Waterontharder

Hoewel we in Nederland maar een relatief klein leefgebied hebben, bestaan er toch veel verschillen in het type water per gebied. In regionen waar veelal hard water door de kraan stroomt is het aantrekkelijk om na te denken over een waterontharder. Hard water betekent namelijk voor dat water veel kalk bevat en dat heeft invloed op je sanitair én stookkosten. Er wordt namelijk ook kalk afgezet in het leidingwerk; voor de centrale verwarmingsinstallatie betekent deze kalkafzet dat er meer gestookt moet worden om het optimale rendement te kunnen garanderen. De waterontharder is op dat gebied erg interessant.

Schoon water pakken

Er is echter meer. Zo is de waterontharder ook prettig voor mensen die last hebben van eczeem of andere huidaandoeningen. Het ‘zachte’ water dat je krijgt dankzij de waterontharder is prettiger voor de huid en beperkt de gevolgen van eczeem. Een waterontharder is een machine die tussen de watertoevoer en de woning wordt geplaatst. In deze machines zorgen harskorrels ervoor dat het water wordt gefilterd van calcium en magnesium, waardoor het water minder kalkhoudend is. Er zijn overigens diverse manieren om het water te ontharden, bijvoorbeeld door middel van een magneet.

Waterontharder plaatsen

Een waterontharder installeren kun je het beste laten doen door een deskundige loodgieter. Een waterontharder ontkalkt het gebruikswater in je woning, waardoor je wasgoed en servies mooier blijft en je drinkwater beter smaakt.

In dit artikel lees je alles over de voordelen van een waterontharder en hoe de unit wordt geïnstalleerd. De kosten van een waterontharder installatie vind je onderaan.

Je kunt de juiste loodgieter vinden bij jou in de buurt via de MyGo Matchmaker. Je kunt direct een afspraak maken, een terugbelverzoek indienen of een of meerdere offertes aanvragen. Ook kun je bellen naar 085 432 00 32.

Waterontharder installeren

Waterontharder magneet

In plaats van te kiezen voor de moderne en relatief kostbare waterontharders zoals we die tegenwoordig veelal tegenkomen, kun je ook kiezen voor een waterontharder magneet, ofwel een anti-kalk magneet. Waar calcium en magnesium met elkaar in aanraking komen ontstaat kalk; hoe meer kalk er is, des te groter de kans op kalkkristallen en die zetten zich af tegen het leidingwerk. Vanuit de magnetische waterontharder ontstaan niet-hechtende kristallen die er voor zorgen dat kalk zich niet gaat afzetten in het leidingwerk. Ook zal kalk zich in minder grote hoeveelheden in het water vermengen. De waterontharder magneet is een goedkoop alternatief voor de gebruikelijke waterontharder.

Althans, dat is de bedoeling. Volgens verschillende bronnen, waaronder de consumentenbond, blijkt dat deze magneten in de praktijk vaak niet zo goed werken.

Waarom een waterontharder installeren?

Een waterontharder maakt het water in je woning zachter, zoals de naam al zegt. Zacht water is veel beter voor je gezondheid en bijvoorbeeld voor je was. Hard leidingwater is namelijk verzadigd met kalk. Dit kan kalkaanslag veroorzaken op het servies, de ruiten en je sanitair. Kalk in het water kan ook slecht zijn voor je huid en je haren. Bovendien is het gezonder om ontkalkt water te drinken.

Een waterontharder zorgt ervoor dat er geen kalk meer in je gebruikswater zit. Veel mensen merken direct dat ze geen kalkvorming meer krijgen, dat het water beter is voor de huid en haren, en dat het drinkwater lekkerder smaakt. Ook het witgoed in de was blijft langer mooi.

Met kalkwater kun je strepen in de ramen krijgen wanneer je deze wast. Ook glazen, bestek en servies kunnen niet helemaal schoon worden als je ze wast met kalkwater. Met een waterontharder zorg je er dus voor dat dit allemaal kalkvrij en brandschoon blijft.

Oude waterontharder vervangen

Hoe wordt een waterontharder geïnstalleerd?

De waterontharder moet bij de hoofdkraan komen te zitten.

Er zijn twee soorten waterontharders: tijdgebonden en volumegebonden waterontharders. Een tijdgebonden waterontharder heeft een laag verbruik aan elektriciteit en verbruikt wat meer onthardingszout. Een volumegebonden waterontharder verbruikt geen elektriciteit en heeft een laag verbruik aan onthardingszout.

Kosten waterontharder installeren

De kosten van de waterontharder hangen af van de soort waterontharder:

Regeneratie

Aanschafprijs

Onderhoud

Tijdgebonden

Vanaf 600 euro

Vanaf 80 euro

Volumegebonden

Vanaf 800 euro

Vanaf 80 euro

Als je een groot huishouden hebt, heb je een waterontharder nodig met grotere capaciteit. Hiervoor zal je uiteraard ook meer moeten betalen.

MyGo helpt je graag met de waterontharder installeren

Een waterontharder installeren kun je laten doen door één van onze gespecialiseerde loodgieters. MyGo heeft een landelijk netwerk van gekwalificeerde vakspecialisten. Daarom hebben we altijd de juiste klusser bij jou in de buurt.

Je kunt bellen naar 085 432 00 32 of de Matchmaker gebruiken om een geschikte loodgieter te vinden. Je kunt direct een afspraak maken, mailen of een terugbelverzoek indienen. Ook kun je een of meerdere offertes aanvragen zodat je de voordeligste loodgieter kunt kiezen.

Al onze diensten zijn gratis en vrijblijvend. De Matchmaker is 24/7 beschikbaar. Zo vind je op de manier die jou het beste uitkomt de juiste specialist voor jouw klus.


Spreek direct een medewerker!
Waarom MyGo?
  • Direct een specialist geregeld
  • Snel een offerte binnen
  • Alleen betrouwbare bedrijven!
Lees meer ...
Onze belofte aan jou:
  • Bedrijven die tijd hebben voor jouw klus
  • Direct hulp via ons service center
  • Nauwkeurige bedrijfsselectie

Hulp nodig? Ons service team staat voor je klaar!