Terug naar diensten
Waterleiding Gesprongen

Waterleiding Gesprongen

Wat te doen bij een gesprongen waterleiding?

  • Sluit allereerst de hoofdkraan af! Dat is een belangrijke stap. Al gedaan? Mooi!
  • Weet je niet waar je de hoofdkraan kunt vinden? Over het algemeen zit deze in de buurt van de meterkast. Soms zit de hoofdkraan ook in de kruipruimte.

Direct op zoek naar een loodgieter?

Als je op zoek bent naar een loodgieter om je te helpen met je gesprongen waterleiding, dan ben je aan het juiste adres. Klik op de matchmaker om direct in contact te komen met een loodgieter bij jou in de buurt of bel naar 085 432 00 32 en wordt doorverbonden naar een beschikbare vakman.

Waterleiding gesprongen repareren

Hoofdkraan afsluiten

Wanneer je waterleiding is gesprongen is het belangrijk om als allereerst je hoofdkraan af te sluiten. Deze is in de meeste gevallen te vinden in de buurt van de meterkast. Met de hoofdkraan kan je de complete watertoevoer in je woning stop zetten. Voor je dit doet kan het echter handig zijn om eerst een paar flessen of emmers met drinkwater te vullen. Je weet vantevoren immers nooit hoe lang het gaat duren voor de leidingen weer zijn gerepareerd. In principe is het mogelijk een waterleiding zelf te repareren, al is een aanzienlijke dosis technisch vernuft dan wel gewenst.

Leidingschade opsporen

Een gesprongen waterleiding kan namelijk op meerdere plekken beschadigd zijn. De locatie van de schade zal dus eerst moeten worden gevonden. Je kunt de waterleidingen zelf op het blote oog controleren. Om er echter zeker van te zijn dat je niks over het hoofd ziet kan je ook een lekdetectie laten uitvoeren.

Waterleiding repareren

Als je eenmaal weet waar de lekkages zitten kan je kijken hoe ernstig de schade is. Bij een gesprongen waterleiding is de kans groot dat er een stuk van de leiding moet worden vervangen. Wanneer je hiermee aan de slag gaat is het al helemaal van belang dat de hoofdkraan is afgesloten. Markeer het gedeelte van de leiding dat moet worden vervangen. Houdt er rekening mee dat dit stuk net iets groter moet zijn dan het beschadigde stuk, zodat je een beetje speling overhoudt. Zaag het gemarkeerde stuk uit de leiding en sluit de rest van de leiding af met knelsokken. Nu kan je een op maat gesneden stuk nieuwe leiding stevig vast draaien en vast solderen. Aangezien dit een heel precies klusje is kan het zijn dat het misschien niet lukt of dat je twijfelt of het allemaal goed zit. Twijfel in dat geval niet om de hulp in te schakelen van een loodgieter. Zo weet je in elk geval zeker dat de lekkage niet direct weer terug komt.

Voorkomen gesprongen waterleiding

Een gesprongen waterleiding kan een hoop narigheden en kosten met zich mee brengen. Voorkomen wordt dan ook vaak gezien als beter dan genezen. Als je de kans dat een waterleiding in je huis springt wilt verkleinen kan je een aantal dingen doen.

Leidingschade door vorst voorkomen

Een van de meest voorkomende oorzaken van schade in leidingen is vorst. Heb je dus leidingen door de buitenmuur lopen, zorg er dan voor dat je deze extra isoleert. Houdt er bovendien rekening mee dat je dit beter niet kunt doen met steenwol. Mocht er wat vocht door de leiding of muur kruipen en in aanraking komen met het steenwol verliest het wol namelijk zijn isolerende werking. Ook de buitenkraan is befaamd om zijn gevoeligheid voor vorst. Als je deze in de koudere maanden niet hebt afgesloten is het heel goed mogelijk dat de leiding die hier naartoe loopt bevriest. Om dit te voorkomen kan je de buitenkraan afsluiten en leeg tappen. Zo weet je zeker dat die leidingen veilig zijn in de winter.

Leidingschade door verstoppingen voorkomen

Als de waterleiding is gesprongen en de oorzaak ligt niet bij vorst, dan is de kans groot dat het is gekomen door een verstopping. In Nederland zijn leidingen helaas vrij gevoelig voor slijtage en verstoppingen. De schade die een verstopping met zich mee brengt valt alleen te voorkomen door de verstopping ruim optijd op te merken en te verhelpen. Je kunt de kans op een verstopping echter wel flink verkleinen door rekening te houden met een paar kleine dingen. De meeste verstopping worden namelijk veroorzaakt doordat er zaken worden weggespoeld die niet bedoeld zijn voor een waterafvoer. Denk bijvoorbeeld aan zaken als plastic, metaal of hout, maar ook aan etens- en vetresten. Dit vergaat minder snel en kan ervoor zorgen dat de leiding naar verloop van tijd geblokkeerd raakt. Een andere oorzaak voor verstoppingen is de relatief hoge waterhardheid in Nederland. Dit wil zeggen dat er relatief veel kalk in het leidingwater zit. Deze kalk kan zich ook vast hechten aan de leiding en ervoor zorgen dat deze naar verloop van tijd dichtslibt. Dit process kan je voorkomen door een waterontharder te installeren. De reden dat een verstopping zo gevaarlijk is voor de leiding is omdat een verstopping het doorlopende water blokkeert. Uiteindelijk kan het water geen kant meer op en wordt de druk op de leiding zo groot dat deze knapt.

Waterleiding gesprongen kosten

Het is altijd goed om even bij je verzekering te controleren welke kosten zij vergoeden. Kosten van een lekkage en bijkomende waterschade worden in de regel betaald door de verzekering, mits er geen sprake is van nalatigheid. welke kosten er precies worden vergoed is per verzekeraar verschillend. Een loodgieter rekent meestal tussen de 50 en 60 euro per uur. De kosten van het opsporen kunnen ruim variëren afhankelijk van hoe moeilijk de oorzaak van de lekkage te vinden is. Op MyGo kun je de verschillende tarieven eenvoudig met elkaar vergelijken. Maak gebruik van de matchmaker om direct in contact te komen met de beste vakmannen bij jou in de regio of bel direct naar: 085 432 00 32.