Waarom een huis SMART maken?
Er zijn steeds meer mensen die met domotica een smart home creëren. De voornaamste redenen om een smart home te maken zijn veiligheid, besparing en comfort. Een smart home zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lampen vanzelf aan- en uitgaan en dat er nergens onnodig lampen branden. Je kunt bijvoorbeeld een timer instellen die bepaalt wanneer je lampen aan- en uitgaan.
Bovendien kan een smart home jouw woning optimaal beveiligen door bijvoorbeeld uit zichzelf de rolluiken te sluiten en de deuren op slot te doen wanneer er niemand thuis is. Daarnaast is het hebben van een smart home ook ontzettend handig, omdat je niet meer alle lampen zelf hoeft aan te doen en zelf moet kijken of de deur wel dicht zit. Met alle voordelen wat betreft veiligheid en besparing die domotica met zich meebrengen, is een smart home echt aan te bevelen.
Wat zijn domotica?
Bij niet iedereen is de term ‘domotica’ bekend. De term is een samenvoeging van twee woorden: het Latijnse woord ‘domus’, wat huis betekent, en het moderne woord ‘telematica’, dat informatica en telecommunicatie verbindt. Het woord domotica gaat dus eigenlijk over apparaten die op een afstand met elkaar communiceren in een woning. We hebben het dan over ‘slimme apparaten’, oftewel apparaten die bijvoorbeeld op afstand bestuurbaar zijn of zelf kunnen ‘nadenken’.
Slimme apparaten kunnen vaak ook met elkaar communiceren en automatisch bepaalde dingen doen. Hiermee kan je woning of kantoorruimte een stuk efficiënter en handiger worden. Domotica worden speciaal gemaakt om je woon- en leefkwaliteit te verbeteren, omdat je bijvoorbeeld zelf minder handelingen hoeft te verrichten.
Top 3 meest zinvolle domotica toepassingen
Er zijn veel verschillende toepassingen van domotica. De meeste toepassingen zijn erg zinvol en handig, maar er zijn er ook die wat dubieuzer zijn. In de top 3 van meest zinvolle toepassingen van domotica staan slimme lampen bovenaan. Slimme lampen zijn lampen die allemaal met elkaar in verbinding staan, zodat je ze tegelijk aan en uit kunt doen. Dit werkt vaak via internet of bluetooth, zodat je ze via een handige applicatie vanaf een afstand kunt aan- en uitdoen. Je kunt onder andere instellen hoe laat ze uit en aan moeten gaan op een dag of avond, zodat je niet meer zelf steeds alle lampen bij langs moet gaan.
Ook een slimme verwarming staat absoluut in de top 3, omdat deze bijvoorbeeld vanzelf uitgaat wanneer er niemand meer thuis is. Uiteraard kun je ook zelf instellen hoe laat de verwarming uit en aan moet gaan.
Verder staan ook slimme dakramen en rolluiken in de top drie van meest zinvolle toepassingen van domotica. Met slimme dakramen en rolluiken hoef je je nooit meer zorgen te maken of je de ramen wel hebt dicht gedaan voordat je wegging. Ook kun je alle rolluiken tegelijk open- of dichtdoen, wat erg handig is wanneer het warm wordt. Zo hoef je niet meer alle kamers bij langs, en kun je ramen en rolluiken besturen via je telefoon.
Domotica: opmerkelijke toepassingen van slimme apparaten
Een opmerkelijke toepassing van domotica is de zogenaamde ‘quirky egg minder’. Met dit apparaat kun je via een applicatie zien hoeveel eieren er nog in de eierdoos zitten. Dit kan handig zijn wanneer je boodschappen wilt doen en niet meer weet hoeveel eieren je nog hebt. Deze toepassing laat enerzijds zien dat er heel bijzondere en creatieve toepassingen te bedenken zijn, maar hoort niet bij de meest voorkomende toepassingen.
Een andere opmerkelijke toepassing van domotica is de slimme paraplu. Deze paraplu geeft je een melding op je telefoon wanneer het gaat regenen en je dus niet je paraplu moet vergeten. Helaas voor de slimme paraplu kun je diezelfde notificaties geheel gratis van de meeste weer-apps krijgen. Daarom zal niet iedereen staan te popelen om deze, best prijzige, slimme paraplu aan te schaffen.
Als laatste is één van de meest opmerkelijke toepassingen van slimme apparaten toch wel de slimme haarborstel. Deze borstel kan meten of er klitten in je haar zitten en of je haar droog of nat is, en geeft dit aan je door. Maar goed, je kunt natuurlijk ook achter deze informatie komen wanneer je een keer met je vingers door je haar gaat. Zodoende lijkt deze slimme haarborstel de plank net mis te slaan.
Interessante toepassingen van domotica: smart lampen
Het zogenaamde ‘Internet of Things’ zorgt ervoor dat allerlei objecten in een woning steeds slimmer worden. Als je bijvoorbeeld smart lampen aanschaft, dan hoef je nooit meer in het donker thuis te komen. Je kunt de lampen namelijk op afstand aanzetten, of instellen dat ze automatisch aangaan zodra het donker wordt. Ook kun je ze vanaf de bank allemaal bedienen, zodat je niet steeds hoeft op te staan om een lamp zachter of feller te zetten of aan of uit te doen. Je creëert dus gemakkelijk de gewenste sfeer in huis.
Als je je lampen een keer vergeet uit te zetten kun je dit alsnog doen wanneer je al van huis bent. Mocht je niet zeker zijn of je de lampen wel of niet uit gedaan hebt, kun je dat op je smartphone gewoon zien en alsnog op afstand doen wanneer nodig. Zo kun je mooi stroom besparen. Smart lampen zijn dus erg duurzaam en goed voor het milieu. Je bespaart energie, en dus energiekosten.
Domotica: Je smart home reageert op jouw stem
Een leuke toepassing van domotica is dat ze op jouw stem kunnen reageren. Stel bijvoorbeeld dat je even bezig bent en de radio of televisie zachter wilt zetten, dan hoef je dit alleen maar hardop uit te spreken. In veel apparaten zit namelijk een speaker waarbij je kunt instellen dat deze alleen reageert op jouw stem. Hoe meer slimme apparaten je hebt aangesloten op deze speaker, hoe meer je kunt bedienen zonder dat je hiervoor hoeft op te kijken of je telefoon hoeft te pakken.
Naast al het genoemde is een smart home tevens de ideale energiemeter. Een smart home registreert het energiegebruik van alle apparaten die zijn aangesloten, waardoor je gemakkelijk kunt zien hoe je het beste energie kunt besparen. Uiteraard kan een smart home ook zelf bepalen wanneer er energie bespaard kan worden, bijvoorbeeld wanneer er niemand thuis is en de televisie nog aanstaat.
Domotica: Geschikt voor alle woningen
Of je nou zelf een woning bezit of een woning huurt, of je nou in een studentenkamer woont of een appartement, domotica zijn voor iedere woning geschikt. Je kunt domotica toepassen in zowel nieuwe woningen als oude. Wat belangrijk is voor de aanschaf van domotica is dat je woning is voorzien van een snelle internetverbinding in het hele huis. Anders kan het zijn dat je domotica de signalen niet goed oppakken en dus niet goed werken.
Verder is het belangrijk dat je woning goed is geïsoleerd, met bijvoorbeeld dubbelglas, spouwmuur isolatie, en verwarmde vloeren. Zo gaat er geen energie verloren van de domotica. In oude woningen kan het nog weleens zijn dat de internetverbinding niet goed door de muren heen kan. Als jij hier last van hebt, dan kan het helaas zijn dat de domotica niet goed zullen werken. Je kunt dan het beste eens advies vragen aan een echte domotica specialist. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een wifi verlenger aanbevelen, waardoor je ook sterk wifi signaal krijgt waar het nu te zwak is.
Prijzen domotica installatie
Wat kost een smart home nou precies? Dat ligt er uiteraard aan hoeveel domotica je precies wilt aanschaffen. Zo kost een pakket van slimme verlichting bijvoorbeeld ongeveer 150 euro. Een slimme stekker kun je aanschaffen voor ongeveer 25 euro per stekker. Als je een slimme deurbel wilt, dan kost dit ongeveer 100 euro per stuk. Met een speaker kun je dus tegen veel apparaten praten om deze op afstand te bedienen. Zo’n speaker kost ongeveer 70 euro, voor een instapmodel. Dan kun je ook nog kiezen voor een slimme beveiligingscamera om je huis extra goed te beschermen tegen eventuele inbrekers. Dit komt meestal neer op zo’n 160 euro per camera. Een slim deurslot zorgt ervoor dat inbrekers niet meer naar binnen kunnen en kost gemiddeld zo’n 200 euro.
Als jij veel energie wilt besparen, dan is een slimme thermostaat een uitstekende keuze. Deze kun je kopen voor ongeveer 200 euro en kun je optimaal laten werken door ook slimme radiatorknoppen aan te schaffen voor ongeveer 70 euro per stuk. Als je al deze apparaten wilt aanschaffen, dan kan dat al voor ongeveer 1.300 euro in totaal.
Domotica specialist
Uiteraard kun je volledig zelf bepalen welke slimme apparaten je wilt aanschaffen. Zo kun je ook zelf beslissen hoeveel geld je ongeveer kwijt wilt zijn aan je smart home. Als je het belangrijk vindt om energie te besparen, dan kies je voor een slimme thermostaat en slimme radiatorknoppen. Deze kunnen worden gekoppeld aan slimme verlichting, zodat er veel minder energie verloren gaat aan licht en warmte.
Als je je woning optimaal wilt beveiligen, dan is een slimme beveiligingscamera in combinatie met een slim deurslot een goede keuze. Zo zorg je ervoor dat er niemand ongewenst kan binnenkomen en dat je bovendien altijd kunt zien wie er voor je deur staat. Je kunt je domotica laten installeren door een domotica specialist. Deze kun je vinden op de MyGo Matchmaker. Ook kun je ons bellen op 085 106 1600.