Terug naar diensten
Gasfornuis aansluiten

Gasfornuis aansluiten

Een gasfornuis aansluiten kan je prima zelf doen als je een beetje handig bent. Het werken met gas brengt echter altijd risico met zich mee. Het wordt dan ook aangeraden dit alleen zelf te doen als je ervaring hebt met leidingen, en je werk altijd te (laten) controleren.

Gasfornuis aansluiten: Zelf doen of laten doen?

Zoals hierboven genoemd is het prima mogelijk om zelf een gasfornuis aan te sluiten. Tenminste, als je hier de nodige kennis voor hebt en een beetje handig bent. Omdat je met gas werkt is het alleen wel van groot belang dat de aansluiting goed gebeurt. Als er een lekkage in de slang of leiding komt te zitten is er namelijk een flink brandgevaar. Heb je twee linkerhanden, of sluit je het gasfornuis liever toch niet zelf aan? Er zijn altijd wel handige klussers of loodgieters die dit voor een klein bedrag voor je willen doen.

Voor het aansluiten van je gasfornuis kan je bij MyGo eenvoudig een vakspecialist vinden. Via de MyGo Matchmaker kan je simpel en snel offertes, profielen en ervaringen van anderen vergelijken om de beste loodgieter te vinden uit jouw regio. Heb je liever telefonisch contact of heb je met spoed hulp nodig? Bel onze klantenservice op 085 106 1600.

Hoe sluit je een gasfornuis aan?

Een gasfornuis aansluiten is over het algemeen geen hogere wiskunde. Het belangrijkste dat je bij het aansluiten voorzichtig en zorgvuldig te werk gaat. Verder is het handig om van tevoren de juiste materialen in huis te hebben.

Belangrijkste materialen voor aansluiten gasfornuis:

 • Een moersleutel
 • Een nieuwe RVS gasslang
 • Een comfooraansluiting (een soort tussenstuk)
 • (Professionele) Teflontape

Stappenplan: zelf je gasfornuis aansluiten in 6 stappen

Nu volgt een stappenplan over hoe jij je gasfornuis kunt aansluiten.

 • Stap 1: De eerste stap is een van de belangrijkste stappen bij het aansluiten. Sluit namelijk altijd als allereerst je gasleiding af. Als je dit niet doet kan er tijdens het werken veel gas ontsnappen, wat een groot brandgevaar met zich mee brengt.
 • Stap 2: Bij een gasfornuis bevindt de gas-aansluiting zich meestal aan de achterzijde. Schuif de ring op de gasaansluiting omhoog en schroef een van de connecties hieraan vast.
 • Stap 3: Draai de ring hierna ook weer vast. In het geval dat er geen ring is bijgeleverd en de gas-aansluiting dus niet is afgesloten, moet je de teflontape gebruiken om deze aansluiting alsnog te dichten.
 • Stap 4: Na het vastschroeven van de connectie, tape je deze ook nog eens dicht.
 • Stap 5: Plaats hier vervolgens een nieuwe connectie op en draai deze stevig vast met de moersleutel.
 • Stap 6: De gasslang kun je nu direct aansluiten op de connectie en vervolgens op de gaskraan. Hier hoef je in principe geen ring te gebruiken, omdat de gasslang daar zelf over bezit.

Aansluiting controleren

Wanneer je klaar bent met deze 6 stappen zou je een werkend gasfornuis moeten hebben. Het is echter verstandig eerst te controleren op lekkages voor je het nieuwe fornuis in gebruik neemt. Het controleren van een aangesloten gasfornuis doe je als volgt:

 • Stap 1: Smeer de gasslang en de nieuwe connecties in met zeepsop
 • Stap 2: Draai de gaskraan weer open
 • Stap 3: controleer of het sop begint te bubbelen. Sop reageert met gas, waardoor er bij een lekkage bubbels zullen ontstaan.
 • Stap 4: Zie je geen bubbels? Dan is het gasfornuis waarschijnlijk veilig te gebruiken. Zie je ze wel? Dan is er iets mis met de aansluiting en is het verstandig hulp in te schakelen.

Ondanks dat je dit zelf kunt controleren is het aangeraden de controle te laten uitvoeren door een specialist. Het is namelijk goed mogelijk dat je iets over het hoofd ziet wat een professional wel gelijk ziet.

Je gasfornuis laten aansluiten

Ondanks dat een gasfornuis aansluiten een relatief simpel klusje is, wordt er over het algemeen aanbevolen dit te laten doen door een professional. Zo heb je een minimaal risico op lekkages en verkeerde aansluiting. De kosten van je nieuwe gasfornuis lopen dan weliswaar iets op, maar op veiligheid zit geen prijskaartje.

Er zijn een aantal dingen die mis kunnen gaan bij het zelf aansluiten gasfornuis:

 • Lekkages. Gas is zeer licht ontvlambaar. Bij een lekkage kan de kleinste vonk resulteren in brand of zelfs een explosie.
 • Oververhitting. Bij een verkeerd aangesloten gasfornuis is er kans dat het gasfornuis oververhit raakt, met alle gevolgen van dien.
 • De gasslang loopt langs de kookplaat. Als de gasslang te dicht langs de kookplaat loopt kan deze te heet worden tijdens het koken. Het gevolg is uitdroging, beschadigingen of zelfs een gasexplosie.

Gasfornuis aansluiten kosten

Het aansluiten van een gasfornuis is zo gebeurt. De prijs voor het aansluiten ligt gemiddeld dan ook niet zo hoog. Je kunt het gasfornuis aansluiten overlaten aan een loodgieter of aan een klusjesman.

Een loodgieter rekent voor zo’n klusje gemiddeld 60 tot 75 euro incl. btw. Dit kan natuurlijk oplopen als de omstandigheden de klus ingewikkelder maken.

Bespaartips van MyGo

Wanneer je het liefst zo voordelig mogelijk een gasfornuis wilt aansluiten, kun je het beste rekening houden met onderstaande bespaartips:

 • Probeer het zelf of schakel een handige vriend en/of kennis in. Het is voor de veiligheid wel van belang dat deze persoon over de juiste kennis en ervaring beschikt om deze klus goed en zorgvuldig uit te voeren.
 • Zorg voor een vakman bij jou in de buurt. Dit scheelt je in de voorrijkosten.
 • Vergelijk meerdere specialisten via de MyGo matchmaker. Op die manier krijg je een goed overzicht in de specifieke kosten voor jouw klus en kun je zelf de vakman uitkiezen die het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Vind direct een specialist via MyGo

Wil je deze klus graag laten uitvoeren door een ervaren specialist, zodat je zeker weet dat jouw gasfornuis op een veilige en op de juiste manier aangesloten wordt? Maak dan gebruik van de MyGo matchmaker. Hier kun je snel en eenvoudig meerdere loodgieters bij jou in de buurt vinden en vervolgens met elkaar vergelijken door één of meerdere offertes op te vragen. Heb je liever direct en persoonlijk contact met een geschikte vakman? Bel dan 085 – 432 00 32.

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!