Terug naar blog
Inductie koken goedkoper dan gas?

Inductie koken goedkoper dan gas?

5 dec. '19 Door MyGo redactie

Is koken met een inductiekookplaat uiteindelijk voordeliger dan gas? Dit is een vraag die geregeld gesteld wordt. Aangezien de gaskookplaat steeds vaker vervangen wordt door inductie is het een opkomende vraag. Ook omdat we in de toekomst waarschijnlijk steeds meer gebruik gaan maken van inductie koken, is het nuttig om een antwoord hierop te vinden. 

Wat is goedkoper: koken op gas, of op inductie?

Om een antwoord op deze vraag te vinden, vergelijken we eerst het energieverbruik van koken op gas en inductie.

 • Gas: 1 m3 is ongeveer 0,77 euro.

Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 1.500 m3 gas per jaar, wat neerkomt op ca. 1155 euro.

 • Inductie: 1 kWh is ongeveer 0,22 euro.

Een gemiddeld huishouden gebruikt ongeveer 3.000 kWh per jaar, wat neerkomt op ca. 660 euro.

Als je dit vergelijkt, dan staat 1 m3 aardgas gelijk aan een energie van 8 kWh, wat neerkomt op 0,77 euro. Voor elektra staat 8 kWh gelijk aan 1,76 euro. Hieruit kun je concluderen dat aardgas 3 maal voordeliger is dan elektriciteit. Op jaarbasis is dit blijkbaar niet het geval, wij leggen je uit waarom.

In de praktijk is het gebruik van stroom voordeliger, omdat:

Het rendement van een inductie kookplaat aanzienlijk hoger is dan van gas, doordat gas zijn warmte verliest. Een inductie kookplaat werkt gemiddeld voor 80 tot 90% effectief en aardgas gemiddeld voor 50%.

Als je dit vergelijkt en bijvoorbeeld gebruik zou maken van een 5 kW gas wokbrander en een 2,6 kW inductie kookplaat dan blijkt dat de 2,6 kW inductie kookplaat, door het hoge rendement, evenveel of zelfs meer warmte afgeeft tijdens het koken. Doordat het energieverbruik van een inductie kookplaat efficiënter werkt, verbruik je minder energie en ben je goedkoper uit.

 Er een groot verschil in de belastingprijs zit tussen gas en stroom, als je kijkt naar de jaarrekening van je energieverbruik; wat jaarlijks veranderd.

 • De belastingprijs in 2019 voor gas bedraagt 0,35 euro per m3.
 • De belastingprijs in 2019 voor elektra bedraagt 0,12 per kWh.

Hieruit kun je concluderen dat de belastingprijs voor gas (in 2019) ongeveer 3 keer hoger is dan voor elektra. De komende jaren gaat dit bedrag alleen maar toenemen.

Er een mogelijkheid is om een saldering (vergoeding) te ontvangen voor het gebruik van elektra als je netto meer opwekt dan verbruikt. Dit wordt verrekend met je energierekening, waardoor je geld bespaart. Bijvoorbeeld bij het gebruik van zonnepanelen.

Aardgas steeds schaarser en slechter is voor het milieu, waardoor de prijs voor het gebruik ervan hoogstwaarschijnlijk gaat toenemen (door een belastings- of transportkosten verhoging). Ook omdat Europa vermoedelijk in de toekomst meer gaat investeren in duurzame energie. Uiteindelijk wordt de prijs voor elektra hierdoor goedkoper.

Wat is milieuvriendelijker: koken op gas of met een inductie kookplaat?

Het is algemeen bekend dat koken met een inductie kookplaat duurzamer is dan aardgas en vaak is dat ook de reden dat mensen overstappen of helemaal geen gebruik meer maken van gas (gasloos koken, verwarmen en gebruik maken van warm water). Een inductie kookplaat heeft daarnaast ook een hoger rendement, waardoor er minder energie verbruikt wordt. Maar is een inductie kookplaat ook milieuvriendelijker dan gas?

Stroom is niet altijd duurzaam en als je kijkt naar CO2-uitstoot dan is dit voor beide partijen ongeveer even hoog, tenzij je gebruik maakt van groene stroom. Als je kijkt naar de toekomst dan gaat groene stroom meer voorkomen waardoor inductie koken milieuvriendelijker wordt. Daarnaast hebben steeds meer mensen zonnepanelen, die zelf stroom opwekken.

Wat is de beste keuze, met het oog op de toekomst?

Tot slot is een inductie kookplaat de beste keuze met het oog op de toekomst. Wij zetten het voor je op een rijtje waarom dit zo is:

 •  Langzaamaan moeten we van gas af
 • Inductie wordt voordeliger dan gas
 •  Zonnepanelen maken het aansluiten van inductie gemakkelijker en milieuvriendelijker 

Extra voordelen van inductie koken

Zijn er nog meer voordelen, naast alle genoemde voordelen (een hoog rendement, duurzaamheid), die een inductie kookplaat kan bieden?

 •  Temperatuur instellen
 •  Veilig koken doordat alleen de pan verwarmd wordt
 •  Makkelijk te onderhouden
 • Touchscreen opties

Meer weten over inductie koken?

Als je nu een inductie kookplaat aan wilt laten sluiten maar geen idee hebt waar je mee moet beginnen en rekening mee moet houden, dan ben je bij Mygo op het juiste adres. Vraag gemakkelijk een offerte aan of vind via de Matchmaker een vakman bij jou in de buurt voor al je vragen over inductie koken. Wij zijn ook telefonisch bereikbaar op: 085 106 1600.