Van gas naar inductie ombouwen kosten

Van gas naar inductie ombouwen kosten

Wat kost het ombouwen van gas naar inductie?

Voor het ombouwen van gas naar inductie betaal je gemiddeld rond de € 600 voor een inductiekookplaat. Afhankelijk van de grootte, het merk en de functies zijn er kookplaten te koop tussen de € 200 en € 2.400.

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Overige kosten

Daarnaast heb je ook te maken met de aansluitingskosten van de inductiekookplaat en eventuele overige kosten. De hoogte hiervan is afhankelijk van de huidige situatie in jouw keuken en groepenkast. Beschik je bijvoorbeeld al over een perilex stopcontact of moet deze nog aangelegd worden? Heb je nog een groep vrij in jouw groepenkast of moet deze uitgebreid worden? Heb je voldoende vermogen of heb je een verzwaring van jouw aansluiting nodig?

In het volgende overzicht vind je verschillende prijsindicaties van mogelijke kosten die komen kijken bij het ombouwen van gas naar inductie:

Type klus

Prijsindicatie

Inductie kookplaat aansluiten

€ 70 - € 140

Extra groep(en) aanleggen groepenkast

€ 99 - € 450

Frezen keukenblad

€ 50

Aansluitsnoer

€ 10 - € 20

Perilex stekker

€ 10 - € 20

Perilex stopcontact plaatsen

€ 85

Verzwaring aansluiting stroomnet

€ 225

Welke factoren hebben invloed op de ombouw van gas naar inductie?

Er zijn drie belangrijke factoren die invloed hebben op de kosten voor de overstap van gas naar inductie koken, namelijk:

  1. Hoe kook je nu?
  2. Hoeveel vermogen heb je nodig?  
  3. Beschik je over een perilex stekker?

Hoe kook je nu?

Voor het aansluiten van een inductiekookplaat heb je meestal een aparte groep in de groepenkast nodig. Indien je al elektrisch kookt is er een grote kans dat de energieaansluiting in jouw woning al op orde is en je waarschijnlijk geen extra groep hoeft aan te leggen. Zie tabel hierboven voor een prijsindicatie van het aanleggen van een extra groep. Dit kan dus nogal schelen in de totaalkosten voor de ombouw van gas naar inductie.

Hoeveel vermogen heb je nodig? 

Een 3-fase aansluiting de beste aansluiting voor het koken op inductie, omdat een kookplaat meestal een aparte groep nodig heeft. Dit biedt namelijk het meeste vermogen. Het is wel mogelijk om een kookplaat aan te sluiten op een 1-fase aansluiting, maar deze kan minder stroom leveren waardoor je langer aan het koken bent. Als je wil overstappen van een 1-fase naar een 3-fase, dan kies je voor een verzwaring van je aansluiting op het stroomnet. In de tabel hierboven vind je een prijsindicatie voor de verzwaring van jouw huidige aansluiting. Daarnaast is het benodigde vermogen afhankelijk van de grootte van de inductiekookplaat, het aantal pitten en het model.

Beschik je over een perilex stekker?

Een inductiekookplaat moet worden aangesloten op een perilex stekker. In nieuwbouwwoningen worden deze meestal standaard aangeleverd in de keuken, maar bij oudere woningen zal je deze vaak moeten laten aanleggen. Zie bovenstaande tabel voor de gemiddelde kosten van het plaatsen van een perilex stopcontact en de stekker zelf.

Wat kost het ombouwen van gas naar inductie?

Ombouwen van gas naar inductie met behulp van MyGo

Omdat je voor het vervangen of installeren van een nieuwe inductiekookplaat een elektra specialist nodig hebt, wordt het sterk aanbevolen om hiervoor een erkende elektricien in te schakelen.

MyGo brengt je graag, gratis en vrijblijvend, in contact met de best passende vakman bij jou in de buurt. Je kan via de MyGo Matchmaker één of meerdere offertes van verschillende elektriciens opvragen. Ook kan je direct in contact komen met een specialist en een afspraak maken voor jouw klus. Neem dan telefonisch contact op via 085 106 1600.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!