Smart home systeem in 5 simpele stappen

Smart home systeem in 5 simpele stappen

30 dec. '21 • Door MyGo redactie

Het smart home systeem wordt steeds meer zichtbaar in het dagelijks leven. Hoe jij jouw woning in vijf simpele stappen een smart home kunt maken met bijvoorbeeld smart home Gadgets of smart home verlichting beschrijven wij in deze blog met behulp van een stappenplan. 

Het smart maken van jouw woning ook wel ‘domotica’ genoemd. Dit begrip is een combinatie van diensten en technieken die ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven wordt verbeterd in een woning. Als consument krijgen we steeds meer mogelijkheden om hightech toepassingen in onze woning aan te brengen.

In onderstaande stappen kun je deze apparaten en diensten op de juiste manier toepassen. 

 1. Zorg voor een goede basis in de woning
 2. Maak gebruik van een smart home systeem
 3. Voeg smart home gadgets toe
 4. Pas smart home verlichting toe in de woning
 5. Breid de smart home uit 

Stap 1. Zorg voor een goede basis in de woning

Het is belangrijk om een paar zaken op orde te hebben voor je een smart home systeem kunt integreren in de woning. Diverse smart home systemen werken via het WiFi-netwerk, daarvoor is een sterke internetverbinding nodig. Wanneer dit niet het geval is, kan het toch handig zijn om de WiFi-verbinding te verbeteren. 

Daarnaast raden experts aan om je goed in te lezen over de verschillende mogelijkheden. Zo wordt het plaatsen van een slimme lamp bijvoorbeeld vaak gecombineerd met een bewegingssensor. Door vooraf te weten welke systemen, gadgets en verlichting je wilt aanschaffen kun je inspelen op de verschillende combinaties.

Als je smart home gadgets wilt installeren voor een energiezuinige woning kun je ervoor kiezen om de woning eerst te verduurzamen. Via de MyGo Matchmaker is het mogelijk om een vakman te vinden die met jou kijkt naar de mogelijkheden rond jouw woning. Kom in contact met MyGo door te bellen naar 085 - 432 00 32 of vul de MyGo Matchmaker in!

Smart home systeem in vijf simpele stappen

Stap 2. Maak gebruik van een smart home systeem

Jouw woning smart maken kan met behulp van een smart home systeem, er zijn diverse systemen die makkelijk te installeren zijn. De bekendste smart home systemen zijn:

 • Amazon Alexa: De marktgigant Amazon heeft Alexa ontwikkeld, deze spraakassistent beantwoord vragen en kan opdrachten uitvoeren wanneer je de spraakassistent koppelt aan smart home gadgets. Sinds 2020 bieden makers deze spraakassistent ook in Nederland aan.

 • Apple HomeKit: Het bedrijf Apple heeft de Apple HomeKit ontwikkeld, deze is vergelijkbaar met de Amazon Alexa. De spraakassistent van Apple, die de naam Siri draagt, kan zowel vragen beantwoorden als opdrachten laten uitvoeren door smart home gadgets. De Apple Homekit laat alle soorten gadgets met elkaar communiceren, ongeacht het merk. 

 • Google Assistent: Ook het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft een geavanceerde spraakassistent ontwikkeld. Deze beantwoord ook vragen en is in staat om opdrachten uit te laten voeren door gecombineerde smart home apparaten. Het is eenvoudig om losse apparaten te verbinden met de Google Assistent. 

Wanneer de eigenaar één van deze systemen in de woning installeert is het eenvoudig om losse smart home gadgets te koppelen. Het koppelen is noodzakelijk, omdat de smart home apparaten hierdoor kunnen inspelen op jouw wensen. Ook is het mogelijk om jouw woning te veranderen in een smart home zonder smart home systeem, dit kan ook door middel van losse gadgets. 

Smart home systeem in vijf simpele stappen

Stap 3. Voeg smart home gadgets toe

Het integreren van smart home in jouw woning kan op diverse manieren. Deze manieren verdelen wij in wij verdelen in vijf verschillende categorieën. Elke categorie kent haar eigen merken en apparaten, waardoor de keuze vrij breed is. Het merk van het smart home apparaat heeft veel invloed op de koppeling die het apparaat kan maken met het systeem. Daarom is het van belang om goed uit te zoeken welke systemen op elkaar zijn ingespeeld. 

 1. Spraakassistenten: Deze apparaten ontvangen een opdracht of vraag door middel van spraak. Als consument kun je iets inspreken, waardoor de spraak assistent een opdracht uitvoert of een vraag beantwoord. De spraakassistenten kun je aansluiten op andere gadgets, zodat zij de opdracht doorgeven. De bekendste merken die spraakassistenten ontwerpen en produceren zijn: Amazon, Google en Apple.

 2. Energiebesparing: De fabrikanten maken de energiebesparende apparaten steeds slimmer en de apparaten zijn ook te koppelen aan smart home systemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld thermostaten, slimme meters en radiatorknoppen. Door deze smart home gadgets aan te schaffen kun je besparen op de energierekening. De bekendste merken die energiebesparende gadgets ontwerpen en produceren zijn: Google, Honeywell en Nefit. 

 3. Beveiliging: Beveiligingsapparaten zijn er in diverse soorten en maten. Zo kun je kiezen voor camera’s, deurbellen (met een camera) of alarmsystemen. Deze apparaten zijn gemakkelijk te installeren en hierdoor houd jij jouw woning en inboedel veilig. De bekendste merken die beveiligingsapparaten maken zijn: Google, Netgear en Amazon. 

 4. Huishoudelijk: Huishoudelijke apparaten zijn erg divers, zo kan gedacht worden aan robotstofzuigers, apparaten voor in de keuken en voor het sanitaire. Deze apparaten nemen huishoudelijke taken uit handen, wanneer ze de opdracht hiervoor krijgen. De bekendste merken die deze apparaten ontwikkelen en produceren zijn: Dyson, Bosch en Google.

 5. Entertainment: De laatste categorie omvat alle slimme apparaten met betrekking tot entertainment. Apparaten zoals smart TV’s, bluetooth speakers en wifi speakers zijn niet meer weg te denken uit onze woning. De smart home systemen kunnen deze apparaten ook aansturen, de bekendste merken voor entertainment zijn: Samsung, Amazon en Bose.

Deze verschillende losse apparaten kun je gemakkelijk koppelen met een smart home systeem. Daarnaast is het mogelijk om deze apparaten op elkaar te laten afstemmen, zodat er een proces ontstaat. Dit is mogelijk door diverse processen toe te voegen in via het smart home systeem.

Wanneer jij smart home apparaten of systemen in jouw woning wilt laten installeren kan dat gemakkelijk via MyGo. Met de MyGo Matchmaker kun je snel de juiste vakman vinden die voor jou de klus klaart. Kom in contact met MyGo door te bellen naar 085 - 432 00 32 of vul de MyGo Matchmaker in.

Smart home systeem in vijf simpele stappen

Stap 4. Pas smart home verlichting toe in de woning

Na het toevoegen van de losse apparaten aan jouw smart home systeem kun je er ook voor kiezen om smart home verlichting toe te passen in de woning. Deze verlichting kan naar jouw wens worden ingesteld en je maakt het gemakkelijk onderdeel van een routine.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een proces aan te maken via een smart home systeem waarbij bepaalde lampen in de woning na een bepaald tijdstip. Daarnaast is het mogelijk om de verlichting in te stellen met diverse bewegingssensoren, zodat deze reageren op beweging. smart home verlichting is een fijne toevoeging aan jouw woning, omdat simpele taken hierdoor overgenomen worden door automatische systemen. 

Stap 5. Breid de smart home uit 

Als de eerste onderdelen van het smart home systeem eenmaal staan is het gemakkelijk om deze uit te breiden. Dit kun je doen door verschillende apparaten toe te voegen die in één van de vijf categorieën vallen. Daarnaast hebben fabrikanten van smart home apparaten ervoor gezorgd dat steeds meer apparaten kunnen samenwerken. Dit betekent dat de apparaten met elkaar kunnen communiceren en hierdoor is het mogelijk om een proces op gang te brengen. Laat bijvoorbeeld de lamp aangaan wanneer een smart home bewegingssensor beweging detecteert. 

Wanneer je een smart home systeem in jouw woning wilt laten installeren kan dat gemakkelijk via MyGo. Met de MyGo Matchmaker kun je snel de juiste vakman vinden die voor jou de klus klaart. Kom in contact met MyGo door te bellen naar 085 - 432 00 32 of vul de MyGo Matchmaker in.

 

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 13 december 2018 en werd op 30 december 2021 geactualiseerd met nieuwe informatie over het overstappen naar een smart home in vijf stappen.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!