Terug naar blog
Kortsluiting opsporen en oplossen

Kortsluiting opsporen en oplossen

21 dec. '20 Door MyGo redactie

Kortsluiting

Heb je last van kortsluiting in een bepaalde groep of in de stoppenkast? Dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Voordat je aan de slag gaat is het van belang te kijken waar het probleem precies in kan zitten, hoe kortsluiting ontstaat en hoe je dit zelf op kunt lossen. De omgang met elektriciteit is niet zonder risico, dus zorg dat je secuur te werk gaat. Zo voorkom je meer problemen en zijn stroomstoringen soms door jezelf op te lossen.

Mocht dit niet het geval zijn, dan kan een elektricien uitkomst bieden. 

Kortsluiting voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen; ook als het gaat om kortsluiting. Hierbij dienen we wel te zeggen dat kortsluiting van het stopcontact lang niet altijd te voorkomen is, maar je kunt de kans hierop wel zo klein mogelijk maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je elektrische kabels goed geïsoleerd zijn, zodat deze niet tegen elkaar aan komen.

Zorg er tevens voor dat je de stekker van een elektrisch apparaat vastpakt wanneer je deze uit het stopcontact wil trekken en niet de kabel aantrekt. Controleer tot slot doorlopend de staat van alle elektrische apparaten.

Hoe ontstaat kortsluiting?

De stroom in een woning of gebouw wordt over diverse groepen afgeleverd in de meterkast. Individuele apparaten die defect zijn, kunnen ervoor zorgen dat elektrische aansluitingen te warm worden tot een punt waar deze worden uitgeschakeld.

Dit is een automatisch proces; mocht dit niet gebeuren, dan kunnen verbindingen namelijk doorbranden en dat brengt extra risico's met zich mee. Laat je informeren over de diverse aansluitingen en groepen in de woning, zodat je weet waar je bij een kortsluiting moet zoeken.

Kortsluiting in stopcontact opsporen en oplossen

Kortsluiting opsporen

In de meeste gevallen is kortsluiting het gevolg van een storing van elektrische apparatuur óf het gebruik van een kapotte stekker. Als de voeding niet meer in orde is, dan ontstaat er storing in de toevoer. De bron van stopcontact kortsluiting is vaak te achterhalen in de meterkast. Hier zie je doorgaans de getroffen groep en zo weet je ook direct welke stoppen en apparaten hierop aangesloten zijn.

Haal de stekkers binnen deze groep één voor één uit het stopcontact en controleer of je de groep weer aan de praat krijgt. Door de apparaten vervolgens één voor één weer in te schakelen zie je vanzelf in welk apparaat het probleem zich voordoet. Deze methode wordt vaak de stekkerproef genoemd.

Kortsluiting stopcontact zelf oplossen

Heb je een doorgeslagen stop in de meterkast? Deze kan je zelf vervangen. Zet de knop bij de stop op ‘0’ en koppel de schroefkop los. De stop is er nu eenvoudig uit te draaien, waarna je een andere stop in de plaats inbrengt. Let overigens ook op het aantal Ampère dat op de stop staat.

Dit vervangen van de stop is trouwens hoofdzakelijk mogelijk bij verouderde installaties; de moderne ‘automaat’ heeft die optie niet meer. Bij een teveel aan stroom zal de automaat zichzelf uitschakelen en vervolgens kan de automaat binnen een kwartier opnieuw geactiveerd worden.  

Zit je daarna nog zonder stroom? Schakel dan een elektricien in, zodat het probleem zo snel mogelijk opgelost is. Je kunt gebruik maken van de MyGo Matchmaker voor het vinden van een geschikte specialist bij jou in de buurt.