Terug naar diensten
Inductie koken voor - en nadelen

Inductie koken voor - en nadelen

Inductie koken brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Het is in middels breed bekend dat koken op een inductie kookplaat sneller, duurzamer en efficiënter werkt dan koken met behulp van gas. Net als dat de kookplaat veel makkelijker schoon te houden is. Welke voordelen heeft het nog meer? En heeft inductie koken naast al deze pluspunten ook nadelen?

Voordelen van inductie koken?

Wij zetten de meest opvallende en belangrijke voordelen van de werking en functies van een inductie kookplaat voor je op een rij:

1. Timer

Het koken kun je als het ware ‘timen’ door de tijd en temperatuur per kookzone in te stellen. Je kunt dus zelf bepalen hoe lang iets gaat koken. Als het de eindtijd heeft bereikt stopt de kookzone met verwarmen en stopt dus het koken.

2. Pan herkenning

De kookplaat herkent welke pan er geplaatst wordt op de kookzone en laat de bediening oplichten. Het grootste voordeel is dat de kookzone pas aangaat als er daadwerkelijk een pan op staat. Bij andere voorwerpen gaat de kookplaat niet aan. Daarnaast kan ook de grootte van de pan herkent worden zodat grote en kleine pannen de juiste hoeveelheid energie krijgen.

3. Flexzone

De kookplaten kunnen ook bestaan uit één grote kookzone, genaamd flexinductie, waarbij de plaatsing van de pan op de kookplaat niet uitmaakt. Daar waar een pan staat wordt er verwarmd.

4. Kinderslot

Kinderen kunnen soms slimmer zijn dan je denkt. Voor extra veiligheid kun je ervoor kiezen om de kookplaat alleen aan te laten gaan als een bepaalde knop (of knoppen) voor lange tijd wordt ingetoetst.

5. Toetsbediening

Een modern en handig voordeel waarbij je de kookplaat kunt bedienen door middel van aanraking. Het oppervlak is volledig vlak, zonder knoppen of dergelijke, wat weer handig is bij het schoonmaken.

6. Aankookautomaat

Een ander bruikbaar en luxe voordeel waarbij de pan minder warmte krijgt van de kookzone zodra het een ingestelde temperatuur bereikt heeft. Hij gaat dan als het ware op de ‘lage stand’.

7. Afzuiging

Let op, er kan namelijk een afzuiging ín de kookplaat geplaatst worden. Deze efficiënte manier van afzuigen is ideaal als je last hebt van een grote afzuigkap die veel geluid produceert.

Nadelen van inductie koken?

Heeft het gebruik van een inductie kookplaat ook nadelen? Echt nadelen kun je het niet noemen, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten.

Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie koken. Om erachter te komen of je huidige pannen geschikt zijn kun je de volgende testjes doen:

 1. Magneet; houd een magneet tegen de pan. Als deze vast blijft zitten aan de pan is die geschikt. Hij is dan magnetiseerbaar
 2. Test of de bodem glad is. Ga voorzichtig met je hand over de onderkant van de pan. Als deze ruw is voel je dat duidelijk. Gebruik de pan dan niet op je inductie kookplaat.
 3. Test of de bodem vlak is. Als de pan wiebelt op een vlakke ondergrond is die niet geschikt. Dan heeft de bodem te weinig contact met de inductieplaat om vermogen goed over te nemen.

De elektromagnetische straling kan gevoelig zijn voor mensen met een pacemaker. Het wordt dan geadviseerd om te koken op een afstand van 30 tot 60 cm. Vraag voor de zekerheid aan je arts of je gebruik mag maken van inductie koken.
Door het grote vermogen (hangt af van welke soort kookplaat je hebt) is er vaak een aparte groep nodig in de meterkast.
Bij de kookplaten met geïntegreerde afzuiging zijn vaak filters aanwezig die de uitgaande lucht schoon filteren. Deze filters dienen ook onderhouden te worden.

Conclusies

Er spreekt wel heel veel voor het koken met een inductie kookplaat

 • Inductie koken biedt aanzienlijk meer gebruiksgemak en –voordelen dan traditioneel koken.
 • Het vraagt in veel huishoudens wel een aanpassing in de meterkast en de montage van een krachstroomstopcontact. Die kosten zijn echter eenmalig.
 • De ontwikkeling dat aardgas de komende jaren aanzienlijk in prijs gaat stijgen, maakt inductie koken financieel gezien per definitie steeds interessanter. Helemaal wanneer je ook nog zonnepanelen hebt of gaat laten plaatsen.
 • Gecombineerd met groene stroom of zonnepanelen is Inductie koken milieuvriendelijker dan koken op gas.

Tot zover deze beschouwing van de voor en nadelen van inductie koken versus koken op gas. Wanneer je meer wilt weten kun je ook de volgende artikelen aanklikken: het aansluiten van een inductie kookplaat, de kosten van het installeren van een inductie kookplaat, of gaskookplaat vervangen door inductie.

Wanneer je vragen hebt die je aan een gekwalificeerde vakman wilt stellen, of wanneer je bijvoorbeeld offertes van verschillende vakmannen wilt opvragen, brengt MyGo je graag in contact met vakmannen bij jou in de buurt. Via de unieke matchmaker van MyGo kun je heel snel en gemakkelijk in contact komen met de vakman die het beste past bij jouw wensen en situatie. Klik op de matchmaker, of bel 085 106 1600. MyGo helpt je graag, gratis en vrijblijvend.

Waarom MyGo?
 • Direct een specialist geregeld
 • Snel een offerte binnen
 • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
 • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
 • Direct hulp via ons service center
 • Nauwkeurige bedrijfsselectie
Hulp nodig? Max staat voor je klaar!

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!