Een inductie kookplaat aansluiten is hot. In 2018 waren van alle verkochte kookplaten er nog maar 27% op gas. De rest, 73% dus, koos voor een elektrische kookplaat. In 2017 was dat nog 58%. En van de groep die kiest voor elektrisch koken kiest het merendeel voor een inductiekooplaat. Dat is ook best logisch, want van alle soorten elektrische kookplaten (inductie, halogeen en keramisch), is de inductie kookplaat het meest energiezuinig. En bij het gebruik van groene stroom zelfs geheel CO2-vrij. Ben je benieuwd naar de prijs en mogelijkheden van het aansluiten van een inductie kookplaat? We zetten het hieronder voor je op een rijtje.
Direct een elektricien inschakelen?
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600
Wat kost een inductiekookplaat aansluiten?
De gemiddelde kosten voor het aansluiten van een inductiekookplaat bestaan uit:
- Stroomdraad: 10 tot 20 euro
- Perilex stopcontact: 44 tot 100 euro
- Aansluiten kookplaat: 80 tot 150 euro
- Extra groep: 200 tot 500 euro
Deze kosten zijn exclusief de aanschaf van de kookplaat zelf en hangen mede af van jouw persoonlijke situatie. Wat voor merk wil je bijvoorbeeld? En wat moet het formaat en vermogen zijn? Daarnaast is de situatie waarin je nu kookt ook van belang.
Krachtstroom?
Als je je gaskookplaat wilt vervangen door een inductie kookplaat is de kans groot dat je krachtstroom nodig hebt. Wanneer je een kleinere kookplaat overweegt, denk daarbij aan 2 kookzones, is dat overigens meestal niet het geval. Maar voor de meeste inductiekookplaten heb je meer stroom, ofwel krachtstroom, nodig. Wanneer je nog geen krachstroom hebt is er een aanpassing in de meterkast nodig.
Tevens moet er dan een krachstroomstopcontact in de keuken geplaatst worden. Deze aanpassingen zijn mede bepalend voor de totale prijs van de installatie van een inductie kookplaat.
Inductie kookplaat: soorten en mogelijkheden
Inbouw of opbouw
Vaak zie je dat inductie kookplaten ingebouwd zijn in het aanrechtblad (inbouw inductiekookplaten). Anderzijds is het ook mogelijk om deze losstaand op het aanrechtblad te plaatsen (opbouw inductiekookplaten). Het verschil is voornamelijk het uiterlijk en dat opbouw kookplaten meer ruimte nodig hebben. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur maak je de keuze welk model je wilt.
Het formaat
De meeste inductie kookplaten (met 4 kookzones) hebben een breedte van 60 centimeter. Is dit te groot voor jouw keuken? Dan zijn er ook opbouw inductie kookplaten met één of twee kookzones beschikbaar. Wil je meer dan vier kookzones, dan moet je denken aan een breedte van 90 centimeter
Klik op de Matchmaker of bel 085 106 1600.
Vermogen
Het vermogen wordt aangetoond met Watt en bepaalt de hoeveelheid energie die de inductie kookplaat kan opleveren. Van de hoeveelheid energie (Watt) wordt ongeveer 80 tot 90 procent effectief gebruikt voor de pan tijdens het koken. Let bij de aanschaf op het totale vermogen en niet het maximale vermogen dat een kookplaat kan opleveren zodat je weet dat elke pit (kookzone) even goed benut wordt met energie. Laat eventueel een elektricien kijken hoeveel aansluitvermogen jij beschikbaar hebt, zodat je kunt kiezen welke kookplaat het beste bij jou past.
Het merk
Waar moet je naar kijken bij het bepalen van het merk? Het merk zelf is niet heel beslissend, maar wel de eigenschappen. Let bijvoorbeeld op hoe de kookzones zijn ingedeeld en de soort aansluiting: 1-, 2- of 3-fasen (hoe meer fasen, hoe meer vermogen) waarbij je krachtstroom nodig hebt voor een 3-fasen aansluiting. Daarnaast is het zo dat de voordelige merken vaak minder vermogen hebben.
Speciale pannen
Als je gebruik wilt maken van een inductie kookplaat dan heb je speciale pannen nodig die de energie opvangen van de kookzones en die goed geleiden, aangezien er gebruik wordt gemaakt van elektromagnetische straling. Als je wilt testen of jouw pannen geschikt zijn, houd dan een magneet tegen de pan aan. Als deze blijft plakken, werkt het op inductie.
Eisen aansluiten inductie kookplaat
Nadat je een keuze hebt gemaakt welke soort inductie kookplaat je wilt, is het belangrijk om te weten wat er bij komt kijken als deze aangesloten moet worden, en wat de eisen hiervoor zijn.
Perilex aansluiting
Wil je een kookplaat met meer dan twee kookzones en een 2-, of 3-fasen aansluiting? Dan is een perilex stopcontact essentieel om zoveel mogelijk vermogen uit de kookplaat te halen en elke kookzone te voorzien van voldoende energie. Kleinere kookplaten (1-fase aansluiting) zijn voorzien van een eigen aansluiting en kunnen met een normale stekker ingeplugd worden in een normaal stopcontact.
Krachtstroom
Wil je een kookplaat met meer dan twee kookzones en een 3-fasen aansluiting? Dan is krachtstroom noodzakelijk omdat deze soort meer vermogen nodig heeft.
Extra groep
Bij het aansluiten van een inductie kookplaat is vaak een extra groep in de groepenkast nodig. Vraag aan de elektricien of jouw meterkast een extra groep nodig heeft.