Terug naar diensten
Waterleiding Gesprongen

Waterleiding Gesprongen

Een gesprongen waterleiding kan de watervoorziening van je huis in één keer plat leggen. Het kan ook dat de toevoer geleidelijk verminderd wordt, zodat je het pas na verloop van tijd merkt. Een slecht teken is de verminderde waterdruk bij de douche of kraan. Een gesprongen leiding vindt in Nederland meestal plaats in de winter, als het gevolg van vorst. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Hoe goed het Nederlandse waternetwerk ook is, het is altijd vatbaar voor slijtage en verval.

In je eigen huis kan het voorkomen dat leidingen verkalken, of dat ze verstopt raken. Bij verstopping kan de waterdruk op bepaalde stukken binnen de leiding geleidelijk toenemen, totdat het water niet meer verder kan en de leiding knapt. Je moet dus altijd uitkijken met het wegspoelen van bijvoorbeeld plastic, metaal of hout. Dergelijke materialen worden slechts langzaam afgebroken en kunnen een smalle leiding beknellen.

Waterleiding gesprongen repareren

In principe is het mogelijk een waterleiding zelf te repareren, al is een aanzienlijke dosis technisch vernuft dan wel gewenst. Een gesprongen waterleiding kan namelijk op meerdere plekken beschadigd zijn. De locatie van de schade zal dus eerst moeten worden gevonden. Sluit hiervoor wel de hoofdkraan af, zodat het water niet meer stroomt. Kijk vervolgens ook goed of de buizen in hun geheel, inclusief sluitstukken en dergelijke, vervangen moeten worden. Met het juiste onderhoud kunnen waterleidingen bijzonder lang mee. Sommigen wel 70 tot 100 jaar.

Waterleiding gesprongen kosten

Controleer eerst bij je verzekering welke kosten bij een gesprongen waterleiding worden vergoed. Het opsporen van het lek en kosten om de lekschade op te lossen, worden doorgaans door de verzekering betaald. Een loodgieter rekent meestal tussen de 50 en 60 euro per uur. Voor het opsporen van een lekkage wordt gemiddeld 75 euro gerekend. Op MyGo kun je de verschillende tarieven eenvoudig met elkaar vergelijken. Of bel direct naar: 085 432 00 32.