Terug naar diensten
Gasfornuis aansluiten

Gasfornuis aansluiten

In de meeste Nederlandse keukens is het gasfornuis nog steeds alomtegenwoordig. Ook met de recente overstap op groene energie blijft het gasfornuis nog steeds een populair en veelgebruikt apparaat in onze keukens. Handig dus als je weet hoe je een gasfornuis aan moet leggen.

Gasfornuis aansluiten handleiding

Het aansluiten van een gasfornuis hoeft in de praktijk niet heel ingewikkeld te zijn. Het is wel belangrijk dat je zorgvuldig en vooral voorzichtig te werk gaat. Zorg er ook voor dat je de juiste materialen in huis hebt. Denk hier bijvoorbeeld aan een moersleutel, een veiligheidsslang, verschillende connecties, en professionele teflontape.

Bij een gasfornuis bevindt de gas-aansluiting zich meestal aan de achterzijde. Schuif de ring op de gasaansluiting omhoog en schroef een van de connecties hieraan vast. Draai de ring hierna ook weer vast. In het geval dat er geen ring is bijgeleverd en de gas-aansluiting dus niet is afgesloten, moet je de teflontape gebruiken om deze aansluiting alsnog te dichten. Na het vastschroeven van de connectie kun je ook deze dichttapen. Plaats hier vervolgens een nieuwe connectie op en draai deze ook stevig vast met de moersleutel. De gasslang kun je nu direct aansluiten op de connectie en vervolgens de gaskraan. Hier hoef je in principe geen ring te gebruiken, omdat de gasslang daar zelf over bezit.

Het belangrijkste wat mis kan gaan bij het aansluiten van een nieuw gasfornuis is dat er gas blijft ontsnappen. Controleer dus altijd voor gebruik of er geen lekkages zitten in de constructie. Een handige manier is om alle aansluitingen met een dun laagje sop te bedekken. Sop en gas reageren op elkaar en bieden dus de mogelijkheid om een lekkage snel op te sporen. Breng het sop aan, draai de gaskraan open, en kijk of er gas ontsnapt.

Gasfornuis aansluiten

In de regel is het beter om het aansluiten van een gasfornuis aan een professional over te laten. Mocht je toch een lekkage of probleem over het hoofd zien, kan dit gevaarlijke toestanden opleveren. De ervaring van een loodgieter is hier dus zeker gewenst. En veiligheid heeft natuurlijk geen prijskaartje.

Twee belangrijke gevaren die op kunnen treden bij een verkeerde aansluiting zijn lekkages en oververhitting. Mocht je de slang bijvoorbeeld langs de kookplaat voeren, kan het voorkomen dat de slang uitdroogt of beschadigd raken. In het ergste geval kan je gasfornuis zelfs ontploffen. Een metalen buis of rvs-slang kan hier overigens uitkomst bieden.

Gasfornuis aansluiten kosten

Als je ervoor kiest je gasfornuis zelf aan te sluiten, ben je alleen materiaalkosten kwijt. Dat is dus de goedkoopste optie, mits je het goed doet natuurlijk. Heb je echter liever een ervaren loodgieter, die alles nog eens goed langsloopt, dan kun je ook via Mygo een geschikte expert inschakelen. Voor kleine projecten, zoals het aansluiten van een gasfornuis, moet je rekening houden met € 60,- tot €75,-. Mochten er aanvullende werkzaamheden benodigd zijn, vallen de kosten natuurlijk hoger uit. Ook een afgelegen locatie kan hogere voorrijkosten tot gevolg hebben.

Voor een gedetailleerd prijsoverzicht, dat aansluit bij jouw wensen en verwachtingen, verwijzen wij je graag door naar de ervaren loodgieters van MyGo. Bel direct naar: 085 432 00 32.