Terug naar blog
Inductiekookplaat aansluiten

Inductiekookplaat aansluiten

12 mei '22 Door MyGo redactie

Met de transformatie van ons huishouden, waarbij gas steeds minder gebruikt wordt, zullen steeds meer mensen overstappen op inductie koken. Bij de aansluiting komen behoorlijk veel elementen kijken. Allereerst ben je afhankelijk van je huidige aansluiting en dient deze bijvoorbeeld te worden uitgebreid. Ook het vermogen van de kookplaat is van belang.

Wij vertellen je meer over het aansluiten van een inductiekookplaat.

Inductiekookplaat aansluiten: de voordelen

Een regulier gasfornuis verwarmt de pannen met een warme vlam; hierbij gaat echter veel warmte verloren. Circa 40% van de warmte stijgt namelijk langs de pan op en verdwijnt zonder toegevoegde waarde in de afzuigkap. Dit kost onnodig veel energie. Ook een keramische kookplaat, een ander alternatief voor het gasfornuis, verliest nog relatief veel energie; deze moet de kookplaat namelijk ook verwarmen.

De inductiekookplaat verwarmt uitsluitend de onderkant van de pannen, waardoor een minimale hoeveelheid energie verloren gaat. Wanneer je de pan van de kookplaat afhaalt, dan zal deze direct afgekoeld worden, waardoor er ook in deze fase minimale energie verbruikt wordt.

De belangrijkste voordelen van een inductiekookplaat zijn:

  • Verlaagd (onnodig) verlies van energie
  • Minder kans om jezelf te branden, aangezien de pan warm wordt en niet de plaat
  • De kookplaat is eenvoudig schoon te houden
  • Alle pannen zijn bruikbaar; zones zijn in te delen
  • De kookplaat heeft een kinderslot, zo voorkom je gevaarlijke situaties
  • De platen warmen snel op en koelen snel af

De inductiekookplaat aansluiten: hou rekening met vermogen

Veel mensen vragen zich af welk vermogen ze nodig hebben voor een inductiekookplaat. Vooraf is het in ieder geval verstandig te kijken naar welke fase-aansluiting je hebt. Veel huishoudens hebben een Fase 1 of Fase 3 aansluiting, terwijl Fase 2 ook mogelijk is. Let op bij een inductiekookplaat: deze heeft behoefte aan goede ventilatie. Wanneer de kookplaat onvoldoende ventilatie krijgt en oververhit raakt, zal de inductieplaat automatisch uitschakelen.

Het vermogen bij inductie drukken we uit in Ampère en Watt. Een kookplaat met vier zones (standaard) vereist een vermogen van tenminste 4.500 Watt tot zelfs 6.000 Watt. Net als bij een gasfornuis kiest men vaak voor 2x2 zones met een gelijke vraag, zoals 2x 1.600 Watt en 2x 1.400 Watt. Onder de streep kom je dan op 6.000 Watt.

Omdat één groep slechts 3.680 Watt kan dragen, om problemen te voorkomen kun je beter rekening houden met 3.500 Watt, is het dus vereist om over het algemeen over te stappen op een Fase 3 aansluiten (drie fasen). Heb je dit nog niet, dan dien je eerst een elektricien in te schakelen om de Fase 3 aansluiting te realiseren. Vervolgens kan het geheel snel en effectief worden aangesloten in de bestaande omgeving.

Inductiekookplaat aansluiten op Fase 1?

Dat is technisch gezien mogelijk, maar wel minder rendabel. Je krijgt al het vermogen tot het maximale van de groep; wanneer je hier overheen dreigt te gaan, dan zal de kookplaat gelijkmatig het vermogen verdelen over alle vier de zones van de kookplaat.

Het vermogen wordt hierdoor minder op de zone die je wellicht intensief nodig hebt en dat is minder aantrekkelijk. Dit type kookplaat sluit echter aan middels een stekker op een stopcontact; eenvoudig en snel. 

Overstappen van gas naar inductie of meer informatie over de kosten bij het aansluiten van een inductiekookplaat? Dan kun je via MyGo eenvoudig in contact komen met een elektricien in jouw regio.   

Update: Deze blog verscheen voor het eerst op 26 maart 2019 en werd op 12 mei 2022 geactualiseerd met o.a. nieuwe informatie over voordelen van koken op inductie.