaken. Het stopconact brand door. Er is nog niet direct brandgevaar of iets dergelijks, maar het is wel aan te raden hier zo spoedig mogelijk een elektricien voor in te schakelen en het stopcontact in de tussentijd niet te gebruiken. Een doorgebrand stopcontact is vaak ook te herkennen aan een brandlucht en bruine of zwarte plekken op het stopcontact.

Voor hulp bij het oplossen van kortsluiting of een stroomstoring ben je bij een elektricien aan het juiste adres. Ervaren en gekwalificeerde elektriciens uit jouw regio vind je via de MyGo matchmaker. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk reviews om de juiste vakman te vinden voor jouw klus. Ook onze klantenservice staat altijd klaar om jou probleem snel te laten verhelpen. Bel 085 432 00 32 en wij helpen jou met het vinden van de juiste vakman in de buurt.

Laadpaal Aanleggen

Laadpaal Aanleggen

Met de groeiende populariteit van de elektrische auto zullen steeds meer huishoudens overwegen een eigen laadpaal aan te schaffen. Als je een eigen laadpaal hebt is deze namelijk altijd vrij en kan je 's avonds de auto opladen voor de volgende dag. Zo weet je dat je de volgende ochtend weer optijd weg kan naar bijvoorbeeld je werk, en je niet in een lege auto stapt

Voordelen eigen laadpaal

Het aanleggen van een eigen laadpaal heet een aantal pluspunten. Allereerst hoef je nooit meer te zoeken naar een vrije laadpaal of te wachten tot er een vrij komt. Als je thuis komt kan je direct de auto aan de lader koppelen en is deze na 6 tot 8 uur weer helemaal klaar om te gaan. Bovendien is het goedkoper om je eigen laadpaal te gebruiken. Je gebruikt namelijk je eigen stroom en betaalt dus ook de standaardprijs voor deze stroom.

Laadpaal aanleggen, belangrijke punten

Bij het overwegen van een eigen laadpaal zijn er een paar dingen die je waarschijnlijk mee wilt nemen in de beslissing. Allereerst is het van belang dat je voldoende ruimte hebt om de laadpaal op je eigen grond aan te leggen. Bij gebrek hieraan kan je de laadpaal ook laten plaatsen in een openbare ruimte. Je hebt hiervoor echter wel toestemming nodig van de gemeente. Als je de laadpaal in het openbaar hebt geplaatst, bijvoorbeeld op een parkeerplaats, kunnen andere auto's ook gebruik maken van deze laadpunten. Als tweede is het belangrijk dat je een extra groep laat aanleggen in de groepenkast. Aangezien een auto aardig veel stroom vereist kan het namelijk heel goed zijn dat de groep waar de laadpaal op staat aangesloten er uit springt. Naast het aanleggen van een extra groep kan ook het aansluiten van krachtstroom ook enorm handig zijn. Hiermee kan de laadpaal meer vermogen ontvangen en kan de auto dus sneller worden opgeladen. Buiten de standaard laadpaal kan je ook een aantal extra's aanvragen. Zo kan je de laadpaal laten voorzien van extra vermogen, een extra aansluiting voor een tweede auto, of een betere beveiliging op de laadpaal. Deze extra's kosten welliswaar extra geld maar kunnen de laadpaal van een hoop extra gemak voorzien.

Bij de aanschaf van een laadpaal kan je bij de gemeente navragen of er wellicht ook een subsidie geldt voor het aanleggen van een laadpaal. Landelijk zijn er hier nog geen afspraken over, maar een aantal gemeenten hebben hier al wel initiatief in genomen. Als jouw gemeente wel een derglijke regeling heeft kan dit een aardige zakcent besparen.

Voor het aanleggen en klussen aan de laadpaal kan je altijd terecht bij een elektricien. De elektriciens van MyGo zijn eenvoudig te vinden via de MyGo matchmaker. Vergelijk vakmannen op basis van offertes, profielen en ervaringen van anderen en kies de vakman die bij jou past. Ook telefonisch helpt onze klantenservice graag met het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Stoppenkast Vervangen

Stoppenkast Vervangen

Veel oudere woningen hebben nog een stoppenkast in huis. Stoppenkasten kunnen zeker nog worden gebruikt, maar worden tegenwoordig eigenlijk vrijwel niet meer geplaatst. Er is namelijk een verbeterd alternatief; de groepenkast. Als je jouw stoppenkast wilt laten vervangen komt hier zeer waarschijnlijk dan ook een groepenkast voor terug, maar wat is dan precies het verschil?

Verschillen stoppen- en groepenkast

Tussen de twee verschillende kastjes zit op het oog niet heel veel verschil, dit verschil is er echter wel degelijk. Het belangrijkste verschil zit hem namelijk in de veiligheid. Waar in de stoppenkast alles is geregeld via de stoppen is in de groepenkast een aardlekschakelaar de eindverantwoordelijke. Bij overbelasting of doorbranding van de elektriciteitskabels valt de aardlekschakelaar uit en is er zo minder kans op gevaarlijke situaties door uitlekkende stroom. Het hebben van een aardlekschakelaar is in nieuwe groepenkasten tegenwoordig zelfs verplicht. Naast het verschil in veiligheid is er ook een verschil in gebruiksvriendelijkheid. In plaats van dat je alle stoppen moet controleren en omzetten kan je bij een groepenkast namelijk gewoon simpel een schakelaar omzetten om de stroom in of uit te schakelen.

verschillen tussen groepenkasten

Er zijn tegenwoordig een aardig aantal verschillende merken die groepenkasten aanbieden. Het verschil tussen deze groepenkasten onderling hoeft niet persé groot te zijn. Een goede groepenkast is immers een goede groepenkast. Waar je zelf wel op moet letten is dat het merk van de groepenkast wel gecertificeerd is. Dit is belangrijk omdat van niet gecertificeerde merken de kwaliteit en veiligheid niet valt te garanderen. Daarnaast is het handig als de groepenkast voldoende mogelijkheden heeft om krachtstroom aan te sluiten. Dit is niet voor ieder huishouden noodzakelijk, maar er zijn steeds meer apparaten waarvoor dit wel noodzakelijk is. Voorbeelden zijn een inductie kookplaat, een jaccuzi of een laadpaal voor de elektrische auto.

Wanneer je veel apparaten gebruik laat maken van je stroom kan het soms ook noodzakelijk zijn een extra groep te laten plaatsen. Elke groep in de groepenkast kan namelijk een bepaalde hoeveelheid stroom geven tegelijk. Als er te veel apparaten op worden aangesloten veroorzaak je kortsluiting en zal de betreffende groep uitvallen. Zodra de overtollige stekker er weer uit zijn getrokken kan de groep weer worden aangezet.

Voor klussen in de stoppenkast of groepenkast is het enorm aan te raden een elektricien in te schakelen. Gelukkig is deze via MyGo nooit verweg. Met de matchmaker kom je eenvoudig in contact met een gekwalificeerde vakman bij jou in de regio. Kies zelf welke vakman je in wilt schakelen, vergelijk gratis en vrijblijvend offertes, profielen en ervaringen van anderen. Onze klantenservice helpt ook graag bij het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Elektra keuringen

Elektra keuringen

Net als het gebruik van gas is het gebruik van elektriciteit niet altijd zo risicovrij als we denken. Als er een aansluiting verkeerd zit of wanneer er iets beschadigd raakt kan dit gepaard gaan met een aantal risico's waarvan de een erger is dan de ander. Om de elektrische installaties in huis zo veilig mogelijk te houden en zo zuinig mogelijk te laten werken kan je de aansluitingen in huis zo nu en dan laten controleren door een elektricien.

Elektriciteitskeuring, waarom?

Een defecte of verkeerde aansluiting van een elektriciteitskabel kan flinke gevolgen hebben. Als de kabels bijvoorbeeld niet voldoende zijn geïsoleerd kan dit lijden tot het weglekken van elektriciteit. Dit lijkt op zichzelf niet zo'n groot probleem omdat een stoppen- of groepenkast kortsluiting voorkomt door de stroom  uit te schakelen als er stroom weg lekt. Als deze echter ook toevallig niet goed functioneert is er de kans op flinke schokken wanneer je de kabel of het aangesloten apparaat aan raakt. Naast deze schokken kan er ook vrij gemakkelijk brand ontstaan door weglekkende stroom. Het hebben van defecte elektricieteitsaansluitingen is dus onveilig. Het is dus helemaal geen gek idee om zo nu en dan alles even te laten controleren. Bovendien geeft de elektricien ook een rapport over waar er energie valt te besparen. Dit is zowel prettig voor het milieu als ook een leuk extratje in de portemonnee.

NEN 1010 Keuring

De meest bekende keuring die je kunt laten uitvoeren door een elektricien is de NEN 1010. Deze keuring is niet wettelijk verplicht maar wordt wel aangeraden als je het risico en de energiekosten zo laag mogelijk wilt houden. Bij een NEN 1010 keuring kijkt de elektricien naar een aantal dingen:

  • Brandveiligheid van kabels
  • CE-markering op de aangesloten apparaten. (CE staat voor conform de europese normen)
  • Controle van de aarding van installaties
  • Controleren van schakelaars en zekeringen
  • Adviesrapport opstellen voor energiebesparing

NEN 3140 Keuring

Een andere veel voorkomende keuring is de NEN 3140 en de NEN 3840. Deze keuringen zijn verplichte keuringen voor bedrijven zodat de werkomgeving van de werknemers altijd zo veilig mogelijk is. Hierbij is de NEN 3140 keuring een keuring voor laagspanningsinstallaties zoals verlichting en ICT. NEN 3840 is een keuring voor hoogspanningsinstallaties zoals zware machines. De werkgever is in principe verantwoordelijk dat deze keuringen wordt uitgevoerd, maar kan hier wel een installatieverantwoordelijke voor aanwijzen. De beide keuringen worden uitgevoerd door apparaten te controleren fysieke gebreken zoals kapotte bedrading. Daarna worden er metingen gedaan van het gerbuik van de apparaten en worden alle bevindingen vastgelegd om te kunnen aantonen dat de installaties veilig zijn verklaard.

Voor het keuren van elektrische installaties kan je altijd terecht bij een erkende elektricien. Via de MyGo matchmaker vind je altijd een gekwalificeerde elektricien uit jouw regio. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes, profielen en ervaringen van anderen en kies de vakman die bij jou past. Bel je liever even snel? Onze klantenservice helpt ook telefonisch graag met het vinden van de juiste vakman. Bel 085 432 00 32

 

Krachtstroom aanleggen

Krachtstroom aanleggen

Denk je erover een inductie kookplaat, jacuzzi of een sauna aan te schaffen? Deze toevoegingen aan je huis hebben wel een hoop extra stroom nodig. De meeste elektronische apparaten hebben een standaard energieverbruik. Dit is veelal 230 volt. Veel oude huizen hebben een aansluiting van 1x35A. Dat is geschikt voor de standaard elektronische producten zoals een televisie, wasmachine of vaatwasser. Echter jacuzzi’s, inductie kookplaten of sauna’s verbruiken, zoals gezegd, veel meer stroom. Een standaard 1-fase aansluiting volstaat in dit geval dan ook niet. Je zult krachtstroom (of draaistroom) aan moeten leggen.

Krachtstroom, hoe werkt het?

Krachtstroom is in principe niets anders dan gewone stroom. Het verschil tussen krachtstroom en reguliere stroom zit hem puur in de aansluiting. Bij krachtstroom worden er nieuwe aansluitingen geplaatst waar meer vermogen doorheen kan. Dit vermogen is nodig om zware elektrische apparaten zoals een jacuzzi van voldoende stroom te kunnen voorzien. Bij het aanleggen van krachtstroom moet er een extra groep worden aangelegd in de groepenkast. De apparaten die op de krachtstroom worden aangesloten zijn namelijk te zwaar om op een bestaande groep te kunnen. Het aanleggen van krachtstroom is in principe in elke woning mogelijk, alleen zijn er wel een paar dingen die het voor de vakman moeilijker en voor jou dus prijziger kunnen maken. De twee belangrijkste dingen zijn de hoeveelheid kabel die moet worden gelegd en hoe uit welk bouwjaar de woning is. Als er meer kabel aangelegd moet worden zal dit gevolgen hebben voor de materiaal- en arbeidskosten. De vakman is namelijk langer bezig en heeft uiteraard ook meer kabel nodig. Als je een oude woning hebt zijn de elektriciteitsaansluitingen in veel gevallen ook verouderd. Dit gaat natuurlijk niet op als er hier al een keer aan is gewerkt. Als de aansluitingen echter wel zijn verouderd dan is het vor de elektricien meer werk om krachtstroom aan te leggen. Doordat deze meer aanpassingen zal moeten doen is hij meer tijd kwijt en kunnen voornamelijk de arbeidskosten dus extra oplopen.

Extra groep aanleggen

Voor het gebruiken van krachtstroom heb je in bijna alle gevallen een extra groep nodig in de groepenkast. Deze extra groep moet worden aangesloten om te voorkomen dat de groep waar het zware apparaat op staat aangesloten er constant uit springt. Particulieren kunnen niet zomaar een groepenkast ombouwen. De groepenkast is namelijk niet jouw bezit, maar deze is eigendom van een elektriciteitsbedrijf. Je hebt dan ook toestemming nodig van een elektriciteitsbedrijf. Deze zal alleen toestemming verlenen aan een erkend installateur.

Laat je krachtstroom aanleggen door een specialist van MyGo. Wij hebben jarenlange ervaring, werken voordelig en leveren producten van hoogwaardige kwaliteit. Ons landelijke netwerk zorgt ervoor dat er altijd een elektricien bij jou in de buurt zit via de Matchmaker. Of bel direct naar: 085 432 00 32 voor het maken van een afspraak.

Inductie koken voor - en nadelen

Inductie koken voor - en nadelen

Tegenwoordig wordt er in de keuken steeds vaker overgestapt op inductie koken. Bij inductie koken maak je niet langer gebruik van een normaal gasfornuis. In plaats daarvan laat je in de keuken een inductie kookplaat installeren. Deze platen zijn snel, duurzaam en effectief en bied nog een hoop andere voordelen.

Inductie kookplaat voordelen

De inductie kookplaat heeft een aantal opvallende handige functies. Zo kan je op de kookplaat bijvoorbeeld de temperatuur en kooktijd per zone instellen. Als de kooktijd om is zal de plaat automatisch uit gaan waardoor je zelf minder aandacht hoeft te hebben bij het koken. De meeste kookplaten zijn ook uitgerust met een panherkenning. Hierdoor herkent de plaat wanneer er een pan op de plaat staat en dan kan deze zone worden verwarmd. Als er geen pan op staat kan de plaat dus niet onbedoeld alsnog worden verwarmd. Dit verkleint het gevaar op brandwonden als je bijvoorbeeld zonder nadenken met je hand op de plaat steunt. Bovendien werken inductie kookplaten op elektriciteit, waardoor je dus ook gelijk duurzamer kookt. Al helemaal in combinatie met groene stroom belast je het milieu vrijwel niet.

Inductie kookplaat nadelen

Natuurlijk zijn er helaas ook minpunten aan het gebruiken van een inductie kookplaat. Echt nadelen vallen ze bijna niet te noemen, maar je moet ze wel even meenemen in de overweging. Allereerst is het jammer dat niet alle pannen geschikt zijn voor het koken met een inductie kookplaat. Belangrijke punten om op te letten bij de pannen zijn onder andere of deze magnetisch is en of de bodem glad en vlak is. Als één van deze drie dingen niet het geval is dan is de pan niet geschikt voor een inductie kookplaat en zal je een nieuwe pan moeten aanschaffen hiervoor.
Ook kan het gebruik van een inductie kookplaat vervelende gevolgen hebben voor mensen met een pacemaker. Als jij een pacemaker hebt is het verstandig om eerst een arts te raadplegen over de mogelijkheden.
Vanwege de grote hoeveelheid elektriciteit die wordt gebruikt door een inductie kookplaat kan het heel goed zijn dat er een extra groep moet worden aangelegd in de meterkast. Wanneer dit niet gebeurt is de kans op kortsluiting in de keuken aanzienlijk, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Overleg met een elektricien of het aanleggen van een extra groep voor jou ook nodig is.
Als laatste kan je bij de kookplaat ook een geïntegreerde afzuiging aansluiten. Hoewel deze afzuiging een leuk extratje kan zijn, al helemaal als de oorspronkelijke afzuigkap een hoop lawaai maakt, komt er wel wat extra onderhoud bij kijken. De filters in deze afzuiging moeten namelijk wel regelmatig worden vervangen en onderhouden. Als dit niet gebeurt kan de afzuiging minder schone lucht geven.

Voor het aansluiten, repareren of onderhouden van een inductie kookplaat kan je altijd terecht bij een professionele elektricien. Via de MyGo matchmaker vind je eenvoudig een vakman uit jouw regio. Vergelijk vakmannen op basis van offertes, profielen en ervaringen van anderen en kies de vakman die bij jou past. Ook telefonisch helpt onze klantenservice graag met het vinden van de juiste vakman voor jou. Bel 085 432 00 32

Inductie kookplaat aansluiten kosten

Inductie kookplaat aansluiten kosten

Het aansluiten van een inductie kookplaat wordt steeds populairder. Het gebruik maken hiervan brengt namelijk een flink aantal voordelen met zich mee. Voor je een inductie kookplaat kunt plaatsen moet je echter wel een aantal dingen regelen.

Waarom inductie koken?

Het gebruiken van een inductie kookplaat is natuurlijk niet voor niets razend populair. Het bespaart op de energiekosten en biedt veel extra gebruiksgemak. Een inductie kookplaat verwarmt de pan door elektromagnetische straling. Deze straling wordt opgewekt met behulp van elektriciteit waardoor je met koken niet meer afhankelijk bent van je gasaansluiting. Dit is een voordeel omdat de prijzen van gas naar verloop van tijd steeds verder stijgen. Bovendien wil de nederlandse overheid in 2050 volledig gasvrij zijn en is een inductie kookplaat al een goede eerste stap om hierop in te spelen. Als je aangesloten staat op een groen stroomnetwerk heb je met een inductie kookplaat zelfs helemaal geen CO2 uitstoot.

Inductie kookplaat: soorten

Voor inductie koken zijn er een aantal verschillende mogelijkheden. Welke soort jij kiest is afhankelijk van de thuissituatie. Als je er zelf niet uit komt kan je altijd het advies vragen van een ervaren elektricien.

Inductie kookplaten onderscheiden zich in een aantal dingen. Zo komen de kookplaten in inbouw en opbouw. Een inbouw inductie kookplaat wordt ingebouwd in het aanrecht. Het grootste verschil is dat het uiterlijk van de kookplaat een andere uitstraling krijgt. Een opbouw inductie kookplaat neemt wat meer ruimte in beslag dan een inbouw variant. Naast deze verschillende soorten verschillen de kookplaten ook onderling in grootte en vermogen. Zo kan je een kookplaat kiezen waar bijvoorbeeld 2 kookzones in zijn gebouwd, maar je kunt er ook een nemen met 4 kookzones of met één grote flexplaat. De flexplaat geeft gewoon warmte op de plaats waar een pan wordt gedetecteerd, deze kan dus overal op de plaat worden neergezet. Een kookplaat met meer vermogen heeft wel een grotere stroomaansluiting nodig, waardoor het dus noodzakelijk kan zijn een perilex- of krachtstroomaansluiting te nemen.

Inductie kookplaat: vereisten

Om een inductie kookplaat aan te schaffen moet je rekening houden met een aantal dingen. Allereerst kan het dus mogelijk zijn dat de kookplaat veel vermogen eist. Hierbij is het noodzakelijk een perilex- of krachtstroomaansluiting te laten plaatsen. Het kan ook heel goed zijn dat er voor de kookplaat een extra groep moet worden aangelegd in de groepenkast. Naast de benodigde extra stroomaansluitingen kan het ook zijn dat je nieuwe pannen moet aanschaffen. Niet elke pan is namelijk geschikt voor inductie koken. Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn kan je drie dingen testen. Allereerst moet de onderkant van de pan magnetisch zijn. Als je er een magneet aan kunt hangen dan is dit in elk geval al goed. Daarnaast moet de onderkant van de pan vlak en glad zijn. Dit kan je ook vrij gemakkelijk zelf testen door vorm van de bodem te bekijken en met je hand te voelen of deze glad of ruw aanvoelt. Een ruwe pan kan de kookplaat beschadigen, en een pan met een bolle bodem kan de warmte van de kookplaat minder goed geleiden.

Voor vragen en klussen op het gebied van inductie koken kan je altijd terecht bij een ervaren elektricien. Via de MyGo matchmaker kom je eenvoudig in contact met een vakman bij jou in de regio. Vergelijk vakmannen eenvoudig met offertes, profielen en ervaringen van anderen en kies de vakman die bij jou past. Ook telefonisch staat onze klantenservice altijd klaar om te helpen, bel 085 432 00 32

Aanleg Aardlekschakelaar

Aanleg Aardlekschakelaar

In de groepenkasten, die tegenwoordig in bijna elk huishouden aanwezig zijn, is de aardlekschakelaar vrijwel onmisbaar. Tegenwoordig is het zelfs verplicht in Nederland om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben. Het aanleggen van een aardlekschakelaar is dan ook helemaal geen gekke stap.

Wat doet een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar in de groepenkast die staat aangesloten op een of meerdere groepen. Hoeveel en welke groepen je hierop wilt aansluiten ligt aan je eigen behoeften en de mogelijkheden in jouw groepenkast. Dit kan je altijd even doorspreken met een elektricien. De aardlekschakelaar detecteert lekstroom in de stroom toe- en afvoer van het huis.

Lekstroom houdt in dat er stroom weg lekt uit de elektriciteitskabels en deze dus geen gesloten kring meer vormen. Omdat lekstroom kortsluiting, brand en elektrocutie kan veroorzaken zal de aardlekschakelaar bij het detecteren van teveel lekstroom de aangesloten groepen uitschakelen. Er is hier dan tijdelijk geen stroomtoevoer meer zodat je veilig het probleem op kunt lossen. Hierna kan je de schakelaar weer omzetten en is de stroom terug. De aardlekschakelaar is dus een beveiligingssysteem voor elektrische apparaten om nare gevolgen te voorkomen.

Aardlekschakelaar aanleggen

Het aanleggen van een aardlekschakelaar is een klus in de groepenkast zelf. Om een aardlekschakelaar aan te leggen heb je de nodige dosis technisch vernuft nodig. Zelfs als je hierover beschikt is het nog steeds aangeraden de klus te laten uitvoeren door een elektricien. Als er namelijk iets fout gaat en er ontstaat schade dekt de verzekering dit alleen wanneer er een gekwalificeerde elektricien aan heeft gewerkt. Bovendien is de kans dat de klus bij een elektricien fout gaat klein omdat deze beschikt over de nodige ervaring, gereedschappen en materialen.

Voor het aanleggen van een aardlekschakelaar kan je altijd terecht bij een elektricien van MyGo. Via de matchmaker kom je eenvoudig in contact met een vakman vij jou in de regio. Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en recensies en kies de vakman die bij jou past. Ook telefonisch helpen wij je graag bij het vinden van de juiste vakman. Bel onze klantenservice op 085 432 00 32

Tuinverlichting Repareren

Tuinverlichting Repareren

Soms doet de tuinverlichting het ineens niet meer en moet je deze laten repareren. De meest voorkomende problemen in tuinverlichting zijn schade aan de buitenkant of een storing of kortsluiting aan de elektriciteitstoevoer.

De tuinverlichting laten repareren

Afhankelijk van wat het probleem is kan je zowel een elektricien als een hovenier inschakelen voor het repareren van tuinverlichting. Als de lampenkap bijvoorbeeld kapot of vervuild is kan een hovenier helpen met het repareren of het vinden van de juiste vervanging. Bij problemen aan de elektriciteit is een elektricien de beste keuze. Een kortsluiting in de tuinverlichting wordt meestal veroorzaakt door vocht in de tuin- of grondspots. Een gevolg hiervan kan ook zijn dat de aardlekschakelaar er uit springt. Vocht kan bij de spots komen doordat het rubber in de kabel versleten is of er andere schade aan de elektriciteitskabel is. Het gebruiken van een halogeenlamp in de tuinverlichting kan ook zorgen dat er vocht in de spots komt. De halogeenlamp produceert namelijk genoeg warmte om de druk op de spots toe te laten nemen. Als de lamp weer afkoelt kan de spot mogelijk water mee naar binnen zuigen.

Problemen in tuinverlichting voorkomen

Schade aan de elektriciteit van de tuinverlichting kan relatief eenvoudig worden voorkomen. Door de elektriciteitskabels goed te behuizen. Als je 230 volt of meer op de lampen hebt aangesloten is het ook belangrijk om de lampen goed te aarden. Het is echter aangeraden om het voltage op de tuinverlichting terug te brengen tot 12v. Als je tuinverlichting van 12v aan legt kan dit ook worden gedaan door een hovenier in plaats van een elektricien. Het terugbrengen van je voltage kan je gemakkelijk doen door een transformator. De kans op storingen neemt bij een laag voltage aanzienlijk af, en dat is ook te merken.

Het inschakelen van een gekwalificeerde hovenier of elektricien doe je bij MyGo. Via de matchmaker kom je eenvoudig in contact met vakmannen bij jou in de regio. Vergelijk gratis en vrijblijvend profielen van verschillende vakmannen en lees over de ervaringen van andere klanten. Vraag ook geheel vrijblijvend offertes aan van de vakmannen die jij kiest. Liever telefonisch contact? Bel onze klantenservice op 085 432 00 32 en wij helpen met het vinden van de juiste vakman voor jou.


Dit is het einde van de pagina

Hopelijk heb je nu genoeg informatie over elektriciens en elektra. Hieronder staan nog een paar gerelateerde onderwerpen.

Zoek je iets anders? Kijk dan eens rond in onze categorieën