Terug naar diensten
Kortsluiting stopcontact

Kortsluiting stopcontact

Soms hoor je bij het steken van een stekker in het stopcontact of de stekker uit het stopcontact halen een geluidje. Er springt misschien ook een vonkje uit het stopcontact. In veel gevallen is dit vonkje onschuldig. Waar wordt dit vonkje door veroorzaakt? Stroom wordt opgewekt door een spoeltje. De spanning wordt door magnetische velden opgebouwd, wat een tijdje duurt. Is de spanning volledig opgebouwd, dan kan het apparaat op volledige kracht functioneren. Als de stekker uit het stopcontact wordt gehaald wanneer de spanning hoog is, dan kan er een vonkje vrijkomen. Dit is geheel ongevaarlijk.

Stopcontact verbrand

In sommige gevallen is een vonkje wel gevaarlijk. Vaak ontstaat er ook kortsluiting en ligt de oorzaak bij een apparaat. In dit geval zal de stroom uitvallen en kun je een stekkerproef uitvoeren om erachter te komen welk apparaat de kortsluiting veroorzaakt. Ruik je een brandlucht en ziet u bruine of zwarte plekken op het stopcontact? Probeer in dit geval niet allerlei dingen zelf uit. Het is verstandiger om direct een elektricien in te schakelen. Een verbrand stopcontact kan komen doordat een contactdoos niet meer goed geaard is.

Stopcontact brandgevaar

Elektrische apparaten zijn een van de grootste veroorzakers van brand. Zorg ervoor dat jouw elektrische installaties goed aangesloten zijn en alles goed onderhouden wordt. Laat het af en toe nakijken door een professional. Een aantal tips om brand door elektra te voorkomen:

  • Zet apparaten uit in plaats van op stand-by
  • Gebruik niet te veel stekkerdozen
  • Reinig jouw apparaten regelmatig
  • Geef lampen en apparaten die veel warmte genereren de ruimte

Vertrouw jij jouw stopcontacten of elektrische bedrading niet? Schakel dan snel een elektricien bij jou in de buurt in. MyGo helpt jou graag aan veilige elektriciteitsaansluitingen via de Matchmaker. Of bel naar: 085 106 1600