Lekdetectie

Lekkage opsporen

Een lekkage opsporen is altijd de eerste stap om de lekkage op te kunnen lossen. Het opsporen van een lekkage doe je met lekdetectie; het opsporen van het lek of de lekken, zonder hak- of breekwerk.

Lekkages kunnen voor komen in de vorm van waterlekkages, gaslekkages, warmtelekkages en rioollekkages. een lekkage komt altijd ongelegen en kan in veel gevallen het beste zo snel mogelijk opgelost worden.

Op deze pagina vind je alles wat je weten moet over het opsporen en oplossen van lekkages. Succes bij het snel vinden van wat je zoekt.

Wil je graag meteen een erkend vakman inschakelen? Via MyGo is deze zo gevonden. Gebruik de MyGo matchmaker of bel gratis en vrijblijvend naar 085 106 1600.

Opsporen van een waterlekkage

Inhoudsopgave

Kosten lekdetectie

De kosten van een lekkage opsporen lopen uiteen van  50 tot 400 euro. De gemiddelde prijs van lekdetectie is 75 euro. Een lekdetectie kost meer wanneer een lek moeilijk te vinden is. Laat je hierdoor vooral niet afschrikken, in de meeste gevallen worden de kosten vergoed door de opstalverzekering.  

Een lekdetectie kun je laten uitvoeren door een lekdetectiebedrijf of een loodgieter. Bij een lekkage is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te verhelpen, omdat je anders last kunt krijgen van schimmels in je woning. Gelukkig kan MyGo je vandaag nog helpen aan een geschikte lekdetectie specialist bij jou in de buurt. Via de MyGo Matchmaker kun je direct contact opnemen met een deskundige naar keuze. Bij spoedgevallen kunnen loodgieters vaak nog dezelfde dag nog aanwezig zijn. Aarzel dus niet om de Matchmaker te gebruiken of te bellen naar 085 106 1600 voor meer informatie.

Lekdetectie: wat bepaalt de prijs?

De prijs van een lekdetectie wordt vooral bepaald door de methode die nodig is voor het opsporen van het lek. De kosten van de lekdetectie kunnen oplopen tot zo’n 500 euro. De verschillende methodes van lekdetectie worden hieronder uitgebreid uitgelegd.

Opsporen van een lek

Soorten lekkages die een lekdetectie expert kan opsporen

Lekdetectie methoden

Een lekdetectiebedrijf maakt gebruik van geavanceerde apparatuur om achter muren, onder vloeren en tussen verdiepingen leidingen te inspecteren, zonder dat hiervoor hak- en breekwerk nodig is. Enkele voorbeelden van lekdetectiemethoden zijn een infraroodcamera, druktesten, ultrasone detectie, endoscopie, vochtmetingen en tal van andere methoden om een lekkage vakkundig op te sporen.

Een lekkage is meestal zichtbaar. Zo zie je bijvoorbeeld vochtkringen op de muur of druppelt er water uit de afvoerleiding. Een lekkage kan echter ook verborgen zijn. Dan kan een lekkage aan het licht komen door een onverwacht stevige verhoging van de waterfactuur. Ook kan een waterlekkage schade toebrengen aan de isolatie van de woning, waardoor het energieverbruik plots toeneemt. Dat zijn signalen die wijzen op een lekkage. Het is handig van te voren even contact op te nemen met de verzekering, zodat je meer te weten komt over de mogelijkheden over de dekking voor professionele lekdetectie. Indien je de lekkage niet had kunnen voorkomen, worden de kosten van een lekdetectie in de meeste gevallen volledig vergoed door de opstalverzekering.

Druktest

De eerste mogelijkheid om een lek op te sporen is een druktest. Deze test is geschikt voor alle typen leidingen en lekkages; gas, water en centrale verwarmingsbuizen. Door middel van een drukmeter of perspomp wordt water, lucht of traceergas in het leidingwerk gebracht. Hierna wordt gekeken naar eventueel drukverlies op één of meerdere plekken in het leidingwerk. Iedere afzonderlijke leiding wordt daarbij meegenomen. Mogelijk worden meerdere technieken gebruikt om de exacte locatie van de lekkage te bepalen.

Specialist zoekt een lekkage

Infraroodcamera

Naast een druktest is een infrarood camera inspectie een veelgebruikte techniek. Een camera neemt hierbij warmteverschillen in de leidingen weer, bijvoorbeeld achter muren of onder de vloer; plekken waar een loodgieter vaak niet bijkomt. Het warme water dat door de leidingen stroomt wordt gevolgd tot op de plek van de lekkage. Het is mogelijk de inspectie te volgen op een geavanceerde camera, die door muren of vloeren heen kijkt. Daarbij ontvang je een rapportage met de bevindingen van de lekdetectie, al dan niet digitaal.

Vochtmetingen of hygrometrie

Bij vochtmetingen wordt gekeken op welke plekken in de leiding zich veel vocht ophoudt. Is er zichtbare schade ten gevolge van de lekkage en komt dezelfde locatie naar voren vanuit de vochtmeting? Dan wordt zonder hak- en breekwerk duidelijk waar de lekkage zich exact bevindt. De vochtmeter wordt tegen een vloer of wand geplaatst, waarna een vochtwaarde naar voren komt. Deze vochtwaarde wordt weergegeven in digits, ofwel de referentiewaardes. Een vochtmeting gebeurt altijd op meerdere punten, zodat een goede inschatting van de situatie kan worden gemaakt.

Ultrasone detectie

Bij ultrasone detectie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven kunnen lopen vanaf 20 kilohertz tot 800 megahertz. Over het algemeen gaat het om een toonhoogte die door ons gehoor niet wordt waargenomen. Door geluidsgolven uit te zenden naar de mogelijke plekken van de lekkage, worden de geluiden van een lekkage waargenomen, hoe klein deze ook zijn.

Kleurstof

Lekdetectie door middel van kleurstof zijn geschikt voor lekkages in diverse plekken van de woning, waaronder algemene leidingen en op platte daken. Eerst wordt kleurstof in de afvoer gebracht en vervolgens voegen we leidingwater toe. Zet de kleurstof op een specifiek deel van de leiding uit, dan hebben we de lekkage gevonden. De kleurstof mengt zich met het leidingwater en zal zodoende niet achterblijven in het leidingwerk. 

Lekkage bij een radiator

Lekdetectie waterleiding onder betonvloer

Een lekkende leiding in de betonvloer is moeilijk op te sporen. Allereerst is het van belang om te kijken of er daadwerkelijk een lek in de leiding zit. Dat kan je doen door ’s avonds de watermeterstand op te schrijven. Wanneer deze ’s ochtends ongebruikelijk snel gestegen is, weet je zeker dat er ergens een lek zit. Bij een lekkage in een betonvloer zie je vaak een vochtige plek in de vloer verschijnen, maar vaak is het lastig om de exacte locatie van het lek aan te duiden. Dan is het verstandig om gebruik te maken van een lekdetectieservice. Zij kunnen het lek snel opsporen zodat de schade zo beperkt mogelijk blijft.

Bij een lekkage kan je te maken krijgen met directe of indirecte schade. Directe schade is bijvoorbeeld een geruïneerde vloer met vochtplekken en schimmels. Een hogere energierekening is een voorbeeld van indirecte schade.

Verzekerd tegen lekkageschade

Een lek in je waterleiding kan veel schade aanrichten en kan het beste zo snel mogelijk worden gevonden en gedicht. De kosten hiervoor kunnen echter hoog oplopen. Daarom is het van belang om vooraf na te gaan wanneer de verzekering de schade vergoedt. Bij de opstalverzekering is het bijvoorbeeld van belang dat het gaat om een lekkage die je niet had kunnen voorkomen. De waterleiding moet onder andere goed onderhouden zijn. Je kan het beste bij jouw verzekering informeren naar de voorwaarden voor dekking tegen waterlekkage. Dat verschilt namelijk nogal per verzekering en op die manier weet je of je aan de voorwaarden van een vergoeding voldoet. Ook de inboedelverzekering kan een (deel van) je spullen vergoeden.

Lek in waterleiding opsporen

Waterlekkage ontstaat vaak door een oude, versleten, gesprongen of slecht gemonteerde waterleiding. Het water dringt vervolgens door tot in de muren, het houtwerk, vloeren, isolatie en plafonds. Waterlekkage is ook nog eens schadelijk voor je gezondheid, omdat er schimmels ontstaan die klachten aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je de lekkage snel opspoort zodat de lekkage kan worden verholpen. Je kan zelf de volgende stappen nemen om het lek op te sporen:

  • Controleer alle zichtbare leidingen in de woning. Kijk goed of er vocht, roest of kalksporen te zien zijn. Dit kan je doen door met een stukje keukenrol of toiletpapier langs de waterleidingen te gaan.
  • Ga na of er weggestopte leidingen in de woning aanwezig zijn. Als deze bijvoorbeeld achter een muur zitten, dan kan de lekkage alleen worden opgespoord door de hele muur open te breken.
  • Wanneer het niet lukt om het lek zelf te vinden kan je natuurlijk altijd een loodgieter en/of lekdetectie specialist inschakelen. Voor lekdetectie experts is het niet moeilijk een lekkage te vinden zonder de vloeren en muren open te breken.

Lekkage bij de CV

Vervolg na de lekdetectie

Nadat je de lekdetectie hebt laten uitvoeren en de locatie van het lek bepaald is, is het natuurlijk de bedoeling dat de lekkage zo snel mogelijk verholpen wordt. Hiervoor zal je in de meeste gevallen een afspraak moeten inplannen met een loodgieter. Voordat je de vakman inschakelt, is het verstandig om te kijken wat je vergoed kunt krijgen van de verzekering

Het verhelpen van een lekkage kost tussen de €75 en €300. Hoe langer en ingewikkelder de klus, hoe hoger de prijs. Een gemiddelde klus is meestal binnen een uur klaar. In lastige gevallen kan de klus langer duren en gaat deze ook meer kosten. Bij spoedgevallen kan de specialist meestal dezelfde dag nog de lekkage verhelpen. Het kan zijn dat je bij spoedgevallen meer betaalt omdat de specialist buiten zijn of haar standaard werkuren werkt, of een andere klus moet verplaatsen of uitstellen. De standaard werkuren van specialisten zijn meestal tussen 08.00 en 18.00 overdag.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij een lekdetectie is het handig om ervoor te zorgen dat de specialist overal goed bij kan. Het is mogelijk dat de specialist vrijwel alle vloeren, muren en plafonds moet afzoeken om de oorzaak van de lekkage te vinden. Dit gaat een stuk sneller wanneer er geen overbodige meubels en spullen in de weg staan. Als je lekkage hebt, is het verstandig om ervoor te zorgen dat er geen meubels tegen de vochtplek(ken) aanstaan. Hierdoor kan namelijk schimmel ontstaan op of in deze meubels.

  • Schakel een allround-specialist in. Vaak ontstaat er schade aan de woning als gevolg van de lekkage. Hierdoor zal je vaak na het detecteren van de lekkage ook andere werkzaamheden moeten laten uitvoeren. Het is daarom verstandig om een lekdetectiebedrijf in te schakelen dat tevens de schade kan herstellen. Hierdoor hoef je niet voor elke klus een andere vakman in te schakelen en bespaar je op de kosten.
  • Voorkom verdere schade. Het is belangrijk om de waterschade zoveel mogelijk te beperken door het lek zo spoedig mogelijk af te dekken met handdoeken, of een emmer onder het lek te plaatsen. Zo kun je de kosten voor bijvoorbeeld nieuw schilderwerk of het vervangen van houtwerk zo veel mogelijk beperken.
  • Regel een vakman in de buurt. Een vakman die uit jouw regio komt rekent vaak minder tot geen voorrijkosten, zo bespaar je op het totale kostenplaatje.

In de hoek zit een lekkage

Wat vergoedt de verzekering bij lekkage?

Zoals je hebt kunnen lezen kunnen de kosten van een lekdetectie relatief hoog oplopen. Gelukkig worden de kosten in de meeste gevallen gedekt door de opstalverzekering. De opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, is een verzekering waarbij je jouw huis verzekert tegen schade door brand, storm en inbraak. Met een opstalverzekering ben je ook verzekerd tegen schade als gevolg van lekkage.

De opstalverzekering dekt de schade van de spullen die bij jouw huis horen. Naast het huis zelf vallen dus ook de schuur, schuttingen, leidingen, zonnepanelen, de centrale verwarming en het sanitair onder de opstalverzekering. De opstalverzekering dekt de waterschade die het gevolg is van lekkage wanneer het gaat om onvoorziene schade. Onder onvoorziene schade verstaan we schade die niet voorkomen had kunnen worden. Is de schade bijvoorbeeld het gevolg van achterstallig onderhoud? Dan wordt de schade meestal niet vergoed. Meer informatie over verzekeringen bij lekkage kun je vinden op onze pagina over lekkages en verzekeringen.

Lekdetectie via MyGo

Via MyGo kom je snel en gemakkelijk in contact met bedrijven en erkende vakmannen die gespecialiseerd zijn op het gebied van lekdectie. Met behulp van de Matchmaker vind je een geschikte vakman in jouw regio. De vakmannen van MyGo beschikken over de apparatuur om een lekkage vakkundig op te sporen. Vervolgens kun je via MyGo ook een vakman inschakelen om het gedetecteerde lek te dichten. Ook is het mogelijk om telefonisch contact op te nemen. Dit kun je doen via 085 106 1600.