Terug naar diensten
Groep uitgevallen

Groep uitgevallen

Is de stroom gedeeltelijk uitgevallen? Doen de lampen in jouw schuur het niet, maar werkt alles in jouw woning nog gewoon? Dit duidt op een gedeeltelijke stroomstoring. Waarschijnlijk heeft één apparaat ervoor gezorgd dat de stroom in een deel van jouw woning uit is gevallen. Je kunt dit makkelijk controleren door een stekkerproef uit te voeren. Heb je geen idee welk apparaat de boosdoener is? Dan kun je een stekkerproef proberen door de betreffende groep van de doorgeslagen stop of automaat in de meterkast uit te schakelen. Vervolgens schakel je alle apparaten in de groep uit en trek je de stekkers uit de stopcontacten. Wanneer je de apparaten weer inschakelt en de groep valt bij één van de apparaten weer uit, dan weet je wie de boosdoener is.

Heb je de stekkerproef geprobeerd, maar nog geen stroom? Dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met een elektricien bij jou in de buurt. Je kunt snel en eenvoudig een geschikte vakman vinden door gebruik te maken van de MyGo Matchmaker. Hier vind je verschillende elektriciens bij jou in de regio die je vervolgens met elkaar kunt vergelijken op basis van prijzen, referenties en andere bedrijfsinformatie. Vervolgens kies je zelf de vakman die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften. 

Groep uitgevallen: zekering

In oude meterkasten zijn (smelt)zekeringen of stoppen aanwezig. Stoppen en zekeringen kunnen als synoniemen worden beschouwd en zorgen ervoor dat groepen in uw meterkast niet overbelast raken, oftewel, dat er niet te veel stroom door een groep gaat. Het is dus het beveiligingssysteem voor jouw elektrotechnische installaties. In nieuwere woningen zijn moderne meterkasten aanwezig in plaats van stoppenkasten. Deze meterkasten hebben installatieautomaten of aardlekautomaten die voor de elektrische beveiliging zorgen. Installatieautomaten en aardlekautomaten zijn veiliger en gebruiksvriendelijker dan de stoppen en zekeringen.

Groep uitgevallen: stop

Raakt een groep wel overbelast, dan zorgt de zekering ervoor dat de stroomtoevoer wordt onderbroken. Je zult zien dat het metalen veertje uit de zekering of stop is gesprongen. Wanneer er een stop is doorgeslagen en je weet welk apparaat de boosdoener was, dan moet de stop vervangen worden. Wees voorzichtig wanneer je zelf aan de slag gaat. Aan het werken met elektriciteit zijn uiteraard de nodige risico’s verbonden. Let er bij het vervangen van de stop op dat het om een stop met de juiste Ampère gaat.

Let op: Slaan de stoppen direct na het vervangen weer door en valt de groep weer uit, schakel dan een erkende elektricien in.

Groep uitgevallen

Groep uitgevallen: aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is sinds 1975 verplicht en zorgt ervoor dat de elektriciteitstoevoer wordt uitgeschakeld bij een lekstroom. Is de aardlekschakelaar uitgevallen, schakel dan alle groepen die worden beveiligd door de betreffende aardlekschakelaar uit. Schakel vervolgens alle apparaten binnen de groep uit. Schakel vervolgens de aardlekschakelaar weer in en daarna ook alle apparaten een voor een. Als het goed is merk je nu welk apparaat voor de kortsluiting zorgt. Ligt het probleem niet bij een apparaat en blijft de aardlekschakelaar uitvallen? Laat dan een elektricien komen.

Groep uitgevallen: kosten

Een groep die uitgevallen is kan meerdere oorzaken hebben en er is dus ook niet één standaard oplossing voorhanden. De kosten voor een elektricien bij het uitvallen van een groep kunnen dan ook erg verschillen. In sommige gevallen kun je het makkelijk zelf oplossen. Heb je wel een elektricien nodig, dan kun je uitgaan van een uurloon van tussen de 35 euro en 65 euro. Hier komen nog materiaalkosten en voorrijkosten bovenop. Deze zijn uiteraard afhankelijk van het probleem en van hoe ver de elektricien van jou vandaan woont.

Via de Matchmaker van Mygo vind je snel en gemakkelijk een elektricien bij jou in de buurt, of bel naar: 085 106 1600 om direct in contact te komen.