Terug naar blog
Beroep van de week: LOODGIETER

Beroep van de week: LOODGIETER

30 mrt. '22 Door MyGo redactie

Iedere woensdag zetten we op ons blog een beroep in de schijnwerper. Wat houdt dit beroep exact in? Wat zijn de werkzaamheden? Welke opleiding heb je ervoor nodig? En wat weet je nog niet over dit beroep? Wij zetten het op een rij.

 

OMSCHRIJVING

Loodgieters, tegenwoordig ook wel sanitair-installateurs genoemd, zijn onmisbaar bij de aanbouw, verbouw en het onderhoud van woningen en bedrijfspanden. Zij houden zich bezig met heel verschillende opdrachten. Kortgezegd bestaat het werk uit het repareren, het aanleggen en het verleggen van leidinginstallaties en water- en afvoersystemen, zoals verwarmingssystemen of sanitair. Het oplossen van (acute) problemen en het onderhouden van de leidingen behoort ook tot de taken. 

WERKZAAMHEDEN

Het stereotype van een loodgieter is een man die met z’n hoofd in een keukenkastje zit, en met een waterpomptang de waterleiding repareert. De werkzaamheden gaan echter veel verder dan de reparatie van een lekkende kraan. De vakspecialist is over het algemeen als eerste aanwezig bij problemen met installaties en systemen binnenshuis. De meest voorkomende klussen zijn:

Uitvoeren en onderhouden van installaties
Het vaakst komen installaties voor, bijvoorbeeld van cv-ketels, sanitair, verwarmings- en koelsystemen, geisers, watertanks en toiletten. Onderhoud en reparaties van deze toestellen zijn ook veelvoorkomende werkzaamheden.

Aanleggen, onderhouden en vervangen van leidingen
De specialisten worden daarnaast vaak ingehuurd voor het aanleggen van leidingwerk. Om lekkages te voorkomen is het onderhoud van de leidingen van groot belang. Ook dit kan een loodgieter verzorgen.

Lekkage- en vochtbestrijding
Als er toch lekkage ontstaat wordt de hulp van dezelfde vakgroep ingeroepen. Lekdectectie is een vak apart en vereist bovendien specialistische apparatuur. Omdat de meeste leidingen zijn weggewerkt, is namelijk vaak lastig om de plek te vinden waar de lekkage zich bevindt, en om die op te lossen zonder al te veel schade aan te richten. Een ander belangrijke taak is vochtbestrijding.

Het vak is in het afgelopen decennium enorm veranderd. Het ontwerpen van badkamers gebeurt tegenwoordig bijvoorbeeld geheel digitaal en de techniek achter bad, douche en toilet wordt steeds innovatiever. Een moderne sanitair-installateur is bovendien belangrijk geworden bij het energiezuinig maken van woningen, en voor de aanleg van een douchewater-warmteterugwinning.

 

OPLEIDING

Voor het uitoefenen van het beroep van loodgieter is veel kennis en ervaring vereist: onder meer van leidinginstallaties, verwarmingssystemen en water- en afvoersystemen. De mbo-opleiding servicetechnicus installatietechniek sluit hier het beste op aan. De opleiding heeft veel aandacht voor het monteren en aanleggen van waterleidingen en rioleringen, maar ook voor de installatie van verwarmingssystemen en sanitair. Verder komen installaties en reparaties van airconditioning- en klimaatsystemen aan bod. Na het afronden van de mbo-opleiding is het mogelijk om door te stromen naar de hbo-opleiding werktuigbouwkunde. Omdat de installatietechniek snel verandert worden regelmatig nascholings- en bijscholingscursussen gegeven.

WIST U DAT?

…er is een groot tekort is?
Tien geleden bestond er een gigantisch overschot aan bouwlieden. Dat surplus werd met name veroorzaakt door de economische crisis, waardoor menig bouwproject werd geannuleerd, opgeschort of stil kwam te liggen. Sinds de economie is aangetrokken en er een grote vraag naar woningen is ontstaan, is dat overschot omgedraaid naar een tekort. Een andere oorzaak voor het gebrek aan loodgieters is de verminderde interesse in de opleiding.

...het gemiddelde salaris 2750 euro bedraagt?
Het CAO-startsalaris voor een allrounder in loondienst bedraagt 2400 euro bruto per maand. Door de krapte in de arbeidsmarkt liggen de lonen tegenwoordig echter vaak 15 tot 20 procent hoger. Maximale salarissen van 3600 euro zijn geen uitzondering meer. Om het eigen personeel vast te kunnen houden of om nieuwe aanwas mee te werven bieden steeds meer werkgevers een dertiende maand en/of winstuitkering.

…er grote kostenverschillen kunnen bestaan?
De ene loodgietersonderneming is de andere niet. Dat geldt zeker ook voor de prijs die gevraagd wordt voor een klus. Tussen de bedrijven gelden soms enorme prijsverschillen die veelal ontstaan door wat er wél en niet bij de prijs is inbegrepen. Ook regionaal kunnen er verschillen zijn, afhankelijk van de dekkingsgraad. Verder kunnen er grote kwaliteitsverschillen zitten in de merken waarmee de specialist werkt. Ook hier geldt: wie voor een dubbeltje op de eerste rang wil, krijgt vaak de deksel op de neus.

…er meerdere keurmerken bestaan?
Check vooraf bij welke keurmerken een loodgieter is aangesloten. De toekenning van een keurmerk is een duidelijk teken dat u met een erkende professional te maken heeft. Kijk ook altijd even bij de (online) beoordelingen die er van een bedrijf te vinden zijn, voordat u met hen in zee gaat.

…een vakspecialist u ook van advies kan dienen?
Een loodgieter kan ook een adviserende rol innemen. Bijvoorbeeld wanneer u overweegt om een tuin aan te leggen. Hij of zij kan u in een dergelijke situatie adviseren omtrent de mogelijkheden voor automatisch water geven. Ook bij het energiezuinig maken van een woning kan deze u van advies dienen.

…het ieder jaar op 11 maart Wereld Loodgieter Dag is?
Sinds 2010 bestaat de Wereld Loodgieter Dag. Die is in het leven geroepen door de World Plumbing Council en vindt plaats op 11 maart. Op deze dag staat het maatschappelijk belang van de sanitair-installateur centraal, dat volgens de organisatie nogal wordt onderschat.

   

MYGO MATCHMAKER

Heeft u een loodgieter nodig? Via de MyGo Matchmaker komt u heel gemakkelijk in contact met een beschikbare ondernemer in uw regio. Neem gerust contact op voor een afspraak of vrijblijvende offerte. Ook de medewerkers van het servicecentrum staan tijdens openingsuren telefonisch voor u klaar op (085) 432 00 32.